mlada žena oboljela od raka debelog crijeva sa stomama žena oboljela od raka dojke
FOTO: Diana Zubak
PRIČE

Putovanje

Dvije kratke priče s izložbe "Od manjka glava ne boli". Monika i Maja, dvije mlade žene, svaka sa svojom borbom istog naziva - rak. Što je Moniku naučilo njeno putovanje života, tko je Maji bio inspiracija i oslonac, svaka donosi svoj put.

By

on

27/3/2022

Rak je putovanje života.

To putovanje ima mnogo stanica koje su ispunjene neočekivanim zaokretima.

Dobrim, ali i onim lošim.

Kroz taj put najviše upoznaš sam sebe. Upoznaš onaj skriveni dio u sebi za koji nisi niti znao da postoji. Nisi znao koliko hrabrosti postoji. Ona je ta koja te kroz putovanje života tjera da sretno stigneš do cilja.

Na cilju te ponovno čeka onaj miran i bezbrižan život kao i na početku tvog putovanja. Samo što si na tom putu sazrio, upoznao prave životne stvari, shvatio njegovu vrijednost.

Životno putovanje me naučilo da se ne treba nervirati i svađati zbog nekih nevažnih sitnica, nego se posvetiti njegovoj pravoj vrijednosti, ljubavi, sreći, veselju i obitelji.

Kada te život odvede na putovanje "BORBE ZA ŽIVOT" puno je lakše proći okružen srećom, veseljem i ljubavlju svoje obitelji nego sam kroz tugu, samoću i ljutnju.

Vjeruj mi rak je pravi životni učitelj!

Nije on loš, samo je podsjetnik da si skrenuo krivim putem i upozorio te da staneš, odahneš, izboriš se i počneš živjeti drukčijim životom, ponovno se vratiš na pravi put!

Monika Baranić

FOTO: Diana Zubak

Putovanje:

Bila je to relacija Split-Vinkovci, koja je puno puta značila spašavanje "glave". Kada dođe do zasićenja svega, Vinkovci su činili da veliki dio ode, barem na nekoliko dana, a i to je nekada bilo puno. Iako i svako drugo putovanje za mene je značilo udaljavanje od svakodnevice, a nekada je itekako potrebno.  

 

Inspiracija:

Moja inspiracija ima ime, zove se Mara. Za svaki loš dan, za riječi “ne mogu”, za svaku lošu misao. Bilo je dovoljno okrenuti pogled i reći si ok, guramo, idemo, idemo Maro dalje. Želimo nove avanture.

 

Oslonac:

Za ovo zaista stoji ona poslovica "u muci se poznaju junaci". Ponekad i dobro dođe, jer vidiš tko će ti podmetnuti stolicu da ne padneš na "dupe" (možemo i lijepu riječ upotrijebiti, ali i ne moramo).

Maja Bojić Drinovac