ruka stare žene u ruci mlade žene s ružom menopauza uzrokovana liječenjem raka dojke
FOTO: Jake Thacker
ZDRAVLJE

Prirodna menopauza i menopauza kod raka dojke

Interakcija raka dojke i menopauze može imati dubok utjecaj na zdravlje i kvalitetu života žene. Dok prirodna menopauza predstavlja prirodni proces starenja tijela, menopauza izazvana terapijom za rak dojke često je neizbježna posljedica liječenja. Ova dva stanja imaju svoje specifične karakteristike, a razumijevanje njihovih razlika i sličnosti ključno je za pružanje najbolje skrbi ženama koje se suočavaju s rakom dojke i menopauzom.

By

Mamo

on

3/6/2022

Rak dojke i menopauza

Prosječna dob za ulazak u prirodnu menopauzu je otprilike oko pedeset i prve godine. No, mnoge žene suočavaju se s izazovom razlikovanja „prirodnih“ simptoma menopauze od onih izazvanih terapijom za rak dojke, često već nakon što krene liječenje, bez obzira na dob.

Ako se suočavate s dijagnozom raka dojke u mlađoj dobi, vjerojatno ćete primijetiti simptome menopauze izazvane terapijom. Međutim, nije lako predvidjeti hoće li menopauza izazvana liječenjem raka dojke biti privremena ili trajna. Što se više približavate pedesetim godinama, povećava se vjerojatnost da će menopauza ostati trajna.

Neovisno o godinama, važno je razumjeti različite vrste menopauze i kako one mogu utjecati na vas prije, tijekom i nakon liječenja raka dojke.

Prirodna menopauza

Kada žena uđe u četrdesete godine, hormonski status počinje se mijenjati. Jajnici postupno gube sposobnost redovnog oslobađanja jajnih stanica svaki mjesec, što dovodi do oscilacija u razinama estrogena i progesterona. Menstrualni ciklus postaje nepredvidiv, varirajući u količini krvarenja i razinama hormona koje skaču i padaju. Tijekom ovog razdoblja žene mogu iskusiti simptome povezane s menopauzom, uključujući promjene raspoloženja, valunge, vaginalnu suhoću i poremećaje spavanja. Ova prijelazna faza naziva se perimenopauza i može trajati nekoliko godina.

Konačno, vrijednosti razine hormona postaju niske, što za posljedicu ima prestanak oslobađanja jajnih stanica i potpuni prestanak menstrualnog ciklusa. Nakon kontinuiranih dvanaest mjeseci bez menstruacije, službeno ulazite u menopauzu.

Svaka žena prolazi kroz menopauzu na jedinstven način. Simptomi variraju i mogu biti blagi ili intenzivni, ovisno o mnogim faktorima, uključujući količinu estrogena proizvedenu izvan jajnika. Nakon menopauze, tijelo proizvodi oblik estrogena poznat kao estron, koji je slabiji od onog koji proizvode jajnici. Ipak, prisutnost više estrona može olakšati prijelaz u menopauzu.

FOTO: Rodnae

Menopauza kod liječenja raka dojke

Liječenje raka dojke može kao posljedicu imati nagli ulazak u menopauzu. Ovaj tip menopauze nije prirodan, nego umjetno izazvan lijekovima. Menopauza uzrokovana lijekovima može biti privremena, produžiti se neko vrijeme nakon završetka liječenja ili postati trajna.

Suprotno prirodnoj menopauzi koja se postupno odvija tijekom nekoliko godina, menopauza izazvana lijekovima dovodi do brzog prestanka funkcije jajnika i naglog pada razine hormona, što može rezultirati intenzivnijim simptomima.

Kemoterapija

Kemoterapija je usmjerena na uništavanje brzo dijelećih stanica raka, a među stanice koje se brzo dijele spadaju i one u jajnicima koje proizvode jajašca.

Učinak kemoterapije na jajnike može varirati ovisno o dozi, vrsti lijekova i dobi žene te se oporavak jajnika može, ali i ne mora dogoditi. Što je žena starija, veća je vjerojatnost da će menopauza biti trajna.

Čak i ako se menstruacija nastavi tijekom kemoterapije, simptomi menopauze poput onih u prirodnoj perimenopauzi mogu se pojaviti.

Ako je menopauza privremena, menstruacija se obično vraća unutar godine dana nakon završetka kemoterapije. Važno je napomenuti da izostanak mjesečnice ne znači nužno neplodnost i da žena neće moći imati djecu, ako to želi.

LHRH-agonisti

Ako je rak pozitivan na hormonske receptore, liječenje obično uključuje primjenu lijekova koji privremeno obustavljaju proizvodnju estrogena u jajnicima. Primjeri ovakvih lijekova su Zoladex i Goserelin, poznati kao agonisti luteinizirajućeg hormona ili LHRH-agonisti. Ovi lijekovi privremeno „isključuju“ funkciju jajnika, čime se zaustavlja proizvodnja estrogena.

Injekcije se primjenjuju jednom mjesečno. Nakon prestanka uzimanja ovih lijekova, jajnici se obično oporave i ponovno proizvode estrogen. Važno je napomenuti da je vjerojatnost potpunog oporavka jajnika veća kod mlađih žena.

Kirurško odstranjenje jajnika

Profilaktička operacija obuhvaća uklanjanje oba jajnika i jajovoda, što rezultira trenutnom menopauzom i izraženim nuspojavama, budući da se promjene događaju praktički preko noći.

Ovaj operativni zahvat provodi se kod žena s visokim rizikom od povratka raka dojke ili mogućnosti razvoja raka jajnika, što može proizaći iz obiteljske anamneze ovih bolesti ili pozitivnog testiranja na BRCA1 i BRCA2 gene.

FOTO: Lilartsy

Antihormonska terapija i menopauza

Antihormonska terapija obuhvaća primjenu lijekova koji smanjuju razinu estrogena u tijelu ili blokiraju njegove učinke.

Ovi lijekovi se koriste u liječenju karcinoma dojke koji su pozitivni na hormonske receptore, s ciljem smanjenja rizika od povratka bolesti. Antihormonska terapija može izazvati simptome menopauze tijekom njihove primjene, a ako se već nalazite u menopauzi ili postmenopauzi, ovi simptomi mogu biti pojačani.

Ove terapije uključuju:

- Selektivne modulatore estrogenskih receptora, od kojih je najpoznatiji Tamoxifen (Nolvadex). Djeluje tako da blokira učinke estrogena u tijelu. Primjena ovih lijekova može rezultirati simptomima menopauze poput umora, valunga, noćnog znojenja, vaginalnog iscjetka i promjena raspoloženja;

- Inhibitore aromataze, kao što su Arimidex (Anastrozol), Aromasin (Eksemestan) i Femara (Letrozol), koji zaustavljaju proizvodnju estrogena u tijelu nakon što prođe kroz menopauzu. U ovom razdoblju, nadbubrežne žlijezde i masno tkivo postaju glavni izvori estrogena, umjesto jajnika. Upotreba inhibitora aromataze u postmenopauzi može izazvati nove ili pojačane simptome menopauze, uključujući valunge i umor, jer se razina estrogena u tijelu dodatno smanjuje. Također, inhibitore aromataze se povezuje s bolovima u zglobovima i gubitkom koštane mase;

- Regulatore estrogenskih receptora, poput Faslodexa (Fulvestrant), koji uništavaju estrogenske receptore u stanicama, onemogućujući estrogenu da dobije signal rasta. Ovaj lijek odobren je za uporabu kod žena u postmenopauzi s uznapredovalim rakom dojke. Također može prouzročiti simptome menopauze kao što su valunzi i poremećaji spavanja.

FOTO: Cottonbro

Razumijevanje razlika

Važno je istaknuti da postoje značajne razlike između prirodne menopauze i menopauze izazvane lijekovima za rak dojke. Prirodna menopauza predstavlja prirodni fiziološki proces koji se javlja sredinom života svake žene, dok je menopauza izazvana lijekovima za rak dojke rezultat terapije koja se primjenjuje za liječenje raka dojke. Razlike u uzrocima, brzini pojavljivanja i simptomima ovih dvaju stanja značajno utječu na iskustvo žena koje se suočavaju s njima.

Menopauza izazvana lijekovima može biti brza i nagla, s intenzivnim simptomima. Ova menopauza često ima utjecaj na kvalitetu života žena koje se suočavaju s izazovnim nuspojavama. S druge strane, prirodna menopauza je postupna i obično se odvija tijekom više godina, omogućavajući tijelu da se prilagodi promjenama.

Kako bi se pružila najbolja skrb ženama koje prolaze kroz menopauzu, važno je razumjeti te razlike i pružiti individualizirani pristup liječenju. Bez obzira na oblik menopauze, podrška i informacije mogu značajno olakšati ovu fazu života i pomoći ženama da se nosi s nuspojavama i promjenama koje ona donosi.