velika i mala bijela vaza koje predstavljaju ženske dojke u znak podršci oboljelima od raka dojke
FOTO: Elle Hughes
RAK DOJKE

HER2 i Ki-67 kod raka dojke

HER2 i Ki-67 imaju veliki značaj i dio su svakog patohistološkog nalaza (PHD) biopsije ili nakon operativnog zahvata. Oba su proteini, ali se jedan nalazi i na zdravim stanicama dojke, a drugi samo u stanicama koje aktivno rastu i dijele se, tj. u stanicama tumora. Koji je njihov prognostički značaj i što znače za liječenje raka dojke pročitajte u tekstu.

By

Mamo

on

13/6/2022

HER2

HER2 proteini su receptori na stanicama dojke. Normalno, pomažu kontrolirati kako zdrava stanica dojke raste, dijeli se i popravlja.

HER2 pozitivan rak dojke je onaj na čijim tumorskim stanicama postoji povećan broj proteina koji se naziva humani epidermalni faktor rasta 2 (HER2).

Otprilike 1 od 5 žena, kojima je dijagnosticirana bolest, ima HER2 pozitivan karcinom dojke.

Uslijed genetske mutacije HER2 gena dolazi do povećane količine ovog receptora (prekomjerna ekspresija HER2 proteina) na stanicama te uslijed toga stanice nekontrolirano rastu i dijele se. Stanice HER2 pozitivnog tumora imaju na sebi 50-100 više HER2 receptora nego normalne stanice.

HER2 pozitivni tumori dojke imaju tendenciju bržeg rasta, veća je vjerojatnost metastaziranja i povratka bolesti u usporedbi s HER2 negativnim tumorima.

Na PHD nalazu tumori mogu biti označeni kao 1+, 2+ ili 3+ HER2 pozitivni. Kod tumora koji su granični vrši se ponovno testiranje.

Žene koje imaju povećanu ekspresiju HER2 proteina su uglavnom mlađe dobi.

Danas su prognoze za liječenje HER2 pozitivnog karcinoma dojke povoljnije. Postoji nekoliko ciljanih terapija koji djeluju na HER2, blokirajući sposobnost stanica raka da rastu. Najpoznatiji lijek je Herceptin (Trastuzumab). Koristi se za liječenje i ranog i uznapredovalog HER2 pozitivnog karcinoma dojke i može se davati uz kemoterapiju.

Lijekovi za HER2 pozitivne karcinome djeluju tako da blokiraju HER2 receptore da primaju signale rasta. Blokiranjem signala rasta, ovi lijekovi mogu usporiti ili zaustaviti rast HER2 pozitivnog raka dojke.

HER2 pozitivni karcinomi koji se dijagnosticiraju u ranom stadiju, prije širenja na udaljenje organe, imaju veću vjerojatnost za izlječenje.

Istraživanja su pokazala da neki karcinomi dojke koji su HER2 pozitivni mogu vremenom postati HER2 negativni. Isto tako, HER2 negativni rak dojke može s vremenom postati HER2 pozitivan.

Ako se rak dojke vrati u budućnosti, trebalo bi ponovno utvrditi HER2 status raka.

FOTO: Anna Tarazevich

Ki67

Ki-67 je prognostički čimbenik kod karcinoma dojke, tj. prediktor agresivnosti tumora.

Ki-67 je protein koji se nalazi u jezgri stanica raka. Postoji samo u stanicama koje aktivno rastu i dijele se. Zbog načina na koji stanice raka proizvode ovaj protein, viša razina je pokazatelj da stanice raka brzo rastu i dijele se.

Stanice raka se razlikuju od normalnih, zdravih stanica. Jedna od stvari koja ukazuje da je zdrava stanica mutirala u stanicu raka je da stanica ne prestaje rasti i dijeliti se. Budući da je Ki-67 povezan sa stanicama koje brzo rastu i dijele se, smatra se dobrim markerom proliferacije.

Što je veća vrijednost Ki-67, veći je postotak stanica tumora koje nekontrolirano rastu i dijele se.

Tumori kojima je Ki-67 manji od 20 % imaju najbolju prognozu. Oni kojima je veći od 20% su takozvani proliferacijski tumori što ukazuje na lošiju prognozu bolesti, metastaziranje i veću mogućnost povratka bolesti.

Iako su tumori s visokim postotkom Ki-67 povezani s većom agresivnošću, pozitivna strana je da su istraživanja pokazala kako dobro djeluju na kemoterapiju, jer ona napada sve stanice koje brzo rastu.