žena kosom svezanom u rep ispružene ruke vježba da spriječi limfedem nakon raka dojke
FOTO: Tim Samuel
ZDRAVLJE

Limfedem kod raka dojke - dijagnoza i liječenje II. dio

Za postavljanje dijagnoze limfedema nakon raka dojke važne su smjernice, ali isto tako i pregled pacijentice. Liječenje ovisi o stadiju limfedema. Što prije krenemo s liječenjem rezultati će biti bolji. Čak i kod najblažeg oblika limfedema, važno je na vrijeme djelovati.

By

Breastcancer.org

on

6/4/2022

Postavljanje dijagnoze limfedema

Neki stručnjaci smatraju da je razlika u rukama od dva centimetra rani znak pojave limfedema. Međutim, stručnjak za limfedem ili fizijatar vjerojatno će koristiti sljedeće smjernice za postavljanje dijagnoze:

- Stadij 0 – nema vidljive otekline ili udubljenja, ali pacijentica osjeća blage trnce, stezanje ili težinu na operiranoj strani,

- Stadij 1 – (blagi limfedem) vidljivo je blago oticanje, ali nema trajnog oštećenja kože i potkožnog tkiva. Smatra se da je ovaj rani stadij reverzibilan,

- Stadij 2 – (umjereni limfedem) vidljiva je oteklina, obično s rupicama. Postoji upala, otvrdnuće ili zadebljanje tkiva ispod kože. U ovom stadiju moguće je pomoći kod samog limfedema, ali oštećenje tkiva nije reverzibilno,

- Stadij 3 – ovaj stadij je vrlo rijedak kod osoba koje su imale operaciju karcinoma dojke. Oteklina je jako vidljiva, a zahvaćeno područje se deformira, limfa može curiti kroz oštećeno tkivo.

Nakon što ste jednom dobili dijagnozu blagog limfedema, rizik za razvoj umjerenog limfedema veći je nego kod osoba koje nisu nikada imale dijagnozu limfedema, čak i ako simptomi nestanu liječenjem.

Blagi limfedem lakše je liječiti, nego onaj u kasnijoj fazi koji uzrokuje očito oticanje i fibrozu zahvaćenog područja. Zato je važno čim osjetite prve znakove, javiti se svom liječniku da vas uputi specijalisti fizijatru koji je obučen za rad s ovom problematikom.

Važno je znati da tretmani mogu pomoći i u kasnijem stadiju dijagnoze limfedema. Isto tako je jako važno razumjeti da i manji limfedem zahtijeva pažnju i praćenje.

FOTO: Yaroslav Shuraev

Liječenje limfedema

Ako je limfedem u ranoj fazi, možete dobiti preporuku za podizanje ruke, podupirući je jastukom ukoso tako da je lakat u višoj razini od ramena.

Kompresijski rukavi izrađeni su od rastezljive tkanine i vrše pritisak na ruku, šaku ili trup kako bi pomogli boljem protoku limfe.

Kompresijski dodaci mogu biti rukav za ruku, rukav s rukavicom za prste, grudnjak i prsluk. Postoje dnevni i noćni kompresijski rukavi.

Rukavi su prilagođeni individualno, po mjerama. Dnevni rukav je izrađen od jake, ali fleksibilne tkanine koja se proteže od zapešća do ramena. Zategnutost rukava postupno se smanjuje kako se proteže uz ruku, što pomaže protoku limfe uz ruku prema aksilarnim limfnim čvorovima. Važno je znati da se dnevni rukav ne smije nositi dok spavate.

Ako dnevna kompresija nije dovoljna, možete dobiti preporuku za nošenje noćnog kompresijskog rukava.

Kompresijski rukavi i ostala kompresijski dodaci vremenom gube rastezljivost i potrebno ih je mijenjati svakih tri do šest mjeseci.

Izbjegavajte nanošenje kreme na ruku i šaku dok nosite rukav.

Za osobe koje imaju jači oblik limfedema stručnjaci preporučuju bandaže, omotavanje više slojeva rastezljivog zavoja.

Bandaža se smatra reduktivnom terapijom što znači da smanjuje volumen ruke i čini je manjom. Zavoj pomaže u sprječavanju povrata limfe u ruku i omekšava potkožno tkivo.

Ručna limfna drenaža nježna je tehnika masaže koja pomaže da višak limfe izađe iz zahvaćenog područja.

Ako imate ručnu limfnu drenažu tijekom ili neposredno nakon radioterapije, treba izbjegavati područja koja su eventualno oštećena, poput iritacija ili opeklina.

Ova vrsta drenaže smatra se sigurnom za osobe s dijagnozom metastatskog raka dojke.

Lagane vježbe istezanja i vježbe raspona pokreta mogu pomoći da zglobovi budu fleksibilni, a limfni sustav zdrav.

Istezanje i tjelovježba preporučuje se svima nakon operacije karcinoma dojke, osobito ženama kojima je dijagnosticiran limfedem. Vježbe uključuju kombinaciju laganog istezanja, vježbe fleksibilnosti, trening snage i aerobne vježbe.

U početku je važno započeti lagano s vježbama. Najbolje bi bilo da za početak vježbe pokaže stručnjak fizijatar ili fizioterapeut, kako bi vas naučili kako pravilno vježbati.

Rutina vježbanja treba odgovarati vašim individualnim potrebama i kondiciji. Ako primijetite bilo kakvu promjenu u veličini, obliku, bolnosti ili težini trebali biste odabrati lakše vježbe ili prekinuti na određeno vrijeme.

Aparat za limfnu drenažu je stroj na koji je pričvršćen rukav ili prsluk na napuhavanje, koji potiče protok limfe u pravom smjeru. Može se primijeniti već kod blagog oblika limfedema.