Enter to see image
RAK DOJKESerom kao posljedica operacije raka dojke

Seromi dojke su područja nakupljanja serozne tekućine oko kojih općenito ne treba brinuti. Javljaju se nakon operacije raka dojke ili bilo kojeg drugog zahvata na dojci te radioterapije. Ne povećavaju rizik od raka dojke. Ako imate serom koji ne nestaje ili vam uzrokuje nelagodu, razgovarajte sa svojim liječnikom o tome što možete učiniti. Ako se ne povuku sami od sebe, postoji način kako riješiti problem seroma. To uključuje aspiraciju tankom iglom i stavljanje obloga. O simptomima, dijagnozi i liječenju seroma pročitajte u tekstu.

Enter to see image
PRIČEShvatite ovo ozbiljno!

Pričati o proživljenom iskustvu sa rakom nikada nije lako, ali kada to iskustvo prati duboki osjećaj krivnje, sigurno je još i teže. Priča koju nam je napisala Darija upravo je takva i upravo zato je iznimno hrabro progovoriti, ne samo o pozitivnim stvarima, nego i o onima za koje mislimo da smo krivo napravili. Iskreno napisati da nismo napravili nešto što smo trebali i da je iz toga proizašlo nešto što je otežalo život i nama samima i obitelji, ali i ukazati koliko je važno voditi brigu o sebi, o svom zdravlju, ići na preventivne preglede čak i onda kada mislimo „to se meni ne može dogoditi“, „nitko u obitelji nije imao rak“. Rak ne prepoznaje ni dob ni spol, ni obiteljsku anamnezu, rak se može dogoditi svakome.

Enter to see image
ISPRIČAJ MIZnate li što je Oncotype testiranje?

Tanja Gombar koja je dijagnozu raka dojke dobila 2018. godine, u čekanju na odluku konzilija treba li na kemoterapiju, slučajno je saznala za Oncotype testiranje. Niti liječnici, a ni Google nisu pomogli u pronalaženju odgovora gdje se testirati i kako uopće provesti cijelu proceduru, ali je Tanja svojom upornošću došla do cilja, testiranje i liječenje bez kemoterapije. Što je Oncotype test? Genski test koji mjeri ekspresiju dvadeset i jednog gena u tkivu tumora, primjenjiv za pacijentice u ranoj fazi invazivnog raka dojke, a rezultati pomažu u procjeni kolika je korist od kemoterapije i je li uopće potrebna. Tanja nam je ispričala svoju priču, pročitajte!

Enter to see image
ZDRAVLJEVježbanje i rak dojke

Ponekad je i zdravim ljudima teško uvesti vježbanje kao redovnu dnevnu aktivnost pa se možemo zapitati kako to napraviti tijekom ili nakon liječenja raka dojke?! Zamislite vježbanje važnim dijelom plana oporavka od raka dojke, činite to za svoje zdravlje. Tjelesna aktivnost ima mnoge benefite, može ublažiti nuspojave kod liječenja raka dojke kao što su umor, bolovi, nesanica, depresija, ali također može biti i jedan od čimbenika za smanjivanje rizika od razvoja raka dojke ili recidiva bolesti. Važno je razgovarati s onkologom i kirurgom prije nego što krenete sa tjelesnom aktivnošću, kako biste bili sigurni ima li zapreka u vrsti vježbi koju planirate. Poduzmite sve potrebne mjere opreza kako bi vježbanje bilo sigurno.

Enter to see image
RAK DOJKEMastektomija, operacija raka dojke

Svjedoci smo sve češće pojave malignih bolesti, od kojih je kod žena najučestaliji rak dojke. Na sreću, danas se rak dojke liječi sa sve većim uspjehom. Nakon dijagnostike, prvi korak u liječenju najčešće je operativni zahvat. Ovisno o tumoru i PHD nalazu odlučuje se o vrsti zahvata, od kojih je jedan mastektomija. Mastektomijom se uklanja cijelo tkivo dojke, a postoje mnogi čimbenici kada se ona radi. Osim dojke uklanjaju se i aksilarni limfni čvorovi. Istovremeno s mastektomijom može se napraviti i rekonstrukcija dojke. Sve o vrstama mastektomije, rekonstrukcije dojke, samoj operaciji i rizicima koje ona nosi pročitajte u tekstu.

Enter to see image
PRIČEFreestyle u ritmu života

„Dal' grom odabira hrast? Ili se to pak hrast munjama nametne“ ili vječno pitanje „zašto baš ja?“ Smije li biti patetike, jesu li sve priče iste, smije li biti suza, smijeha, nesigurnosti, sreće? Zašto ne, pitam se. Rekla bih da ljudski život ne smije imati zabrana, niti u jednom smjeru, jer nije ravna crta niti u najboljim danima. Dobre, loše emocije, sasvim svejedno, samo da su nama osobno u tom trenutku u redu. Doći će vrijeme rasta, doći će vrijeme kada ćemo se s mirom moći osvrnuti na sve što je iza nas. Dok traje bura, neka je, otići će kao i svaka druga. Kada krene ples, pustimo ga neka traje. Freestyle u ritmu života, možemo skupa.

Enter to see image
ISPRIČAJ MISonja Grgat - dobitnica nagrade VAM „Zadovoljna sam, sretna i ponosna!“

Nagrada Vesna Andrijević Matovac – VAM dodjeljuje se u spomen na osnivačicu i prvu predsjednicu udruge SVE za NJU, pojedincima za njihov doprinos u promicanju prevencije raka i skrbi za onkološke bolesnike. Ove godine dobitnica je Sonja Grgat, predsjednica udruge Caspera. Kada se konstantno daješ, onda mora doći i nagrada za sav taj trud. Sonja je svojim radom i trudom zaslužila dobiti ovu vrijednu nagradu i voljela bih kada se ovi redovi ne bi mogli samo čitati, nego i čuti, taj žar s kojim ih je izgovorila, ta zahvalnost i silina emocija. Bilo je zadovoljstvo biti uz nju, gledati tu sreću i upijati svaki trenutak. Kao što Sonja ima svoje uzore, tako je i ona jedan veliki uzor, inspiracija i prijatelj. Ponosna sam što je dio mog života.

Enter to see image
RAK DOJKEStereotaksijska biopsija dojke

Stereotaksijska biopsija dojke relativno je jednostavan postupak koji može biti koristan za postavljanje dijagnoze raka dojke, kako bi se liječenje započelo što je prije moguće. Kod ovog postupka koristi se mamograf kako bi se točno lociralo mjesto na kojem se nalazi sumnjiva tvorba i kao pomoć kod usmjeravanja igle za biopsiju. Obično se radi kada radiolog uoči sumnjivu, nepalpabilnu tvorbu na mamografiji. Nakon zahvata, uzorak se šalje u laboratorij na analizu kao i kod svake druge vrste biopsije. Postupak je niskorizičan i ostavlja minimalan ožiljak na mjestu biopsije. Sve o stereotaksijskoj biopsiji pročitajte u tekstu.

Enter to see image
PRIČEOdvažite se, sanjajte, živite!

Priče…dobre i loše, kao i emocije, sve moraju biti tu. Zadnje tri kao trilogija života. Oda životu. Kako od dna do vrha. Kako se pomiriti s činjenicom da ste dobili dijagnozu koja lomi, rak?! Kroz vrtlog emocija, kroz liječenje, kroz odnose, kroz nove i stare ljude, kroz dobro i zlo…kako naći put i reći: „U redu je, to sam sada ja. Možda nešto drugačija fizički i psihički, ali naučila sam slavit život!“ Put nije lagan, nećemo nikoga zavaravati. Ako se pobrinemo za sebe, ako istinski pogledamo u sebe i pronađemo ono davno izgubljeno ili nešto novo, svejedno je, unatoč svemu lijepo je naći se na tom putu. Nakon prvog dijela „Rak na dalmatinski“, Katija donosi nešto novo, ono što je našla u sebi.