mlada žena ćelava od liječenja kemoterapijom metastatskog raka dojke sjedi za računalom
FOTO: Anna Shvets
RAK DOJKE

Metastatski rak dojke

Metastatski rak dojke je rak koji se proširio na drugi dio tijela, najčešće kosti, pluća, mozak ili jetru. Može se pojaviti kod jedne trećine pacijentica koje su oboljele od raka dojke čak i godinama nakon prve dijagnoze. Metastaze se događaju kada se stanice raka odvoje od primarnog tumora i putuju u druge dijelove tijela kroz krvotok ili limfni sustav. No, zahvaljujući napredovanju medicine u smjeru razvoja novih lijekova, žene danas žive dulje i kvalitetnije.

By

Breastcancer.org

on

7/7/2022

Metastatski rak dojke je rak koji se proširio na drugi dio tijela, najčešće kosti, pluća, mozak ili jetru.

Proces širenja raka naziva se metastaziranje. Metastaze se događaju kada se stanice raka odvoje od primarnog tumora i putuju u druge dijelove tijela kroz krvotok ili limfni sustav.

Rak dojke može se vratiti mjesecima ili godinama nakon početne dijagnoze i liječenja. Gotovo 30 % žena s dijagnosticiranim ranim stadijem raka dojke razvije metastatsku bolest.

Simptomi metastatskog raka dojke

Simptomi metastatskog raka dojke mogu biti različiti, ovisno mjestu širenja mogu uključivati:

- bolove u leđima, kostima ili zglobovima koji ne prolaze,

- poteškoće s mokrenjem (inkontinencija ili nemogućnost mokrenja) što može biti znak da rak pritišće živce u leđima,

- utrnulost ili slabost u tijelu,

- suhi kašalj koji ne prolazi,

- kratak dah ili otežano disanje,

- bol u prsima,

- gubitak apetita,

- nadutost trbuha, bol ili osjetljivost,

- mučninu, povraćanje ili gubitak težine,

- žuticu (žuta nijansa kože i bjeloočnica),

- jake glavobolje,

- probleme s vidom (zamućen vid, dvoslike, gubitak vida),

- napadaje,

- gubitak ravnoteže,

- zbunjenost.

FOTO: National cancer institute

Ako imate dijagnozu raka dojke i razvijete bilo koji od ovih simptoma, liječnik može odrediti preglede kako bi se utvrdilo je li došlo do metastaza:

- krvne pretrage (uključujući tumorske markere),

- MRI (magnetska rezonanca) kralježnice ili mozga,

- CT prsnog koša, abdomena, zdjelice ili mozga,

- PET CT,

- RTG prsnog koša ili ultrazvuk abdomena,

- biopsiju bilo kojeg sumnjivog područja.

Kada se rak dojke proširi na druge dijelove tijela, važno je potvrditi ima li rak određene karakteristike koje mogu utjecati na liječenja, kao što su HER2 status i status hormonskih receptora. Ako vam je dijagnosticiran metastatski rak dojke godinama nakon dijagnoze ranog stadija raka dojke, logičnim se čini da su status hormonskih receptora i status HER2 isti. Međutim, istraživanja su pokazala da se oni mogu razlikovati od statusa metastatskog recidiva.

Liječenje metastatskog raka dojke

Postoji niz različitih pristupa liječenju metastatskog raka dojke. Svaki je rak jedinstven i liječenje se prilagođava okolnostima.

Metastatski rak dojke obično se liječi sistemski. Kemoterapija, hormonska terapija, ciljana terapija i imunoterapija spadaju pod sistemske lijekove. Ponekad se preporučuju lokalni tretmani usmjereni na određeni dio tijela, poput operacije ili zračenja.

Kemoterapija uništava ili oštećuje stanice raka u najvećoj mogućoj mjeri i stoga je liječnici preporučuju kod liječenja metastatskog raka dojke. Liječnici općenito preporučuju kemoterapiju ako:

- tumor raste unatoč drugim oblicima liječenja,

- postoje metastaze u organima kao što su jetra ili pluća,

- rak brzo raste.

Često se kombinira kemoterapija s ciljanim terapijama, odnosno lijekovima koji djeluju na specifične karakteristike stanica raka.

Postoje neke opće smjernice kojih se liječnici pridržavaju kada se koristi kemoterapija za liječenje metastatskog raka dojke:

- Ako ste prije bili na kemoterapiji ili nemate tešku disfunkciju organa, vaš liječnik može preporučiti korištenje samo jednog lijeka za kemoterapiju.

- Većinu kemoterapijskih lijekova za liječenje metastatske bolesti koristi se sve dok nuspojave ne postanu jake ili dok lijekovi ne prestanu djelovati.

- Neki lijekovi za kemoterapiju bolje djeluju kada se kombiniraju. Istraživanja pokazuju da je kombiniranje pridonijelo boljoj ukupnoj prognozi za određene metastatske oblike raka.

Ako se rak dojke vrati nakon kemoterapije ili ne reagira na nju, pokušava se s drugom kombinacijom lijekova.

FOTO: Cottonbro

Radioterapija se može koristiti kao oblik liječenja metastatskog raka dojke, kako bi se:

- metastaze na određenom području držale pod kontrolom,

- ublažila bol,

- smanjio rizik od prijeloma kosti,

- otvorili dišni putevi,

- smanjio pritisak na ukliješteni živac.

Doza zračenja i raspored za liječenje metastatskog raka dojke ovise o nizu čimbenika, uključujući:

- razinu boli,

- veličinu metastaze,

- mjesto gdje se metastaza nalazi,

- količinu prethodnog zračenja (ukoliko ste ga imali).

Antihormonska terapija (endokrina terapija) koriste se za smanjenje ili usporavanje rasta metastatskog raka dojke pozitivnog na hormonske receptore. Lijekovi za antihormonsku terapiju uključuju:

- Tamoksifen

- Arimidex (Anastrozol)

- Aromasin (Eksemestan)

- Femara (Letrozol)

- Faslodex (Fulvestrant)

Antihormonska terapija ne djeluje na rak dojke koji je negativan na hormonske receptore.

Lijekovi za antihormonsku terapiju liječe rak dojke koji je pozitivan na hormonske receptore na dva načina:

- smanjuju količinu estrogena u tijelu,

- blokiraju djelovanja estrogena u tijelu.

Terapija se preporuča na temelju stadija raka i statusa menopauze. Žene u postmenopauzi s dijagnozom metastatskog raka dojke s pozitivnim hormonskim receptorima liječe se inhibitorima aromataze (Arimidex, Aromasin ili Femara). Žene koje su u perimenopauzi liječe se Tamoksifenom ili inhibitorima aromataze. Ako metastaze prestanu reagirati na inhibitore aromataze ili Tamoksifen razmatra se liječenje Faslodexom.

Antihormonsku terapiju za liječenje metastatskog raka dojke obično se uzima sve dok djeluje. Ako metastaze prestanu reagirati na jedan lijek, uvodi se drugi lijek.

Ukoliko terapija prestane djelovati, vaš liječnik tada može preporučiti kemoterapiju. Također se mogu preporučiti ciljane terapije.

Ciljana terapija za liječenje metastatskog raka dojke.

Ciljane terapije su one koje ciljaju specifične karakteristike stanica raka, kao što je protein koji omogućuje stanicama raka da raste brže. Manje je vjerojatno da će ciljane terapije oštetiti normalne, zdrave stanice, kao što je to slučaj kod kemoterapije.

Imunoterapija za liječenje metastatskog raka dojke.

Lijekovi za imunoterapiju djeluju tako što pomažu vašem imunološkom sustavu da radi učinkovitije u borbi protiv stanica raka.

Vaš imunološki sustav sastoji se od brojnih organa, tkiva i stanica koje rade zajedno kako bi vas zaštitile od bolesti. Kada uzročnik bolesti ili infekcije uđe u vaše tijelo, imunološki sustav reagira i radi na njihovom uništavanju.

Imunoterapija koristi tvari za jačanje imunološkog sustava tako da:

- zaustavi ili uspori rast stanica raka,

- spriječi širenje stanica raka na druge dijelove tijela,

- uništava stanice raka.

FOTO: Rebekah Vos

Ako vam je dijagnosticiran metastatski rak dojke, važno je znati da postoji niz različitih opcija liječenja koje morate razmotriti sa vašim liječnikom. Većina odluka o liječenju ovisi o tome gdje se nalaze metastaze, karakteristikama metastaza (kao što su status hormonskih receptora i status HER2) i svim terapijama koje ste imali u prošlosti.

Prilikom odabira liječenja metastatskog raka dojke razmotrite sljedeće:

- Što vam je najvažnije u liječenju? Želite li isprobati sve terapije koje mogu zaustaviti rast metastaza?

- Kakvo je vaše opće zdravstveno stanje? Možete li podnijeti agresivnije liječenje i teže nuspojave?

- Koliko vam je važna kvaliteta života? Jeste li spremni podnijeti nuspojave koje vam mogu smanjiti kvalitetu života?

- Imate li podršku okoline? Imate li nekoga tko vam može pomoći u svakodnevnim aktivnostima?

Otvorena, jasna komunikacija s liječnikom važna je dok odlučujete o metodama liječenja, važno je poštivati vaše želje i odluke. Recite svom liječniku koji su vaši prioriteti bilo da se radi o kvaliteti života, kontroli bola ili da liječenje bude što agresivnije u cilju uništavanja metastaza. Razgovarajte o rizicima i prednostima svakog izbora liječenja. Odvojite vrijeme kako biste razmislili o preporukama liječnika, a zatim donesite zajedničku odluku.

Imajte na umu da se uvijek možete predomisliti. Možda ćete željeti promijeniti svoj plan liječenja, ovisno o tome kako će utjecati na vaš svakodnevni život.

Možete potražiti i drugo mišljenje onkologa.

Zahvaljujući napredovanje medicine u smjeru razvoja novih lijekova, žene koje boluju do metastatskog raka dojke danas žive dulje i kvalitetnije.