tamnokosa žena leži na bijelom krevetu umorna od liječenja raka dojke
FOTO: Kinga Cichewicz
ZDRAVLJE

Umor, jedna od najčešćih nuspojava liječenja raka dojke

Liječenje raka dojke izazovan je proces s različitim nuspojavama, poput umora koji postaje sve izraženiji tijekom liječenja. Očuvanje fizičkog i psihičkog zdravlja, pravilna prehrana i fizička aktivnost ključni su kako bi se uspješno nosili s umorom tijekom liječenja.

By

Mamo

on

19/5/2022

Umor tijekom liječenja raka dojke

Umor je česta nuspojava liječenja raka dojke. Tijekom različitih faza liječenja, pacijentice se suočavaju s izraženim umorom, koji proizlazi iz agresivnih terapija. Očuvanje fizičkog i psihičkog zdravlja postaje ključno tijekom ovog izazovnog razdoblja.

Umor nakon operativnog zahvata

Operativni zahvat često uzrokuje umor koji može trajati dulje nego što očekujemo. Sam kirurški postupak remeti normalno funkcioniranje organizma i stvara stres za tijelo, što nije neobično, budući da čak i manji kirurški zahvati utječu na organizam. Opća anestezija i primjena lijekova za kontrolu boli tijekom operativnog zahvata, vrijeme potrebno za potpuni oporavak i ograničena tjelesna aktivnost nakon zahvata, često pridonose osjećaju umora.

Umor kao nuspojava kod kemoterapije

Lijekovi koji se primjenjuju tijekom kemoterapije mogu značajno oslabiti vaš imunološki sustav i uzrokovati umor kao nuspojavu. Liječenje kemoterapijom uzrokuje smanjenu proizvodnju krvnih stanica, uključujući leukocite, eritrocite i trombocite.

Smanjenje broja crvenih krvnih stanica, koje rezultira anemijom, može uzrokovati osjećaj manjka energije i umora. Smanjen broj leukocita može umanjiti sposobnost borbe organizma protiv infekcija, što dodatno pridonosi osjećaju umora i iscrpljenosti.

Kemoterapija često uzrokuje preuranjenu menopauzu i hormonske promjene, što se posebno odnosi na hormon estrogen te dodatno pojačava osjećaj umora. Slično djeluje i imunoterapija, kao i ciljana terapija za određene oblike raka dojke.

Kortikosteroidi, koji se često koriste uz kemoterapiju, pridonose gubitku mišićne mase, debljanju i nekvalitetnom snu, što može rezultirati općom iscrpljenošću organizma.

FOTO: Shvets

Umor tijekom radioterapije

Liječenje raka dojke radioterapijom obično slijedi nakon operativnog zahvata i kemoterapije, kada je tijelo već umorno i slabo.

Svakodnevni odlasci na terapiju zračenjem dodatno iscrpljuju organizam. Umor može pratiti pacijente tjednima ili čak mjesecima nakon završetka radioterapije.

Umor kao nuspojava antihormonske terapije

Antihormonska terapija uvodi se kao oblik liječenja kod većine pacijentica s rakom dojke, budući da je oko osamdeset posto tumora hormonski ovisno.

Terapija cilja na smanjenje razine estrogena u tijelu kroz primjenu antiestrogena poput Tamoxifena ili blokadu proizvodnje estrogena u jajnicima putem inhibitora aromataze kao što je Anastrozol. Ovom terapijom tijelo ulazi u stanje "umjetne" menopauze koja, zbog svojih nuspojava poput nesanice, valunga ili bolova, može rezultirati osjećajem slabosti i umora

Osjećaj umora može se dodatno pojačati drugim nuspojavama koje često prate liječenje raka dojke, uključujući anemiju, bolove, valunge, mučninu, stres, nesanicu, smanjenu tjelesnu aktivnost i debljanje. Mučnine često uzrokuju smanjen unos potrebnih hranjivih tvari za pravilno funkcioniranje organizma, što rezultira nedostatkom energije i pojačanim osjećajem umora.

FOTO: Dani Rendina

Utjecaj umora na mentalno zdravlje

Često se pitate zašto se svakodnevno osjećaj iscrpljenosti pojačava, smanjuje se razina energije, a umor postaje sve veći. Važno je znati da su sve nabrojane nuspojave normalne kod liječenja raka, no nedostatak informacija često dovodi do anksioznosti ili čak depresije.

Liječenje raka dojke, kao i liječenje bilo koje druge vrste raka, može potaknuti osjećaj tuge, bespomoćnosti, anksioznosti i depresije. Sve, od trenutka dijagnoze, liječenja, hormonskih promjena i iskustava tijekom liječenja, može utjecati na ove emocije.

Rani početak menopauze uzrokovan liječenjem, dovodi do hormonskog disbalansa, često izazivajući anksioznost i depresiju, a time i umor i iscrpljenost organizma.

Važno je razumjeti da su strah i tuga normalni emocionalni odgovori, koji se javljaju kod većine pacijenata tijekom liječenja, od trenutka prvog šoka zbog dijagnoze, kroz različite faze liječenja raka i neizvjesnosti oko budućnosti. Dopustiti sebi da se suočite s tim emocijama ključno je za cjeloviti proces ozdravljenja, kako mentalno, tako i fizički.

Ako se suočavate s teškoćama u ovom procesu, uvijek je preporuka potražiti psihološku pomoć.

Pravilnom prehranom i tjelovježbom protiv umora

Važno je posvetiti pažnju uravnoteženoj prehrani, prilagoditi je tijelu s obzirom na različite terapije i nastojati se baviti bilo kakvom vrstom tjelesne aktivnosti između faza liječenja raka, čak i ako je to samo lagana šetnja. Na taj način možemo jačati organizam i pripremiti ga za nastavak liječenja.

Paziti na fizičko i psihičko zdravlje je ključno kako bismo se lakše nosili s nuspojavama liječenja i smanjili umor koji često otežava normalno funkcioniranje organizma.