mlada žena koja sjedi sklupčana na stolcu u borbi s nuspojavama antihormonske terapije za rak dojke
FOTO: Anthony Tran
RAK DOJKE

Antihormonska terapija i neugodne nuspojave koje donosi

Antihormonska terapija predstavlja važan pristup u liječenju hormonski ovisnog raka dojke. Iako korisna u liječenju, ova terapija može izazvati određene nuspojave koje je važno prepoznati i pokušati ublažiti, kako bi se osigurao što bolji tijek liječenja. Vrlo je važno redovito uzimati propisani lijek, kako bi se smanjila mogućnost recidiva bolesti.

By

Mamo

on

22/8/2022

Karakteristika hormonski ovisnog raka dojke je prisutnost estrogenskih i/ili progesteronskih receptora na tumorskim stanicama. Hormonski receptori su proteini koji se nalaze na površini tumorskih stanica, a sposobni su prepoznati i vezati se uz hormone poput estrogena i progesterona. Hormonski receptori ključni su u regulaciji rasta i diobe tumorskih stanica. Ova značajka pomaže odrediti strategiju liječenja, uključujući terapiju usmjerenu na hormone kako bi se kontrolirao rast stanica raka.

Što je antihormonska terapija?

Antihormonska terapija važna je u liječenju raka dojke kod pacijentica čiji tumor je pozitivan na receptore za estrogen ili progesteron. Ova terapija ima za cilj suzbijanje ili blokiranje učinka hormona estrogena i progesterona na tumorske stanice, čime se usporava ili zaustavlja rast tumora.

Antihormonska terapija se obično primjenjuje nakon kirurškog zahvata ili radioterapije, kako bi se smanjio rizik od povrata bolesti. Ovisno o karakteristikama tumora i zdravstvenom stanju pacijentice, moguće je primijeniti različite vrste antihormonske terapije.

Lijekovi za antihormonsku terapiju djeluju na više načina:

- smanjuju količinu estrogena u organizmu,

- blokiraju djelovanje estrogena na stanice raka dojke,

- smanjuju proizvodnju estrogena u jajnicima.

Vrste antihormonske terapije

Selektivni modulator estrogenskih receptora (SERM)

Najpoznatiji selektivni modulator estrogenskih receptora koji se koristi u liječenju raka dojke je Tamoxifen (Nolvadex). Blokirajući estrogenske receptore, Tamoxifen sprječava vezivanje estrogena i stimulaciju rasta stanica tumora.

Tamoxifen ima sposobnost poticanja programirane stanične smrti, poznate kao apoptoza, u stanicama raka dojke. Ovaj mehanizam pridonosi smanjenju veličine tumora i suzbijanju njegovog rasta.

Inhibitori aromataze

Inhibitori aromataze su lijekovi koji se koriste za liječenje raka dojke pozitivnog na hormonske receptore, a djeluju tako da blokiraju enzim aromatazu. Na taj način smanjuju se razine estrogena u organizmu, što znači da je dostupno manje estrogena za stimuliranje rasta stanica raka dojke.

Inhibitori aromataze posebno su korisni kod žena u postmenopauzi, jer su jajnici manje aktivni u proizvodnji estrogena pa se većina estrogena proizvodi u masnim stanicama uz pomoć aromataze. Pretjerana aktivnost aromataze i prekomjerna proizvodnja estrogena mogu potaknuti rast tumorskih stanica koje ovise o estrogenima. Inhibitori aromataze ciljaju na ovu enzimsku aktivnost i smanjuju proizvodnju estrogena.

Inhibitori aromataze za liječenje raka dojke su:

- Arimidex (Anastrozol),

- Aromasin (Eksemestan),

- Femara (Letrozol).

LHRH agonisti

LHRH agonisti se koriste u liječenju hormonski pozitivnog raka dojke kod žena u perimenopauzi. Djeluju na hipofizu kako bi se smanjila proizvodnja hormona estrogena u organizmu.

Iako na početku mogu uzrokovati privremeno povećanje estrogena, kontinuirana uporaba LHRH agonista rezultira blokiranjem proizvodnje estrogena u jajnicima (supresija jajnika), privremeno ili trajno. Ovo je korisno jer blokiranje proizvodnje estrogena usporava rast tumorskih stanica koje ovise o ovom hormonu.

Najčešće korišten lijek za supresiju jajnika je Goserelin (Zoladex, Reseligo). Dolazi kao mali implantat u injekciji, aplicira se u abdomen jednom mjesečno.

Blokatori estrogenskih receptora

Blokatori estrogenskih receptora, kao što je Fulvestrant, su lijekovi koji se koriste u liječenju metastatskog raka dojke pozitivnog na hormonske receptore.

Fulvestrant djeluje tako da se veže za estrogenske receptore na tumorskim stanicama i sprječava njihovu aktivaciju. Na taj način se smanjuje utjecaj estrogena na tumorske stanice, usporava njihov rast i kontrolira bolesti. Fulvestrant se u obliku injekcije, jednom mjesečno.

FOTO: Sasun Bughdaryan

Koliko dugo je potrebno uzimati antihormonsku terapiju?

Uzimanje antihormonske terapije za rak dojke ovisi o različitim čimbenicima, uključujući vrstu tumora, stadij bolesti, individualne potrebe pacijentice i odgovor na terapiju.

- Preporučeno trajanje terapije Tamoksifenom za je pet godina. Međutim, istraživanja su pokazala da uzimanje Tamoksifena deset godina može donijeti dodatne koristi u smanjenju rizika od recidiva bolesti i poboljšanju preživljavanja kod nekih pacijentica. Odluka o produženju terapije Tamoksifenom na više od 5 godina ovisi o različitim faktorima, uključujući karakteristike tumora, premenopauzalni ili postmenopauzalni status, prethodne terapije ako ih je bilo, nuspojave i rizike povezane s dugotrajnom primjenom lijeka.

- Trajanje primjene inhibitora aromataze najčešće je pet godina. Međutim, trajanje terapije može biti individualno prema potrebama svake pacijentice i prema preporukama onkologa. U nekim slučajevima, terapija inhibitorima aromataze može trajati duže od pet godina, dok ponekad onkolog može preporučiti skraćivanje trajanja terapije i prelazak na druge vrste antihormonske terapije.

- Uobičajeno trajanje primjene LHRH agonista obično je od jedne do najviše pet godina. Odluka o trajanju terapije ovisi o različitim čimbenicima poput odgovora na terapiju i nuspojava lijeka. Redoviti pregledi i praćenje reakcija na terapiju pomažu u prilagodbi plana liječenja.

Nuspojave antihormonske terapije

Kao i većina drugih lijekova, antihormonska terapija može izazvati nuspojave. Nuspojave ovise o vrsti antihormonske terapije, dozi lijeka, individualnim karakteristikama pacijentice i drugim faktorima. Nuspojave se razlikuju od osobe do osobe, neke pacijentice mogu imati blaže nuspojave, dok druge mogu imati ozbiljnije reakcije na terapiju.

Općenito, najčešće nuspojave kod liječenja antihormonskom terapijom su valunzi, umor, promjene raspoloženja, gubitak koštane mase, bolovi u zglobovima i kostima, promjene u tjelesnoj težini, vaginalna suhoća, promjene u libidu, povećan rizik od srčanih problema, neuropatija i mučnina.

Tamoksifen može izazvati zadebljanje endometrija, povećavajući potrebu za kiretažom. Povećava i rizik od krvnih ugrušaka i moždanog udara.

Inhibitori aromataze mogu uzrokovati valunge, mučnine te bolove u mišićima, kostima i zglobovima. Ozbiljnije nuspojave inhibitora aromataze uključuju srčane probleme, artritis, promjene u razinama kolesterola i jetrenih proba u krvi, neuropatiju, osteoporozu i mogućnost prijeloma kostiju.

Najčešće nuspojave LHRH agonista su umor, promjena tjelesne težine, valunzi, promjene raspoloženja, nesanica, gubitak koštane mase, neuropatija i promjene libida.

Istraživanja pokazuju da oko 25% žena kojima je propisana antihormonska terapija, kako bi se smanjio rizik od recidiva, ili nikada ne počme uzimati lijek ili ga prerano prestane uzimati zbog nuspojava.

Ako nuspojave predstavljaju izazov, važno je razgovarati s onkologom kako biste pronašli rješenja. Također, u suradnji s onkologom, moguće je razmotriti prelazak na drugu vrstu antihormonske terapije.

Kako ublažiti neke od najčešćih nuspojava antihormonske terapije?

Bolovi u kostima i zglobovima

- Razgovarajte sa svojim onkologom čim osjetite bolove u kostima ili zglobovima, ne dopustite da bol postane nepodnošljiva. Onkolog može promijeniti vrstu antihormonske terapije koja će vam više odgovarati.

- Analgetici vam mogu pomoći u borbi protiv bolova u kostima i zglobovima. O vrsti analgetika koju ćete uzimati, dogovorit ćete se sa svojim onkologom ili liječnikom opće prakse.

- Dokazano je da akupunktura i masaža ublažavaju bolove.

- Topli ili hladni oblozi ili njihova kombinacija, mogu umiriti bolna područja. Toplina može pomoći u smanjenju grčeva mišića, a hladnoća može pomoći u smanjenju bolova u zglobovima.

- Jedite raznovrsnu i zdravu hranu koja uključuje dovoljno kalcija i vitamina D, kako bi vaše kosti bile što jače.

- Održavajte tjelesnu težinu kako biste smanjili opterećenje zglobova.

- Vježbajte redovito. Vježbanje održava vaše kosti jakima i pomaže vašim zglobovima da ostanu fleksibilni.

FOTO: Jackson Simmer

Valunzi

- Razgovarajte sa svojim onkologom ako su vam valunzi jaki i nepodnošljivi. Liječenje se može prekinuti na tjedan ili dva, ponovno započeti nižom dozom i polagano povećavati. Vaše tijelo će se na taj način bolje prilagoditi promjenama. Druga mogućnost je uzeti drugi lijek koji vam neće uzrokovati tako jake valunge.

- Izbjegavajte okidače kao što su stres, cigarete, alkohol, kofein, začinjena ili vruća hrana ili piće, vrela kupka, saune, tuširanje u toploj vodi i vrućinu.

- Smanjite masnoću u prehrani. Prehrana s niskim udjelom masnoće pomaže u smanjenju valunga.

- Odjevajte se slojevito.

- Nemojte nositi odjeću od vune, sintetike ili svile. Nosite odjeću od prozračnih tkanina poput pamuka i lana.

- Uvijek sa sobom nosite bočicu hladne vode.

- Snizite sobnu temperaturu smanjivanjem grijanja ili uključivanjem klima uređaja, po potrebi.

- Spavajte u pamučnoj pidžami ili spavaćici.

- Istuširajte se hladnom vodom prije spavanja.

Umor

- Ako vam ne odgovara lijek koji koristite, možda će druga vrsta antihormonske terapije ublažiti umor.

- Pokazalo se da akupunktura, masaža, meditacija i joga mogu smanjiti osjećaj umora.

- Jedite zdravu hranu koja uključuje puno svježe i neprerađene hrane, uključujući voće, povrće i nemasne proteine.

- Vježbajte redovito. Vježbanje ublažava umor.

- Dnevni odmor ne bi trebao trajati duže od trideset minuta.

- Držite se rutine. Svaku večer idite u krevet u isto vrijeme i svako jutro ustanite u isto vrijeme. Nemojte ostajati u krevetu nakon što se probudite.

- Pobrinite se da spavate dovoljno.

- Planirajte aktivnosti u vrijeme kad imate najviše energije.

- Prihvatite pomoć obitelji i prijatelja. Ako je potrebno sami zatražite pomoć.

- Pravite bilješke koje će vas podsjećati na važne stvari, ako vam umor utječe na pamćenje i koncentraciju.

- Ako ste umorni, nemojte se opterećivati, jer ne možete učiniti ono što biste "trebali" učiniti. Dozvolite sebi odmor i oporavak, koliko god je potrebno.

FOTO: Zohre Nemati

Mučnina

- Kako bi smanjili mučninu, jedite male količine hrane.

- Jedite suhu hranu poput krekera, tosta ili žitarica, ublažit će mučninu.

- Klonite se masne hrane.

- Koristite đumbir kako biste ublažili mučninu.

- Sjedite nakon obroka, ležanje može poremetiti probavu.

- Zatražite od liječnika lijekove protiv mučnine.

Nuspojave antihormonske terapije mogu biti bolne, teške i neugodne,  no realnost je da se hormonski ovisan rak dojke može vratiti. Imajte to na umu i bez obzira na nuspojave redovito uzimajte propisanu terapiju, kako biste smanjili mogućnost recidiva bolesti.