žena koja u ruci drži sunce kao prirodni izvor vitamina d u zaštiti obolijevanja od raka dojke
FOTO: Rampal Singh
ZDRAVLJE

Vitamin D i rak dojke

Osim što je vitamin D potreban za zdravlje kostiju, funkcioniranje mozga, smanjuje upalne procese i potiče imunološki sustav, sve je više istraživanja koja potvrđuju izravnu vezu između manjka vitamina D i raznih oblika karcinoma, među kojima je i karcinom dojke. Dovoljna količina ovog vitamina važna je u prevenciji raka dojke, boljoj prognozi, kao i stopi preživljenja.

By

Mamo

on

4/5/2023

Vjerojatno svi znamo da je najbolji i najprirodniji način dobivanja vitamina D izravno izlaganje sunčevoj svjetlosti barem nekoliko puta tjedno, kako bi dosegli dovoljnu razinu ovog vitamina u krvi. Današnjim načinom života kada sve manje vremena provodimo na otvorenom prostoru, sve se češće javlja manjak vitamina D, kojeg je potrebno nadomjestiti suplementima.

Sve je više istraživanja koja potvrđuju da je dovoljna količina ovog vitamina važna u prevenciji raka dojke, kao i boljoj prognozi i stopi preživljenja.

O Vitaminu D

Vitamin D pomaže tijelu apsorbirati kalcij, koji je neophodan za zdravlje kostiju. Također pomaže u normalnom funkcioniranju mozga, daje snagu mišićima, smanjuje upalne procese, štiti od dijabetesa i potiče imunološki sustav.

Većina vitamina D nastaje u koži kada je ona izložena sunčevoj svjetlosti. Manje količine vitamina D nalaze se u hrani obogaćenoj ovim vitaminom, masnoj ribi i jajima.

Danas većinu vremena provodimo daleko od izravne sunčeve svjetlosti, u zatvorenom prostoru ili nanosimo kremu za sunčanje u vremenu koje provodimo na otvorenom te je tako prirodna proizvodnja vitamina D ograničena.

Tijelo skladišti vitamin D u jetri i masnom tkivu. Problem može nastati kod osoba sa prekomjernom tjelesnom težinom i većim udjelom masnog tkiva u kojem se nakuplja velika količina vitamina D, što na kraju dovodi do njegovog deficita u krvi.

Manjak vitamina D također može nastati uslijed smanjene apsorpcije ili otpornosti na učinke vitamina D.

Deficit vitamina D je rezultat, a ne posljedica poremećaja u organizmu.

Rak dojke i deficit vitamina D

Iako se vitamin D obično povezuje sa zdravljem kostiju, sve je više istraživanja i dokaza da je njegov nedostatak ili deficit povezan sa mnogim oblicima raka pa tako i raka dojke.

Istraživanja pokazuju da žene s niskom razinom vitamina D imaju veći rizik od raka dojke. Vitamin D može igrati ulogu u kontroli normalnog rasta stanica dojke.

Zašto su niske razine vitamina D povezane sa rizikom obolijevanja od raka dojke nije u potpunosti jasno, ali istraživanja pokazuju da deficit vitamina D dovodi do većeg rizika. Vjerojatno je da vitamin D igra ulogu u razvoju zdravih stanica, zaustavljanju razmnožavanja malignih stanica i njihovom uništavanju.

FOTO: Oleksandr Pidvalnyi

Također pojedina istraživanja pokazuju da dovoljna razina vitamina D utječe na ponašanje raka dojke pa je kod njegovog deficita rak dojke agresivniji, teže ga je liječiti i veća je mogućnost metastaziranja.

Niske razine vitamina D mogu biti rezultat i drugih čimbenika, poput prehrane, tjelovježbe ili načina života koji izravno utječu na rizik obolijevanja od raka dojke i njegovu prognozu.

Žene s nižim razinama vitamina D imaju veću vjerojatnost:

- dijagnosticiranja raka dojke prije menopauze,

- dijagnosticiranja agresivnijeg oblika raka dojke,

- prekomjerne težine,

- viših razina inzulina.

Svi ovi faktori povezani su s prognozom raka dojke koja je lošija od prosjeka.

Žene koje imaju dovoljnu razinu vitamina D imaju veću vjerojatnost preživljavanja za oko trideset posto u odnosu na žene s nižim razinama. Ova činjenica govori dovoljno o tome koliko je vitamin D važan u prevenciji i boljoj prognozi kod liječenja raka, kao i preživljavanju.

Za osobe oboljele od karcinoma dojke, važno je redovito provjeravati razinu vitamina D, posebno u zimskim mjesecima, kada smo u manjem doticaju sa sunčevom svjetlošću.

Kako povećati unos vitamina D

Načini za povećanje razine vitamina D su izravno izlaganje suncu, uzimanje dodataka ili suplementa vitamina D i konzumiranje hrane koja je bogata vitaminom D.

FOTO: Michele Blackwell

Izlaganje suncu

Čak i kratka razdoblja izravnog izlaganja suncu nekoliko puta tjedno, mogu vam dati više od preporučene dnevne količine vitamina D. Nemoguće je predozirati se vitaminom D izlaganjem suncu. Iako izlaganje suncu ima koristi, ono nosi rizike, jer povećava rizik od raka kože, uključujući i melanom.

Ipak, većina stručnjaka preporuča da nastavak korištenja sredstava za zaštitu od sunca kada su razine ultraljubičastog (UV) zračenja umjerene ili visoke. Ozonski omotač štiti Zemlju od UV zraka, ali debljina ozonskog omotača mijenja se s godišnjim dobima i vremenom, tako da čak i kada ne mislite da ste im izloženi, one dopiru do vas.

Što manje sati dnevno provedete na dnevnom svjetlu, proizvest ćete manje vitamina D. Također, što je vaša koža tamnija, proizvodite manje vitamina D. Preparati za zaštitu od sunca također sprječavaju stvaranje ovog vitamina direktno iz sunca.

Ovi čimbenici mogu otežati dobivanje dovoljno vitamina D samo izlaganjem suncu.

Uzimanje suplemenata

Prije nego krenete sa unosom suplemenata vitamina D, važno je provjeriti razinu vitamina D u serumu, što se radi jednostavnim vađenjem krvi.

Razgovarajte sa svojim liječnikom o rizicima i prednostima uzimanja suplemenata, kao i o tome koja je razina vitamina D dovoljna za vas, obzirom na rezultate vađenja vitamina D iz krvi. Ako je razina niska, svakako je potrebno uzimati dodatno vitamin D kako biste ga vratili u normalne vrijednosti. Nakon nekoliko mjeseci ponovno provjerite razinu vitamina D i prema nalazu prilagodite dozu suplementa. Uzimanje previše vitamina D može uzrokovati povećanu razinu kalcija u krvi.

Ako uzimate dodatak vitamina D, preporuča se uzimanje D3 oblika, koji se uobičajeno nalazi u namirnicama životinjskog porijekla.

FOTO: Jasmin Egger

Vitamin D iz hrane

Namirnice bogate vitaminom D:

- riba (tuna, skuša, srdele, losos, haringa),

- morski plodovi,

- žumanjak jajeta,

- goveđa jetra,

- kvasac,

- punomasni mliječni proizvodi.

Potrebno je odabrati ribu koja ima nisku razinu žive.

Mnoge države uvele su namirnice obogaćene vitaminom D na nacionalnoj razini, no u Hrvatskoj još je uvijek malo takvih oblika namirnica.

Ako ste osoba oboljela od raka dojke, u dogovoru sa svojim liječnikom redovito mjerite razinu vitamina D iz krvi.

Što više vremena provodite na otvorenom prostoru upijajući zrake sunca, prirodni način najbolji je način.

Jedite što više namirnica bogatih vitaminom D, a ukoliko je potrebno uzmite suplemente ovog, za vas, vrlo važnog vitamina.