Željka ćelave glave s buketom cvijeća ispred bolnice nakon kemoterapije liječenja raka dojke
PRIČE

Budi ponosna, nisi odustala!

Kemoterapija, opadanje kose, ćelave glavice… Sve ovo donosi određenu težinu onoj koja to „nosi“ na sebi, ali i u sebi. O jednoj malo drugačijoj perspektivi koju dobijemo liječenjem raka, o čistoj emociji i snazi, piše nam naša Željka. A Željka nam je poklonila i malu galeriju ćelavih glavica.

Liječenje raka najčešće podrazumijeva kemoterapiju, a najvidljivija nuspojava takvog liječenja je gubitak kose. Veliki broj žena teško se miri s tom situacijom. Hvala Bogu na perikama i modernim maramama, turbanima, pokrivalima za glavu pa je doista tako omogućen normalan život ljudima koji se nađu u takvoj situaciji.

Žene se zaista teško odvoje od tog sinonima ženstvenosti, od tog njegovanog ukrasa svog bića. Ali...ima nešto posebno u tim ćelavim ženskim glavicama. Neka posebna ljepota sjaji iz njih, poput balona blješte na suncu.

Ana (Željkina prijateljica)

Često sam govorila, dok je moja glava bila potpuno ćelava, da to nije frizura, nego čista emocija, emocija snage, upornosti, inata, želje.

Nešto je posebno u onima koji se bore za život, a opet žive svom svojom snagom, najbolje što znaju, bolje nego nekada prije kada su mislile da život nije luksuz.

Te prekrasne velike oči sa sjajem borbe, zahvalnosti i iskrenosti.

Željka Crljenko Mihlin

Ponekad čovjek tek kada ga ogoliš, "skineš" do kraja, kada zgaziš sve njegove maske, tek tada zablista, neobjašnjivim sjajem i nadljudskom snagom.

Ima nešto posebno u tim ćelavim ženskim glavama, neka čarobna ljepota, neka moć da i najmanji osmjeh učini velikim, da i tužne oči postanu velike i sjajne poput iskre u hladnoj zimskoj noći.

Svaki napor "normalnog" života bude nagrađen, jer svaku i najmanju sitnicu, koja se podrazumijeva, voliš više nego prije.

Inga (Željkina prijateljica)

Ima nešto posebno što izađe na površinu u toj teškoj i ranjivoj fazi, pa i sada kada se osvrneš unatrag dođe ti da se počeškaš po glavi, pomrsiš si sijedu, frčkavu, neobičnu "kemo kosu" i jednostavno budeš ponosna na sve što si prošla i ostala stajati na nogama.

Budi ponosna na svoju ćelavu glavu, na svoje sjajne oči, na hrabrost, jer si se izborila, preživjela, nisi odustala!