Dvije žene drže ružičastu vrpcu potpora ženama oboljelima od raka dojke koje imaju gusto tkivo dojke
FOTO: Anna Tarazevich
RAK DOJKE

Gusto tkivo dojki - postoji li rizik za razvoj raka dojke?

Guste dojke označavaju gusto tkivo dojki koje se sastoji od više fibroznog i žljezdanog tkiva, a manje masnog. Žene sa gustim tkivom dojke mogu uz druge faktore imati veći rizik za razvoj raka dojke. Kako se mjeri i označava gusto tkivo dojki, što to za vas znači i koje preglede raditi, pročitajte u tekstu.

By

Mamo

on

2/5/2023

Što znače pojmovi „guste dojke“, "gusto tkivo dojki" ili "gusto žljezdano tkivo"?

Dojke se sastoje od fibroznog ili vezivnog tkiva, žljezdanog i masnog tkiva. Guste dojke označavaju gusto tkivo dojki koje se sastoji od više fibroznog i žljezdanog tkiva, a manje masnog.

Hoće li netko imati više ili manje gusto tkivo dojki nije nešto na što se može utjecati. Može biti nasljedno ili nastajati i smanjivati se pod utjecajem različitih faktora. Imati guste dojke je normalno, samo po sebi nije zdravstveno stanje i ne uzrokuje simptome.

Danas je standard da se na nalazu mamografije opiše gustoća dojki, što je važno, jer guste dojke mogu ograničavati očitanje mamografskog nalaza, a žene sa gustim tkivom dojke mogu, uz druge faktore, imati veći rizik za razvoj raka dojke.

Gusto tkivo dojke može se vidjeti na mamografiji. Dok je masno tkivo na snimci mamografije tamno, gusto tkivo je svijetlo ili bijelo. Kod otprilike polovice žena mamografija otkriva da imaju tkivo dojke koje se kategorizira kao gusto.

Važno je znati imate li gusto tkivo dojki

Kako liječnicima, tako i ženama važno je znati imaju li gusto tkivo dojki iz nekoliko razloga:

- guste dojke liječnicima otežavaju očitanje nalaza mamografije, što povećava mogućnost da rak neće biti uočen,

- žene s gustim tkivom dojki imaju veći rizik od razvoja raka dojke u usporedbi sa ženama koje ga nemaju. Što je tkivo dojke gušće, to je veći rizik. Rizik od raka dojke nije nužno veći „samo“ zbog gustoće dojki. Gustoću dojki treba sagledati zajedno s drugim čimbenicima rizika, kao što su dob, obiteljska anamneza ili povijest biopsija dojke koje su pokazale atipične stanice ili druge promjene koje povećavaju rizik od raka.

Kako se mjeri gustoća dojki

U radiologiji standardno očitavanja nalaza mamografije koristi BI-RADS (Breast Imaging Reporting and Dana System) sustav.

FOTO: Eugene Lisyuk

Za BI-RADS se koristi ljestvica procjene od 1 do 6, koja pokazuje, ukoliko se uoči abnormalnost, je li ona benigna ili maligna. U nalazu će se nalaziti preporuka za daljnji rutinski pregled ili će se navesti koje su dodatne pretrage potrebne. Kada je nalaz BI-RADS "0" znači da su potrebne dodatne pretrage kako bi se dobro procijenio nalaz.

BI-RADS uključuje stupnjeve gustoće dojki u četiri kategorije:

ACR A Dojke su sastavljene uglavnom od masnog tkiva i sadrže vrlo malo vezivnog i žljezdanog tkiva. Oko deset posto žena ima masne dojke.

ACR B Dojke su većinom građene od masnog tkiva, ali postoji nekoliko područja fibroznog i žljezdanog tkiva (do pedeset posto). Ovakav nalaz ima oko četrdeset posto žena.

ACR C Nalaz pokazuje dosta područja fibroznog i žljezdanog tkiva (do sedamdeset i pet posto). Oko četrdeset posto žena dobije ovakav nalaz.

ACR D Izrazito guste dojke koje imaju velike količine fibroznog i žljezdanog tkiva (iznad sedamdeset i pet posto). Oko deset posto žena spada u ovu kategoriju.

Žene s rezultatom ACR C ili ACR D spadaju u skupinu žena koje imaju gusto žljezdano tkivo ili guste dojke.

U prošlosti žene nisu dobivale informacije o gustoći dojki kao dio nalaza mamografije, što se promijenilo u proteklom desetljeću.

Zašto je gustoća dojki važna

Guste dojke otežavaju radiolozima otkrivanje raka dojke prilikom očitavanje snimke mamografije. Karcinomi se obično pokazuju kao male bijele mrlje ili mase na mamografiji, a gusto tkivo dojke također je bijelo. Manji tumori mogu se skrivati iza gustog tkiva pa je otežano razlikovati zdravo tkivo od tumora.

FOTO: National cancer institute

Gusto tkivo dojke povezano je s većim rizikom od razvoja raka dojke. Rak se razvija u žljezdanom tkivu i što je više žljezdanog tkiva, veći je rizik. Fibrozno tkivo također može uzrokovati da se stanice žljezdanog tkiva dijele i rastu više nego stanice u masnom tkivu. Svaki put kada se stanica podijeli, postoji mogućnost da se u novim stanicama dogodi "pogreška" u DNK, a pogreške koje se češće događaju mogu rezultirati rakom.

Važno je zapamtiti da je većina žena u dvije srednje kategorije gustoće dojki (kategorija ACR B i ACR C). Kod deset posto žena s izrazito gustim tkivom dojke (kategorija ACR D), rizik od raka dojke je oko dva puta veći nego kod žene koje imaju raspršenu fibroglandularnu gustoću (kategorija ACR B). Kod žena koje imaju dosta fibroznog i žljezdanog tkiva dojke (kategorija ACR C), rizik od raka je oko 1,5 puta veći nego kod žena s raspršenom fibroglandularnom gustoćom (kategorija ACR B).

Međutim, ove su procjene općenite i ne uzimaju u obzir druge osobne čimbenike rizika. Sama gustoća dojki nije dovoljna da bi vas svrstala u kategoriju visokog rizika za rak dojke.

Ako imate gusto tkivo dojki, razgovarajte s liječnikom o individualnoj razini rizika na temelju količine gustog tkiva koje imate. Trebate uzeti u obzir i druge čimbenike rizika za rak dojke kao što je vaša osobna zdravstvena anamneza, raniju izloženost zračenju, prethodne biopsije koje pokazuju visokorizične lezije ili imate genetsku mutaciju koja povećava rizik od raka dojke.

FOTO: Leeloo Thefirst

Kako znati imate li gusto tkivo dojki

Svaka ustanova u kojoj se obavlja mamografija, mora na nalazu opisati informacije o gustoći dojki.

U mamografskom nalazu mogu se vidjeti pojmovi kao što su "uglavnom masno" ili "raspršena fibroglandularna gustoća" u odnosu na "heterogeno guste" ili "izrazito guste" što označava gusto tkivo dojki. Nalaz može uključivati ocjenu od ACR A do ACR D, a rezultat ACR C i D znači da imate gusto tkivo dojki.

Gustoća dojki je djelomično naslijeđena, iako se količina gustog tkiva dojke može promijeniti tijekom vremena. Gustoća dojki može se smanjiti kroz menopauzu.

Veća vjerojatnost za guste dojke je:

- u perimenopauzi,

- kod uzimanja hormonske nadomjesne terapije,

- u mlađoj životnoj dobi (iako neke žene uvijek imaju gušće tkivo dojki).

Manja mogućnost za guste dojke je:

- u menopauzi,

- kod žena koje su rađale,

- kod žena koje koriste Tamoksifen ili inhibitore aromataze - antihormonska terapija za liječenje raka dojke, koja uzrokuje manjak estrogena.

FOTO: Mart production

Probir za rak kod žena s gustim tkivom dojki

Mamografija ne otkriva uvijek rak koji bi mogao biti prisutan u gustim dojkama. Mali tumori mogu biti skriveni gustim tkivom, budući da oba izgledaju kao bijele zone na mamografskim snimkama. Što je veća gustoća, to je radiologu teže uočiti maligne tvorbe.

3D mamografija ili digitalna tomosinteza dojke, točnija je od obične 2D mamografije, za žene s gustim dojkama.

Tomosinteza omogućuje slojevito snimanje dojki zahvaljujući rotirajućoj RTG cijevi, što omogućuje analizu svakog snimljenog sloja. Osjetljivost u razlikovanju benignih od malignih lezija je zahvaljujući ovoj metodi puno bolja.  

Ako ste među deset posto žena s izrazito gustim tkivom dojke, razgovarajte sa svojim liječnikom o drugim vrstama pretraga, kao što su ultrazvuk ili magnetska rezonanca dojke uz mamografiju, kao dio rutinskih pregleda.

Dodatni probir za žene sa gustim tkivom dojki još se ne smatra standardom skrbi i ne provodi se rutinski.

Prednosti i rizici dodatnog probira

Dodatni probir za guste dojke ima prednosti i nedostatke. Prednost je u tome što dodatne pretrage povećavaju vjerojatnost da će se otkriti rak dojke u ranoj fazi.

Rizik dodatnog probira je potreba za pretragama i biopsijama za koje se može pokazati da nisu bile potrebne. Često se nađu problematična područja za koja se ispostavi da nisu maligna. Sama biopsija kao i čekanje na nalaze može izazvati tjeskobu kod pacijentica.

Još uvijek nije sigurno da li je dobrobit dodatnog probira za žene s gustim tkivom dojki veća od rizika provođenja nepotrebnih pretraga i biopsija.

Ako pretrage radite u istoj ustanovi, radiolozi će uspoređivanjem snimki uočiti ima li zabrinjavajućih promjena.

FOTO: Thirdman

Dodatne mogućnosti pregleda

Postoji više mogućnosti dodatnih pregleda. Sa svojim liječnikom razmotrit ćete koje su za vas najbolje, obzirom na osobne faktore rizika.

Ultrazvuk dojki

Ultrazvuk je najdostupnija opcija pregleda za žene s gustim tkivom dojki. Koristi visokofrekventne zvučne valove za stvaranje slike tkiva dojke. Slike nastaju dok zvučni valovi prolaze kroz tkivo dojke, odbijaju se od različitih struktura u njoj, tako da su zvučni valovi koji se vraćaju natrag do sonde različitih karakteristika. Na taj se način uspješno može razlikovati ciste ispunjene tekućinom od solidnih tvorbi.

Kod pregleda ultrazvukom radiolog prelazi sondom (proizvodi zvučne valove) preko dojki.

Novija tehnologija je automatizirani ultrazvuk dojke (ABUS), kod kojeg ultrazvučni uređaj, nakon što se postavi na dojku, automatski provodi skeniranje. Dobivene 3D slike cijele dojke pregledava radiolog.

Prednost automatiziranog ultrazvuka dojki je u tome što se slike mogu pohraniti i radiolog može uspoređivati promjene u tkivu dojke nakon svakog idućeg pregleda.

Ova tehnika se u Hrvatskoj još ne provodi.

FOTO: Mart production

Magnetska rezonanca dojke

Magnetska rezonanca tehnologija je koja koristi magnetsko polje i elektromagnetske valove za izradu detaljnih snimki tkiva dojke. Prije pregleda intravenskim putem ubrizgava se kontrastno sredstvo u ruku.

Ako postoji maligna tvorba, ona će privući više kontrastnog sredstva od okolnog zdravog tkiva.

Magnetska rezonanca može otkriti rane oblike raka dojke koji nisu vidljivi na mamografiji.

Iako magnetska rezonanca može otkriti više karcinoma dojke nego ultrazvuk ili mamografija, radi se samo kod žena koje imaju izražene faktore rizika od obolijevanja.

Kontrastna mamografija

Kontrastna mamografija (CEM - Contrast-Enhanced Mammography) je isto što i standardna mamografija, osim što se prije pregleda intravenski ubrizgava kontrastno sredstvo (isto koje se koristi za CT snimanje). Kontrastno sredstvo se nakuplja unutar tumora i na taj način pokazuje stanice raka ako su prisutne. Kontrastna mamografija bolja je od konvencionalne mamografije u kombinaciji s ultrazvukom u otkrivanju raka kod pacijentica sa gustim tkivom dojki te rezultira manjim brojem lažno negativnih nalaza.

Neka istraživanja pokazala su da kontrastna mamografija može biti jednako dobra kao magnetska rezonanca dojki te može biti alternativa magnetskoj rezonanci kada je ona kontraindicirana.

Kada nastane tumor, u njemu se razvijaju krvne žile koje ga hrane, stoga su magnetska rezonanca i mamografija s kontrastom preciznije metode otkrivanja ranog raka dojke.

FOTO: Pexels

Iako je ultrazvuk široko dostupan i dobar način za snimanje, još uvijek može propustiti mnoge rane karcinome dojke u gustom tkivu.

Za žene koje su visokorizične za razvoj raka dojke, zbog jake obiteljske anamneze ili specifičnih genetskih mutacija, preporučuju se kombinirani pregledi ultrazvukom, mamografijom i magnetskom rezonancom, već od tridesete godine života.

Što možete poduzeti

Ako imate gusto tkivo dojki u razgovoru sa svojim liječnikom dogovorite koji pregledi su za vas najbolji i koliko često ćete ih raditi.

Svaki mjesec napravite samopregled dojki kako biste upoznali anatomiju svojih dojki i primijetili bilo kakvu promjenu o kojoj trebate obavijestiti liječnika.

Pridržavajte se svih preporuka o načinu života kako biste smanjili rizik od raka dojke, kao što su: raznovrsna prehrana, održavanje zdrave tjelesne težine, redovito vježbanje, ograničavanje alkohola i prestanak pušenja.