kip statua ženskog tijela golih grudi i ruke koja ih dodiruje kao simbol raka dojke
FOTO: Victoria Strukovskaya
RAK DOJKE

Što je rak dojke, koji su uzroci i kada otići na pregled?

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena. Nastaje kada se zdrave stanice iz dojke transformiraju u zloćudne, najčešće u kanalićima kojima...

By

Mamo

on

17/1/2022

Što je rak dojke?

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena. Nastaje kada se zdrave stanice iz dojke transformiraju u zloćudne, najčešće u kanalićima kojima mlijeko dolazi do bradavica ili žlijezdama koje proizvode mlijeko.

Možemo ga podijeliti u neinvazivni (in situ) i invazivni rak dojke. Neinvazivni ima sve karakteristike zloćudnog tumora, ali još ne uništava okolno zdravo tkivo, lokaliziran je. Invazivni se odnosi na onaj koji se proširio iz kanalića (invazivni duktalni) ili rjeđe žlijezda (invazivni lobularni) rak dojke i uništava okolno tkivo.

Rak dojke raste polagano, smatra se, da bi dosegao veličinu od 1 cm treba 6 do 8 godina.

Kada tumor otkrijemo na vrijeme, izlječiv je u gotovo 98 %slučajeva.

Rak dojke (Ductal Carcinoma)

Što uzrokuje rak dojke?

Nije točno poznato što uzrokuje rak dojke.

Ono što se zna je da oštećenje i mutacija DNA stanice u tkivu dojke uzrokuje nekontrolirani rast i razmnožavanje stanica dojke te se takve stanice dijele brže od zdravih i formiraju tumorsku masu. Posljedica tog procesa je formiranje malignog tumora.

Kada otići na pregled?

Osim redovitog samopregleda dojki, kojeg bi svaka žena trebala obavljati najmanje jednom mjesečno, važno je redovito obavljati dijagnostičke preglede poput ultrazvuka i mamografije, a po potrebi i magnetske rezonance.

Na prvi ultrazvučni pregled najbolje je otići sredinom dvadesetih godina. Prva bazična mamografija obično se snima s četrdeset godina.

Svaka žena koja primijeti bilo kakvu promjenu na dojkama, treba se odmah javiti svom liječniku.