žena trči i skače kao potpora imunološkom sustavu u liječenju raka dojke
FOTO: Redd
ZDRAVLJE

Imunološki sustav i rak dojke II. dio

Bilo koja vrsta operativnog zahvata je stres za tijelo i može utjecati na imunološki sustav. Anestetici dovode do gubitka osjećaja, nestaje mišićna napetost, u dubokom smo snu, sve je to veliko opterećenje za naš organizam. Na koje sve načine operativni zahvat raka dojke utječe na imunološki sustav i o čemu moramo voditi brigu prije samog zahvata pročitajte u tekstu.

By

Breastcancer.org

on

23/2/2022

Kako operativni zahvat utječe na imunološki sustav?

Bilo koja vrsta operativnog zahvata može opteretiti organizam i utjecati na imunološki sustav. Znamo da operativni zahvat i lijekovi za anesteziju, koji dovode do gubitka osjećaja i svijesti te dubokog sna, mogu utjecati na organizam.

Posljedice mogu potrajati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci dok se imunološki sustav potpuno oporavi. Tijekom tog vremena sklonost infekcijama, koje mogu zahvatiti bilo koji dio organizma (sinusi, grlo, usna šupljina, pluća, koža i urinarni sustav), je veća. Što je operacija opsežnija i što više operacija imate, to će utjecaj na imunološki sustav vjerojatno biti veći. Dakako, to uključuje i operativne zahvate kojima se liječi rak dojke, kao što su lumpektomija i mastektomija, kao i rekonstruktivne operacije.

Operacija raka dojke može ugroziti imunološki sustav iz nekoliko razloga:

- tijekom operativnog zahvata kirurg reže kožu i potkožno tkivo, što može dovesti do toga da bakterije prodru u organizam. Ako se infekcija dogodi, može se pojaviti odmah ili tijekom procesa cijeljenja operativnog reza. Nakon što rez zacijeli, rizik od lokalne infekcije nestaje.

- tijekom operativnog zahvata raka dojke, liječnik obično uklanja jedan ili više limfnih čvorova ispod pazuha. Ako se pronađu stanice raka u otklonjenim limfnim čvorovima, možda će biti potrebno ukloniti više limfnih čvorova u drugom operativnom zahvatu. Limfni čvorovi igraju ključnu ulogu u filtriranju bakterija i drugih štetnih tvari, dok istovremeno limfa prenosi limfocite (bijela krvna zrnca) koji se bore protiv infekcija i pokreću imunološki odgovor. Što se više limfnih čvorova ukloni, to je imunološki sustav više opterećen. Svaka posjekotina, opeklina ili druga ozljeda koja ošteti kožu na ruci, šaci ili trupu na strani tijela na kojoj je izvršen operativni zahvat, može ugroziti imunološki sustav i dovesti do infekcije. Ovaj rizik zapravo nikada ne prestaje.

AUTOR: Nadine Primeau

Operativni zahvat raka dojke može biti prilično stresan pa bi prije i nakon samog zahvata raka dojke trebalo brinuti o imunološkom sustavu. Potrebno je priuštiti sebi dovoljno odmora i sna, zdravu prehranu, tjelovježbu i smanjenje stresa koliko god je to u našoj mogućnosti.

S liječnikom biste trebali razgovarati o svim čimbenicima koji bi mogli povećati rizik od infekcije, kao što su:

- opsežnost operativnog zahvata (broj i veličina rezova),

- bilo kakve komplikacije tijekom operativnog zahvata, poput prekomjernog krvarenja,

- porazgovarati o drugim zdravstvenim problemima koje imate,

- prethodni tretmani raka, kao što su kemoterapija ili zračenje.

Možda će biti potrebno uzimati antibiotike nakon operacije, kako bi se smanjio rizik od infekcije. Prije nego budete otpušteni s bolničkog liječenja, zatražite upute kako se brinuti za operativni rez, koga nazvati ili kome se obratiti ako imate bilo kakve simptome infekcije. Simptomi se mogu pojaviti u blizini reza ili mogu zahvatiti cijelo tijelo, poput groznice i zimice.

Infekcija može povećati rizik od razvoja stanja poznatog kao limfedem, kada se limfna tekućina nakuplja u ruci, šaci ili trupu i uzrokuje oticanje.

Mogu proći tjedni ili mjeseci da se vaš imunološki sustav u potpunosti oporavi nakon operativnog zahvata.