ruka stare žene u ruci mlade žene s ružom menopauza uzrokovana liječenjem raka dojke
FOTO: Jake Thacker
ZDRAVLJE

Prirodna menopauza i menopauza kod raka dojke

Nakon što žena oboli od karcinoma dojke, krene s liječenjem i uđe u menopauzu, često može čuti rečenicu “i ja sam u menopauzi, sve to prolazimo.” Međutim, postoji bitna razlika između prirodne i menopauze izazvane lijekovima, tzv. “umjetne” menopauze. Ulazak u prirodnu menopauzu traje godinama, a menopauza izazvana lijekovima za rak dojke događa se doslovno preko noći i često je teško ne samo za oboljele žene, nego i za obitelj snaći se u buri simptoma koja nastane odjednom.

By

Breastcancer.org

on

3/6/2022

Prosječna dob za prirodnu menopauzu je oko 51. godine. Mnoge žene smatraju da su u perimenopauzi ili postmenopauzi baš kada dobiju dijagnozu raka dojke. Ako je tako kod vas, možda će biti teško razlikovati "prirodne" simptome menopauze i one izazvane terapijama za liječenje raka dojke.

Ako ste mlađi od pedeset godina, vjerojatno ćete osjetiti da terapije  lijekovima uzrokuju simptome menopauze. Međutim, teško je reći je li ova menopauza privremena ili trajna. Što ste bliže pedesetoj godini, veća je vjerojatnost da će menopauza biti trajna.

Bez obzira na fazu vašeg života, važno je da imate osnovno razumijevanje o vrstama menopauze i kako one mogu utjecati na vas prije, tijekom i nakon liječenja raka dojke.

Prirodna menopauza

Kada žena uđe u četrdesete godine, hormonski status se počinje mijenjati. Kako jajnici stare, možda neće otpustiti jajnu stanicu svaki mjesec, a ženski hormoni imaju tendenciju porasta i pada u manje predvidljivim obrascima. Razine estrogena i progesterona mogu skočiti visoko, a zatim pasti prilično nisko. Vaše menstruacije mogu biti obilnije i češće, ili manje obilne i rjeđe. Možda ćete početi osjećati neke od simptoma povezanih s menopauzom, kao što su promjene raspoloženja, naleti vrućine, vaginalna suhoća ili problemi sa spavanjem. Ovo vrijeme prijelaza naziva se perimenopauza i može trajati od dvije do deset godina.

Na kraju razina hormona padne na niske razine, jajne stanice se više ne oslobađaju, a mjesečnice potpuno prestaju. Nakon što ste prošli dvanaest mjeseci bez mjesečnice, službeno ste u menopauzi i više niste plodni.

Svaka žena doživljava menopauzu drugačije. Neke žene imaju prilično blage simptome i blagi prijelaz, dok druge imaju intenzivnije i jače izražene simptome. Vaše iskustvo može ovisiti o tome koliko estrogena vaše tijelo ima iz drugih izvora osim iz jajnika. Nakon menopauze, masno i mišićno tkivo stvaraju oblik estrogena koji se zove estron, koji je slabiji od onog koji stvaraju jajnici - ali ako ga imate više, prijelaz u menopauzu može biti lakši.

FOTO: Rodnae

Menopauza kod liječenja raka dojke

Liječenje raka dojke može naglo dovesti do menopauze. Ovo nije menopauza u pravom smislu, nego je umjetno izazvana. Menopauza izazvana lijekovima može biti privremena, trajati neko vrijeme nakon liječenja ili može biti trajna.

Nakon kirurške kastracije menopauza je trajna.

Menopauzom izazvanom lijekovima jajnici prestaju funkcionirati i razina hormona pada naglo, a ne tijekom nekoliko godina kako je to kod prirodne menopauze. Zbog toga “umjetna” menopauza može izazvati intenzivnije simptome.

Kemoterapija

Kemoterapija uništava stanice raka koje se brzo dijele. Jajnici imaju stanice koje se brzo dijele, one koje proizvode jajašca.

Ovisno o godinama, vrsti i dozi lijekova, jajnici se mogu, ali i ne moraju oporaviti. Što ste stariji, veća je mogućnost da će menopauza biti trajna.

Čak i ako se menstruacija nastavi tijekom kemoterapije, možete imati simptome menopauze kao u prirodnoj perimenopauzi.

Ako je menopauza privremena, menstruacija se obično vrati unutar godine dana od završetka kemoterapije. Izostanak mjesečnice ne znači nužno da ste neplodni i da nećete moći imati djecu, ako to želite.

LHRH-agonisti

Ako je rak pozitivan na hormonske receptore, liječenje uključuje lijekove koji privremeno zaustavljaju proizvodnju estrogena u jajnicima. To su npr. Zoladex i Goserelin, agonisti luteinizirajućeg hormona ili LHRH-agonisti koji privremeno “gase” jajnike i na taj način zaustavljaju stvaranje estrogena.

Daju se u obliku injekcija, jednom mjesečno. Nakon prestanka uzimanja lijeka, jajnici se obično oporave i počinju ponovno proizvoditi estrogen. Što ste mlađi veća je mogućnost potpunog oporavka jajnika.

Kirurško odstranjenje jajnika

Profilaktička operacija obuhvaća uklanjanje oba jajnika i jajovoda.

Dovodi do trenutne menopauze s intenzivnim nuspojavama, jer se promjene događaju doslovno preko noći.

Operacija se provodi kod žena koje su pod visokim rizikom od povrata raka dojke ili mogućnosti razvoja raka jajnika. To može biti posljedica  obiteljske povijesti ovih bolesti ili pozitivnog testa na BRCA1 i BRCA2.

FOTO: Lilartsy

Antihormonska terapija i menopauza

Antihormonska terapija podrazumijeva lijekove koji smanjuju razinu estrogena u tijelu ili blokiraju učinke estrogena.

Koriste se za liječenje karcinoma dojke pozitivnih na hormonske receptore i pomažu u smanjenju rizika od povratka bolesti. Antihormonska terapija može prouzročiti simptome menopauze dok ih uzimate. Ako već prolazite kroz menopauzu ili ste u postmenopauzi, antihormonska terapija može pojačati simptome.

Ove terapije uključuju:

- Selektivni modulatori estrogenskih receptora. Najpoznatiji je tamoksifen (Nolvadex). Tamoksifen blokira učinke estrogena u tijelu. Ovi lijekovi mogu uzrokovati simptome menopauze kao što su umor, valovi vrućine, noćno znojenje, vaginalni iscjedak i promjene raspoloženja;

- Inhibitori aromataze. Ovi lijekovi, koji uključuju Arimidex (Anastrozol), Aromasin (Eksemestan) i Femaru (Letrozol) - zaustavljaju proizvodnju estrogena u tijelu nakon što prođe kroz menopauzu. Glavni izvori estrogena za ove žene su nadbubrežne žlijezde i masno tkivo, a ne jajnici. Ako ste u postmenopauzi i uzimate inhibitore aromataze, mogli biste doživjeti nove simptome ili pogoršanje postojećih simptoma menopauze  poput valova vrućine i umora , jer ionako niska razina estrogena u vašem tijelu dodatno pada. Inhibitori aromataze također su povezani s bolovima u zglobovima i gubitkom koštane mase;

- Regulatori estrogenskih receptora. Ovi lijekovi uništavaju estrogenske receptore u stanicama, što sprječava estrogen da dobije signal rasta. Faslodex (Fulvestrant) je odobren za uporabu kod žena u postmenopauzi s uznapredovalim rakom dojke. Također može uzrokovati simptome menopauze kao što su valovi vrućine i problemi sa spavanjem.