Breastcancer.org

RAK DOJKEMastektomija, operacija raka dojke

Svjedoci smo sve češće pojave malignih bolesti, od kojih je kod žena najučestaliji rak dojke. Srećom, danas se rak dojke liječi sa sve većim uspjehom, a prvi korak u liječenju često je operativni zahvat. Jedna od mogućnosti je mastektomija, kojom se uklanja tkivo dojke i aksilarni limfni čvorovi. Uz mastektomiju, također se može izvesti rekonstrukcija dojke. U tekstu saznajte sve o različitim vrstama mastektomije, postupku rekonstrukcije dojke i rizicima koje ova operacija nosi.

Read More
ZDRAVLJENesanica, jedna od nuspojava liječenja raka dojke

Koliko je dobar san važan za svakodnevno funkcioniranje, zna svatko od nas. Ponekad se javljaju faze u kojima lošije spavamo, nakon kojih se osjećamo umornije i teže nam je odrađivati svakodnevne obveze. Jedna od nuspojava liječenja raka dojke je nesanica. Lijekovi koji se koriste obično dovode do menopauze, a menopauza često do problema sa snom. Umor, slabija koncentracija i pamćenje, razdražljivost, sve su to posljedice koje osjećamo kao rezultat nesanice. Zašto se ovo događa i kako sebi pokušati pomoći, pročitajte u tekstu.

Read More
RAK DOJKETamoxifen (Nolvadex) - Učinkovito liječenje hormonski ovisnog raka dojke

Tamoxifen je selektivni modulator estrogenskih receptora (SERM) koji se koristi za liječenje svih stadija hormonski ovisnog raka dojke. Tamoxifen djeluje na suzbijanje rasta i širenja tumorskih stanica te smanjenje rizika od recidiva. Ova vrsta antihormonske terapije pruža značajnu korist u sprječavanju napredovanja bolesti i poboljšanju općeg ishoda za pacijentice s dijagnozom raka dojke

Read More
ZDRAVLJEValunzi – neugodna nuspojava liječenja raka

Uzimanje lijekova uvijek može izazvati nuspojave. To vrijedi i za liječenje raka koje često sa sobom nosi različite neugodne simptome, a jedan od njih su valunzi. Osjećaj kao da gorimo iznutra i izraženo znojenje glavne su karakteristike ovog neugodnog pratitelja ulaska u menopauzu. Valunzi kod menopauze izazvane lijekovima mogu biti intenzivniji i češći od onih u prirodnoj menopauzi.

Read More
ZDRAVLJELimfedem kod raka dojke - dijagnoza i liječenje II. dio

Za postavljanje dijagnoze limfedema nakon raka dojke važne su smjernice, ali isto tako i pregled pacijentice. Liječenje ovisi o stadiju limfedema. Što prije krenemo s liječenjem rezultati će biti bolji. Čak i kod najblažeg oblika limfedema, važno je na vrijeme djelovati.

Read More
ZDRAVLJELimfedem kod raka dojke - simptomi, rizici i kako ih smanjiti I. dio

Odstranjivanje limfnih čvorova i radioterapija nakon operacije raka dojke, kao nuspojavu vrlo često imaju limfedem. Limfedem nastaje kada je limfni sustav oštećen ili preopterećen što uzrokuje nakupljanje tekućine i dovodi do oticanja prvenstveno dojke, ruke ili šake. Koji su simptomi i rizici za razvoj limfedema, ali i kako pokušati smanjiti rizike, pročitajte u tekstu.

Read More
ZDRAVLJEImunološki sustav i karcinom dojke III. dio

Kemoterapijom se uništavaju stanice raka, ali i zdrave stanice u našem organizmu. Ovaj način liječenja raka na mnoge načine utječe na imunološki sustav, od podložnosti infekcijama, raznim nuspojavama i zato je važno za vrijeme liječenja poduzeti korake kako bi ga zaštitili što je moguće više i bolje.

Read More
ZDRAVLJEImunološki sustav i rak dojke II. dio

Bilo koja vrsta operativnog zahvata je stres za tijelo i može utjecati na imunološki sustav. Anestetici dovode do gubitka osjećaja, nestaje mišićna napetost, u dubokom smo snu, sve je to veliko opterećenje za naš organizam. Na koje sve načine operativni zahvat raka dojke utječe na imunološki sustav i o čemu moramo voditi brigu prije samog zahvata pročitajte u tekstu.

Read More
ZDRAVLJEImunološki sustav i rak dojke I. dio

U trenutku dijagnoze raka dojke neminovno nam se nameću pitanja zašto je došlo do toga? Što je pošlo po zlu? Zašto sam ja dobila rak? Dug je proces od promjene zdravih stanica do zloćudnih, do raka. Njihova mutacija razvija sposobnost izbjegavanja imunološkog sustava. U prvom dijelu o imunološkom sustavu donosimo neke od odgovora kako se sve skupa događa, kako dolazi do stvaranja zloćudnih stanica i tumora.

Read More