Žena bez kose oboljela od raka razmišlja o mogućnosti utjecaja crijevnog mikrobioma na razvoj raka
FOTO: Kampus production
ZDRAVLJE

Crijevni mikrobiom i rak - Povezanost, rizici i terapijski potencijal

Crijevni mikrobiom sve se više ističe kao faktor rizika za razvoj raka. Neravnoteža u mikrobiomu povezana je s upalnim procesima koji su ključni u nastanku različitih vrsta raka. Ovi mikroorganizmi mogu proizvoditi tvari koje utječu na imunološki odgovor i metabolizam, što može poticati ili smanjivati rizik od nastanka raka. Nova saznanja otvaraju mogućnosti za razvoj ciljanih terapija usmjerenih na modulaciju crijevnog mikrobioma radi smanjenja rizika od razvoja raka.

By

Mamo

on

5/7/2023

Što je crijevni mikrobiom

Crijevni mikrobiom, kompleksna zajednica mikroorganizama naseljenih u našem probavnom sustavu, igra ključnu ulogu u održavanju ravnoteže i zdravlja našeg organizma. Ova raznolika zajednica sastoji se od bilijuna bakterija, gljivica, virusa i drugih mikroorganizama koji međusobno surađuju u podršci našem probavnom sustavu i imunološkom odgovoru.

Svaka osoba ima jedinstven sastav mikrobioma koji se može mijenjati tijekom vremena pod utjecajem različitih faktora. Prehrana, stres, uzimanje lijekova i drugi vanjski čimbenici mogu utjecati na ravnotežu mikrobioma. Nepovoljne promjene u mikrobiomu, poput neravnoteže ili gubitka raznolikosti, mogu imati negativan utjecaj na naše zdravlje.

Utjecaj crijevnog mikrobioma na zdravlje

Jedan od zanimljivih istraživačkih aspekata crijevnog mikrobioma je njegov utjecaj na mentalno zdravlje. Otkriveno je da crijevni mikrobiom uspostavlja komunikaciju s mozgom putem živčanog i imunološkog sustava. Neravnoteža u crijevnom mikrobiomu može povećati rizik od razvoja depresije i anksioznosti.

Crijevni mikrobiom igra važnu ulogu u regulaciji tjelesne težine i metabolizmu. Određene vrste mikroorganizama u crijevnom mikrobiomu povezane su s boljom probavom hrane i apsorpcijom hranjivih tvari, dok druge mogu biti povezane s većom sklonošću pretilosti.

Promjene u crijevnom mikrobiomu povezane su i s različitim probavnim bolestima kao što su sindrom iritabilnog kolona, Crohnova bolest, ulcerozni kolitis i celijakija. Neravnoteža crijevnog mikrobioma doprinosi oštećenju sluznice crijeva, što može rezultirati jačanjem simptoma i pogoršanjem bolesti.

FOTO: Chokniti Khongchum

Crijevni mikrobiom i imunološki sustav usko su povezani, pri čemu crijevni mikrobiom ima važnu ulogu u razvoju i regulaciji imunološkog sustava. Neravnoteža crijevnog mikrobioma može pridonijeti razvoju različitih imunoloških poremećaja, uključujući alergije, astmu, autoimune bolesti poput reumatoidnog artritisa i lupusa te upalne bolesti crijeva.

Crijevni mikrobiom predmet je novijih istraživanja u kontekstu kardiovaskularnog zdravlja. Postoje naznake da promjene u sastavu mikrobioma mogu utjecati na metabolizam kolesterola i drugih lipida, upalne procese u tijelu te regulaciju krvnog tlaka.

Crijevni mikrobiom može utjecati na različite organe i sustave u tijelu. Istraživanja sugeriraju povezanost između crijevnog mikrobioma i zdravlja kože, pluća, mozga te metabolizma glukoze. Ovo naglašava važnost crijevnog mikrobioma kao integralnog dijela cjelokupnog zdravlja organizma.

Funkcije crijevnog mikrobiomia

Funkcije crijevnog mikrobioma su mnogobrojne i složene.

Neke od njih uključuju:

- pomoć u probavi - crijevni mikrobiom pomaže u razgradnji neprobavljive hrane i vlakana koje naše tijelo ne može samostalno probaviti;

- metabolizam i sintezu vitamina - crijevni mikrobiom sudjeluje u metabolizmu određenih tvari, uključujući lijekove i druge kemijske spojeve. Također može sintetizirati vitamine B i K, koji su ključni za naše zdravlje;

- jačanje imunološkog sustava - crijevni mikrobiom ima važnu ulogu u razvoju i regulaciji našeg imunološkog sustava. Pomaže u održavanju ravnoteže između dobrih i štetnih bakterija te sprječava kolonizaciju patogenih mikroorganizama;

- zaštitu od infekcija - zdrav crijevni mikrobiom pomaže u sprečavanju rasta patogenih mikroorganizama i štiti od infekcija. Djeluje kao barijera koja sprječava invaziju patogena.

FOTO: Pixabay

Crijevni mikrobiom i rizik od razvoja raka

Crijevni mikrobiom igra značajnu ulogu u istraživanju povećanog rizika od razvoja raka i mogućnosti liječenja. Dosadašnja istraživanja potvrdila su da crijevni mikrobiom može imati utjecaj na različite aspekte, uključujući razvoj i progresiju raka te odgovor na terapiju.

Utjecaj crijevnog mikrobioma na upalne procese i rizik od razvoja raka

Neravnoteža u crijevnom mikrobiomu i povezani upalni procesi mogu povećati rizik od razvoja raka. Određene vrste bakterija mogu uzrokovati kroničnu upalu koja potiče mutacije i zloćudne promjene u stanicama.

Kada crijevni mikrobiom nije u ravnoteži, može doći do disbioze, stanja u kojem se povećava broj patogenih bakterija, dok se broj korisnih bakterija smanjuje.

Kada se javi disbioza, patogene bakterije stvaraju toksične tvari koje izazivaju upalne procese u crijevima. Ove tvari, kao što su citokini, mogu poticati rast i preživljavanje tumorskih stanica, njihovu invazivnost i širenje. Specifične vrste bakterija u crijevnom mikrobiomu proizvode toksične metabolite koji mogu oštetiti staničnu DNA i uzrokovati genetske mutacije povezane s razvojem raka.

Disbioza može uzrokovati oštećenje crijevne stijenke, što rezultira njenom povećanom propusnošću. Kao rezultat toga, bakterije i toksini mogu prodrijeti iz crijeva u krvotok, aktivirajući imunološki sustav i potičući upalne procese. Kronična upala koja proizlazi iz oštećene crijevne barijere može potaknuti rast i preživljavanje tumorskih stanica.

Bakterijska disbioza može imati značajan utjecaj na hormonsku ravnotežu, uključujući metabolizam estrogena. Promjene u razini i aktivnosti estrogena povezane s disbiozom mogu potaknuti rast tumorskih stanica i povećati rizik od raka.

FOTO: Nataliya Vaitkevich

Utjecaj crijevnog mikrobioma na imunološki sustav i rizik od razvoja raka

Crijevni mikrobiom ima važnu ulogu u regulaciji imunološkog sustava. Zdrav mikrobiom podržava normalno funkcioniranje imunološkog sustava i potiče snažan imunološki odgovor na razvoj tumorskih stanica. Međutim, disbioza crijevnog mikrobioma može narušiti imunološki odgovor i povećati rizik od razvoja raka.

Crijevni mikrobiom je složena zajednica mikroorganizama koja aktivno komunicira s imunološkim stanicama, modulira njihovu aktivnost i odgovor na patogene, uključujući tumorske stanice.

Imunološki sustav ima ključnu ulogu u održavanju ravnoteže između obrane organizma protiv patogena te prepoznavanja i uklanjanja abnormalnih stanica koje mogu dovesti do rizika od razvoja raka. Crijevni mikrobiom igra značajnu ulogu u oblikovanju i regulaciji imunološkog odgovora, pridonoseći razvoju i sazrijevanju imunoloških stanica. Već spomenuta disbioza, može utjecati na imunološki odgovor povećanom aktivacijom kroničnih upalnih procesa u crijevima. Kronična upala može stvoriti povoljno okruženje za razvoj tumorskih stanica, poticati njihov rast i širenje.

Poremećaji imunološkog sustava također mogu utjecati na crijevni mikrobiom. Oslabljeni imunološki sustav može rezultirati smanjenom sposobnošću organizma da kontrolira rast tumorskih stanica i ograniči njihovo širenje.

FOTO: Andres Ayrton

Utjecaj crijevnog mikrobioma na metabolizam i rizik od razvoja raka

Crijevni mikrobiom može utjecati na metabolizam različitih tvari u organizmu, uključujući lijekove i kemikalije koje mogu imati utjecaj na razvoj raka. Neke bakterijske vrste mogu aktivirati ili neutralizirati određene tvari, što može utjecati na njihovu kancerogenost ili na zaštitnu aktivnost.

Metabolizam je skup kemijskih reakcija koje se odvijaju u našem organizmu kako bi se proizvela energija i održala normalna funkcija stanica i tkiva.

Mikrobiom ima sposobnost metaboliziranja određenih tvari u probavnom sustavu, poput prehrambenih vlakana. Na ovaj način mikrobiom proizvodi različite metaboličke proizvode, uključujući kratkolančane masne kiseline poput acetata, propionata i butirata. Oni imaju važnu ulogu u održavanju zdravlja stijenke crijeva, pružaju energiju stanicama debelog crijeva i mogu imati protuupalno djelovanje.

Neravnoteža u crijevnom mikrobiomu može dovesti do disbioze, koja utječe na metabolizam hranjivih tvari, poput masti i ugljikohidrata, a to dovodi do povećane razgradnje masti i apsorpcije šećera. Ove promjene dovode do pretilosti, dijabetesa i drugih metaboličkih poremećaja koji se povezuju s povećanim rizikom od razvoja raka.

Mikrobiom ima utjecaj i na sustav inzulina koji je ključan za regulaciju metabolizma šećera u tijelu. Disbioza u crijevnom mikrobiomu može poremetiti ravnotežu inzulina, što dovodi do inzulinske rezistencije i povećava rizik od razvoja raka, posebno raka debelog crijeva i gušterače.

FOTO: Jamie Street

Uloga crijevnog mikrobioma u smanjenju rizika od raka

Postoje neke strategije koje se mogu primijeniti kako bi se potencijalno smanjio rizik od raka povezanog s crijevnim mikrobiomom.

Prehrana bogata vlaknima - potiče rast korisnih bakterija u crijevnom mikrobiomu. Vlakna se nalaze u voću, povrću, mahunarkama, cjelovitim žitaricama i orašastim plodovima. Povećan unos vlakana utječe na raznolikost i ravnotežu mikrobioma.

Probiotici i prebiotici - probiotici su korisne bakterije koje mogu imati povoljan utjecaj na crijevni mikrobiom. Mogu biti u obliku dodataka prehrani ili ih možete konzumirati putem fermentiranih namirnica poput jogurta, kefira ili kiselog kupusa. Prebiotici su vlakna koja potiču rast korisnih bakterija. Kombinacijom probiotika i prebiotika možete poboljšati ravnotežu mikrobioma.

Smanjenje unosa šećera i rafiniranih namirnica - visok unos šećera i rafinirane hrane može pospješiti rast nepoželjnih bakterija u crijevnom mikrobiomu.

Redovita tjelesna aktivnost - ima blagotvoran utjecaj na crijevni mikrobiom. Istraživanja su pokazala da tjelesna aktivnost može povećati raznolikost korisnih bakterija u mikrobiomu.

Smanjenje stresa - stres može imati negativan utjecaj na crijevni mikrobiom. Pronađite način za smanjenje stresa - meditirajte, šećite ili se bavite aktivnostima koje vas opuštaju.

Uz promjene u prehrani, načinu života i upravljanju stresom, važno je naglasiti da individualni pristup najbolje odgovara specifičnim potrebama crijevnog mikrobioma. Savjetuje se s nutricionistom koji će vam pružiti personalizirane smjernice za održavanje zdravog crijevnog mikrobioma i smanjenje rizika od razvoja raka.

FOTO: Cottonbro

Crijevni mikrobiom i rizik od razvoja raka - Istraživanja i terapijski potencijal

Istraživanje crijevnog mikrobioma kao jednog od faktora za nastanak raka još je uvijek u razvoju, ali predstavlja aktivno područje istraživanja. Do sada su provedene brojne studije koje su definirale povezanost između neravnoteže crijevnog mikrobioma i različitih oblika raka.

Trenutno se istražuje specifična uloga crijevnog mikrobioma u različitim fazama razvoja raka. Znanstvenici istražuju kako određeni mikroorganizmi, metabolički proizvodi i interakcije s imunološkim sustavom utječu na rast tumora, metastaziranje i terapijski odgovor.

Iako su potrebna još mnogobrojna istraživanja kako bi se potpuno razumjela veza između crijevnog mikrobioma i raka, dosadašnji rezultati su obećavajući.

Očekuje se da će u budućnosti napredak u istraživanju crijevnog mikrobioma i njegove povezanosti s nastankom raka omogućiti personalizirane pristupe u prevenciji, dijagnostici i terapiji raka, poboljšavajući zdravlje pacijenata i ishode liječenja.