ružičaste trake izrezane škarama i umotane u ružičastu vrpcu znak raka dojke
FOTO: Tara Winstead
ZDRAVLJE

Imunološki sustav i karcinom dojke III. dio

Kemoterapijom se uništavaju stanice raka, ali i zdrave stanice u našem organizmu. Ovaj način liječenja raka na mnoge načine utječe na imunološki sustav, od podložnosti infekcijama, raznim nuspojavama i zato je važno za vrijeme liječenja poduzeti korake kako bi ga zaštitili što je moguće više i bolje.

By

Breastcancer.org

on

7/3/2022

Kako kemoterapije utječe na karcinom dojke?

Kemoterapija je terapija u liječenju raka koja će najviše oslabiti imunološki sustav. Ova vrsta lijekova cilja na stanice koje se brzo dijele, a to su stanice raka, ali djeluje i na druge stanice u krvi, koštanoj srži, usnoj šupljini, probavnom traktu, sluznici nosa, noktima i kosi.

Stanice raka uništavaju se kemoterapijom. Zdrave stanice obično popravljaju štetu nastalu kemoterapijom nakon završetka liječenja. Postoji iznimka, stanje poznato kao periferna neuropatija ili oštećenje perifernih živaca.

Kako ovi lijekovi oštećuju koštanu srž, ona ne proizvodi dovoljno crvenih i bijelih krvnih zrnaca te trombocita. Obično je najveći utjecaj na bijela krvna zrnca. Ako ih nemate dovoljno, organizam je podložniji infekcijama.

Liječenje kemoterapijom može utjecati na vaš imunološki sustav. Koliki će utjecaj biti ovisi o puno čimbenika kao što su:

- koje lijekove uzimate i u kojoj kombinaciji – uzimanje dva ili tri odjednom, vjerojatno će više utjecati na imunološki sustav,

- koja se količina lijeka daje i koliko često,

- koliko dugo traje liječenje,

- dob i zdravstveno stanje,

- druge bolesti koje imate.

Neki lijekovi za kemoterapiju uzimaju se oralno, u obliku tableta, dok se drugi daju intravenozno kroz venu na prsima, ruci ili šaci u bolničkim uvjetima. Ako je liječenje intravenozno, zatražite da se daje na suprotnoj strani tijela od onog na kojem je bio operativni zahvat. Mjesto na kojem se daje kemoterapija, predstavlja određeni rizik od infekcije, a budući da se prilikom operativnog zahvata karcinoma dojke obično uklanjaju limfni čvorovi, potrebno je smanjiti rizik na operiranoj strani tijela. Ako ste imali rak na obje dojke, odaberite stranu tijela koja je imala manje opsežnu operaciju ili stranu na kojoj je uklonjen manji broj limfnih čvorova.

Liječenje kemoterapijom može trajati od tri do šest mjeseci. Tijekom tog vremena smatra se da ste imunokompromitirani - da niste sposobni boriti se protiv infekcije. Nakon završetka kemoterapije treba proći neko vrijeme da se vaš imunološki sustav oporavi.

FOTO: Shvets

Ako je kemoterapija dio vašeg plana liječenja, potrebno je razgovarati s liječnikom o vrsti lijekova koje ćete uzimati i o mogućim učincima na vaš imunološki sustav.

Prije, tijekom i nakon kemoterapije, brinite o svom imunološkom sustavu, tako da osigurate dovoljno odmora i sna, zdravo se hranite, u pauzama između kemoterapija pokušajte se kretati i smanjite stres koliko je god moguće.

Neki lijekovi za kemoterapiju mogu smanjiti apetit i pojačati osjećaj umora, stoga razgovarajte s liječnikom o načinima smanjivanja navedenih nuspojava.

Prije nego započnete kemoterapiju, liječnik će vas uputiti da napravite kompletnu krvnu sliku, posebno bijelih krvnih zrnaca (leukocita), što ćete ponavljati tijekom cijelog liječenja. Ako je broj bijelih krvnih zrnaca niži od normalnog, skloniji ste infekciji. Posebno je važna vrsta bijelih krvnih zrnaca poznata kao neutrofili, koji prvi reagiraju na infekciju. Obično razina neutrofila počinje padati otprilike tjedan dana nakon početka ciklusa kemoterapije.

Krvne pretrage dat će uvid vašem liječniku jesu li se razine neutrofila dovoljno povećale između terapija.

Važno je zaštititi se od infekcije i odmah obavijestiti liječnika o svim znakovima ili simptomima. Kada je vaš imunološki sustav slab, infekcija se može brzo razviti i pogoršati. Ako imate temperaturu i sumnjate na infekciju, ali ne možete doći do svog liječnika, potražite hitnu liječničku pomoć.

Ako se krvna slika ne popravi između terapija ili ako razvijete neutropeniju, vaš liječnik može odgoditi kemoterapiju, smanjiti dozu lijeka ili vam uvesti liječenje antibioticima uz kemoterapiju.

Može propisati lijekove koji potiču rast bijelih krvnih zrnaca. Ova vrsta lijekova može pomoći tijelu da proizvodi više neutrofila i drugih vrsta bijelih krvnih zrnaca, što jača vašu sposobnost borbe protiv infekcije.

Daju se u obliku injekcija između ciklusa liječenja. Iako mogu smanjiti rizik od infekcije, mogu uzrokovati nuspojave kao što su bolovi u kostima, temperaturu i umor. Općenito, koriste se kod ljudi koji su na režimu kemoterapije koji češće uzrokuje neutropeniju ili kod onih kojima ne pomaže prilagodba doze kemoterapije.

Nakon što završite s liječenjem, važno je štititi se od infekcija dok se imunološki sustav ne vrati u normalu.