žena koja zbog liječenja raka dojke i menopauze ima problema sa nesanicom umorom i često se budi
FOTO: Megan Te Boekhorsst
ZDRAVLJE

Nesanica, jedna od nuspojava liječenja raka dojke

Koliko je dobar san važan za svakodnevno funkcioniranje, zna svatko od nas. Ponekad se javljaju faze u kojima lošije spavamo, nakon kojih se osjećamo umornije i teže nam je odrađivati svakodnevne obveze. Jedna od nuspojava liječenja raka dojke je nesanica. Lijekovi koji se koriste obično dovode do menopauze, a menopauza često do problema sa snom. Umor, slabija koncentracija i pamćenje, razdražljivost, sve su to posljedice koje osjećamo kao rezultat nesanice. Zašto se ovo događa i kako sebi pokušati pomoći, pročitajte u tekstu.

By

Breastcancer.org

on

23/10/2022

Dobar san znači neprekinutih sedam do devet noćnih sati spavanja, to jest većinu noći. Ključan je za dobro fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje.

Fizički, san ojačava vaš imunološki sustav i pospješuje normalan rast i razvoj stanica. Mentalno, san pomaže umu da obradi ono što se dogodilo tijekom prethodnog dana.

Normalno je da ljudi povremeno imaju problema sa spavanjem. Svakodnevni stres, previše kofeina ili alkohola negativno utječu na san.

Loš san iz noći u noć dovodi do problema u funkcioniranju tijekom dana, na poslu ili kod kuće. Koncentracija i pamćenje slabe, postajete lakše razdražljivi ili uzrujani u situacijama koje vam prije nisu smetale.

Nesanica može utjecati na raspoloženje i uzrokovati umor.

Od lijekova do menopauze i lošeg sna

Lijekovi koji se koriste za liječenje raka dojke, kao što su kemoterapija, antihormonska i ciljana terapija, mogu uzrokovati nesanicu.

Također može biti uzrokovana emocionalnim stresom zbog dijagnoze raka dojke, strahom od povratka bolesti i brigom za budućnost.

Nesanica je i česta nuspojava menopauze, koja se javlja kao posljedica liječenja raka dojke.

Možda ćete imati probleme sa spavanjem ili ćete se često buditi i imati problema sa ponovnim usnivanjem. Možda ćete se buditi ranije nego obično i osjećati se umorno kada se probudite. S vremenom, nesanica može otežati normalno funkcioniranje, koncentraciju i učiniti vas razdražljivima.

FOTO: Szucs Laszlo

Nije u potpunosti sigurno kako promjene razine estrogena i drugih hormona ometaju spavanje. Moguće je da estrogen utječe na proizvodnju serotonina u mozgu, koji je potreban za proizvodnju melatonina, hormona sna.

Međutim, znamo i da hormonalne promjene u menopauzi uzrokuju simptome kao što su valunzi, noćno znojenje, depresija, promjene raspoloženja i debljanje, a sve to može ometati dobar san.

Ako prospavate noć, ali i dalje osjećate umor, razgovarajte sa svojim liječnikom.

Ostali zdravstveni problemi, poput apneje (kratkotrajni prestanak disanja tijekom sna), slabijeg rada štitnjače, bolesti srca ili depresija mogu uzrokovati umor.

Kako sebi pomoći kod nesanice

- Pokušajte ne spavati tijekom dana.

- Ako vaš organizam treba dnevni odmor, nemojte spavati više od jednog sata.

- Vježbajte tijekom dana kako biste se umorili, oslobodili stresa i poboljšali raspoloženje.

- Nemojte vježbati, razgovarati telefonom ili gledati televiziju prije spavanja.

- Opustite se toplom kupkom.

- Koristite krevet samo za spavanje. Nemojte čitati, gledati televiziju ili slušati glazbu u krevetu.

- Nemojte piti puno tekućine prije spavanja. Tako ćete smanjiti potrebu za noćnim mokrenjem.

- Idite u krevet i budite se svaki dan u isto vrijeme kako biste svoje tijelo navikli na zdrav raspored spavanja.

- Izbjegavajte alkohol.

- Prestanite pušiti. Nikotin je stimulans i može vas držati budnim.

- Smanjite kofein.

- Neka vaša spavaća soba bude tamna i tiha kako biste se dobro odmorili.

- Ako vam smetaju zvukovi, pokušajte si pomoći čepićima za uši.

FOTO: Isabella And Zsa Fischer

Teško je naći univerzalan „lijek“ za nesanicu, svatko od nas će iskustvom pronaći način kako olakšati probleme sa spavanjem. Netko će uspjeti u tome prije, a nekome će trebati vremena da se navikne na novi režim spavanja ili nespavanja.

Osobno niti nakon tri godine antihormonske terapije nisam uspjela u potpunosti riješiti ovaj problem. Lako zaspem, ali se brzo i često budim. Ujutro sam neispavana i umorna, što utječe i na dnevni ritam.

Ono što malo olakšava cijelu situaciju je da ne ustajem isti tren kada se probudim, a trebalo je vremena da to naučim. Ako nastavim ležati, nastavim i drijemuckati pa svaki dan nemam osjećaj da nisam uopće spavala.

Slušajte svoje tijelo, ono će vam najbolje pokazati što će vam pomoći i na koji način sebi olakšati ovaj ne tako mali problem.