Sonja Grgat predsjednica udruge Caspera organizator II Nacionalnog simpozija udruga u Splitu
LIFESTYLE

Održan II Nacionalni simpozij udruga u organizaciji udruge Caspera

Važnost onkoloških udruga od strane pacijenata prepoznata je i priznata, čega su itekako svjesni kroz svakodnevno djelovanje. Partnerstvo udruga i zdravstvenog sustava ključno je za dobrobit pacijenata, a simpozij je važan korak za razmjenu iskustava, planova i suradnje između udruga u budućnosti.

By

Mamo

on

1/5/2024

Proteklog vikenda u organizaciji udruge Caspera, u Hotelu Split u Podstrani, održan je II Nacionalni simpozij udruga pod pokroviteljstvom MInistarstva zdravstva. Simpozij su također podržali Splitsko-dalmatinska županija i Grad Split.

Simpozij je otvorila dr. Nela Sršen koja se skupu javila video linkom iz Italije. “Udruge moraju biti partneri u zdravstvenom sustavu. Kad se udružimo možemo i trebamo onkološkim pacijentima pružiti puno bolju skrb” naglasila je dr. Sršen.

Simpoziju se odazvalo petnaest onkoloških udruga iz cijele Hrvatske, čiji je rad okrenut pomoći onkološkim pacijentima.

Cilj ovog Simpozija bio je evaluacija aktivnosti koje udruge pružaju onkološkim pacijentima, kao i naglasak na sve izazove s kojima se susreću u svom radu.

Kao gosti predavači simpozij su podržale dr.sc. Marija Ban sa splitske onkologije, kao i dr. Dubravka Ledina voditeljica Odjela palijativne skrbi SDŽ i voditeljica mobilnih palijativnih timova pri Domu zdravlja SDŽ.

Kroz dva panela razgovaralo se o važnosti podrške, zajedništva i ljudske potrebe kroz bolest, ali i podrške na kraju životnog puta.

Iz Udruge za palijativnu skrb Linda Veronika poslala je važnu životnu poruku: ”Najvažnije od svega što možemo dati osobi koja je u procesu liječenja ili na samom kraju života je to da znaju da smo tu.”

Osim što su članice udruga i gosti simpozija razmjenjivali iskustva i naučili puno toga jedni od drugih, govorilo se i o planovima i suradnjama u budućnosti.

Nakon cjelodnevnog rada, udruga Caspera svojim je gostima priuštila malo opuštanja uz večernji pijanistički koncert.  Drugi dan Simpozija za goste je organiziran sat joge kao i turistički obilazak Splita.

„Mi u udruzi Caspera smatramo da je jako važno udruživanje i zajednički rad svih dionika društva. U međusobnoj suradnji puno više možemo pomoći onkološkim pacijentima u svim njihovim izazovima, a znamo da izazova ima”  rekla je predsjednica Udruge Caspera, Sonja Grgat.