žena duge kose gleda se sa osmijehom u ogledalo zadovoljna zbog dobrog samopregleda bez raka dojke
FOTO: Andrea Picquadio
RAK DOJKE

Samopregled dojki

Samopregled dojki jedna je od najvažnijih stvari koje možete napraviti i spasiti sebi život. Većina žena u nekom dijelu života ima kvržice u dojkama, no velika većina njih ne znači da imate rak dojke. Kvržice se najčešće događaju zbog hormonskih promjena ili su benigne prirode poput cisti i fibroadenoma, a moguće je i da su posljedica ozljede. Važno je redovito provoditi samopregled kako biste upoznali anatomiju svojih dojki i na vrijeme prepoznali bilo kakvu promjenu koja nastane. Ako nađete kvržicu u dojci, važno je ne paničariti, nego se što prije javiti svom liječniku koji će nakon pregleda odlučiti trebate li daljnje pretrage. Samopregled je praktična i besplatna metoda, stoga neka postane vaša rutina.

By

Mamo

on

12/2/2023

Samopregled dojki radi se na samom kraju menstrualnog ciklusa, kada dojke nisu više tako osjetljive i otečene. Ako ste trudni ili u menopauzi, odaberite jedan dan u mjesecu kada ćete pregledavati dojke. Danas postoje razne aplikacije za mobitele koje vas mogu upozoriti na dan kada biste ga trebale obaviti.

Sa samopregledom je važno početi što prije, već u vrijeme prve menstruacije, da bi djevojke tijekom rasta grudi upoznale njihovu anatomiju i u budućnosti mogle pratiti sve promjene koje se dešavaju.

Samopregled dojki važan je način otkrivanja raka dojke u ranom stadiju, kada je veća vjerojatnost da će se uspješno liječiti. Iako nijedan pregled ne može rano otkriti sve vrste raka dojke, liječnici navode da redoviti samopregled dojke u kombinaciji s drugim metodama probira poput ultrazvuka, mamografije, liječničkog pregleda i magnetske rezonance, povećavaju izglede za rano otkrivanje raka dojke.

Samopregled u pet koraka

1. Vizualni pregled dojke ispred ogledala

Započnite pregled ispred ogledala vanjskim vizualnim pregledom, s rukama uz tijelo, provjeravajući veličinu, oblik i boju. Ako ovo radite na redovitoj bazi već ste naučile anatomiju svojih dojki i znate da ne smije biti zadebljanja ili naborane kože poput narančine kore. Bradavice trebaju biti ispupčene, ne smiju biti u ravnini kože ili se uvlačiti. Koža ne smije imati osip, vidljive neravnine, a dojke ne bi trebale boljeti, osim ako očekujete menstruaciju.

Ako primijetite bilo kakvu promjenu, trebate razgovarati sa svojim liječnikom.

2. Vizualni pregled ispred ogledala s podignutim rukama

Podignite ruke ravno gore i tražite iste promjene poput oblika, veličine, izgleda kože i ostalih znakova kao u prvom koraku.

FOTO: Christopher Boswell

3. Pregled bradavica

Dok stojite ispred ogledala, laganim pritiskom provjerite izlazi li iz bradavice bilo kakav iscjedak. Iscjedak može biti vodenast, mliječan, žut ili krvav.

4. Pregled dojki u ležećem položaju

Opipavanjem dojki u ležećem položaju provjerite postoje li kvržice ili neuobičajenosti koje niste ranije primijetili. Desnom rukom opipavate lijevu dojku, a lijevom rukom desnu dojku. Započnite nježnim i površinskim, a završite čvršćim i dubljim pokretima, koristeći jagodice srednja tri prsta ruke, držeći ih ravno i spojeno.

Ruku na strani dojke koju pregledavate stavite ispod glave. Kružnim pokretima pregledavajte dojku započevši sa gornjim dijelom ispod ključne kosti, preko vanjske (pazušne), donje strane i unutarnjom stranom do dekoltea. Neka vaši prsti rade krug rubnim dijelom dojke, koji je za početak i najveći.

Nastavite kružnim pokretima, radeći sve manje krugove istim smjerom sve do bradavice, koju također pregledavate. Morate biti sigurni da ste pregledom pokrili cijelu dojku.

Samopregled možete započeti i od bradavice, krećući se u sve većim krugovima dok ne dođete do vanjskog ruba dojke.

5. Pregled dojki dok stojite ili sjedite

Na samom kraju samopregleda opipajte dojke dok stojite ili sjedite. Pregledajte cijelu dojku, koristeći iste pokrete ruku i metode opisane u prethodnom koraku.

Ako vam je tako lakše, namažite dojke uljem ili mlijekom za tijelo ili ako ste u kadi nasapunajte ih.

FOTO: Cottonbro

Što učiniti ako napipate kvržicu u dojci

Velika većina žena ima kvržice u dojkama, ali većina njih je benigna, zato je prvo pravilo ne paničariti ukoliko i nađete bilo kakvu promjenu u dojci. Zapamtite da kvržica ne znači isto što i rak i da postoji puno uzroka zbog kojih nastaju, od hormonskih promjena, benignih kvržica (ciste, fibroadenomi) ili ozljeda.

No, zlatno je pravilo, ako pronađete kvržicu ili bilo kakvu drugu promjenu tijekom samopregleda javiti se liječniku, posebno ako ste redoviti u pregledima, a promjenu niste prije napipali ili ste je napipali, ali je bila manja.

Ako imate menstruaciju, pričekajte dok ne završi i ponovo pregledajte dojku da vidite je li se kvržica smanjila ili nestala, jer su hormonske promjene u tijeku menstrualnog ciklusa jedan od razloga izraženijeg tkiva unutar dojke.

Ukoliko ste našli kvržicu najbolje je da se javite liječniku u kojeg imate povjerenje, poznaje vas i koji je već pregledavao vaše dojke, poput ginekologa ili liječnika opće prakse. Liječnik će vrlo vjerojatno nakon fizičkog pregleda zatražiti ultrazvuk i/ili mamografiju.

Ako su potrebne daljnje pretrage, bit ćete poslani na citopunkciju ili biopsiju kvržice te magnetsku rezonancu.

Daljnji korak, ako se pokaže da je potrebno, je kirurg ili onkolog.

Bitno je da dobijete sve odgovore i da vam se objasne svi postupci i rezultati pretraga.

Pobrinite se za sebe i svoje zdravlje. Samopregled dojki je praktična i besplatna metoda koju je najbolje raditi jednom mjesečno, bez obzira na dob, kao dio rutine u brizi za svoje dojke.

Ako ga radite redovito, znat ćete na vrijeme uočiti promjene u dojkama.

Za kraj ne zaboravimo i na naše muškarce, samopregled je za njih važan kao i za žene, jer rak dojke ne zaobilazi muški spol.