slikovnica mama je bolje kao pomoć roditeljima za razgovor s djecom o malignoj bolesti
LIFESTYLE

„Mama je bolje“ – kako do slikovnice koja će roditeljima pomoći u razgovoru s djecom o malignoj bolesti

Kako djeci prenijeti informaciju da je roditelj obolio od maligne bolesti? Tena Šnajder u suradnji sa udrugom Caspera izdala je slikovnicu „Mama je bolje“ u kojoj na djeci razumljiv način objašnjava sve što se događa kada roditelj dobije dijagnozu raka.

By

Mamo

on

24/5/2023

Pisali smo o slikovnici „Mama je bolje“ u trenucima kada je ona bila u fazi tiskanja. Slikovnica je konačno vani, promocija je održana u Splitu u suradnji s udrugom Caspera i od velike je pomoći svim roditeljima koji se nađu u situaciji da su dobili dijagnozu raka. Odgovore na pitanja kako djeci objasniti što se događa, kako ih uključiti u cijelu priču, kako im dati priliku da budu prisutni u pomoći roditeljima i kako da se uz našu pomoć snađu s emocijama, naći ćete na stranicama ove jedinstvene slikovnice.

Pročitajte što nam je Tena rekla o svom putu kroz dijagnozu maligne bolesti i samoj slikovnici.

Kako sam sinu objasnila sve o dijagnozi karcinoma

U vrijeme kad sam dobila dijagnozu limfoma bila sam trudna sa starijom kćerkicom, koja je rođena prije nego što sam krenula s terapijom. Sin je imao osam godina i da, postavljao je pitanja. Objasnila sam mu baš sve, od toga kakva je to bolest, do toga što možemo očekivati kroz kemo, naravno, jezikom koji on razumije. Dobro je on to sve prihvatio, mislim da velikim djelom i zato što nije bilo skrivanja.

Plakao je samo jednom, kad sam ostala ćelava, bilo mu je to neobično. Onda smo krenuli skupa tražiti neke smiješne perike za mene na eBayu i tako smo to pretvorili u nešto zabavno. Ne kažem da se svaki negativni trenutak i bolnu emociju treba transformirati u pozitivnu, naprotiv, tuga i bijes normalni su osjećaji koji su dio naših života i koje treba prihvatiti. Ali je za djecu bitno pokazati im da se u teškim životnim fazama može ostati snažan, prizemljen i optimističan.

Tena Šnajder

Treba biti iskren prema djeci i reći im da ste oboljeli od maligne bolesti

Na žalost, u nedostatku komunikacijskih vještina, neki se roditelji odluče na opciju da djeci sve taje. Na taj način misle da ih štite, a zapravo im čine medvjeđu uslugu. Mislim da bi se svaki psiholog složio sam mnom: djeca naime itekako osjećaju da se nešto događa, da se nešto u obitelji promijenilo, a kako se sve od njih skriva mogu samo imati neke vlastite pretpostavke. Osim toga, na taj ih se način ostavlja same u njihovim strahovima. Postoji bolji, zdraviji način.

Koliko sam primijetila, u situaciji kao što je ova djeca vole osjećati da mogu pomoći, da je i njihova uloga bitna, a ne da su potjerani sa strane, kao pasivni promatrači nečeg zastrašujućeg što ne mogu pojmiti.

O čemu govori slikovnica „Mama je bolje“

Moja slikovnica pokušava uključiti djecu u proces liječenja, vidjet ćete kako likovi Vili i Lota pomažu oko praktičnih stvari, ali pružaju i emocionalnu podršku. To je ono što djeci ne smijemo oduzeti, naime, priliku da i njihova uloga bude važna i da doprinose nečem dobrom. Na taj im način dajemo moć.

Druga je stvar, informiranje djeteta. U slikovnici djevojčica dobiva odgovore na sva svoja pitanja u dijalogu sa starijim bratom. On joj strpljivo i s puno ljubavi razjašnjava situaciju u kojoj se obitelj našla, na njoj razumljivom jeziku. Mislim da su te dvije stvari, znanje i uključivanje, ono najvažnije što u ovakvoj (ne)prilici možemo pružiti djeci.

Možda zvuči neobično, ali mislim da im je ova moja priča s rakom bila izvrsna prilika za izuzetno važnu životnu lekciju, ono o tome da se u životu događaju i ružne i teške stvari, ali da je zajednički, uz pomoć ljudi koji te vole, sve lakše prebroditi. To je i poruka moje slikovnice.

Vili i Lota

Kako do slikovnice

Ako mislite da je slikovnica „Mama je bolje“ potrebna vama ili vašoj djeci, ako je želite pokloniti nekoj knjižnici, vrtiću ili zdravstvenoj ustanovi javite se udruzi Caspera na mail info@caspera.hr ili na Facebook stranicu udruge.

Slikovnica vas neće koštati ništa, ali kao mali znak zahvale možete donirati udruzi Caspera za njihov daljnji rad.

Podaci za donaciju:

Udruga Caspera

IBAN: HR12 2340 0091 1110 6546 4

SWIFT: PBZGHR2X