ruka u bijelim rukavicama drži injekcije s uzorcima za dokazivanje raka dojke biopsijom i punkcijom
FOTO: Karolina Grabowska
RAK DOJKE

Citološka punkcija i core biopsija kod raka dojke

Core biopsija i citološka punkcija dijagnostičke su metode koje se često koriste u slučajevima sumnje na rak dojke. Ove metode su sigurne, minimalno invazivne i omogućuju preciznu dijagnostiku prisutnosti malignih stanica. Kombinacija core biopsije i citološke punkcije pruža važne informacije o tipu raka dojke, što je ključno za planiranje liječenja.

By

Mamo

on

19/3/2022

Citološka punkcija i core biopsija često se primjenjuju kao dijagnostičke metode u slučajevima sumnje na rak dojke. Kada se suočite sa sumnjivim promjenama u dojci, ove metode mogu pružiti važne informacije o prisutnosti malignih stanica i pomoći u postavljanju precizne dijagnoze.

Kombinacija core biopsije i citološke punkcije omogućuje stručnjacima da donesu točnu dijagnozu raka dojke i odrede najbolji plan liječenja za svaku pacijenticu. Ove dijagnostičke metode su ključne za rano otkrivanje, preciznu dijagnostiku i pravovremeno liječenje raka dojke.

U nastavku teksta donosimo detalje o postupku, prednostima i nedostacima core biopsije i citološke punkcije te kako se ove metode koriste u dijagnostici raka dojke.

Citološka punkcija

Citološka punkcija brza je i minimalno invazivna dijagnostička metoda. Izvodi se tankom iglom i obično se radi ambulantno, uz lokalnu anesteziju. Lokalni anestetik se ubrizgava u dojku, a zatim se iz sumnjivog područja uzima mali uzorak stanica za citološku analizu. Ova metoda se koristi kako bi se potvrdila ili isključila dijagnoza raka dojke.

Postupak je jednostavan i brz, obično se izvodi pod ultrazvučnim praćenjem radi preciznog navođenja igle i traje vrlo kratko. Nakon punkcije, mjesto uzimanja uzorka pokriva se sterilnom gazom. Komplikacije su rijetke, a mogu se javiti lagano krvarenje, otekline ili modrice.

Prednosti ove metode su jednostavnost, minimalna bol, odsutnost ožiljka te brzi rezultati i dijagnoza. Međutim, postoji rizik da igla ne pogodi područje s malignim stanicama ili da u uzorku nedostaje dovoljno stanica za daljnje testiranje.

Važno je napomenuti da citološka punkcija može pružiti informacije o prisutnosti malignih stanica, ali nije uvijek dovoljna za potpunu dijagnozu raka dojke. U takvim slučajevima, liječnik može preporučiti core biopsiju za precizniju dijagnozu.

FOTO: Tara Winstead

Core biopsija

Core biopsija sigurnija je dijagnostička metoda koja se koristi za dobivanje uzorka tkiva iz sumnjive tvorbe u dojci, radi detaljnije analize. Ova metoda omogućuje procjenu prisutnosti i karakteristika tumorskih stanica te pomaže u postavljanju precizne dijagnoze.

Postupak core biopsije izvodi se ambulantno uz upotrebu široke igle. Kao i kod citološke punkcije, izvodi se u ležećem položaju, pod lokalnom anestezijom. Nakon djelovanja lokalne anestezije, širokom iglom se izvlači cilindrični uzorak tkiva sumnjive tvorbe u dojci. Cijeli postupak prati se ultrazvučno, a obično se uzima više uzoraka kako bi se osiguralo dovoljno tkiva za analizu.

Uzorak se šalje na patohistološku analizu koja pruža informacije o prisutnosti malignih stanica, njihovoj agresivnosti i karakteristikama samog tumora. Trajanje zahvata je obično između petnaest i trideset minuta.

Mjesto biopsije prekriva se sterilnom gazom. Moguće je osjetiti blagu bol na mjestu zahvata, a ožiljak je obično mali. Postoje manji rizici od hematoma ili blagog krvarenja.

Nakon postupka dobit ćete upute o ograničavanju aktivnosti tijekom jednog ili dva dana kako bi ožiljak zacijelio i kako bi se izbjeglo stvaranje hematoma.

Prednost core biopsije je što omogućuje detaljniju analizu tkiva u usporedbi s citološkom punkcijom. Ovom metodom moguće je dobiti veći uzorak tkiva, što olakšava precizniju dijagnozu, određivanje stadija raka i planiranje daljnjeg liječenja. Također, core biopsija pruža mogućnost dodatnih testiranja koje mogu pružiti informacije o tumoru.