Žena oboljela od raka dojke koja hodanjem pomaže bolnim kostima od antihormonske terapije
FOTO: Sincerely Media
ZDRAVLJE

Deset argumenata u korist žustrog hodanja

Gledam kroz prozor, oblačno je i razmišljam hoću li u šetnju, što ako krene kiša?! Trenutno je pretoplo, hoće li me glava zaboljeti?! Bole kosti, boli tijelo, hoću li se još više iscrpiti?! Stotinu puta su mi se vrtjele iste misli po glavi i ako uspijem skupiti se i izaći u šetnju, nikada nisam požalila. Ponajprije zbog toga što mi donese rasterećenje u glavi, prava antistres terapija, a i zadovoljstvo da sam nešto napravila za sebe i ovo tijelo koje pod antihormonskom terapijom malo toga može. Članak kako ga je donio dr. Igor Berecki, pročitala sam baš u jednom od takvih dana kada sam se pitala mogu li ili ne mogu. Puno razmišljanja obično donese ono „ne mogu“ i zato tenisice na noge i na svježi zrak.

By

Igor Berecki

on

15/4/2023

Dr. Igor Berecki za čitatelje portala Mamo.hr napisao je mali motivacijski uvod:

„Hodaj, nebo strpljive voli. Hodaj, možda se ipak sve u dobro pretvori.“ (Gibonni)

Hodanje je najprirodniji i najjednostavniji oblik kretanja. Otkako smo se kao vrsta prije nekoliko milijuna godina uspravili na dvije noge i otkako smo kao djeca učinili prve korake, hodamo kroz povijest i kroz život. Hodanje nas čini ljudima, daje nam slobodu kretanja, donosi nam nove prostore, nove susrete, nove doživljaje. Hodanje ne traži posebnu opremu za vježbanje, ne zahtijeva posebne pripreme i za njega ne treba imati posebno znanje: samo treba ustati, obuti se, otvoriti vrata, izaći van iz kuće – i hodati. A čini nas zdravijima, bolje raspoloženima, radosnijima.

Pozitivni učinci 1 - 5

1 - Hodanje vas izvodi van iz zatvorenog prostora, na zrak i na sunce. Osjećaj toplog sunca na licu dok u svježe jutro hodate, taj uzak raspon temperature unutar kojega možete istovremeno osjetiti oba osjećaja – svježinu i toplinu – jednostavan je užitak kojega morate i trebate iskušati. Dodatni bonus je to što vam sunčeva svjetlost pomaže da dobijete svoju dnevnu dozu vitamina D i da izbjegnete postati dio negativne statistike koja kaže da skoro 40 % odraslih osoba ima nedostatak tog vitamina ključnog za održavanje normalne građe i čvrstoće kostiju kada zakoračite u srednju i stariju dob. Osteoporoza lomi staračke kosti, a vjerujte mi da ne biste željeli doživjeti iskustvo kirurške ugradnje protetičkog koljena ili kuka u dobi od 70 ili 80 godina.

FOTO: Dmitry Schemelev

2 - Hodanje vašem umu daje prostora za opuštanje i neobavezno lutanje. U ovom užurbanom, modernom svijetu ostavljeno je kritično malo prostora za opušteno razmišljanje bez žurbe ili za prepuštanje mentalnom istraživanju ideja bez određenog cilja. I baš stoga, što ga je sve manje, takvo vrijeme je dragocjeno. Hodanje je jedna od aktivnosti koja vam uvijek pruža taj vremenski komoditet. Postoji nešto u vezi sa žustrim ritmom koraka, opuštenog disanja i otkucaja srca dok se lagano i neopterećeno naprežemo, nešto što harmonično usklađuje stvari, bez potrebe za fokusiranjem misli na probleme.

3 - Dok hodate, imate priliku stvarno upoznati mjesto u kojem živite ili ste doputovali. Uz kilometre koje hodanjem umjesto vožnjom prolazite kroz svoj ili neki drugi grad, osjetit ćete kako doista upoznajete njegov puls i ritam. Primjećivat ćete male stvari – lijepo uređena dvorišta i balkone, dječja igrališta, vrste raslinja u drvoredima i parkovima, trgovine u čiji je dizajn izloga netko nadaren uložio svoj trud i talent, upoznat ćete kako grad zaista izgleda kroz različita godišnja doba: nešto što kao dijete niste ni primjećivali, a kao odrastao vozač ili putnik opažate samo kao dobre ili loše uvjete vožnje - kao kišu, poledicu, blato na cesti ili sunce u lice koje vas ometa.

4 - Za žustro hodanje nema sportskih pravila: ili vam uopće ne treba nikakva posebna oprema ili od toga možete napraviti pravu motivacijsku modnu reviju, pa si za hodanje nabaviti brendiranu odjeću i obuću, trake za kosu, znojnike za zapešća, grijače za potkoljenice, elastične potporne zavoje za koljena i gležnjeve, šminkerske tamne naočale… Hodanje vam dopušta da si ugodite potpunom opuštenošću pa obujete bilo koje cipele i izađete hodati kad god poželite, ili vam pruža priliku da se počastite najnovijom kolekcijom sportsko-dizajnerskog izričaja. Pločnik ispred kuće povezuje vas s bilo kojim mjestom na koje poželite otići, samo izađite, hodanje vas neće prosuđivati po tome što imate na sebi. Treba vam samo jednostavna odluka da izađete u šetnju.

FOTO: Gabriel Sanchez

5 - Nitko od vas ne očekuje da ćete odmah postići rezultate uvježbanih žustrih hodača, ali tjelesno ćete se osjećati dobro već nakon prve lagane šetnje, a kako ćete s vremenom biti i u sve boljoj kondiciji i moći postupno podizati tempo hodanja, osjećat ćete se sve bolje. Oni koji hodanje ne smatraju „pravovjernom“ tjelovježbom nisu ni najmanje u pravu. Liječnici i kineziolozi klinike Mayo načinili su dugačak popis zdravstvenih prednosti žustre dnevne šetnje. Popis uključuje smanjenje rizika od srčanih bolesti, moždanog udara, visokog krvnog tlaka, raka i dijabetesa tipa 2 - da spomenemo samo neke. Čak i kratkoročno gledano, ne trebaju vam to objašnjavati liječnici: zbog svakodnevnih šetnji ćete se i subjektivno osjećati znatno bolje i puniji energije.

Pozitivni učinci 6 - 10

6 - Hodanje je zdravo za mozak. Ne samo što vam hodanje pomaže da se opustite i razbistrite misli, nego je dobro i za dugoročno moždano zdravlje. Istraživanje objavljeno u recenziranom časopisu NeuroImage pokazalo je da se kod starijih osoba već nakon šestomjesečnog hodanja statistički značajno poboljšavaju pokazatelji zdrave moždane aktivnosti: epizodno pamćenje i plastičnost mozga (sposobnost usvajanja novih podataka i prilagođavanja na nove situacije) u usporedbi s kontrolnom skupinom „krumpira na kauču“, osoba u istoj životnoj dobi koje nemaju naviku svakodnevnog hodanja.

7 - Ako hodanje smatrate gubitkom dragocjenog vremena kojega biste inače utrošili za koristan rad i kreaciju, varate se: dok hodate, i dalje možete biti produktivni. Ruke su vam slobodne, a niste zadihani i um vam nije potpuno okupiran naporom kao kod vježbanja u teretanama ili pak kao kod trčanja. To otvara razne zanimljive mogućnosti za obavljanje više zadataka istovremeno: power walking and multitasking. Neke stvari koje možete nesmetano raditi dok hodate: razmišljati o nekom aktualnom životnom ili poslovnom problemu; uz jednostavni hands-free komplet ili bluetooth slušalice možete skicirati članak u mislima ili ga izdiktirati u mobitelsku diktafon-aplikaciju, možete napokon nazvati i porazgovarati s prijateljem za kojega inače nikako da nađete vremena; možete preslušati omiljeni podcast ili audioknjigu…

FOTO: Martin Dalsgaard

8 - Ili još bolje: hodanje vam dopušta da budete predivno neproduktivni. Zakoračite preko praga, izađete na zrak, a za sobom ostavite sve drugo. Jednostavno je. Naučit ćete zavoljeti osjećaj da možete opustiti svoj um i pustiti ga da luta kamo god želi, potpuno eliminirati sve i ne razmišljati ni o čemu. Osobno, najdraža stvar koju sam usvojio žustro hodajući je sloboda jednostavnog uživanja u vremenu, osjećaju sunca ili kiše na licu, u zvukovima i prizorima koji se oko mene događaju, u osjećaju malenog slatkog bijega od zahtjevne svakodnevice. Ako ga tako shvatite i prihvatite, hodanje vam može postati najučinkovitija antistresna terapija. Nekoliko različitih, uzajamno neovisnih istraživanja pokazalo je kako redoviti „hodači“ već nakon prvih mjeseci hodanja u prosjeku smanje uzimanje antistresne i antidepresivne terapije za više od 30 %.

9 - Za hodanje vam je potrebna točno onolika količina truda i energije koliku ste spremni utrošiti. Kada je u pitanju tjelesno naprezanje, sve su opcije otvorene: ako želite, možete izaći u laganu šetnju u običnoj, svakodnevnoj odjeći i ne brinuti se hoćete li se oznojiti ili zgužvati. A s druge strane, kada osjetite da vam je potrebno fizičko rasterećenje od svakodnevnih napora, uskočite u udobnu majicu, trenirku i tenisice, pa odaberite neku pješačku rutu s usponom i žustro se s njom uhvatite u koštac, dok vas ne ostavi bez daha. Svoje šetnje možete u bilo kojem trenutku jednostavno prilagoditi savršenoj razini napora koja vam odgovara. Nemojte si na silu postavljati ciljeve i žuditi za osobnim rekordima: na raspolaganju vam je cjelokupni spektar od lagane šetnje do forsiranog tempa, a nitko vas ne prisiljava na bilo što. Vodite se svojim osjećajem. Hodanje ne smije postati prisilna radnja, nego dodana kvaliteta vašoj svakodnevici radi koje ćete svakoga dana poželjeti izaći van.

FOTO: Arek Adeoye

10 - A sve to nas vodi u smjeru dobrog raspoloženja. Otkako hodam, nikada se nisam vratio kući lošije raspoložen nego kad sam iz nje krenuo. Gotovo je nemoguće ponijeti sa sobom stresove i brige u šetnju, a ne izgubiti ih usput i vratiti se kući daleko raspoloženiji. U redu…kad krenem u šetnju mrzovoljno raspoložen, nije da se vraćam poskakujući od radosti; prije bih to opisao kao da me nakon hodanja obuzme ugodno, opušteno raspoloženje koje odgurne moje brige u stranu. U šetnji gledajte zanimljive stvari. Ako ih naizgled nema, naučit ćete se pronalaziti ih tamo gdje ih prije nije bilo. Kada krenete hodati, nikada ne znate što ćete putem vidjeti. Zato hodajte otvorenih očiju i otvorenog uma. Zapažajte detalje. Na taj način će vam hodanje postati vježba za mozak u jednakoj mjeri kao što je vježba za tijelo.

U suvremenom svijetu hodanje je podcijenjeno jer ne zahtijeva nikakvu skupu opremu i tehnologiju, ne uključuje posebnu odjeću i općenito nije pogodno područje za zarađivanje novca. Na internetu ćete u bilo kojem trenutku pronaći desetke fitness-trenera i dijetalnih stručnjaka za različite oblike tjelesnih aktivnosti koji su vam spremni naplatiti svoje savjete i ekspertize, ali hodanje jednostavno ne spada u kategoriju ekonomske iskoristivosti za takve savjetnike i eksperte. Hodanje i šetnje i dalje uspijevaju odolijevati suvremenom potrošačkom mentalitetu prema kojemu nitko ne može popiti kavu, isprazniti crijeva, ograničiti unos kalorija ili raditi sklekove, a da se od toga praktički ne stvori kult.

Ukratko, hodanje je jednostavna, besplatna aktivnost koja vašem životu može dodati puno nove vrijednosti. Barem pokušajte – nemate što izgubiti.

Izvor: Bug.hr