ruka u bijelim rukavicama drži injekcije s uzorcima za dokazivanje raka dojke biopsijom
FOTO: Karolina Grabowska
RAK DOJKE

Biopsija kod raka dojke

Kada postoji sumnja na rak dojke, najsigurniji način za to dokazati je biopsija. Radi se ambulantno, pod lokalnom anestezijom i ne ostavlja posljedice. Uzorak uzet biopsijom šalje se na analizu, kojom ćemo dobiti konačni odgovor. Najčešće vrste biopsije su citološka punkcija i core biopsija.

By

Mamo

on

19/3/2022

Biopsija je mali zahvat kojim se uzima mali uzorak iz sumnjive tvorbe u dojci.

Najčešće vrste biopsije su citološka punkcija i core biopsija.

Citološka punkcija

Citološka punkcija se radi tankom iglom, brza je i minimalno invazivna metoda kada se sumnja na rak dojke.

Postupak se izvodi ambulantno. Ako je potrebno radi se pod lokalnom anestezijom. U ležećem položaju, u dojku se ubrizgava lokalni anestetik kako ne biste osjetili bol. Iz sumnjive tvorbe se izvlači mala količina sadržaja za citološku analizu, obično pod ultrazvučnim praćenjem uvođenja igle i aspiracije sadržaja. Po potrebi se može uzeti više uzoraka. Važno je da budete potpuno mirni, kako bi se postupak izveo ispravno.

Na mjesto uzimanja uzorka stavlja se sterilna gaza, što je obično sasvim dovoljno za ovu vrstu postupka.

Samo uzimanje uzorka traje manje od minute, a cijeli postupak je gotov za desetak do dvadeset minuta, ovisno o položaju tvorbe i broju uzoraka koji se uzima.

Liječnik će vam dati savjet kako tretirati mjesto punkcije i upute o izbjegavanju napora i aktivnosti rukom koja je na strani punktirane dojke na sam dan postupka.

Nakon citološke punkcije obično nema komplikacija. Ponekad se mogu javiti lagano krvarenje, otekline ili modrice koje će vremenom proći.

Prednost ove metode je što je vrlo jednostavna, minimalno bolna, bez ožiljaka, nalaz je brzo gotov te je moguće brzo postavljanje dijagnoze.

Nedostatak je što igla ponekad može promašiti samo mjesto u tvorbi u kojem se nalaze maligne stanice ili je u uzetom uzorku premalo malignih stanica za provođenje dodatnih testiranja.

Ako je dijagnoza nakon citološke punkcije nejasna, liječnik će vas uputiti da napravite core biopsiju.

FOTO: Tara Winstead

Core biopsija

Core biopsija je sigurnija metoda uzimanja uzoraka, ako se sumnja na  rak dojke, jer se uzima veća količina uzorka, nego kod citološke punkcije.

Za core biopsiju se koristi široka igla.

Postupak se radi ambulantno. Kao i kod citološke punkcije, u ležećem položaju, pod lokalnom anestezijom. Nakon što lokalna anestezija počne djelovati, širokom iglom se izvlači cilindrični uzorak tkiva dojke, odnosno sumnjive tvorbe. Cijeli postupak prati se ultrazvučno. Uvijek se uzima više uzoraka kako bi se osiguralo da je uzeto dovoljno tkiva za analizu.

Uzorak se šalje na patohistološku analizu te daje uvid i informaciju o tipu karcinoma dojke.

Zahvat traje petnaest do trideset minuta. Mjesto na kojem je rađena biopsija prekriva se sterilnom gazom.

Možete osjetiti laganu bol na mjestu zahvata, ostavlja malen ili nikakav ožiljak, postoje mali rizici od stvaranja hematoma ili laganog krvarenja.

Dobit ćete upute o ograničavanju aktivnosti na dan ili dva, kako bi ožiljak zarastao ili kako se ne bi stvorio hematom.

Prednost ove metode je što će s priličnom sigurnošću pokazati jesu li maligne stanice prisutne u uzetom uzorku.