Mamo

RAK DOJKERadioterapija (zračenje) kod raka dojke

Radioterapija važan je dio liječenja raka dojke, koristeći ionizirajuće zračenje za ciljano uništavanje tumorskih stanica. Ovaj oblik terapije obično se primjenjuje nakon kirurškog uklanjanja tumora kako bi se uništile preostale tumorske stanice. Cilj je osigurati učinkovitu terapiju s minimalnim nuspojavama.

Read More
LIFESTYLEOdržan II Nacionalni simpozij udruga u organizaciji udruge Caspera

Važnost onkoloških udruga od strane pacijenata prepoznata je i priznata, čega su itekako svjesni kroz svakodnevno djelovanje. Partnerstvo udruga i zdravstvenog sustava ključno je za dobrobit pacijenata, a simpozij je važan korak za razmjenu iskustava, planova i suradnje između udruga u budućnosti.

Read More
ZDRAVLJEPoražavajuća statistika u Hrvatskoj: 70 posto žena oboljelih od raka dojke i raka jajnika nije upućeno na genetičko testiranje koje im može spasiti život

Pet hrvatskih udruga - Sve za nju, Nismo same, Europa Donna Hrvatska, Caspera i Ja KA, ovog su listopada pokrenule kampanju #NeZaboraviMe i konsolidirale se u zajedničkom cilju: podići svijest o mogućnostima za gensko testiranje na mutacije BRCA1 i BRCA2 gena, kako bi podigli razinu prevencije od karcinoma dojke i jajnika

Read More
LIFESTYLEUdruga Onko Beauty – Ostati svoja uz dijagnozu raka

One su žene koje su prošle put zvan rak. One su na svojoj koži osjetile sve što taj put nosi sa sobom. Nakon svega, odlučile su osnivanjem udruge Onko Beauty pokazati da liječenjem raka nismo manje žene, da imamo potrebe kao i svaka zdrava žena.

Read More
RAK DOJKEKemoterapija kod raka dojke

Kemoterapija jedna je od ključnih faza liječenja raka dojke, pružajući učinkovit terapijski pristup u borbi protiv ove zloćudne bolesti. Kemoterapija cilja na maligne stanice koje se brzo dijele, suzbijajući njihov rast i širenje. Iako donosi znatnu korist, kemoterapija može izazvati neugodne nuspojave, koje se prate i ublažavaju uz podršku onkologa.

Read More
ZDRAVLJECrijevni mikrobiom i rak - Povezanost, rizici i terapijski potencijal

Crijevni mikrobiom sve se više ističe kao faktor rizika za razvoj raka. Neravnoteža u mikrobiomu povezana je s upalnim procesima koji su ključni u nastanku različitih vrsta raka. Ovi mikroorganizmi mogu proizvoditi tvari koje utječu na imunološki odgovor i metabolizam, što može poticati ili smanjivati rizik od nastanka raka. Nova saznanja otvaraju mogućnosti za razvoj ciljanih terapija usmjerenih na modulaciju crijevnog mikrobioma radi smanjenja rizika od razvoja raka.

Read More
RAK DOJKEKirurško liječenje raka dojke – Poštedna operacija

Poštedna operacija dojke je kirurški zahvat kojim se uklanja tumor iz dojke i dio zdravog okolnog tkiva. Ova vrsta operacije izbor je za žene s rakom dojke u ranom stadiju, kada je tumor ograničen u jednom dijelu dojke. Poštedna operacija omogućuje pacijenticama očuvanje izgleda dojke i važna je za postizanje optimalnih rezultata liječenja.

Read More
ZDRAVLJEPovećanje tjelesne težine kod žena liječenih od raka dojke antihormonskom (endokrinom) terapijom

Uzimanje antihormonske terapije tijekom liječenja raka dojke može biti povezano s povećanjem tjelesne težine. Ova nuspojava posljedica je promjena u metabolizmu i hormonskim promjenama. Razumijevanje promjena, usvajanje zdravih prehrambenih navika i tjelesne aktivnosti, važni su u održavanju zdrave tjelesne težine tijekom liječenja.

Read More
LIFESTYLE „Mama je bolje“ – kako do slikovnice koja će roditeljima pomoći u razgovoru s djecom o malignoj bolesti

Kako djeci prenijeti informaciju da je roditelj obolio od maligne bolesti? Tena Šnajder u suradnji sa udrugom Caspera izdala je slikovnicu „Mama je bolje“ u kojoj na djeci razumljiv način objašnjava sve što se događa kada roditelj dobije dijagnozu raka.

Read More
ZDRAVLJEVitamin D i rak dojke

Osim što je vitamin D potreban za zdravlje kostiju, funkcioniranje mozga, smanjuje upalne procese i potiče imunološki sustav, sve je više istraživanja koja potvrđuju izravnu vezu između manjka vitamina D i raznih oblika karcinoma, među kojima je i karcinom dojke. Dovoljna količina ovog vitamina važna je u prevenciji raka dojke, boljoj prognozi, kao i stopi preživljenja.

Read More
RAK DOJKEGusto tkivo dojki - postoji li rizik za razvoj raka dojke?

Guste dojke označavaju gusto tkivo dojki koje se sastoji od više fibroznog i žljezdanog tkiva, a manje masnog. Žene sa gustim tkivom dojke mogu uz druge faktore imati veći rizik za razvoj raka dojke. Kako se mjeri i označava gusto tkivo dojki, što to za vas znači i koje preglede raditi, pročitajte u tekstu.

Read More
RAK DOJKELiječenje raka dojke

Prije početka liječenja raka dojke važno je razgovarati s liječnicima o mogućnostima liječenja kako biste zajedno donijeli najbolju odluku. Koje su vrste operativnog zahvata raka dojke, sve o radioterapiji, kemoterapiji, endokrinoj terapiji, Herceptinu i nuspojavama koje možete očekivati tijekom liječenja donosimo u tekstu.

Read More
RAK DOJKESerom kao posljedica operacije raka dojke

Seromi dojke su područja nakupljanja serozne tekućine. Javljaju se nakon operacije raka dojke ili bilo kojeg drugog zahvata na dojci te radioterapije. O simptomima, dijagnozi i liječenju seroma pročitajte u tekstu.

Read More
ZDRAVLJEVježbanje i rak dojke

Pomaže li vježbanje tijekom i nakon liječenja raka dojke? Vježbanje ima mnoge benefite, može ublažiti nuspojave kod liječenja raka dojke kao što su umor, bolovi, nesanica, depresija, ali biti i jedan od čimbenika za smanjivanje rizika od razvoja raka.

Read More
RAK DOJKEStereotaksijska biopsija dojke

Stereotaksijska biopsija dojke relativno je jednostavan postupak koji može biti koristan za postavljanje dijagnoze raka dojke, kako bi se liječenje započelo što je prije moguće. Kod ovog postupka koristi se mamograf kako bi se točno lociralo mjesto na kojem se nalazi sumnjiva tvorba i kao pomoć kod usmjeravanja igle za biopsiju. Obično se radi kada radiolog uoči sumnjivu, nepalpabilnu tvorbu na mamografiji. Nakon zahvata, uzorak se šalje u laboratorij na analizu kao i kod svake druge vrste biopsije. Postupak je niskorizičan i ostavlja minimalan ožiljak na mjestu biopsije. Sve o stereotaksijskoj biopsiji pročitajte u tekstu.

Read More
ZDRAVLJEErizipel (Crveni vjetar) kod raka dojke

Erizipel je bakterijska infekcija kože koja se prepoznaje po karakterističnom ravnom, sjajnom i oštrom crvenilu zahvaćenog područja kože. Ulazne točke za patogene su često male rane, ogrebotine ili oštećenja na koži. Budući da simptomi erizipela mogu nalikovati drugim infekcijama kože, dijagnozu treba postaviti liječnik. Posebno je važno pratiti stanje kože ruku kod osoba s limfedemom.

Read More
RAK DOJKEBiopsija sentinel limfnog čvora

Važan dio imunološkog sustava jesu limfni čvorovi. Kod raka dojke, aksilarni limfni čvorovi su prvi koji primaju limfnu drenažu iz dojke. Tijekom kirurškog zahvata raka dojke, provodi se biopsija sentinel limfnog čvora (ili čvorova) radi procjene proširenosti bolesti u aksili. Negativan rezultat biopsije sentinel čvora na maligne stanice ukazuje da se rak nije proširio na limfne čvorove.

Read More
RAK DOJKEPagetova bolest dojke - simptomi, dijagnoza i liječenje

Pagetova bolest dojke rijetki je oblik raka dojke koji obično zahvaća bradavicu i okolnu kožu dojke. Bolest može biti praćena simptomima poput svrbeža, crvenila ili iscjetka iz bradavice. Dijagnoza Pagetove bolesti dojke uključuje klinički pregled, biopsiju i dodatne dijagnostičke postupke, dok se liječenje sastoji od kombinacije kirurškog zahvata, radioterapije i sistemske terapije. Sve o Pagetovoj bolesti dojke pročitajte u tekstu.

Read More
RAK DOJKEKako izvršiti samopregled dojki korak po korak: Važnost prevencije i prepoznavanja simptoma

Samopregled dojki je metoda koju je potrebno redovito provoditi kako bi otkrili moguće promjene u dojkama. Ovaj jednostavan postupak može pomoći u ranoj detekciji simptoma, uključujući kvržice ili neobičan iscjedak iz bradavica. Pružamo vam korisne upute o tome kako izvršiti samopregled dojki korak po korak te o važnosti redovitog praćenja zdravlja dojki radi prevencije i rane intervencije, ukoliko je potrebna.

Read More
RAK DOJKELobularni rak dojke

Lobularni rak dojke čini približno deset posto svih slučajeva raka dojke, a obuhvaća dobroćudnu promjenu ili lobularni karcinom in situ (LCIS) te invazivni lobularni rak dojke (ILC) koji često prolazi bez izraženih simptoma. U nastavku teksta pročitajte o procesu dijagnosticiranja, mogućim simptomima, stadiju i terapijskim pristupima invazivnog lobularnog raka dojke.

Read More
RAK DOJKERak dojke i blokiranje funkcije jajnika (LHRH agonisti)

Blokiranje funkcije jajnika jedan je od načina liječenja određenih oblika raka dojke. Ova terapijska metoda, koja se može postići antihormonskom terapijom ili kirurškim zahvatom, ima ključnu ulogu u suzbijanju proizvodnje estrogena, hormona koji može poticati razvoj određenih vrsta karcinoma dojke. Važno je razumjeti kako blokiranje jajnika utječe na pacijentice, kako se provodi i kakve su posljedice na njihovo opće zdravlje.

Read More
RAK DOJKEHER2 pozitivan rak dojke

HER2 pozitivan rak dojke predstavlja izazovnu i specifičnu podskupinu raka s prekomjernom ekspresijom proteina HER2. Ovaj oblik raka često pokazuje agresivnije ponašanje i brži rast u usporedbi s drugim tipovima raka dojke, postavljajući dodatne izazove u procesu liječenja. Uvođenje ciljane terapije anti-HER2 lijekovima predstavlja značajan napredak u personaliziranom pristupu liječenja ove specifične dijagnoze.

Read More
ZDRAVLJERak vrata maternice – simptomi, dijagnoza, liječenje i prevencija

Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice ili Dan mimoza obilježava se svake godine, treće subote u siječnju. Kao simbol borbe protiv raka vrata maternice izabrana je mimoza, jer predstavlja žensku snagu i slobodu, a sam cvijet pokazuje otpornost i snagu u hladnim uvjetima i time postaje simbol ženske snage, osvještavanja i prevencije raka vrata maternice. Ova vrsta raka specifična je po tome što je za njegov razvoj potrebno puno godina i nema vidljivih simptoma. Zato je važno prevenirati ga redovitim ginekološkim pregledima i odlascima na Papa-test.

Read More
RAK DOJKEŠto predstavlja Ki-67 kod raka dojke

Ki-67 prognostički je čimbenik kod raka dojke. Ovaj protein je prisutan u jezgri stanica raka, ograničen na one koje aktivno rastu i dijele se. Povišene razine Ki-67 sugeriraju brži rast i diobu stanica raka. Važno je napomenuti da prognoza i liječenje raka dojke zahtijeva analizu cjelokupnog patohistološkog nalaza i zdravstvenog stanja pacijentice.

Read More
RAK DOJKELuminalni tip B raka dojke – simptomi, dijagnoza, liječenje

Luminalni tip B raka dojke predstavlja jedan od podtipova ove česte maligne bolesti koja se pojavljuje kod žena. Ovaj podtip karakteriziraju specifična biološka svojstva tumora, uključujući prisutnost hormonskih receptora te brži rast i širenje malignih stanica. Ključno je što prije postaviti dijagnozu luminalnog tipa B raka dojke i započeti optimalno liječenje kako bi se postigao najbolji ishod za pacijentice.

Read More
ZDRAVLJEUtjecaj alkohola na rizik od razvoja raka dojke

Iako se dugo vjerovalo da je umjerena konzumacija alkohola zdrava za organizam, istraživanja sa sigurnošću pokazuju da konzumacija alkoholnih pića poput piva, vina i žestokih alkoholnih pića, povećavaju rizik od raka dojke s pozitivnim hormonskim receptorima, tj. hormonski ovisnog raka dojke. Redovita konzumacija alkohola povećava tjelesnu težinu, razinu estrogena u tijelu, utječe na gustoću tkiva dojki, ometa antioksidativni obrambeni sustav, a sve to povećava rizik od razvoja raka dojke. Konzumiranje alkohola ne znači da ćete dobiti rak dojke, a nekonzumiranje ne može jamčiti da nećete, ali reduciranjem konzumacije alkoholnih pića smanjit ćete rizik.

Read More
RAK DOJKELuminalni tip A raka dojke: simptomi, dijagnoza i liječenje

Luminalni tip A raka dojke predstavlja jedan od najčešćih podtipova ove bolesti. Karakteristično za ovaj tip raka dojke je da je hormonski ovisan, HER2 negativan i ima nisku vrijednost proteina Ki-67. Zahvaljujući svojim karakteristikama, luminalni tip A obično ima povoljniju prognozu i zahtijeva manje invazivne metode liječenja.

Read More
RAK DOJKEInhibitori aromataze za liječenje raka dojke

Inhibitori aromataze koriste se kao antihormonska terapija koja smanjuje razinu estrogena kod žena u menopauzi, za liječenje raka dojke s pozitivnim hormonskim receptorima. Važno je pridržavati se uputa o uzimanju inhibitora aromataze, jer smanjuju rizik od recidiva i poboljšavaju prognozu bolesti. Više informacija o mehanizmu djelovanja, vremenu uzimanja, nuspojavama i njihovom ublažavanju, možete pronaći u nastavku teksta.

Read More
ZDRAVLJERak endometrija – simptomi, faktori rizika, liječenje

Rak endometrija je četvrta najčešća vrsta raka kod žena. Ono što ohrabruje je ako se otkrije na vrijeme, potpuno je izlječiv. Rak endometrija rijedak je u mlađih žena, obično se javlja nakon menopauze, a prosjek godina kada se otkrije je oko šezdeset. Kako ne postoji probir za rak endometrija, važno je reagirati na simptome koji nisu uobičajeni poput krvarenja nakon što ste ušli u menopauzu. Sve o simptomima, faktorima rizika za rak endometrija, stadiju bolesti i liječenju, pročitajte u tekstu.

Read More
RAK DOJKERak dojke kod muškaraca – Faktori rizika, simptomi i liječenje

Rak dojke, često percipiran kao bolest koja pogađa isključivo žene, javlja se i kod muškaraca, iako u znatno manjem broju. Prepoznavanje simptoma i znakova bolesti kod muškaraca ključno je, budući da se bolest često otkriva u uznapredovaloj fazi. Sve veća pažnja znanstvenika i javnosti posvećuje se ovoj temi kako bi se podigla svjesnost o raku dojke kod muškaraca.

Read More
RAK DOJKENije svaka kvržica rak – benigne promjene na dojkama (II. dio)

U prvom dijelu teksta o benignim promjenama na dojci pisali smo o njihovim znakovima i simptomima, cistama i fibrocističnim promjenama. U drugom dijelu teksta dotaknut ćemo se ostalih dobroćudnih promjena na dojkama, benignim stanjima koja su povezana s malim i umjerenim rizikom za razvoj raka dojke te promjenama na dojkama uzrokovanim upalama, infekcijama ili trudnoćom. Važno je i kako pratiti sve promjene koje se događaju, koliko često i koje preglede raditi. U smanjenju rizika od razvoja raka dojke može pomoći i promjena načina života.

Read More
RAK DOJKENije svaka kvržica rak – benigne promjene na dojkama (I. dio)

U trenutku kada radimo samopregled ili se na rutinskom pregledu ultrazvukom i mamografijom pronađe promjena u dojci, gotovo uvijek pomislimo na rak dojke. Međutim, većina promjena ili kvržica na dojkama su benigne promjene. Iako su sličnosti u simptomima i izgledu velike, pretrage većinom pokažu da se radi o dobroćudnim promjena. Ipak, za vašu sigurnost i zdravlje potrebno je svaku promjenu ispitati do kraja i potvrditi da se ne radi o raku dojke. U prvom dijelu govorimo o znakovima i simptomima benignih promjena te o cistama i fibrocističnim promjenama.

Read More
RAK DOJKEJesu li kalcifikati u dojci razlog za brigu?

Kalcifikati su male nakupine kalcija, mogu se pojaviti bilo gdje u tkivu dojke i važni su u kontekstu zdravlja dojki. U ovom informativnom članku pročitajte što su kalcifikati, njihove vrste i značaj te kako se provodi dijagnostička evaluacija sumnjivih kalcifikata. Važno je prepoznati i pratiti kalcifikate radi očuvanja zdravlja dojke.

Read More
RAK DOJKEUpalni rak dojke - Simptomi, dijagnoza i liječenje

Kao i svaki oblik rijetkog raka dojke, upalni rak dojke ima specifične karakteristike, simptome i pristup liječenju. Ovaj tip raka ne počinje uvijek s kvržicom, kao što je često slučaj s drugim oblicima, već se manifestira kroz vidljive promjene na koži dojke. Ova pojava često je krivo protumačena kao infekcija ili mastitis, što može dovesti do pogrešnog liječenja i, posljedično, do kasnog otkrivanja kada je bolest već u poodmaklom stadiju.

Read More
LIFESTYLEMoji ožiljci Moje pobjede

U subotu 19.11.2022. godine u knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu održat će se promocija knjige Ljiljane Pranjić “MOJI OŽILJCI MOJE POBJEDE”. Kupnjom knjige donirat ćete Zakladu Ljiljane Pranjić - živi svoje snove. Knjigu će predstaviti Ljiljanini najbliži prijatelji. Dođite, poslušajte, kupite i donirajte, budite prisutni u ispunjenju velike Ljiljanine želje.

Read More
RAK DOJKETrostruko negativni rak dojke

Trostruko negativni rak dojke predstavlja posebno izazovan podtip raka dojke koji je negativan na estrogenski i progesteronski receptor, kao i HER2 negativan. Simptomi i dijagnostika su isti kao i kod drugih vrsta raka dojke, a liječenje će ovisiti o karakteristikama samog tumora.

Read More
ISPRIČAJ MITko će vas zamijeniti?!

Rak ne bira dob. Rak nema kriterije, samo dođe. Kristina je imala samo dvadeset četiri godine kada je “došao.” Možemo samo zamišljati što osjeća mlada djevojka sa teškom dijagnozom, ali ona je sve proživjela i još proživljava. Tek sada nakon osam godina, kako sama kaže, kada je starija i zrelija shvaća što je prošla i zna da neki strahovi ostaju zauvijek. Kristina nas može puno toga naučiti, iako mlada, znala je što treba napraviti i tako sebi spasila život. Što nam je sve ispričala i što je osjećala pročitajte u našem tekstu i njenim ispisanim mislima.

Read More
RAK DOJKEAntihormonska terapija i neugodne nuspojave koje donosi

Antihormonska terapija predstavlja važan pristup u liječenju hormonski ovisnog raka dojke. Iako korisna u liječenju, ova terapija može izazvati određene nuspojave koje je važno prepoznati i pokušati ublažiti, kako bi se osigurao što bolji tijek liječenja. Vrlo je važno redovito uzimati propisani lijek, kako bi se smanjila mogućnost recidiva bolesti.

Read More
RAK DOJKETumorski markeri kod raka dojke

Tumorski markeri su tvari (proteini) koje se mogu mjeriti u krvi i pružaju informacije o prisutnosti i napredovanju bolesti. Iako se ne koriste kao definitivan dijagnostički alat, visoke razine tumorskih markera mogu ukazivati na prisutnost raka dojke. Praćenje promjena u razini tumorskih markera tijekom liječenja može pomoći u procjeni učinkovitosti terapije i detekciji povratka bolesti.

Read More
RAK DOJKETrudnoća nakon dijagnoze raka dojke

Dijagnoza raka dojke može biti emocionalno i fizički izazovna. Operacije i terapije koje slijede često dodatno kompliciraju situaciju. Odluka o planiranju trudnoće u budućnosti postaje složenija i neizvjesnija, ali ne i nemoguća. Prije početka liječenja važno je razgovarati sa svojim liječnikom o mogućnostima trudnoće, prognozama, stadiju bolesti te sigurnosti trudnoće za vas.

Read More
ZDRAVLJENeuropatija kao posljedica liječenja raka

Neuropatija je česta nuspojava liječenja raka dojke, ali i drugih oblika raka. Oštećenje jednog ili više živaca perifernog živčanog sustava može izazvati različite simptome. Neuropatija može biti posljedica bilo kojeg dijela liječenja raka, uključujući kemoterapiju, kirurški zahvat ili radioterapiju. U tekstu saznajte više o neuropatiji, mogućim simptomima i načinima samopomoći.

Read More
RAK DOJKEMetastatski rak dojke

Metastatski rak dojke javlja se kada se stanice raka, putem krvotoka ili limfnog sustava, prošire izvan primarnog tumora na druge dijelove tijela. Ova agresivna faza bolesti predstavlja izazov kako za pacijentice, tako i za liječnike. U tekstu donosimo informacije o metastatskom raku dojke i njegovom liječenju, uključujući napredne terapijske opcije i važnost individualiziranog pristupa u borbi protiv ove kompleksne bolesti.

Read More
ZDRAVLJEOsteoporoza kod raka dojke - važnost očuvanja zdravlja kostiju

Gubitak koštane mase ili osteoporoza često pogađa starije žene u postmenopauzi zbog smanjenja razine estrogena. Ako prolazite kroz liječenje raka dojke, postoji veća vjerojatnost da ćete se suočiti s ovim izazovom i ranije. Mnogi lijekovi koji se koriste u terapiji raka dojke mogu ubrzati ulazak u menopauzu, što može rezultirati smanjenjem gustoće kostiju.

Read More
RAK DOJKEŠto predstavljaju HER2 i Ki-67 kod raka dojke

HER2 i Ki-67 dva su važna biomarkera u patohistološkoj dijagnostici raka dojke. HER2 je protein koji se nalazi na površini stanica raka, a Ki-67 je protein koji ukazuje na stopu proliferacije stanica u tumoru. Njihova analiza pruža važne informacije o agresivnosti tumora, prognozi bolesti te pomaže u prilagodbi individualnog liječenja.

Read More
ZDRAVLJEPrirodna menopauza i menopauza kod raka dojke

Interakcija raka dojke i menopauze može imati dubok utjecaj na zdravlje i kvalitetu života žene. Dok prirodna menopauza predstavlja prirodni proces starenja tijela, menopauza izazvana terapijom za rak dojke često je neizbježna posljedica liječenja. Ova dva stanja imaju svoje specifične karakteristike, a razumijevanje njihovih razlika i sličnosti ključno je za pružanje najbolje skrbi ženama koje se suočavaju s rakom dojke i menopauzom.

Read More
RAK DOJKERazumijevanje hormonskog statusa kod raka dojke

Hormonski status raka dojke odnosi se na prisutnost hormonskih receptora na površini tumorskih stanica. Važna su dva hormonska receptora koja se prate, estrogenski i progesteronski. Hormonski status ključan je za odabir najbolje opcije liječenja, jer hormonski pozitivni tumori dobro reagiraju na antihormonsku terapiju, dok hormonski negativni tumori zahtijevaju druge terapijske pristupe.

Read More
ZDRAVLJEUmor, jedna od najčešćih nuspojava liječenja raka dojke

Liječenje raka dojke izazovan je proces s različitim nuspojavama, poput umora koji postaje sve izraženiji tijekom liječenja. Očuvanje fizičkog i psihičkog zdravlja, pravilna prehrana i fizička aktivnost ključni su kako bi se uspješno nosili s umorom tijekom liječenja.

Read More
RAK DOJKERak dojke - histološki gradus, nuklearni gradus i vaskularna invazija

Kada dobijemo PHD (patohistološki nalaz) tumora nakon biopsije ili operativnog zahvata, mnogo je nepoznanica. Što je histološki gradus i koje su njegove značajke kod invazivnog raka dojke, što određuje agresivnost i koliko je gradus bitan kao prognostički čimbenik? Što nam o raku dojke govori nuklearni gradus, koliko je bitan za prognozu bolesti? Što je nuklearna invazija? Pročitajte u tekstu.

Read More
RAK DOJKEMolekularni tipovi raka dojke

Definiranje raka dojke na molekularnoj razini odnosi se na vrstu prisutnih stanica i na obrazac ponašanja koje te stanice pokazuju. Svaka vrsta ili podtip raka dojke ponaša se i raste na različite načine. Određivanje molekularnog tipa raka važan je za liječenje kao i za prognozu bolesti.

Read More
RAK DOJKEStadiji raka dojke

Stadiji raka dojke određuju se obzirom na veličinu tumora, zahvaćenost limfnih čvorova i širenje tumora tj. metastaze. Ranije otkrivanje raka dojke i precizna klasifikacija stadija omogućavaju pravovremeno liječenje i poboljšavaju prognozu pacijentica. Točna dijagnoza stadija temelji se na patohistološkoj analizi tumora i limfnih čvorova uklonjenih tijekom operacije.

Read More
RAK DOJKECitološka punkcija i core biopsija kod raka dojke

Core biopsija i citološka punkcija dijagnostičke su metode koje se često koriste u slučajevima sumnje na rak dojke. Ove metode su sigurne, minimalno invazivne i omogućuju preciznu dijagnostiku prisutnosti malignih stanica. Kombinacija core biopsije i citološke punkcije pruža važne informacije o tipu raka dojke, što je ključno za planiranje liječenja.

Read More
RAK DOJKERano otkrivanje raka dojke

Rano otkrivanje dijagnoze raka dojke ključno je za uspješno liječenje ove bolesti. Kroz precizne slikovne metode i preglede može se identificirati prisutnost tumora. Ovaj tekst pruža pregled različitih dijagnostičkih tehnika uključujući mamografiju, ultrazvuk, MR, samopregled i genetsko testiranje, objašnjavajući njihovu svrhu i primjenu.

Read More
RAK DOJKERijetke vrste raka dojke

Rijetke vrste raka dojke predstavljaju manji postotak slučajeva, ali je važno razumjeti njihove karakteristike i simptome radi pravovremenog prepoznavanja i liječenja. Ovi oblici raka, poput upalnog raka dojke, Pagetove bolesti i trostruko negativnog raka dojke, imaju specifične simptome i zahtijevaju poseban pristup liječenju.

Read More
RAK DOJKEInvazivni rak dojke - Vrste, simptomi, dijagnoza i liječenje

Invazivni rak dojke ozbiljna je maligna bolest koja predstavlja značajan zdravstveni izazov. Ovu vrstu raka karakterizira prodor malignih stanica iz mliječnih kanalića ili žlijezda u okolno tkivo i potencijalno daljnje širenje na udaljene organe. Invazivni rak dojke može se podijeliti na invazivni duktalni, invazivni lobularni i druge rijetke vrste, a dijagnoza i liječenje ovise o karakteristikama tumora.

Read More
RAK DOJKERak dojke - karcinom "in situ"

Karcinom in situ predstavlja ranu fazu bolesti u kojoj se maligne stanice zadržavaju unutar mliječnih kanalića ili lobula, bez širenja na okolno tkivo. Ova faza često prolazi neprimijećeno, bez izraženih simptoma te se najčešće otkriva tijekom redovnih mamografskih pregleda. Rano otkrivanje i pravovremeno liječenje karcinoma in situ igra ključnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja invazivnog raka

Read More
RAK DOJKERak dojke - faktori rizika i mogući simptomi raka dojke

Različiti faktori rizika mogu utjecati na razvoj raka dojke. Genetska predispozicija, dob ili obiteljska anamneza samo su neki od faktora koji mogu povećati rizik od raka dojke. Važno je prepoznati i pratiti simptome poput kvržica, promjene u veličini i obliku dojke te promjena na koži i bradavicama. Rano otkrivanje, svijest o faktorima rizika i simptomima ključni su za uspješno liječenje raka dojke.

Read More
RAK DOJKERak dojke: Osnovne informacije, simptomi, liječenje - saznajte sve što je važno!

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena. Stanice raka razvijaju se iz zdravih stanica, mijenjaju svojstva, nekontrolirano rastu i dijele se uništavajući zdravo tkivo. Proces transformiranja zdravih stanica u zloćudne dovodi do formiranja tumora ili raka dojke. Saznajte sve osnovne i važne informacije o raku dojke.

Read More