Žena s utezima vježba u teretani da spriječi osteoporozu kod liječenja raka dojke
FOTO: Andrea Piacquadio
ZDRAVLJE

Zašto dolazi do osteoporoze kod raka dojke?

Gubitak koštane mase ili osteoporoza, najčešće se događa kod starijih žena u postmenopauzi uslijed manjka estrogena. Ako se liječite od raka dojke, veća je mogućnost da vam se dogodi i ranije. Mnogi lijekovi koji se koriste kod liječenja raka dojke dovode do ranog ulaska u menopauzu, a samim time i do smanjenje gustoće kostiju. Koji su čimbenici rizika, kako se liječi i kako sami sebi možete pomoći u prevenciji osteoporoze…

By

Breastcancer.org

on

14/6/2022

Dijagnoza osteoporoze znači da je vaša koštana masa i gustoća kostiju ispod normalne. Ako imate osteoporozu, imate veći rizik od lomova kostiju. Najčešća se događa na kralježnica i kuku, ali gotovo se svaka kost može slomiti.

Svatko može dobiti osteoporozu ili imati gubitak koštane mase, ali se najčešće događa kod starijih žena. Nakon menopauze, žene imaju manje estrogena u tijelu i to uzrokuje gubitak koštane mase. Ako je liječenje raka dojke uzrokovalo ranu menopauzu, možda ćete biti izloženi riziku od osteoporoze u mlađoj dobi.

Čimbenici rizika za osteoporozu:

- starenje,

- manjak kilograma,

- postmenopauza,

- obiteljska povijest osteoporoze,

- osteopenija,

- nedovoljan unos kalcija i vitamina D.

FOTO: Lachlan Ross

Određene terapije za liječenje raka dojke mogu dovesti do osteoporoze:

- Kemoterapija - neki lijekovi za kemoterapiju mogu imati izravan učinak na zdravlje vaših kostiju. Žene koje su bliže menopauzi i primaju kemoterapiju mogu imati značajan gubitak koštane mase. Ako zbog kemoterapije uđete u menopauzu, gubitak koštane mase može započeti dok ste još na liječenju i nastaviti se nakon završetka liječenja.

- Inhibitori aromataze – Arimidex, Aromasin, Femara - Inhibitori aromataze sprječavaju stvaranje estrogena. Gubitak estrogena može dovesti do gubitka koštane mase tijekom liječenja. Najčešće se koriste kod žena u postmenopauzi s dijagnozom ranog hormonski ovisnog raka dojke.

- LHRH agonisti i kirurško odstranjivanje jajnika – gustoća kostiju može naglo pasti nakon uklanjanja jajnika kirurškim putem kao i korištenjem lijekova koji privremeno zaustavljaju proizvodnju estrogena u jajnicima (kemijska kastracija).

Liječenje osteoporoze

Denzitometrija je RTG snimanje kostiju, mjeri njihovu gustoću. Ako imate obiteljsku povijest osteoporoze ili ste prošli bilo koju od terapija za liječenje raka dojke, koje dovode do gubitka koštane mase, razgovarajte sa svojim liječnikom o denzitometriji, kako biste saznali u kakvom su stanju vaše kosti. Ako se pokaže da je gustoća kostiju smanjena ili opada dok ste na liječenju, trebali biste uzimati lijekove za jačanje kostiju.

Lijekovi prvog izbora i najpropisivaniji za liječenje osteoporoze su bifosfonati. U bisfosfonate se ubrajaju alendronatna kiselina,  zoledronatna kiselina, risedronska kiselina i ibandronatna kiselina.

FOTO: Pixabay

Promjene u načinu života bitne su kako bi vaše kosti bile što jače.

Uzimajte dovoljno kalcija. Ljudi stariji od pedeset godina trebali bi unositi 1200 miligrama kalcija svaki dan. Uključite hranu koja sadrži visoku količinu kalcija u svoju prehranu:

- mliječni proizvodi kao što su mlijeko s malo masti, jogurt i sir,

- tamnozeleno lisnato povrće kao što je brokula, špinat, zelje,

- tofu,

- bademi,

- žitarice obogaćene vitaminima.

Također možete uzimati suplemente kalcija.

Uzimajte dovoljno vitamina D. Vitamin D pomaže vašem tijelu da apsorbira kalcij. Organizam proizvodi vitamin D tijekom boravka na suncu, ali ako ste većinu vremena u zatvorenom prostoru ili živite u područjima gdje je sunčeva svjetlost ograničena, u prehranu uvedite hranu bogatu vitaminom D.

Vježbajte. Vježbanje čini vaše kosti i mišiće jačima i pomaže usporiti gubitak koštane mase. Radite vježbe s utezima (ili bućicama) 3-4 puta tjedno za za zdravlje kostiju. Osim toga možete hodati, trčati, plesati ili igrati tenis.

Ako vam je dijagnosticiran rak dojke, zdravlje kostiju je posebno važno. Istraživanja pokazuju da pojedine terapije za liječenje raka dojke mogu dovesti do gubitka koštane mase. Osim toga, žene imaju dvostruko veću vjerojatnost da će razviti osteoporozu nakon pedesete godine života od muškaraca.