dvije roze loptice koje predstavljaju dojke liječene od raka dojke kojima je određena razina ki-67
FOTO: Cottonbro
RAK DOJKE

Što predstavlja Ki-67 kod raka dojke

Ki-67 je prognostički čimbenik kod karcinoma dojke, tj. prediktor agresivnosti tumora. Ki-67 je protein koji se nalazi u jezgri stanica raka. Postoji samo u stanicama koje aktivno rastu i dijele se. Zbog načina na koji stanice raka proizvode ovaj protein, viša razina je pokazatelj da stanice raka brzo rastu i dijele se. Što je veća vrijednost Ki-67, veći je postotak stanica tumora koje nekontrolirano rastu i dijele se. Iako su tumori s visokim postotkom Ki-67 povezani s većom agresivnošću, pozitivna strana je da su istraživanja pokazala kako dobro djeluju na kemoterapiju, jer ona napada sve stanice koje brzo rastu.

By

Mamo

on

18/1/2023

Tumorski markeri su posebni laboratorijski testovi koji liječnicima pomažu u dijagnosticiranju i praćenju raka. Ponekad se nazivaju i biomarkerima. Puno je različitih tumorskih markera, a neki su specifični za pojedine vrste raka. Za rak dojke, Ki-67 jedan je od tumorskih markera.

Ekspresija Ki-67 snažno je povezana s proliferacijom i rastom tumorskih stanica, te se široko koristi u rutinskim patološkim ispitivanjima kao marker proliferacije.

Ki-67 je protein koji se nalazi u jezgri stanica raka. Protein postoji samo u stanicama koje aktivno rastu i dijele se, ne može se otkriti kada su stanice u fazi mirovanja. Zbog načina na koji stanice raka proizvode ovaj protein, viša razina je pokazatelj da one brzo rastu i dijele se.

Stanice raka razlikuju se od normalnih, zdravih stanica. Jedna od stvari koja ukazuje da je stanica mutirala u stanicu raka jest da ne prestaje rasti i dijeliti se. Budući da je Ki-67 povezan sa stanicama koje brzo rastu i dijele se, ponekad se smatra dobrim markerom proliferacije, tj. brzog rasta broja stanica.

Postotak Ki-67 koji proizvodi tumor može pomoći liječnicima u procjeni koliko je vjerojatno da će rak rasti i širiti se.

Testiranje Ki-67

Prilikom dijagnosticiranja i procjene stadija raka dojke, radi se biopsija. Tijekom biopsije uzima se cilindrični uzorak tkiva tumora i šalje u laboratorij na analizu. Onkolog će zatražiti različite pretrage, a rezultate ćete dobiti u PHD nalazu.

Test koristi antitijelo koje se veže za antigenske receptore na proteinu Ki-67. Što je veća koncentracija Ki-67, to će se stanice više "obojiti" ili apsorbirati materijal antitijela i biti vidljive pod mikroskopom.

Postoji puno različitih podtipova raka dojke, pa će prepoznavanje tumorskih markera i specifične vrste raka pomoći onkologu da procijeni koje su terapije najbolje za liječenje vašeg tipa raka dojke.

FOTO: Catalin Paterau

Što nam govore rezultati

Rezultat Ki-67 može pomoći vašem onkologu da bolje razumije karakteristike tumora. Test može pomoći u određivanju prognoze ili šanse za oporavak.

Tumori s višim razinama Ki-67 mogu imati lošiju prognozu od tumora s nižim razinama.

Pozitivno je da tumori s visokom razinom Ki-67 jako dobro reagiraju na kemoterapiju. Kemoterapija napada sve stanice koje brzo rastu, uključujući i zdrave stanice. Zbog toga tumori koji su agresivniji posebno dobro reagiraju na kemoterapiju

Smatra se da razina Ki-67 može pomoći u izbjegavanju nepotrebne kemoterapije, ovisno o karakteristikama raka.

Luminal tip A i Luminal tip B raka dojke

Onkolozi preporučuju liječenje na temelju nekoliko različitih karakteristika stanica raka. Postoji nekoliko različitih podtipova raka takozvane luminalne skupine.

Među karcinomima dojke koji su pozitivni na hormonske receptore, postoje dva različita podtipa koji imaju različite prognoze i mogu različito reagirati na režim liječenja.

Ki-67 je korišten kao dio podataka za razdvajanje tumora u ove dvije skupine.

Skupine su:

- Tumori luminalnog tipa A: pozitivni su na estrogenski receptor, progesteronski receptor, HER2-negativni i imaju Ki-67 manji od dvadeset posto.

- Tumori luminalnog tipa B: pozitivni su na estrogenski ili progesteronski receptor, HER2-negativni ili pozitivni i imaju Ki-67 veći od dvadeset posto.

Zdravstveni tim će razmotriti vaš PHD nalaz i vaše opće zdravlje, kako bi izradili plan liječenja.

Postotak Ki-67 kod raka dojke

U rezultatima testa vidjet ćete nalaze Ki-67 izražene u postotcima. Postotak je to ukupnog uzorka koji ima aktivne Ki-67 proteine. Koristi se za procjenu koliko se stanica aktivno dijeli.

FOTO: Cottonbro

Izražavanje postotka:

- manje od dvadeset posto smatra se niskim,

- dvadeset posto ili više smatra se visokim.

Visok postotak znači da je veća vjerojatnost da je tumor agresivniji i brže se širi.

Ki-67 indeks

- Ki-67 indeks od dva posto ili niži znači da se manje od dvije na svakih sto stanica dijeli.

- Ki-67 indeks između tri i dvadeset posto znači da se između tri i dvadeset stanica na svakih sto stanica dijeli.

- Ki-67 indeks veći od dvadeset posto znači da se više od dvadeset na svakih sto stanica dijeli.

Zaključak

Tumorski markeri mogu pomoći liječnicima da razumiju stadij, rast i ozbiljnost vašeg raka.

Protein Ki-67 prognostički je pokazatelj za procjenu pacijenata s rakom dojke.

Indeks označavanja Ki-67 neovisni je prognostički faktor za stopu preživljenja, koji uključuje sve stadije i stupnjeva. Postoji korelacija između omjera Ki-67 pozitivnih malignih stanica i stope preživljenja pacijentica.

Tumori kojima je Ki-67 manji od dvadeset posto imaju najbolju prognozu. Oni kojima je veći od dvadeset posto su takozvani proliferacijski tumori što ukazuje na lošiju prognozu bolesti, metastaziranje i veću mogućnost povratka bolesti.

No, moramo razumjeti da je rezultat testa Ki-67 samo je jedan dio slagalice, stoga treba pogledati cjelokupnu sliku PHD nalaza i zdravstvenog stanja da bi se odlučilo o prognozi i liječenju raka dojke.