žena koja drži sliku svojih grudi u grudnjaku nakon čekanja nalaza je li kvržica benigna ili rak
FOTO: Pixabay
RAK DOJKE

Nije svaka kvržica rak – benigne promjene na dojkama (I. dio)

U trenutku kada radimo samopregled ili se na rutinskom pregledu ultrazvukom i mamografijom pronađe promjena u dojci, gotovo uvijek pomislimo na rak dojke. Međutim, većina promjena ili kvržica na dojkama su benigne promjene. Iako su sličnosti u simptomima i izgledu velike, pretrage većinom pokažu da se radi o dobroćudnim promjena. Ipak, za vašu sigurnost i zdravlje potrebno je svaku promjenu ispitati do kraja i potvrditi da se ne radi o raku dojke. U prvom dijelu govorimo o znakovima i simptomima benignih promjena te o cistama i fibrocističnim promjenama.

By

Mamo

on

9/12/2022

Benigne promjene na dojkama su kvržice ili druge promjene u tkivu dojke koje nemaju maligna svojstva.

Simptomi su često slični onima uzrokovanim rakom dojke. Možda ćete napipati kvržicu ili uočiti iscjedak iz bradavice, što će zahtijevati daljnje pretrage.

Svaka promjena na dojkama može biti znak raka i potrebno ju je pregledati i pratiti. Međutim, većina promjena je benigna. Zapravo, dobroćudne promjene na dojkama prilično su česte, puno češće od raka dojke.

Neka dobroćudna stanja mogu povećati rizik od razvoja raka dojke. Promjene su grupirane u tri kategorije, prema tome povećavaju li rizik od raka dojke ili ne:

- nema povećanja rizika,

- blagi porast rizika,

- umjereni porast rizika.

Stanja bez ili s blagim porastom rizika od raka dojke obično ne zahtijevaju daljnje pretrage, osim uobičajenih preporuka za redovne preglede.

Za stanja koja nose umjereni porast rizika od raka dojke, liječnik će predložiti češće praćenje mamografijom, ultrazvukom ili po potrebi magnetskom rezonancom, osobito ako imate dodatne čimbenike povećanog rizika od razvoja raka dojke kao što je pozitivna obiteljska anamneza.

Znakovi i simptomi benignih stanja dojke

Postoji mnogo različitih vrsta benignih stanja koji uzrokuju promjene u tkivu dojke. Mogu zahvatiti žljezdano tkivo (sustav lobula i kanalića koji proizvode mlijeko i prenose ga do bradavice) ili mogu zahvatiti stromalno tkivo dojke.

Benigna promjena dojke može dovesti do pojave kvržice koja se može napipati ili je promjena uočena na mamografskom ili ultrazvučnom pregledu.

Simptomi:

- bol, oticanje i osjetljivost dojke,

- kvržica koja se može napipati u dojci ili ispod bradavice,

- iritacija kože,

- crvenilo ili ljuskanje bradavice ili kože dojke,

- bol ili uvlačenje bradavice,

- iscjedak iz dojke.

Svi ovi simptomi zahtijevaju daljnje pretrage kako bi se isključio rak dojke kao mogući uzrok.

FOTO: Cottonbro

Dijagnosticiranje benignih stanja dojke

Pretrage koje se koriste za dijagnosticiranje benignih stanja dojke iste su kao one koje se koriste za dijagnosticiranje raka dojke.

Cilj dijagnosticiranja:

- provjerite je li izraslina ili druga otkrivena promjena doista benigna,

- utvrditi je li promjena povezana s porastom rizika od raka dojke.

Pretrage mogu uključivati:

- Fizikalni pregled dojki i povijest bolesti - liječnik pregledava dojke, obraćajući posebnu pozornost na područje na kojem postoji kvržica ili druga promjena. Liječnik će vas ispitati o vašim trenutnim i prijašnjim simptomima i uzeti u obzir sve čimbenike rizika za razvoj raka dojke.

- Slikovne pretrage - najčešće korištene pretrage su mamografija i ultrazvuk. Ultrazvuk je dobar alat za otkrivanje razlike između kvržica koje su ispunjene tekućinom (ciste) i onih koje su čvrste (što može ukazivati na rak dojke ili benigno stanje poput fibroadenoma). Magnetska rezonanca se radi ako druge pretrage ne daju dovoljno informacija.

- Analiza iscjetka iz bradavice - ako imate iscjedak iz bradavice, uzima se citološki bris.

- Biopsija - uključuje uzimanje uzorka tkiva dojke uz pomoć ultrazvuka.

U većini slučajeva, današnje tehnike snimanja dovoljno su napredne da mogu uočiti razliku između benignog stanja dojke i raka. Ako je bilo što sumnjivo radi se biopsija.

Ponekad vas liječnik može uputiti da ponovite ultrazvuk unutar šest mjeseci. To je dodatna mjera opreza za praćenje promjene na dojci.

Dobroćudna stanja dojke koja ne povećavaju rizik od raka dojke

Mnoga benigna stanja dojke ne povećavaju rizik od kasnijeg razvoja raka dojke. Neki od njih uzrokuju simptome, dok se drugi otkriju na rutinskoj mamografiji ili ultrazvuku.

FOTO: Yael Gonzalez

Ciste

Ciste su kvržice okrugle ili ovalne strukture ispunjene tekućinom. Otprilike dvadeset pet posto svih benignih promjena dojke su ciste.

Mogu biti malene ili dovoljno velike da se mogu napipati ili vidjeti na ultrazvuku.

Ciste se mogu pojaviti u bilo kojoj dobi, ali su najčešće kod žena u četrdesetima. U više od polovice slučajeva u dojkama se razvijaju višestruke ciste.

Ako je cista dovoljno velika da se može napipati, obično je okrugla i pomična. Ciste također mogu uzrokovati bol i osjetljivost u dojkama. Simptomi se mogu pogoršati ili poboljšati u različitim dijelovima menstrualnog ciklusa.

Dijagnosticiranje ciste

Prilikom dijagnosticiranja ciste liječnici žele utvrditi je li jednostavna, složena ili komplicirana. Za utvrđivanje se koristi ultrazvučni pregled.

- Jednostavne ciste imaju glatke, tanke, pravilno oblikovane stijenke i potpuno su ispunjene tekućinom. Ultrazvučni valovi prolaze točno kroz njih, što ukazuje da nema čvrstih područja. Jednostavne ciste su uvijek benigne.

- Složene ciste imaju nepravilne ili nazubljene granice, debele stijenke i gušća područja u tekućini. Ta gušća područja odbijaju zvučne valove ultrazvuka. Složena cista ponekad se aspirira tankom iglom, tako da se tekućina unutar nje može ispitati. Ako je prisutna krv ili atipične stanice, možda će biti potrebne dodatne pretrage kako bi se isključio rak dojke.

- Komplicirane ciste dijele većinu značajki jednostavnih cista, obično imaju ostatke gušćih područja i odbijaju ultrazvučne valove. Međutim, one nemaju debele stijenke ili očite čvrste komponente koje ima složena cista.

Ako vidite bilo koji od ovih izraza na vašem nalazu, zatražite konkretne informacije o značajkama ciste. Većina ovih cista je benigna.

Kod složenih cista liječnici žele isključiti svaku mogućnost da čvrsta područja sadrže stanice raka. U takvim slučajevima može se napraviti punkcija.

FOTO: Aleksandra Sapozhnikova

Liječenje i praćenje

Za jednostavne ciste nije potrebno nikakvo liječenje osim ako je cista posebno velika, neugodna ili bolna. Tekućina iz ciste može se aspirirati tankom iglom. Ako se cista vrati, može se ponovno napraviti mamografija ili ultrazvuk i ponovno se drenirati.

Za komplicirane ili složene ciste, plan praćenja općenito je isti, nakon što ultrazvuk potvrdi da je izraslina cista. Liječnik može preporučiti aspiraciju tankom iglom i ispitivanje tekućine. Vjerojatno ćete morati na ultrazvučni pregled svakih šest mjeseci ili godinu dana kako bi se cista pratila.

Ako u bilo kojem trenutku vaš liječnik primijeti da je cista promijenila karakteristike, može napraviti biopsiju kako bi se utvrdilo da su čvrsti dijelovi unutar ciste benigni. Ako je potrebno, cista će se ukloniti  (ekscizijska biopsija).

Ako imate više cisti ili vam se često razvijaju nove ciste, razmislite o tome da vas prati onkolog. Kada imate ciste zajedno s drugim čimbenicima rizika od razvoja raka dojke, kao što je pozitivna obiteljska anamneza, dobro je da vas vodi specijalist.

Fibrocistične promjene

Fibrocistične promjene događaju se kada se u dojkama razviju ciste ispunjene tekućinom zajedno s područjima fibroze. Fibroza je zadebljanje tkiva dojke koje možete osjetiti pod prstima kao kvržicu. Može biti čvrsta ili “gumena”.

Fibrocistične promjene dojke prilično su česte, ne zahtijevaju liječenje i ne povećavaju rizik od raka dojke. Otprilike polovica žena imat će ih u nekom trenutku svog života. Ove se promjene obično javljaju kod žena u perimenopauzi i na njih utječu promjene u razinama hormona. Možda ćete primijetiti da se simptomi pogoršavaju neposredno prije menstruacije. Osim kvržica i oteklina u jednoj ili obje dojke, možete imati bol, osjetljivost ili iscjedak iz bradavice.

Fibrocistične promjene dojke obično se mogu dijagnosticirati kliničkim pregledom dojke, ultrazvukom ili mamografijom. U rijetkim slučajevima može se napraviti biopsija.

Ako imate neugodne simptome:

- koristite lijekove protiv bolova,

- stavite tople ili hladne obloge na dojke kada su najbolnije,

- nosite udoban grudnjak (pamučni sportski grudnjak),

- izbjegavajte velike količine kofeina, soli i masti u prehrani,

- razgovarajte sa svojim liječnikom ako simptomi ometaju kvalitetu života.