Udruga Sve Nju na obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv raka humanitarnom akcijom
FOTO: Marina Zubak
LIFESTYLE

Sve za nju – Svjetski dan borbe protiv raka 2023.

Svjetski dan borbe protiv raka udruga Sve za Nju ove godine obilježila je humanitarnom akcijom u Kavani Johann Franck. Atmosferu je nemoguće opisati, ako niste bili prisutni. Kavana je bila premala za sve pozdrave, riječi i zagrljaje koji su se događali unutar prostora za koji imate osjećaj da u njega stane stotine ljudi. Pjesma prekrasnih izvođača, emocije, sve ono što vas obuzme u takvoj atmosferi, nosi i puni baterije. Kada zavlada potpuna opuštenost i prijateljska atmosfera, onda znate da ste na mjestu na kojem trebate biti i da je ispunjeno više od očekivanog. Portal Mamo.hr ove godine obilježava Svjetski dan borbe protiv raka zahvalom i podrškom našim pčelicama iz udruge Sve za Nju.

By

Marina Zubak

on

4/2/2023

Ljiljana Vukota

Ljiljana ti si za sve nas koje koristimo usluge udruge Sve za nju, recimo to tako, u početku “pojas za spašavanje” i pokretač. Kako je gledati kako se žene u psihološkom smislu pretvaraju iz gusjenice u leptira?

Jako si to lijepo opisala i to vrlo često naša koordinatorica Goga i ja komentiramo. Svih ovih godina od prvog dolaska k nama gledamo tu neku vrstu metamorfoze iz tjedna u tjedan, iz mjeseca u mjesec i to je upravo ono što nam daje snagu. Ima jako puno teških trenutaka, ali ima jako puno prekrasnih trenutaka i kada je ženi jako teško na početku, onda znam reći da bih voljela da može ući u moju glavu na trideset sekundi, samo da vidi svu tu plejadu žena koje su se iz tjedna u tjedan osjećale bolje, snažnije i koje su ozdravile. Mislim da je to fenomenalna stvar, ja nemam čarobni štapić, ali imam iskustvo koje mogu prenijeti drugima i to je ono što mene osnažuje.

Sve ono što ulažeš dajući od sebe, osjećaš da se isplatilo?

Apsolutno, u svakom smislu. Prije svega, nikada nisam govorila da sam stopostotni altruist, puno toga što činim dobroga za druge ljude, drugu polovicu činim dobro za sebe. To mene prije svega ispunjava kao čovjeka, potom kao profesionalca, a priznat ću i kao ženu koja je bila u tim cipelama.

Ljiljana Vukota

Maja Erceg Tušek

Maja mnoge žene i u današnje vrijeme znaju reći da im psihološka podrška ne treba ili se srame, jer je u našem mentalitetu psiholog i psihijatar još uvijek tabu. Što bi im poručila?

Poručila bih da svakako porazgovaraju s nekim tko je išao na psihološko savjetovanje, psihoterapije da sruše mitove i tabue koje imaju oko toga, jer ne moraju biti jako loše da bi tako nešto potražile.

Bilo koja tema je dobrodošla, sve što se tamo događa je povjerljivo. Neke stvari o kojima ne mogu pričati sa svojim ukućanima, jer ih oni često štite, ovo je ipak mjesto gdje mogu doći s bilo kojim problemom i čim ih izgovore, to već malo mijenja na stvari.

Osjećaš li zadovoljstvo kada vidiš kako žena raste kroz psihoterapiju?

Rad u savjetovalištu udruge Sve za Nju je izuzetan luksuz, jer žene koje nama dođu su već u startu motivirane. Čim su se javile u udrugu, zatražile neku vrstu pomoći, dopustile da ih druge žene podrže, način na koji se sve događa predstavlja zadovoljstvo.

Maja Erceg Tušek

Nikolina Jurković, Marijana Pleše

Kako na vaš život utječe rad u udruzi Sve za Nju? Je li vam se promijenio pogled na život ili stavovi?

Nikolina

Život nam se definitivno promijenio na bolje, naučile smo puno, senzibilizirale smo se za razne ženske teme, zdravstvene teme i naučile pomalo o svemu. Promijeniš malo perspektivu pa ne dramiš uvijek oko svega.

Marijana

Naučila sam koliko je bitna psihološka pomoć, da te rak može jako puno naučiti, ako dopustiš. Kad sam u udruzi nekako se prizemljim, neke stvari koje bi me možda u privatnom životu smetale, sada me ne smetaju. Bitno je boriti se i imati podršku i da te svi oko tebe jačaju.

Pokušavate li se ne vezati za žene koje dolaze u udrugu?

Nikolina

Pa kao da, ali je to u stvari nemoguće. Čim znaš nečije ime i dvije rečenice u njenom životu, već si se vezao. Čim si se javio na telefon već si se vezao.

Marijana

Da, slažem se. Mada, pokušavam si u glavi postaviti neku granicu što se tiče vezanja.

Nikolina Jurković, Marijana Pleše

Gordana Heidler

Goga ti si duša naše udruge, netko tko ima sedam ruku i sve uspijeva. Što ti donosi rad u udruzi i uspijevaš li se distancirati da ne ulaziš u dublje odnose sa ženama?

Dobro pitanje. Počela sam raditi u udruzi da pomognem mojoj Vesni (Vesna Andrijević-Matovac) i mislila sam da ću se uspjeti baš kao koordinator organizirati, a ona mi je rekla: „Pazi se, čuvaj se, trebaš mi dugo.“ Zbilja sam probala, ali to ne ide. Ne možeš se distancirat. Kad se potpuno iscrpim – hodam, to je jedino što me uspijeva vratiti u stvarnost, nekako meni vratit snagu.

Probala sam se distancirat. Odnosi koje imam sa ženama…ne ide, koliko god se ja trudila i mislila ja moram biti tu kao profesionalac, što i jesam, ali emocije rade svoje. Ja se distancirat ne mogu. Svaku od vas proživim.

Možda sam zato tu, jer to i mene puni koliko god bilo teško. Kad vidim da sam dala informaciju, da se žena probila, da je pitala, da je saznala, idem doma kao da imam krilca. Znaju me pitat što mi je, što se dogodilo…pa ništa, isto što i svaki dan, ali je meni to moja energija.

Gordana Heidler

Bruno Šimleša

Bruno Vi ste vezani uz udrugu Sve za Nju već dugo i puno surađujete s njima, sudjelujete u projektima. Što to Vama donosi u životu?

Upoznavanje sa fenomenalnim ženama. Sve žene koje rade u udruzi znam u dušu. To za njih nije posao, nego poziv i misija, daju cijele sebe, a rade nešto urnebesno dragocjeno. Izvrsne su u svemu, osim u samopromociji. I onda sam tu ja.

Kako one ne vole hvaliti sebe, onda svi mi ostali koji znamo koliko sveti posao rade, moramo uskočiti da što više žena sazna za njih i što više potencijalnih donatora tako da mogu lakše obavljati posao. Jedino su u tome loše, a to im se može oprostiti. U stručnosti, u ljudskosti, u toplini, u posvećenosti su besprijekorne i preskromne.

Je li rad sa ženama oboljelim od raka donio drugačiji pogled na život?

Počeo sam s time puno prije nego se udruga osnovala, tako da nije donio nužno drugi pogled.

To je sveta stvar. Kad je netko naš, kad smo sami ili netko nama blizak bolestan, to su najdramatičnije situacije, ako mogu biti mali djelić toga da nekome olakšam tu borbu – super.

A znam da su sve Carice iz Sve za nju tu dvadeset i četiri sata dnevno. Tu su i za Badnjak i za Božić. Bolest ne bira, tako da ni one ne biraju kada će pomagati. Odgovor je uvijek.

Bruno Šimleša

Kao pjevače često vas traže da sudjelujete u raznim događanjima. Treba li vam dugo da pristanete sudjelovati na ovakvim humanitarnim akcijama?

Robert

Čim je zdravlje u pitanju, to je za mene završena stvar. Odmah sam pristao i rekao da je jako bitno i važno.

Dino

Naravno da nije trebalo dugo, na prvi poziv bilo je prihvaćeno. Drago mi je da sam dio ovakve humanitarne akcije, jer što je život bez pomaganja drugima.

Josip

Ne, nije dugo trebalo. Uvijek podržavam sve događaje koji potiču ljude, osvještavaju u stvarima koje nisu svakodnevnica, posebno ako se radi o zdravlju, to je najvažnije.

Izvođači na humanitarnoj akciji udruge Sve za Nju

Krunoslav Capak

Danas je Svjetski dan borbe protiv raka. Što za Vas znači odazvati se na ovakvu vrstu humanitarnog događanja?

Uvijek dajem podršku svim javnozdravstvenim akcijama. Preventivac sam trideset i pet godina, preventiva je moj posao i moj život. Kad je god u pitanju neka preventivna akcija ja ću se uvijek odazvati.

Današnja akcija ima za cilj da osvijesti ljude o tome da su karcinomi među nama i da trebamo raditi na tome da ih suzbijamo, da ih sprječavamo i da se liječimo na vrijeme.

Kada su u pitanju ovakve akcije, onda se svi mi u javnom zdravstvu trebamo odazvati pa tako i ja kao ravnatelj HZJZ.

Krunoslav Capak

Vlasta Plečko

Vlasta dugogodišnja si korisnica usluga udruge Sve za Nju. Koliko ti je to u životu pomoglo?

Upoznala sam puno jako dobrih osoba sa jako teškim životnim pričama. Meni je to prije svega pomoglo da sredim svoju priču i to mi je zapravo najvažnije.

Radim u programima udruge, a to doživljavam kao svoj osobni napredak. Trenutno sam se najviše posvetila radu na mentorskom programu ženama koje imaju dijagnosticiran metastatski rak dojke. Mislim da je to jedan jako važan i jako dobar projekt za koji bi se trebalo u Hrvatskoj malo više znati.

Žene su u suočavanju s dijagnozom u jednoj situaciji u kojoj ne bi nitko nikada trebao biti. Svaka im je pomoć dobrodošla, a između stručne pomoći liječnika i pomoći nas koje smo to što one sada proživljavaju prošle kroz osobno iskustvo, jako je velika razlika. Jedno je učiti o nečemu iz knjiga, a drugo je hodati u nečijih cipelama.

Vlasta Plečko

Marko Gangur

Marko ti si radio na projektu Budi mRak! Izbjegni rak! Znači i inače podržavaš ovakve projekte pa si sada došao podržati i humanitarnu akciju udruge Sve za Nju.

Student sam medicine završne godine i ne vidim se u smjeru tradicionalne medicine, nego sam osjetio da je moj zdravstveni poziv poboljšanje kvalitete života pacijenata i prevencija najčešćih malignih novotvorina. Kao student sam uvidio da volim raditi na zdravstvenom osvješćivanju populacije u nekim segmentima kao što je recimo cjepivo protiv HPV-a u prevenciji raka. 2019. godine procijepljenost u Hrvatskoj bila je 17 posto, a Hrvatska je jedna od prvih zemalja u svijetu koja je odlučila besplatno cijepiti protiv HPV-a sve mlade do dvadeset i pete godine života.

Fali nam segment zdravstvenog osvještavanja u tom dijelu, kao i u dijelu da postoji i mogućnost preventivnih pregleda za rak dojke i imam potrebu da ove informacije dopru do što većeg broja populacije koji su u tim godinama da mogu spriječiti nešto, ako se na vrijeme otkrije. Znači otkrivanje, tretiranje i da se radi na poboljšanju kvalitete života pacijenata koji se već bore sa malignim bolestima.

Marko Gangur