mlada žena ćelava nakon liječenja raka dojke okrenuta leđima pati od neuropatije zbog liječenja raka
FOTO: Michelle Leman
ZDRAVLJE

Neuropatija kao posljedica liječenja raka

Jedna od najčešćih posljedica liječenja raka dojke, ali i drugih vrsta raka, je neuropatija. Oštećenje jednog ili više živaca perifernog živčanog sustava uzrokuje mnogobrojke simptome od kojih su neki utrnulost, trnci, slabost mišića, bol u zahvaćenom području ili gubitak osjeta. Neuropatija može biti posljedica bilo kojeg dijela liječenja raka, od kemoterapije, operacije, radioterapije do one uzrokovane drugim vrstama lijekova. Što je neuropatija, koji su sve mogući simptomi i kako sebi pomoći, pročitajte u tekstu.

By

Breastcancer.org

on

12/7/2022

Neuropatija je oštećenje jednog ili više živaca koje uzrokuje utrnulost, trnce, slabost mišića ili bol u zahvaćenom području. Neuropatija često počinje u rukama i stopalima, ali mogu biti zahvaćeni i drugi dijelovi tijela.

Neuropatija je opći naziv za bol ili nelagodu uzrokovanu oštećenjem živaca perifernog živčanog sustava. Periferni živčani sustav sastoji se od živaca koji prenose signale iz mozga i leđne moždine u druge (periferne) dijelove tijela, poput ruku i stopala. Oštećenje tih živaca može utjecati na način na koji tijelo šalje signale mišićima, zglobovima, koži i unutarnjim organima što može uzrokovati bol, utrnulost, gubitak osjeta i druge simptome.

Za osobe s rakom dojke (ili drugim vrstama raka) najčešći uzrok neugodne ili čak bolne neuropatije koja ograničava aktivnost je kemoterapija. Kemoterapijski lijekovi putuju cijelim tijelom i mogu uzrokovati oštećenje živaca.

Neuropatija povezana s kemoterapijom može započeti bilo kada nakon započetog liječenja i može se pogoršati kako se liječenje nastavlja. Obično počinje u nožnim prstima, ali se može proširiti na noge i ruke.

Najčešći simptomi neuropatije uključuju:

- bol, trnce, peckanje, slabost, škakljanje u rukama, šakama, nogama i stopalima,

- iznenadni, oštri, probadajući osjećaj,

- gubitak osjeta dodira,

- nespretnost,

- teškoće s držanjem predmeta ili oblačenjem.

FOTO: Rodnae

Drugi mogući simptomi:

- poteškoće s ravnotežom i hodanjem,

- gubitak sluha,

- bol u čeljusti,

- zatvor,

- promjene u osjetljivosti na temperaturu,

- smanjeni refleksi,

- poteškoće s gutanjem,

- poteškoće s mokrenjem,

- promjene krvnog tlaka.

Ako sumnjate da imate neuropatiju, razgovarajte sa svojim liječnikom što je prije moguće. Liječnik može promijeniti lijek kako bi vam olakšao probleme sa živcima. Također može propisati lijekove, flastere protiv bolova ili kreme koje mogu pomoći. Ako se neuropatija ne liječi, može postati dugoročni problem.

Ovisno o simptomima koje osjećate, ovi savjeti mogu vam pomoći u borbi s neuropatijom:

- pažljivo rukujte oštrim predmetima da se ne ozlijedite,

- budite oprezni pri kretanju i koristite rukohvate ako su dostupni,

- budite pažljivi prilikom tuširanja i kupanja, koristite neklizajuću prostirku kako biste izbjegli pad,

- sa mjesta gdje se često krećete maknite predmete kojima biste se mogli ozlijediti ili pasti preko njih,

- ako su simptomi izraženiji razmislite o korištenju štake,

- zaštitite stopala od ozljeda nošenjem cipela ili papuča,

- prilikom kupanja provjerite temperaturu vode,

- nosite rukavice dok čistite,

- odmarajte što češće,

- radite vježbe namijenjene osobama s neuropatskom boli,

- razmislite o akupunkturi i masaži kako biste stimulirali i vratili osjećaj u svoje živce,

- razgovarajte sa liječnikom o daljnjoj obradi, ako su vaši simptomi ozbiljniji i dugotrajni.

FOTO: Karolina Grabowska

Ostali uzroci neuropatije

Iako je kemoterapija najčešći uzrok periferne neuropatije, operativni zahvat i radioterapija mogu uzrokovati oštećenje živaca u području prsnog koša i ispod pazuha, što može dovesti do neuropatskih simptoma kao što su bol, utrnulost, trnci i povećana osjetljivost u tim područjima.

Mnogi lijekovi koji se koriste u liječenju raka dojke (Perjeta, Kadcyla, neki antihormonski lijekovi) također mogu dovesti do neuropatije.

Uznapredovali rak dojke može uzrokovati perifernu neuropatiju ako se metastaza nalazi uz živce, kao što su živci oko limfnih čvorova ili živci povezani s mozgom ili leđnom moždinom. Simptomi ovise o tome koji su živci zahvaćeni.

Čimbenici koji utječu na težinu neuropatije mjesecima nakon liječenja raka dojke su životna dob, status menopauze, tjelesna težina, vrsta kemoterapije, status limfnih čvorova, kirurški zahvat i radioterapija.

Lagana tjelovježba u obliku šetnje, brzog hodanja, laganog trčanja i vježbi snage bućicama ili utezima pomoći će vam nositi se sa simptomima neuropatije.