mlada žena ćelava od liječenja kemoterapijom metastatskog raka dojke sjedi za računalom
FOTO: Anna Shvets
RAK DOJKE

Metastatski rak dojke

Metastatski rak dojke javlja se kada se stanice raka, putem krvotoka ili limfnog sustava, prošire izvan primarnog tumora na druge dijelove tijela. Ova agresivna faza bolesti predstavlja izazov kako za pacijentice, tako i za liječnike. U tekstu donosimo informacije o metastatskom raku dojke i njegovom liječenju, uključujući napredne terapijske opcije i važnost individualiziranog pristupa u borbi protiv ove kompleksne bolesti.

By

Mamo

on

6/8/2023

Što je metastatski rak dojke?

Metastatski rak dojke, također poznat kao stadij IV. stadij raka dojke, javlja se kada se stanice raka, putem krvotoka ili limfnog sustava, prošire izvan primarnog tumora na druge dijelove tijela, kao što su kosti, pluća, mozak ili jetra.

Metastatski rak dojke poseban je izazov za pacijentice i liječnike, jer se širenje stanica raka može dogoditi tijekom različitih faza bolesti. Može se vratiti mjesecima ili godinama nakon početne dijagnoze i liječenja. Čak i kod pacijentica s ranim stadijem raka dojke, koje su uspješno prošle liječenje, postoji rizik da će se rak ponovno javiti u obliku metastaza. Stoga je redovito praćenje od ključne važnosti kako bi se rano otkrile moguće metastaze i započelo adekvatno liječenje.

Metastatski rak dojke fizički je i emocionalni izazov za pacijentice. Mogu se javiti kronični bolovi, umor, gubitak težine ili osjećaj nemoći.

Istraživanja, napredak u liječenju i razvoj novih terapija za metastatski rak dojke neprestano su u tijeku. Timski pristup liječenju, uključujući onkologe, kirurge i druge specijaliste, važan je u pružanju najbolje moguće skrbi pacijenticama.

Metastatski rak dojke izazovan je i složen oblik raka koji zahtijeva pažljivo praćenje i liječenje. Svjesnost o ovoj bolesti, timski pristup liječenju i podrška okoline ključni su u pomoći pacijenticama da se suoče s izazovima koje donosi ova dijagnoza.

Simptomi metastatskog raka dojke

Simptomi metastatskog raka dojke mogu biti različiti, ovisno mjestu širenja mogu uključivati:

- bolove u leđima, kostima ili zglobovima koji ne prolaze,

- poteškoće s mokrenjem (inkontinencija ili nemogućnost mokrenja) što može biti znak da rak pritišće živce u leđima,

- utrnulost ili slabost u tijelu,

- suhi kašalj koji ne prolazi,

- kratak dah ili otežano disanje,

- bol u prsima,

- gubitak apetita,

- nadutost trbuha, bol ili osjetljivost,

- mučninu, povraćanje ili gubitak težine,

- žuticu (žuta nijansa kože i bjeloočnica),

- jake glavobolje,

- probleme s vidom (zamućen vid, dvoslike, gubitak vida),

- umor,

- gubitak ravnoteže,

- zbunjenost.

FOTO: National cancer institute

Ako imate dijagnozu raka dojke i razvijete bilo koji od ovih simptoma, onkolog može odrediti pretrage kako bi se utvrdilo je li došlo do metastaza.

Pretrage uključuju:

- krvne pretrage (uključujući tumorske markere),

- MRI (magnetska rezonanca) kralježnice ili mozga,

- CT prsnog koša, abdomena, zdjelice ili mozga,

- PET CT,

- RTG prsnog koša ili ultrazvuk abdomena,

- biopsiju bilo kojeg sumnjivog područja.

Kada se rak dojke proširi na druge dijelove tijela, važno je utvrditi imaju li metastaze određene karakteristike koje mogu utjecati na liječenja, kao što su HER2 status i status hormonskih receptora. Hormonski status i HER2 status su biološki čimbenici i važan su faktor u određivanju odgovarajućeg liječenja raka dojke.

Ako vam je dijagnosticiran metastatski rak dojke godinama nakon dijagnoze ranog stadija raka dojke, logičnim se čini da su status hormonskih receptora i HER2 status ostali isti. Međutim, istraživanja pokazuju da se oni mogu razlikovati kod metastatske bolesti.

Hormonski status određuje se prisutnošću hormonskih receptora, poput estrogena i progesterona, na površini tumorskih stanica. Ako je tumor hormonski ovisan, to znači da ima ove receptore i može se liječiti antihormonskom terapijom. No, tijekom metastaziranja, neki tumori mogu promijeniti hormonski status i postati hormonski negativni, što znači da više ne reagiraju na antihormonsku terapiju. Također, u rijetkim slučajevima, može se dogoditi da tijekom metastaziranja hormonski negativni tumori postanu hormonski ovisni.

HER2 status se odnosi na prisutnost proteina HER2 na površini tumorskih stanica. HER2 pozitivni tumori skloniji su bržem rastu i agresivniji su. No, kod metastatske bolesti, neki tumori mogu postati HER2 negativni.

Ove promjene u hormonskom i HER2 statusu mogu predstavljati izazov u liječenju metastatskog raka dojke. Zbog toga je važno redovito pratiti pacijentice s metastatskom bolešću i prilagoditi terapiju kako bi se adekvatno odgovorilo na promjene u biološkim karakteristikama tumora.

Liječenje metastatskog raka dojke

Liječenje metastatskog raka dojke predstavlja izazov u borbi s ovom agresivnom bolešću. Cilj terapija u ovoj fazi je kontrolirati rast i širenje tumora te poboljšati kvalitetu života pacijenticama, budući da potpuno izlječenje nije moguće u ovoj fazi bolesti.

Postoji niz različitih pristupa liječenju metastatskog raka dojke, ovisno o karakteristikama tumora i zdravstvenom stanju pacijentice. Obično se liječi sistemski, što uključuje kemoterapiju, antihormonsku terapiju, ciljanu terapiju ili imunoterapiju, a mogu se primijeniti i kombinacije različitih terapija za postizanje najboljih rezultata. Ponekad se preporučuju lokalni tretmani usmjereni na određeni dio tijela, poput operativnog zahvata ili zračenja.

Liječenje kemoterapijom

Kemoterapija uništava ili oštećuje stanice raka u najvećoj mogućoj mjeri i stoga je liječnici preporučuju kod liječenja metastatskog raka dojke. Liječnici preporučuju kemoterapiju ako:

- tumor raste unatoč drugim oblicima liječenja,

- postoje metastaze u organima kao što su jetra ili pluća,

- rak brzo raste.

Često se kemoterapija kombinira s ciljanim terapijama, odnosno lijekovima koji djeluju na specifične karakteristike stanica raka.

Postoje neke opće smjernice kojih se liječnici pridržavaju kada se koristi kemoterapija za liječenje metastatskog raka dojke:

- Ako ste prije bili na kemoterapiji ili nemate tešku disfunkciju organa, onkolog može preporučiti korištenje samo jednog lijeka za kemoterapiju;

- Većinu kemoterapijskih lijekova za liječenje metastatske bolesti koristi se sve dok nuspojave ne postanu jake ili dok lijekovi ne prestanu djelovati;

- Neki lijekovi za kemoterapiju bolje djeluju kada se kombiniraju. Istraživanja pokazuju da je kombiniranje pridonijelo boljoj ukupnoj prognozi za određene metastatske oblike raka.

Ako se rak dojke vrati nakon kemoterapije ili ne reagira na nju, primjenjuje se druga kombinacija lijekova.

FOTO: Cottonbro

Liječenje radioterapijom

Radioterapija se koristi kao oblik liječenja metastatskog raka dojke, kako bi se:

- metastaze na određenom području držale pod kontrolom,

- ublažila bol,

- smanjio rizik od prijeloma kostiju,

- otvorili dišni putevi,

- smanjio pritisak na ukliještene živce.

Doza i raspored zračenja za liječenje metastatskog raka dojke ovise o nizu čimbenika, uključujući:

- razinu boli,

- veličinu metastaze,

- mjesto gdje se metastaza nalazi,

- količinu prethodnog zračenja (ukoliko ste ga imali).

Liječenje antihormonskom terapijom

Antihormonska (endokrina) terapija koristi se za smanjenje ili usporavanje rasta metastatskog raka dojke pozitivnog na hormonske receptore.

Lijekovi za antihormonsku terapiju uključuju:

- Tamoxifen,

- Arimidex (Anastrozol),

- Aromasin (Eksemestan),

- Femara (Letrozol),

- Faslodex (Fulvestrant).

Lijekovi za antihormonsku terapiju liječe rak dojke koji je pozitivan na hormonske receptore na dva načina:

- smanjuju količinu estrogena u tijelu,

- blokiraju djelovanja estrogena u tijelu.

Antihormonska terapija za metastatski rak dojke temelji se na stadiju bolesti i statusu menopauze. Postmenopauzalne žene s dijagnozom hormonski ovisnog metastatskog raka dojke liječe se inhibitorima aromataze (Arimidex, Aromasin ili Femara), dok se žene u perimenopauzi liječe Tamoxifenom ili inhibitorima aromataze.

Ako metastaze prestanu reagirati na te lijekove, razmatra se terapija Faslodexom. Antihormonska terapija nastavlja se sve dok je učinkovita, a ako prestane djelovati, može se razmotriti liječenje kemoterapijom ili ciljanom terapijom.

Liječenje ciljanom terapijom

Ciljane terapije kod metastatskog raka dojke ciljaju specifične molekule na tumorskim stanicama kako bi zaustavile njihov rast i širenje. Ove terapije selektivno djeluju na tumorske stanice i manje je vjerojatno da će oštetiti zdrave stanice.

Ciljana terapija u liječenju metastatskog raka dojke uključuje Trastuzumab (Herceptin) i Pertuzumab (Perjeta), koji ciljaju na HER2 pozitivne tumore te inhibitori CDK 4/6 poput Abemacicliba (Verzenio), Palbocikliba (Ibrance) i Ribocikliba (Kisqali), koji ciljaju tumorske stanice s hormonskim receptorima. Ciljane terapije često se koriste u kombinaciji s drugim oblicima liječenja, prilagođavajući se karakteristikama tumora i individualnim potrebama pacijentice.

FOTO: Rebekah Vos

Ako vam je dijagnosticiran metastatski rak dojke, postoje različite opcije liječenja koje trebate razmotriti sa svojim onkologom. Odluke o liječenju obično ovise o mjestu metastaze, karakteristikama metastaze (poput statusa hormonskih receptora i HER2 statusa) te prethodnim terapijama koje ste primili.

Prilikom odabira liječenja metastatskog raka dojke razmotrite sljedeće:

- Što vam je najvažnije u liječenju? Želite li isprobati sve terapije koje mogu zaustaviti rast metastaza?

- Kakvo je vaše opće zdravstveno stanje? Možete li podnijeti agresivnije liječenje i teže nuspojave?

- Koliko vam je važna kvaliteta života? Jeste li spremni podnijeti nuspojave koje vam mogu smanjiti kvalitetu života?

- Imate li podršku okoline? Imate li nekoga tko vam može pomoći u svakodnevnim aktivnostima?

Otvorena i jasna komunikacija s liječnikom važna je kada odlučujete o metodama liječenja, važno je poštivati vaše želje i odluke. Recite svom liječniku koji su vaši prioriteti bilo da se radi o kvaliteti života, kontroli bola ili da liječenje bude što agresivnije u cilju uništavanja metastaza. Razgovarajte o rizicima i prednostima svakog izbora liječenja. Odvojite vrijeme kako biste razmislili o preporukama liječnika, a zatim donesite zajedničku odluku.

Zahvaljujući napredovanju medicine u smjeru razvoja novih lijekova, žene koje boluju do metastatskog raka dojke danas žive dulje i kvalitetnije.