gola ruka koja dodiruje vodu kao znak pojave limfedema nakon dijagnoze raka dojke
FOTO: Yoann Boyer
ZDRAVLJE

Limfedem kod raka dojke - simptomi, rizici i kako ih smanjiti I. dio

Odstranjivanje limfnih čvorova i radioterapija nakon operacije raka dojke, kao nuspojavu vrlo često imaju limfedem. Limfedem nastaje kada je limfni sustav oštećen ili preopterećen što uzrokuje nakupljanje tekućine i dovodi do oticanja prvenstveno dojke, ruke ili šake. Koji su simptomi i rizici za razvoj limfedema, ali i kako pokušati smanjiti rizike, pročitajte u tekstu.

By

Breastcancer.org

on

25/3/2022

Limfedem nastaje kada je limfni sustav oštećen ili preopterećen i ne može dovoljno brzo drenirati limfnu tekućinu pa se ona nakuplja i uzrokuje oticanje. Kod operacije raka dojke dolazi do oštećenja ili prekidanja limfnih i krvnih žila uslijed čega se u tom području nakuplja limfa.

Rano otkrivanje limfedema povećava vjerojatnost uspješnog liječenja.

Simptomi su u početku blagi pa se često ne prepoznaju na vrijeme. Počinje postupno, sporo se razvija, ponekad se pojave simptomi pa se povuku, što može otežati dijagnosticiranje.

Nakon operacije raka dojke i terapije zračenjem, normalno je da područje oko mjesta liječenja otekne. Takvo stanje traje neko vrijeme i postupno se poboljšava.

Isto tako, prilikom operacije uklanjaju se limfni čvorovi u aksili, što dovodi do oštećenja ili prekidanja limfnih i krvnih žila i može rezultirati limfedemom dojke ili češće ruke i šake na operiranoj strani.

Limfedem ruke i šake najčešći je, jer limfa iz tog područja ima najdulji put do limfnih čvorova u aksili, put je antigravitacijski što također otežava dotok limfe. Ruka i šaka najviše su izložene vanjskim utjecajima kao što su naprezanje, opekotine, posjekotine, infekcije, što može dovesti do razvoja limfedema.

Ako se pojave simptomi limfedema, nikako ne treba čekati hoće li se simptomi pogoršati. Što više vremena prođe, vjerojatnije je da će se više limfe nakupiti u tkivu, a liječenje će biti teže i dugotrajnije.

Simptomi limfedema:

- bol, trnci, nelagoda ili toplina u ruci, šaci, dojci ili ispod pazuha,

- osjećaj punoće ili težine u ruci, šaci, dojci ili ispod pazuha,

- zategnutost ili smanjena fleksibilnost u obližnjim zglobovima, kao što su rame, šaka ili zapešće,

- blaga natečenost ili oteklina u ruci, šaci ili dojci,

- udubljenje koje ostaje kada pritisnete prstom na otečeni dio,

- poteškoće s rukom prilikom oblačenja,

- osjećaj da grudnjak više ne pristaje ili ostavlja udubljenje u koži,

- poteškoće prilikom stavljanja i skidanja satova, prstenja ili narukvica,

- asimetričan izgled leđa,

- zatezanje, crvenilo ili otvrdnuće kože,

- osip, svrbež, crvenilo, bol ili koža koja je na opip toplija.

FOTO: Marta Wave

Rizici za razvoj limfedema

Osobe kojima su prilikom operacija uklonjeni limfni čvorovi iz aksile imaju visok rizik od razvoja limfedema. Što je više limfnih čvorova uklonjeno, rizik je veći.

Mastektomija također povećava rizik, kao i višestruke operacije dojke i aksile.

Radioterapija može utjecati na limfni sustav. Ožiljno tkivo koje nastaje prilikom radioterapije može pritisnuti limfne čvorove preostale nakon operacije dojke, što ometa protok limfe iz ruke i gornjeg dijela tijela.

U najvećem riziku za razvoj limfedema su osobe kojima se izravno zrači područje aksile, jer se u tom području nalazi najviše limfnih čvorova. Zračenje dojke također povećava rizik.

Kod kemoterapije također postoji rizik od pojave limfedema, a razlog je što pojedini lijekovi, poput kortikosteroida, koji se daju uz kemoterapiju dovode do dobivanja na težini, koje je usko povezano uz pojavu limfedema.

Kod ozljede ili infekcije tkivo se može upalititi i otežati rad limfnog sustava, povećava se protok krvi i opterećenje tekućinom što može izazvati limfedem.

Trebali biste izbjegavati podizanje terete, čak i vrećice s namirnicama.

Infekcije izazvane posjekotinom, ubodom igle, pucanjem kože posebno su opasne za razvoj limfedema, zbog bakterija koje se razmnožavaju u limfi, zaustavljaju cirkulaciju tekućine koja se nakon toga nakuplja u tkivu.

Limfedem uzrokovan infekcijom može se razviti i puno kasnije, ne nužno nakon operacije. Važno je, ako primijetite znakove infekcije, odmah se obratiti liječniku.

Smanjenje rizika od limfedema

U idealnom slučaju, najbolje vrijeme za poduzimanje koraka za smanjenje rizika od limfedema je prije same operacije karcinoma dojke, informacijama i savjetima o njegovom preveniranju. No, najčešće to ne ide baš tako.

Kada žene dobiju dijagnozu karcinoma dojke, fokus je na njemu, što je prirodno i često o limfedemu saznaju nakon operacije ili čak nakon završenog liječenja.

Dobra je vijest, ako i niste ranije ništa naučili o limfedemu, uvijek postoji način pokušati ga prevenirati ili smanjiti rizik od njegovog nastanka.

Čak i ako se dijagnosticira postoje koraci i načini koji se mogu poduzeti, kako bi se preveniralo pogoršanje limfedema.

Važno je znati, da čak ako slijedite sve upute kako biste smanjili rizik od njegovog nastanka, ne znači da se on ipak neće pojaviti.

Nakon same operacije, važno je započeti vježbati ruku što prije. Možete lagano započeti već u bolnici, nakon dan ili dva, podizanjem operirane ruke nekoliko puta dnevno.

Po izlasku iz bolnice trebali biste dobiti upute o vježbama za ruku.

Važno je započeti istezati ruku, izvoditi vježbe osmišljene za vraćanje punog opsega pokreta ramena i ruke, između ostalog i da bi se potaknuo limfni sustav.

U tjednima, mjesecima pa čak i godinama nakon operacije, važno je ne opterećivati previše ruku na operiranoj strani dizanjem teških stvari ili nekim oblikom težeg rada.

Najbolja opcija bi bila redovito vježbati, kako bi se ojačala ruka i gornji dio tijela te potakao normalan protok limfe.

Pretilost je također jedan od rizika za razvoj limfedema. Važno je uravnoteženo se hraniti i baviti se fizičkom aktivnošću kako biste održali normalnu tjelesnu težinu.

FOTO: Alan Labisch

Nekoliko savjeta kako biste smanjili rizik od razvoja limfedema:

- koristite toplu vodu za tuširanje, kupanje i čišćenje,

- svakodnevno hidratizirajte kožu kremom ili losionom za tijelo,

- koristite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom 30 ili više, kako biste izbjegli opekline,

- koristite zaštitne rukavice prilikom čišćenja, radova u vrtu, kao i rukavice za pećnicu,

- koristite repelente protiv uboda insekata kada odlazite u prirodu,

- posjekotine isperite i prekrijte flasterom,

- ako odlazite na manikuru, neka to bude osoba koja je upoznata s vašim zdravstvenim stanjem i u koju imate povjerenje, jer su higijenski uvjeti u salonu vrlo bitni,

- kod uklanjanja dlačica ispod pazuha važno je izbjeći bilo kakvu iritaciju kože,

- kod težih radova koji uključuju napor i pokrete gornjeg dijela tijela i ruke na operiranoj strani, radite češće pauze. Ako vas ruka boli, prestanite s aktivnostima.

Izbjegavanje sljedećih aktivnosti može pomoći u smanjenju rizika od razvoja limfedema:

- ne koristite vrelu vodu za kupanje, tuširanje ili čišćenje,

- nemojte koristiti repelente protiv insekata koji sadrže veliku količinu alkohola,

- prilikom manikure potrebno je paziti da ne dođe do ozljede kože oko noktiju,

- ruku na operiranoj strani nemojte koristiti za mjerenje tlaka, vađenje krvi, injekcije i cjepiva ili postavljanje intravenskog puta (ako su obje dojke operirane, za nabrojano koristite onu ruku kod koje je prilikom operacije izvađen manji broj limfnih čvorova),

- ne nosite preuske grudnjake, potkošulje, niti odjeću koja ima uske rukave i sputava kretanje,

- ne nosite preuske satove, narukvice ili prstenje na ruci koja je na operiranoj strani,

- nemojte stavljati vruće obloge na ruku, vrat ili rame na operiranoj strani,

- nemojte raditi teže vježbe (sklekovi, dizanje utega) sve dok vam liječnik ne odobri,

- nosite kompresijski rukav koji vrši pritisak na ruku i pomaže protoku limfe.