Žena koja izvire iz vode vidi se samo gornji dio glave predstavlja borbu s brain fogom nakon raka
FOTO: Kyson Dana
ZDRAVLJE

Brain fog kao posljedica liječenja raka

Pisati ovaj tekst bio je pravi izazov, jer ga pišem u trenucima jednog od najžešćih osjećaja brain fog-a koje sam imala. Upravo zbog toga odlučila sam ga pisati baš sada. Možda je opisati nešto, najbolje baš praćeno trenutnim iskustvom. Post covid i onkološka terapija odlična su podloga za ovo stanje. Tekst je pisan “u ratama”. Baš onako kako to kod brain fog-a ide, ne bih se mogla sjetiti riječi koja mi treba, koncentracija bi pala, uhvatio bi me teški umor. Ipak, smatram da je mentalni trening velika pomoć u borbi protiv brain fog-a.

By

Marina Zubak

on

31/8/2022

Brain fog ili magla u mozgu, magloviti mozak, meni najbolji prijevod – mentalna magla.

Brain fog zapravo nije dijagnoza, to je više stanje ili skup simptoma kao što su problemi s kratkotrajnim pamćenjem, koncentracijom, pažnjom, dezorijentiranost, ošamućenost i kao rezultat svih ovih simptoma pad kvalitete života i poteškoće u svakodnevnom funkcioniranju.

Naravno, kako ni jedan problem ne dolazi sam, tako je i sa brain fog-om, jer posljedice svega nabrojanog dovode organizam u stanje kroničnog umora, stresa, nesigurni smo, zbunjeni i često lošije raspoloženi.

Brain fog se može javiti kao rezultat mnogobrojnih situacija u svakodnevnom životu. Kako nam je život postao užurban i stresan, često dolazi do „burn out“ sindroma, anksioznosti ili depresije kod kojih se često javlja ovo stanje.

Ako kao onkološki pacijent do dijagnoze niste iskusili brain fog, u toku liječenje ili čak neko duže vrijeme nakon liječenja sigurno ste ga iskusili. Kemoterapija ili antihormonska terapija, svaka na svoj način, dovodi mozak u stanje u kojem ne funkcioniramo više kao prije. Često se ne prepoznajemo, uočavamo da način na koji smo nekada mentalno funkcionirali, više ne postoji.

Stvari koje smo nekada obavljali s lakoćom, odjednom postaju problematične. Neorganizirani smo, stajemo u sred rečenice tražeći pravu riječ, ne uspijevamo pratiti što nam netko govori, zaboravljamo termine ili dogovore.

FOTO: Elina Araja

Mentalni trening

Nakon što su me nekoliko puta zvali iz bolnice i pitali zašto nisam došla na pregled, pametno sam odlučila zapisivati sve pa i dogovor s frizerkom na tri mjesta. Mali rokovnik, stolni kalendar i mobitel.

I što mislite, jesam li pametno odlučila? Pa zapravo ideja je bila jako pametna, ali i dalje sam propuštala dogovore i zakazane preglede.

Kako se lijepo kod nas narodski kaže „džabe sam krečila,“ jer bih jednostavno zaboravila pogledati u sve nabrojano.

Sve što nam se događa tijekom bolesti utječe na naš mozak. Od same dijagnoze, lijekova koje koristimo, problema sa spavanjem, promjena u razini hormona, umora koji je neiscrpan izvor za zaboravljivost, brain fog je nivo koji nam zaista može otežati funkcioniranje i zakomplicirati život.

Ponekad se čini da moramo dodatno upregnuti moždane vijuge da rade više i bolje kako bi došli do onoga što smo zamislili, bilo to sjetiti se neke riječi, obaveze koju imamo ili jednostavno stanemo na sred prostorije i pitamo se kuda ili po što smo krenuli.

Kao strastveni čitač knjiga, primijetila sam da me čitanje iscrpljuje. Ako se tri puta moram vraćati na prethodnu stranicu da bih se sjetila što sam uopće pročitala, gubim volju.

No, to je ono što sebi nikako ne smijemo dozvoliti, gubiti volju. Čitanje, rješavanje križaljki, pisanje, učenje jezika je trening mozga i svakako mu pomaže da se brže oporavi od ovog nezgodnog stanja. Svaki izazov koji postavimo mozgu, koliko god nam se činio težak, natjerat će ga na rad i pokrenuti odgovor kojim ćemo doći do rješenja. Nekad teže, nekad lakše, ali mentalni trening je najmoćniji način borbe protiv brain fog-a.

FOTO: Mohamed Nohassi

Opustite se

Ako vam je teško sjetiti se obaveza koje imate u danu, a čak ni višestruko zapisivanje ne pomaže, za svaku važnu obavezu stavite podsjetnik u mobitel, neka alarm zvoni sto puta dnevno. Možda je to smjer koji bi mogli nazvati linijom manjeg otpora, ali stanje će se vremenom popraviti i sve što nam može pomoći, moramo iskoristiti.

Odmor je važan faktor imali brain fog ili ne, ali ako sebi priuštimo dovoljno kvalitetnog sna, mozgu će biti lakše fokusirati se, učiti i pamtiti.

Kod liječenja raka teško se maknuti od stresa. Od samih terapija, pregleda, kontrola većinu hvata panika ili se osjećamo anksiozno. Bilo bi dobro naučiti tehnike opuštanja, meditacije ili pravilnog disanja kako bi kroz ovo razdoblje prošli što lakše i bezbolnije.

Hranite se zdravo. Izbalansirajte prehranu kako bi ojačali i imali više energije. Time ćete zaštititi i vaš mozak.

U trenucima dok se „družite“ sa brain fog-om zaboravite na multitasking. Ne radite sve odjednom, sve što trebate napraviti podijelite kroz dan ili dane. Završite jedan zadatak ili obvezu pa onda prijeđite na drugu, vaš će vam mozak sigurno biti zahvalan.

Koliko vam vaše tijelo dopušta, vježbajte. Makar šetnja ili vožnja biciklom već će donijeti benefit. Sve vrste aerobnog treninga dobro utječu na mozak, jer ubrzavaju cirkulaciju i povećavaju otkucaje srca, što omogućuje dotok veće količine kisika i glukoze u mozak, ključnih za njegovo funkcioniranje.

Često nije lako nositi se s ovim stanjem, ali ono što je ohrabrujuće je da će sigurno proći. Možda će trebati vremena, ali proći će.