Žena golih dojki prije stereotaksijske biopsije kako bi se utvrdilo boluje li od raka dojke
FOTO: Cottonbro
RAK DOJKE

Stereotaksijska biopsija dojke

Stereotaksijska biopsija dojke relativno je jednostavan postupak koji može biti koristan za postavljanje dijagnoze raka dojke, kako bi se liječenje započelo što je prije moguće. Kod ovog postupka koristi se mamograf kako bi se točno lociralo mjesto na kojem se nalazi sumnjiva tvorba i kao pomoć kod usmjeravanja igle za biopsiju. Obično se radi kada radiolog uoči sumnjivu, nepalpabilnu tvorbu na mamografiji. Nakon zahvata, uzorak se šalje u laboratorij na analizu kao i kod svake druge vrste biopsije. Postupak je niskorizičan i ostavlja minimalan ožiljak na mjestu biopsije. Sve o stereotaksijskoj biopsiji pročitajte u tekstu.

By

Mamo

on

15/3/2023

Biopsija dojke radi se kako bi se uzeo uzorak, ako nakon mamografije ili ultrazvuka postoji sumnjiva tvorba koja može upućivati na rak dojke.

Postoji nekoliko različitih tehnika biopsije dojke:

- stereotaksijska biopsija,

- core biopsija,

- aspiracija tankom iglom,

- ekscizijska biopsija.

Vaš liječnik preporučit će jednu od ovih tehnika, ovisno o vrsti tvorbe u dojci.

Stereotaksijska biopsija dojke

Stereotaksijska biopsija dojke je postupak koji koristi mamograf za precizno lociranje i biopsiju tvorbe u dojci. Radi se kada radiolog uoči sumnjivu, nepalpabilnu tvorbu na mamografiji.

Ovaj postupak pomoći će utvrditi postoji li sumnja na rak dojke ili druge abnormalnosti u dojkama koje treba pratiti.

Mamografija je poseban oblik rendgenskog snimanja dojki.

Stereotaksijska biopsija dojke koristi mamografske rendgenske zrake za lociranje problematičnog područja i kao pomoć pri usmjeravanju igle za biopsiju na mjesto na kojem se nalazi sumnjiva tvorba.

Ova tehnika pomaže osigurati da područje na kojem se obavlja biopsija, bude točno ono na kojem je tvorba uočena na mamografiji.

Nakon biopsije uzorak se šalje u laboratorij na analizu, kako bi se utvrdilo ima li u njemu stanica raka.

Stereotaksijska biopsija koristi se kada se kvržice ili male nakupine kalcija, koje se još nazivaju kalcifikati, otkriju na mamografiji, ali se ne pojavljuju na ultrazvuku i ne pipaju se tijekom pregleda.

FOTO: Cottonbro

Manje je invazivna od kirurške biopsije, kraće je vrijeme oporavka i uzrokuje minimalne ožiljke.

Prije same biopsije, obavijestite liječnika o bilo kakvim alergijama koje imate, posebno o alergijskim reakcijama na anesteziju.

Tijekom izvođenja biopsije ležat ćete na trbuhu oko sat vremena.

Prije biopsije trebali biste izbjegavati korištenje bilo koje vrste kreme na dojkama i ukloniti sav nakit.

Kako se izvodi stereotaksijska biopsija

Prije početka biopsije, skinut ćete se od struka prema gore.

Leći ćete licem prema dolje na stol s rupom, koja je predviđena za dojke.

Stol će se podići, tako da radiolog može pristupiti dojci kroz rupu na stolu. Dvije ploče mamografa čvrsto će stisnuti dojku, kako bi se dobile rendgenske snimke koje će locirati tvorbu u dojci.

Nakon što se naprave odgovarajuće snimke, na točno određenom dijelu dojke bit će ubrizgana lokalna anestezija. Tada će radiolog napraviti mali rez na dojci i uzeti uzorak tkiva pomoću igle ili sonde spojene na vakuum. Uzorci tkiva bit će poslani u laboratorij na analizu.

Nakon uzimanja uzoraka, liječnik će pritisnuti područje na kojem je rađena biopsija, kako bi se spriječilo krvarenje, a zatim staviti sterilnu gazu, kako bi se spriječila infekcija.

Na mjestu gdje je obavljena biopsija, radiolog može ostaviti malu metalnu kopču da se lakše locira ako su potrebne dodatne pretrage ili ako idete na operaciju dojke.

Bolnost stereotaksijske biopsije

Tijekom postupka nećete osjećati previše boli. Ponekad se žene boje zahvata i očekuju bol, što ukazuje na psihološku komponentu.

FOTO: Shvets

Posljedice postupka mogu biti:

- bolnost,

- modrice,

- oteklina.

Hladni oblozi i lijekovi protiv bolova bit će vam od pomoći.

Isti dan nakon stereotaksijske biopsije dojke idete kući.

Dobit ćete upute o održavanju higijene i mijenjanju gaze kako bi se spriječila infekcija. Isto tako, upute o ograničavanju aktivnosti na dan ili dva, kako bi ožiljak zarastao ili kako se ne bi stvorio hematom.

Trebate se obratiti svom liječniku ako dobijete temperaturu iznad 38 stupnjeva ili osjetite toplinu, iscjedak i crvenilo. To su mogući znakovi infekcije.

Prednosti i rizici stereotaksijske biopsije dojke

Stereotaksijska biopsija dojke jednostavan je i niskorizičan postupak.

Nosi određene rizike, kao što su:

- modrice i oticanje dojke,

- infekcija na mjestu biopsije,

- bol.

Pridržavanjem uputa liječnika o tome kako njegovati mjesto na kojem je rađena biopsija, smanjit će rizik od infekcije.

Ako ste trudni ili postoji mogućnost da ste trudni, zračenje rendgenskih zraka može biti štetno za plod. Svakako obavijestite liječnika kako bi se razmotrile druge vrste biopsije.

Veće komplikacije ove metode biopsije su rijetke.