mlada žena koja sjedi sklupčana na stolcu u borbi s nuspojavama antihormonske terapije za rak dojke
FOTO: Anthony Tran
RAK DOJKE

Antihormonska terapija i neugodne nuspojave koje donosi

Svaka faza liječenja kod raka dojke donosi svoje nuspojave koje često nisu lake za podnijeti. Antihormonska terapija je terapija koja vas uvodi u menopauzu lijekovima. Nuspojave ne dolaze jedna po jedna, nego se pod djelovanjem lijeka, zbog kojeg dolazi do disbalansa hormona, pojave odjednom. Iako sve skupa nije lako, vrlo je važno redovito uzimati propisani lijek, kako bi se smanjio recidiv bolesti. Kako pokušati olakšati borbu s nuspojavama, pročitajte u tekstu.

By

Breastcancer.org

on

22/8/2022

Nakon operacije i liječenja kemoterapijom i zračenjem, žene kojima je dijagnosticiran rak dojke s pozitivnim hormonskim receptorima, obično kao nastavak liječenja dobivaju antihormonsku terapiju kako bi se smanjio rizik od recidiva raka. Lijekovi za antihormonsku terapiju djeluju na dva načina:

- smanjuju količinu estrogena u tijelu,

- blokiraju djelovanja estrogena na stanice raka dojke.

Postoji nekoliko vrsta antihormonske terapije.

Tamoksifen (Nolvadex), selektivni modulator estrogenskih receptora (SERM), jedan je od najpoznatijih. Tamoksifen se može koristiti za liječenje žena u perimenopauzi i u postmenopauzi.

Inhibitori aromataze:  Armidex (Anastrozol), Aromasin (Eksemestan) i Femara (Letrozol) pokazali su se učinkovitijima u smanjenju rizika od recidiva kod žena u postmenopauzi i koriste se češće od tamoksifena za liječenje žena koje su prošle kroz menopauzu. Inhibitori aromataze se ne koriste kod žena u perimenopauzi, osim kada idu u kombinaciji sa LHRH-agonistima.

Antihormonska terapija obično se uzima pet godina nakon operacije. Ipak, istraživanja su pokazala da je uzimanje tamoksifena deset godina nakon operacije smanjilo broj recidiva i povećalo ukupnu stopu preživljenja. Mnogi onkolozi propisuju tamoksifen na deset godina, a smatra se da bi uzimanje inhibitora aromataze nakon deset godina tamoksifena pomoglo da se rizik recidiva održi što je moguće nižim.

Ipak, i tamoksifen i inhibitori aromataze mogu izazvati nuspojave. Tamoksifen može izazvati valunge, zadebljanje endometrija (što dovodi do potrebe za kiretažom) i povećati rizik od krvnih ugrušaka i moždanog udara.

Inhibitori aromataze mogu uzrokovati valunge, mučnine, bolove u mišićima, kostima i zglobovima. Teže nuspojave inhibitora aromataze su srčani problemi, artritis, promjene u razini kolesterola i jetrenih proba u krvi, neuropatija, osteoporoza i prijelomi kostiju.

FOTO: Sasun Bughdaryan

Istraživanja pokazuju da oko 25 % žena kojima je propisana antihormonska terapija, kako bi se smanjio rizik od recidiva, ili nikada ne počne uzimati lijek ili ga rano prestane uzimati zbog nuspojava.

Ukoliko vam nuspojave predstavljaju veliki problem, razgovarajte sa svojim onkologom o načinima kako ih riješiti. Također, u dogovoru s onkologom možete prijeći na drugu vrstu antihormonske terapije.

Savjeti za ublažavanje nekih od najčešćih nuspojava antihormonske terapije.

Bolovi u kostima i zglobovima

- Razgovarajte sa svojim onkologom čim osjetite bolove u kostima ili zglobovima, ne dopustite da bol postane nepodnošljiva. Možda ćete dobiti drugi lijek, koji će vam više odgovarati.

- Analgetici vam mogu pomoći u borbi protiv bolova u kostima i zglobovima. O vrsti analgetika koju ćete uzimati, dogovorit ćete se sa vašim onkologom ili liječnikom opće prakse.

- Dokazano je da akupunktura i masaža ublažavaju bolove.

- Topli ili hladni oblozi ili njihova kombinacija, mogu umiriti bolna područja. Toplina može pomoći u smanjenju grčeva mišića, a hladnoća može pomoći u smanjenju bolova u zglobovima.

- Jedite raznovrsnu i zdravu hranu koja uključuje dovoljno kalcija i vitamina D, kako bi vaše kosti bile što jače.

- Održavajte tjelesnu težinu kako biste smanjili opterećenje zglobova.

- Vježbajte redovito. Vježbanje održava vaše kosti jakima i pomaže vašim zglobovima da ostanu fleksibilni.

FOTO: Jackson Simmer

Valunzi

- Razgovarajte sa svojim onkologom ako su vam valunzi jaki i nepodnošljivi. Liječenje se može prekinuti na tjedan ili dva, ponovno započeti nižom dozom i polagano povećavati. Vaše tijelo će se na taj način bolje prilagoditi promjenama. Druga mogućnost je uzeti drugi lijek koji vam neće uzrokovati tako jake valunge.

- Izbjegavajte okidače kao što su stres, cigarete, alkohol, kofein, začinjena hrana, vruća hrana ili piće, vrela kupka, saune, tuširanje u toploj vodi i vrućinu.

- Smanjite masnoću u prehrani. Prehrana s niskim udjelom masnoće pomaže u smanjenju valunga.

- Odijevajte se slojevito.

- Ne nosite odjeću od vune, sintetike ili svile. Nosite odjeću od prozračnih tkanina poput pamuka i lana.

- Uvijek sa sobom nosite bočicu hladne vode.

- Snizite sobnu temperaturu smanjivanjem grijanja ili uključivanjem klima uređaja, po potrebi.

- Spavajte u pamučnoj pidžami ili spavaćici.

- Istuširajte se hladnom vodom prije spavanja.

Umor

- Ako vam ne odgovara lijek koji koristite, možda će druga vrsta antihormonske terapije ublažiti umor.

- Pokazalo se da akupunktura, masaža, meditacija i joga mogu smanjiti osjećaj umora.

- Jedite zdravu hranu koja uključuje puno svježe i neprerađene hrane, uključujući voće, povrće i nemasne proteine.

- Vježbajte redovito. Vježbanje ublažava umor.

- Dnevni odmor ne bi trebao trajati duže od trideset minuta.

- Držite se rutine. Svaku večer idite u krevet u isto vrijeme i svako jutro ustanite u isto vrijeme. Nemojte ostajati u krevetu nakon što se probudite.

- Pobrinite se da spavate dovoljno.

- Planirajte aktivnosti u vrijeme kad imate najviše energije.

- Prihvatite pomoć obitelji i prijatelja. Ako je potrebno sami zatražite pomoć.

- Pravite bilješke koje će vas podsjećati na važne stvari, ako vam umor utječe na pamćenje i koncentraciju.

- Ako ste umorni, nemojte se opterećivati, jer ne možete učiniti ono što biste "trebali" učiniti. Dozvolite sebi odmor i oporavak, koliko god je potrebno.

FOTO: Zohre Nemati

Mučnina

- Jedite male količine hrane.

- Jedite suhu hranu poput krekera, tosta ili žitarica, ublažit će mučninu.

- Klonite se masne hrane.

- Koristite đumbir kako biste ublažili mučninu.

- Sjedite nakon obroka, ležanje može poremetiti probavu.

- Zatražite od liječnika lijekove protiv mučnine.

Nuspojave antihormonske terapije mogu biti bolne, teške i neugodne,  no realnost je da se rak dojke s pozitivnim hormonskim receptorima može vratiti.

Imajte to na umu i bez obzira na nuspojave redovito ih uzimajte kako biste smanjili mogućnost recidiva raka.