Rak vrata maternice napisan na engleskom cervical cancer na drvenim kockicama dan mimoza
FOTO: Anna Tarazevich
ZDRAVLJE

Rak vrata maternice – simptomi, dijagnoza, liječenje i prevencija

Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice ili Dan mimoza obilježava se svake godine, treće subote u siječnju. Kao simbol borbe protiv raka vrata maternice izabrana je mimoza, jer predstavlja žensku snagu i slobodu, a sam cvijet pokazuje otpornost i snagu u hladnim uvjetima i time postaje simbol ženske snage, osvještavanja i prevencije raka vrata maternice. Ova vrsta raka specifična je po tome što je za njegov razvoj potrebno puno godina i nema vidljivih simptoma. Zato je važno prevenirati ga redovitim ginekološkim pregledima i odlascima na Papa-test.

By

Mamo

on

21/1/2023

Rak vrata maternice je zloćudna bolest, rast abnormalnih stanica na sluznici vrata maternice, tj. cerviksu. Najčešći rak vrata maternice je karcinom pločastih stanica. Adenokarcinom je rjeđi i teže ga je dijagnosticirati jer se razvija dublje u cerviksu.

Ova vrsta raka nastaje iz cervikalne intraepitelne neoplazije (CIN) koja je usko povezana sa humanim papiloma virusom (HPV).

Stupnjevi CIN-a:

- CIN1 označava blagu cervikalnu displaziju,

- CIN2 umjerena cervikalna displazija,

- CIN3 označava tešku displaziju ili karcinom in situ (CIS), koji se obavezno mora liječiti.

Za razvoj raka vrata maternice obično je potreban dulji period, ponekad i više od deset godina.

Simptomi

Prekancerozne promjene na stanicama vrata maternice rijetko uzrokuju simptome. Jedini način da saznate postoje li abnormalne stanice koje se mogu razviti u rak je napraviti test probira vrata maternice. Ako se rane promjene stanica razviju u rak vrata maternice, razvijaju se simptomi koji mogu biti znak upozorenja.

Simptomi su:

- vaginalno krvarenje između menstruacija,

- menstrualno krvarenje koje je duže ili jače nego inače,

- bol tijekom spolnog odnosa,

- krvarenje nakon spolnog odnosa,

- bol u donjem dijelu trbuha,

- promjene u vaginalnom iscjetku, primjerice u količini ili boji,

- vaginalno krvarenje nakon menopauze.

Uznapredovali stadij raka može uzrokovati križobolju, opstruktivnu uropatiju ili oticanje zbog opstrukcije limfnih putova.

Ovi simptomi mogu biti uzrokovani drugim stanjima, ali ako ste zabrinuti ili simptomi potraju, obratite se svom ginekologu.

FOTO: Tomoko Uji

Uzroci raka vrata maternice

Gotovo svi slučajevi raka vrata maternice uzrokovani su infekcijom nekim visokorizičnim tipovima humanog papiloma virusa (HPV). Ovo je najveći faktor rizika za rak vrata maternice.

Otprilike osam od deset žena zarazit će se genitalnim HPV-om u nekom trenutku svog života. Većina žena koje imaju HPV infekciju nikada ne dobiju rak vrata maternice. Zahvaljujući našem imunološkom sustavu, većina ovih infekcija će proći spontano.

Samo nekoliko vrsta HPV-a dovodi do raka vrata maternice. Postoje niskorizični i visokorizični tipovi HPV-a.

Obzirom da sam virus obično ne izaziva nikakve simptome, većina nosilaca HPV-a nije svjesna da ga ima. Virus se može aktivirati nakon godina mirovanja i izazivati promjene na sluznici vrata maternice.

Ostali faktori rizika su oslabljen imunološki sustav, češće promjene spolnih partnera tijekom života, mlađa životna dob kod prvog spolnog odnosa i spolni odnos s muškarcima čije su prijašnje partnerice bile zaražene HPV-om.

Dijagnoza

Testiranjem na rak vrata maternice – probirom, može se spriječiti nastanak raka, ranim otkrivanjem abnormalnih stanica koje se mogu liječiti prije nego nastane rak.

Ako rezultati Papa-testa upućuju na to da imate simptome raka, bit ćete upućeni na daljnju obradu.

Testovi za dijagnosticiranje raka vrata maternice:

Kolposkopija s biopsijom

Kolposkopija identificira gdje se abnormalne stanice nalaze u grliću maternice i kako one izgledaju.  Kolposkopijom, pretragom rodnice i vrata maternice pod povećalom, može se otkriti područje gdje treba izvršiti biopsiju.

Ako liječnik vidi bilo kakva sumnjiva područja, uzet će uzorak tkiva (biopsija) s površine vrata maternice za pregled pod mikroskopom od strane patologa.

Biopsija pod nadzorom kolposkopa je dijagnostička metoda. Postupak izvodi ginekolog.

Konizacija ili konusna biopsija

Ako bilo koji od testova pokaže prekancerozne promjene stanica, potrebna je konusna biopsija ili konizacija.

Konizacija je najčešća metoda uklanjanja tkiva vrata maternice za pregled i liječenje prekanceroznih promjena vrata maternice. Obično se radi pod lokalnom anestezijom.

Konusna biopsija koristi se tamo gdje postoje abnormalne stanice u cerviksu ili ako se sumnja na ranu fazu raka.

FOTO: Artem Podrez

Stadij raka vrata maternice

Ako se otkrije rak grlića maternice, odredit će se u kojem je stadiju bolest.

Stadij:

- stadij I je stadij koji je ograničen na vrat grlića maternice,

- stadij II rak se proširio izvan područja cerviksa,

- stadij III rak zahvaća susjedne organe u zdjelici,

- stadij IV rak koji se proširio izvan zdjelice.

Invazivni rak vrata maternice širi se u okolna tkiva i limfne čvorove, zbog čega je potrebno redovito se pregledavati i intervenirati na vrijeme.

Liječenje raka vrata maternice

Liječenje ovisi o stadiju bolesti.

Ako je tumor mali i u početnom stadiju, konusna biopsija može biti dovoljna. Ponekad je potrebna histerektomija  ili kirurško uklanjanje maternice.

Kod većih stadija uz radikalnu histerektomiju, koristi se kombinacija terapije zračenjem (radioterapija) i kemoterapije po potrebi. Radioterapija može biti vanjska ili unutarnja, tzv. brahiterapija.

Kod metastatske bolesti ili recidiva, liječenje je kemoterapija cisplatinom ili paklitakselom kod recidivirajućeg ili metastatskog raka koji nije tipa pločastih stanica.

Važno je da je u liječenje uključeno više liječnika:

- liječnik opće prakse - brine o vašem općem zdravlju i radi sa specijalistima u koordinaciji liječenja,

- ginekološki onkolog – dijagnosticira i liječi rak,

- radioterapijski onkolog - propisuje terapiju zračenjem,

- onkolog - propisuje i koordinira tijek kemoterapije,

- nutricionist - preporučuje plan prehrane kojeg ćete se pridržavati tijekom liječenja i oporavka.

FOTO: Mantas Hesthaven

Probir za rak vrata maternice

Učestalost i stope smrtnosti od raka grlića maternice značajno su se smanjile od uvođenja Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka vrata maternice.

Test probira za rak vrata maternice je Papa-test. To je neinvazivna metoda kojom se uzima mala količina stanica vrata maternice. U citološkom laboratoriju se uzorak analizira pod mikroskopom kako bi se vidjelo postoje li promjene na stanicama. Većina žena u čijem se uzorku i nađu abnormalne stanice, neće trebati liječenje, ali određene broj u čijem se nalazu Papa-testa nađu veće abnormalnosti trebat će daljnje pretrage i liječenje.

Testiranje na HPV provodi se analizom brisa vrata maternice kako bi se utvrdila prisutnost humanog papiloma virusa. Ako rezultat brisa pokaže da ste zaraženi HPV-om, to znači da ste izloženi većem riziku od raka vrata maternice.

Prevencija

HPV cjepivo

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv infekcije humanim papiloma virusom besplatno za sve osobe od osmog razreda osnovne škole do dvadeset i pete godine starosti. Nadležni liječnik školske medicine cijepi osobe mlađe dobi, a ostali se cijepe u epidemiološkim ambulantama Zavoda za javno zdravstvo.

Smatra se da je cijepljenje cjepivom Gardasil9 dugotrajna zaštita protiv zaraze HPV-om. Dokazano štiti od infekcije HPV–om tipova 16 i 18, koji su odgovorni za sedamdeset posto slučajeva raka grlića maternice.

Cijepljenje i djevojčica i dječaka vrlo je važno kako bi se što više smanjila stopa zaraze HPV-om te tako prevenirao razvoj karcinoma.

Cjepivo protiv HPV-a ne znači da ne trebate redovito ići na testove za probir raka vrata maternice. I dalje je potrebno voditi brigu o zdravlju i redovito ići na ginekološke preglede i Papa-test.

Prognoza

Ne može se predvidjeti točan tijek bolesti, jer to ovisi o individualnim okolnostima svake osobe. Međutim, liječnik vam može dati prognozu na temelju vrste raka grlića maternice koji imate, brzine rasta tumora, kao i vaše dobi, fizičke spremnosti i povijesti bolesti.

Rak vrata maternice može se učinkovito liječiti ako se otkrije rano.

Probir smanjuje smrtnost od ove vrste raka čak za osamdeset posto.

Stoga je potrebno podići svjesnost žena o prevenciji raka vrata maternice i redovitom odlasku na ginekološke preglede i Papa-test.