žena oboljela i izliječena od sarkoma trči sretno u prirodi okružena drvećem
FOTO: Diana Zubak
PRIČE

Vrijeme

Kada prođeš životnu borbu i izađeš kao pobjednik, jedino što želiš i istinski trebaš je Vrijeme. Vrijeme nije mjerna jedinica ničega, osim onoga što preostaje u životu za "volim te" i "tu sam". Vrijeme koje dobiješ nakon liječenja raka neprocjenjivo je, poklon koji moramo iskoristiti na pravi način, živeći svaki dan istinski.

By

Kristina Šimunić

on

2/3/2022

Čime mjerimo količinu nečega što dobijemo ili dajemo?

Jačinom čega? Možda vjetra, onog sjevernog i studenog.

Uspoređujući ljepotom? Možda zalaska sunca koji se prolijeva u more i šara najljepši crtež.

Znam, znam, bitno je ono ŠTO dajemo. Sebe, naravno. Između ostalog.

Što dobijemo? Što imamo? Što gubimo?

Vrijeme je tu kao odgovor na ovaj komplicirani i teški uvod.

Namjerno.

Ako išta moramo čuvati kao najvrjednije blago onda je to Vrijeme.

Dano nam je, htjeli ne htjeli, na raspolaganje prvim udahom života.

I tu kreće pustolovina. Igra mačke i miša. Pa splet kojekakvih skečeva kao izrezanih iz neke smiješne kazališne predstave. Život. Djetinjstvo proleti za čas. U jednom trenutku već si nečija supruga, majka. Žena. Stojiš, učiš, bježiš, juriš, brineš, voliš, ljubiš, liječiš, boliš i živiš, onako usput…

Dođe vrijeme i kad grliš zadnji put. I pozdraviš je zauvijek. I ostaneš ničije dijete. Tek tu život udari. Kao sudac s onom drvenom stvarčicom u sudnici, u nekom lošem krimiću. Dok shvatiš da život ne mazi, da život ne poklanja, da na život imaš pravo baš kao što svaka zvijezda ima pravo na svoje mjesto u sazviježđu.

Pravo na život, jer, Vrijeme u njemu nepovratno juri. Da, tek onda ga grabiš. I držiš. I već sljedeće jutro kava je nekako finija. Kremozna? Ili tako nešto. Dječje svađe i koja loša ocjena ne čine se kao uzbuna za sirenu "Houston, we have a problem", već nešto što stepenicu po stepenicu rješavamo. Zdravo ljudski, jel`. Čak ni računi, česti kvarovi bijele tehnike, kunem se, skoro sve koje posjedujemo u kući, ma čak ni to ne baca turobnost na lice, jer Vrijeme ide.

Svađe, ljubomore, možda usputne smicalice nekih nebitnih poluosoba sa strane, ma sve je nevažno.

Obitelj i da smo svi zajedno, zdravi, bila je i ostala misija, molitva, svrha i cilj života. Odlučila sam i počela samo dobro gledati, vidjeti i tražiti.

Iako sam se na tuđe kamenčiće zla često spotaknula. Ignorirala i šibala dalje. Jer Vrijeme i dalje curi. Dok nije došlo ono od čega sam glavu okretala. Što ti je suđeno, naći će te, jel`?

Pronašlo me. Izbezumilo me. Zbunilo, prestrašilo i opet razbudilo. Rastavilo me i sastavilo, negdje između neba i zemlje, između bijele boce i one crvene, vražje. Između stiska ručice moje princeze i suzice u oku mog malog princa. Negdje između zagrljaja mog najdražeg i najfinije svekrvine juhice.

Bio je život.

I ja. Iskovitlala sam se iz borbe, ojađena, ogoljena do gole kože, slaba, a najjača. Preskakala tuđe zločeste kamenčiće, prepreke. Obgrlila Život i Vrijeme i dala mu počast. Onu posebnu. Gledam na to kao da je najskuplji dar, umotan u prekrasni crveno zlatni papir, u kutijici koja strpljivo čeka ispod bora. Dar kojeg zahvalno dobivaš i pažljivo daruješ onima koji su ti kroz život umjesto kamenčića darovali upravo to.

Svoje Vrijeme. Najljepši dio života. Iako stalno kucka, u svakoj sekundi nova šansa za novi osmijeh, novi zagrljaj, “volim te”, “tu sam”…

Nakon juriša na život, stala sam. Zadivljena. Vrijeme ide, a ipak, toliko puno ga još imam. Čak i u rezervi.