žena duge kose gleda se sa osmijehom u ogledalo zadovoljna zbog dobrog samopregleda bez raka dojke
FOTO: Andrea Picquadio
RAK DOJKE

Kako izvršiti samopregled dojki korak po korak: Važnost prevencije i prepoznavanja simptoma

Samopregled dojki je metoda koju je potrebno redovito provoditi kako bi otkrili moguće promjene u dojkama. Ovaj jednostavan postupak može pomoći u ranoj detekciji simptoma, uključujući kvržice ili neobičan iscjedak iz bradavica. Pružamo vam korisne upute o tome kako izvršiti samopregled dojki korak po korak te o važnosti redovitog praćenja zdravlja dojki radi prevencije i rane intervencije, ukoliko je potrebna.

By

Mamo

on

12/2/2023

Svaka žena zna koliko je važno redovito provoditi samopregled dojki radi ranog otkrivanja mogućih simptoma raka dojke. Samopregled dojki je jednostavan postupak koji omogućuje ženama da aktivno brinu o zdravlju svojih dojki. Naučiti pravilno izvršiti samopregled i redovito ga provoditi, ima ključnu ulogu u ranom otkrivanju promjena na dojkama poput kvržica ili iscjetka iz bradavica, što može ukazivati na potencijalne simptome raka dojke.

U ovom članku pružit ćemo vam detaljne smjernice kako napraviti samopregled dojki korak po korak, uz korisne savjetie i informacije o važnosti redovitog samopregleda. Saznajte kako pravilno izvršiti samopregled, uočiti promjene na dojkama, razumjeti znakove upozorenja i zašto je to ključno za očuvanje zdravlja vaših dojki i prevenciju bolesti.

Kada se provodi samopregled dojki?

Samopregled dojki preporuča se provoditi jednom mjesečno, najbolje nekoliko dana nakon završetka mjesečnice. Redovitost je vrlo važna pa je najbolje izabrati fiksni datum svakog mjeseca za obavljanje samopregleda. To pomaže u dosljednosti i olakšava opažanje eventualnih promjena u dojkama.

U kojoj dobi započeti sa samopregledom dojki važna je tema za žene koje brinu o svom zdravlju. Preporuka je da se sa samopregledom dojki započne već u vrijeme prve menstruacije, da bi djevojke tijekom rasta grudi upoznale njihovu anatomiju i u budućnosti mogle pratiti sve promjene koje se dešavaju.

Rano otkrivanje raka dojke igra presudnu ulogu u uspješnom liječenju. Kombinacija redovitog samopregleda s drugim metodama probira kao što su ultrazvuk, mamografija, liječnički pregled i magnetska rezonanca, povećava šanse za rano otkrivanje karcinoma dojke.

Otkrivanje raka dojke u ranom stadiju omogućava brže i uspješnije liječenje. Samopregled dojki trebao bi postati sastavni dio rutine svake žene. Izvodeći samopregled, žene mogu primijetiti promjene u veličini i obliku dojki, kao i kvržice ili druge simptome.

Ukratko, samopregled dojki je ključan za otkrivanje raka dojke u ranom stadiju. Redoviti samopregled, u kombinaciji s drugim metodama probira i posjetima liječniku igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja dojki i smanjenju rizika od komplikacija povezanih s rakom dojke.

Samopregled u pet koraka

1. Vizualni pregled dojke ispred ogledala

Započnite samopregled ispred ogledala kako biste vizualno pregledali vanjske karakteristike dojki. Stanite s rukama uz tijelo i obratite pozornost na veličinu, oblik i boju dojki. Redovitim izvođenjem ovog koraka, postat ćete upoznate s anatomijom svojih dojki i primijetit ćete eventualne nepravilnosti.

Prilikom vizualnog pregleda, obratite pozornost na sljedeće znakove:

- zadebljanja ili naboranu kožu sličnu narančinoj kori,

- bradavice ne smiju biti uvučene ili u ravnini s kožom,

- koža ne smije imati osip, vidljive neravnine ili promjenu boje,

- dojke ne smiju biti bolne, osim tijekom menstrualnog ciklusa.

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, važno je obratiti se svom liječniku kako biste dobili stručno mišljenje i daljnje upute.

2. Vizualni pregled ispred ogledala s podignutim rukama

Podignite ruke prema gore i pažljivo pregledajte dojke kako biste uočili iste promjene kao u prvom koraku, uključujući oblik, veličinu, izgled kože i ostale znakove.

FOTO: Christopher Boswell

3. Pregled bradavica

Stojeći ispred ogledala, nježno pritisnite bradavicu i provjerite javlja li se iscjedak. Iscjedak može biti vodenast, mliječan, žut ili krvav.

4. Pregled dojki u ležećem položaju

Opipavanjem dojki u ležećem položaju provjerite postoji li prisutnost kvržica ili neuobičajenosti koje niste primijetili ranije. Koristite desnu ruku za pregled lijeve dojke i lijevu ruku za pregled desne dojke. Započnite nježnim i površinskim pokretima, a završite čvršćim i dubljim pokretima koristeći jagodice srednja tri prsta ruke, držeći ih ravno i spojeno. Ruku na strani dojke koju pregledavate stavite ispod glave.

Pregledavajte dojku kružnim pokretima, počevši od gornjeg dijela ispod ključne kosti, preko vanjskog (pazušnog) dijela, donjeg dijela i unutarnjeg dijela prema dekolteu. Neka vaši prsti naprave krug oko rubnog dijela dojke, koji je za početak i najveći dio. Nastavite s kružnim pokretima, sve manjim krugovima u istom smjeru prema bradavici, koju također pregledavate. Pazite da pregledom obuhvatite cijelu dojku.

Samopregled možete započeti i od bradavice, krećući se u sve većim krugovima sve do vanjskog ruba dojke.

5. Pregled dojki dok stojite ili sjedite

Na samom kraju samopregleda opipajte dojke dok stojite ili sjedite. Pregledajte cijelu dojku, koristeći iste pokrete ruku i metode opisane u prethodnom koraku.

Ako vam je tako lakše, namažite dojke uljem ili mlijekom za tijelo ili ako ste u kadi nasapunajte ih.

FOTO: Cottonbro

Znakovi upozorenja kod samopregleda dojki

Rano otkrivanje raka dojke ključno je za uspješno liječenje. Pravilan samopregled dojki može pomoći u prepoznavanju znakova upozorenja. Obratite pažnju na sljedeće: kvržice ili nepravilnosti koje se mogu osjetiti u dojkama ili ispod pazuha, promjene u veličini ili obliku dojki, crvenilo ili osjetljivost kože, neobičan iscjedak iz bradavica, uvlačenje bradavica ili promjene na koži dojki poput udubljenja ili nabora.

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, važno je konzultirati se s liječnikom radi eventualne daljnje obrade.

Što učiniti ako napipate kvržicu u dojci

Velika većina žena ima kvržice u dojkama, ali većina njih je benigna, zato je prvo pravilo ne paničariti ukoliko i nađete bilo kakvu promjenu u dojci. Zapamtite da kvržica ne znači isto što i rak i da postoji puno uzroka zbog kojih nastaju, od hormonskih promjena, benignih kvržica (ciste, fibroadenomi) ili ozljeda. Ako imate mjesečnicu, pričekajte dok ne završi i ponovo pregledajte dojku da vidite je li se kvržica smanjila ili nestala, jer su hormonske promjene u tijeku menstrualnog ciklusa jedan od razloga izraženijeg tkiva unutar dojke.

Zlatno je pravilo, ako pronađete kvržicu ili bilo kakvu drugu promjenu tijekom samopregleda javiti se liječniku, posebno ako ste redoviti u pregledima, a promjenu niste prije napipali ili ste je napipali, ali je bila manja. Liječnik će vrlo vjerojatno nakon fizičkog pregleda zatražiti ultrazvuk i/ili mamografiju.

Ako su potrebne daljnje pretrage, bit ćete poslani na citopunkciju ili biopsiju kvržice te magnetsku rezonancu. Daljnji korak, ako se pokaže da je potrebno, je kirurg ili onkolog.

Prevencija i očuvanje zdravlja dojki

Samopregled dojki omogućava ženama da postanu svjesne promjena u svojim dojkama i brzo ih primijete. Rano otkrivanje promjena poput kvržica, promjena u veličini ili obliku dojki, bolnosti ili iscjetku iz bradavica, može biti ključno za ranu dijagnozu raka dojke.

Vrlo je važno da samopregled dojki pruža ženama osjećaj kontrole nad vlastitim zdravljem. Redovitim samopregledom, žene mogu postati aktivne sudionice u brizi o svojim dojkama i reagirati na vrijeme na bilo kakve promjene. To može pružiti osjećaj sigurnosti i mira.

Dio je to cjelovitog pristupa prevenciji raka dojke. Kombinacija samopregleda dojki s drugim metodama probira poput ultrazvuka, mamografije i liječničkog pregleda, može povećati izglede za rano otkrivanje raka dojke.

U konačnici, samopregled dojki pruža ženama moć da prepoznaju moguće znakove upozorenja i poduzmu korake za svoje zdravlje. Rana dijagnoza raka dojke pruža veće izglede za uspješno liječenje i poboljšava kvalitetu života.