šalica za kavu u obliku dojki na stolu kao potpora oboljelima od her2 pozitivnog raka dojke
FOTO: Annie Spratt
RAK DOJKE

HER2 pozitivan rak dojke

HER2, receptor humanog epidermalnog faktora rasta 2, je gen koji značajno može utjecati na razvoj raka dojke. HER2 proteini su receptori na stanicama dojke koji u normalnim okolnostima kontroliraju kako se zdrave stanice dojke dijele i rastu. Kada je rak dojke HER2 pozitivan, dolazi do brzog i naglog rasta stanica dojke koje postaju zloćudne i agresivnije. Vjerojatnije je da će se vratiti ili metastazirati, nego HER2 negativni rak dojke. Lijekovi za HER2 pozitivni rak dojke ne djeluju na onaj koji je HER2 negativan. Koji su testovi za utvrđivanje HER2 statusa, koliko su pouzdani, koje su terapije i nuspojave na lijekove pročitajte u tekstu.

By

Mamo

on

23/1/2023

Geni sadrže receptore za različite proteine koji su stanici potrebni da ostane zdrava i normalno funkcionira. Neki geni i proteini mogu utjecati na to kako se rak dojke ponaša.

Gen HER2 (humani epidermalni faktora rasta 2) stvara HER2 proteine. HER2 proteini su receptori na stanicama dojke. Normalno, HER2 receptori pomažu kontrolirati kako zdrave stanice dojke rastu i dijele se.

Oko dvadeset posto žena ima HER2 pozitivan rak dojke, što znači da se stanice brže dijele i rastu (prekomjerna ekspresija HER2 proteina). HER2 protein dovodi do brzog i naglog rasta stanica dojke koje postaju zloćudne i agresivnije.

Rak dojke s prekomjernom ekspresijom proteina HER2 naziva se HER2 pozitivnim u PHD (patohistološkom) nalazu. HER2 pozitivni karcinomi imaju tendenciju bržeg rasta i veća je vjerojatnost da će se proširiti i vratiti u usporedbi s HER2 negativnim karcinomima dojke.

Testiranje na HER2 status

Postoji nekoliko testova koji se koriste da bi se otkrilo je li rak dojke HER2 pozitivan. Kako će rezultati biti opisani u PHD nalazu ovisit će o testu koji je rađen.

Dva najčešća testa su:

- Imunohistokemijski test (IHC): IHC test koristi posebnu kemikaliju za bojenje HER2 proteina. Ako je tumor HER2 pozitivan, bit će vidljiva promjena boje u području gdje je prisutan. IHC prikazuje se brojčano, od 0 do 3+ mjereći količinu HER2 proteina na površini stanica u uzorku tkiva raka dojke. Ako je rezultat 0 do 1+, smatra se da je rak HER2 negativan. Ako je rezultat 2+, smatra se graničnim. Rezultat 3+ smatra se HER2 pozitivnim rakom dojke. Ako su rezultati IHC testa granični, vjerojatno će se napraviti FISH test na uzorku tkiva tumora kako bi se utvrdilo je li rak HER2 pozitivan.

- Fluorescentna in situ hibridizacija (FISH test): FISH test koristi poseban fluorescentan sastav tako da mijenja boju i svijetli kada se veže za HER2 proteine. Ovaj je test najprecizniji, ali je skuplji i potrebno mu je više vremena. Zbog toga je IHC test obično prvi test koji se radi da bi se vidjelo je li rak HER2 pozitivan.

Važno je znati koji je HER2 test rađen. Samo karcinomi koji su pozitivni na IHC 3+ ili FISH test, reagiraju na lijekove koji ciljaju na HER2 pozitivne karcinome dojke. Ako imate rezultat IHC 2+, zatražite ponovno testiranje tkiva FISH testom.

Istraživanje je pokazalo da neki karcinomi dojke koji su HER2 pozitivni mogu s vremenom postati HER2 negativni. Isto tako, HER2 negativni rak dojke može s vremenom postati HER2 pozitivan. Ako se rak dojke vrati, vaš bi onkolog trebao zatražiti biopsiju i ponovno testirati HER2 status raka.

FOTO: Cottonbro

Točnost HER2 testiranja

Istraživanje je pokazalo da neki rezultati testa statusa HER2 mogu biti pogrešni. U većini slučajeva to se događa kada su rezultati testa granični, što znači da nisu niti izrazito HER2 pozitivni, niti HER2 negativni.

Također, tkivo s jednog dijela tumora može biti HER2 pozitivno, a tkivo s drugog dijela može biti HER2 negativno.

Netočni rezultati HER2 testa mogu dovesti do toga da žene s dijagnozom raka dojke ne dobiju najbolju moguću liječničku skrb.

Ako su rezultati vašeg HER2 testiranja granični, bilo bi dobro zatražiti dodatno testiranje.

Kako djeluje anti-HER2 terapija

Lijekovi za HER2 pozitivan rak dojke vežu se za proteine HER2 receptora na površini stanica raka dojke.

Anti-HER2 lijekovi djeluju tako da blokiraju HER2 receptore da primaju signale rasta kod HER2 pozitivnog raka dojke. Blokiranjem signala rasta, anti-HER2 lijekovi mogu usporiti ili zaustaviti rast HER2 pozitivnog raka dojke. Anti-HER2 lijekovi djeluju samo na HER2 pozitivan rak dojke.

Terapije za HER2 pozitivan rak dojke

Postoji puno različitih lijekova koji djeluju na HER2 receptore na površini tumorskih stanica raka.

Vaš onkolog odlučit će koja je anti-HER2 terapija najbolja za vas.

Žene koje su trudne, planiraju trudnoću ili doje ne bi trebale primati ovu vrstu terapije. Istraživanja koje je provedeno sugerira da ciljane terapije nisu sigurne tijekom trudnoće.

FOTO: Laker

Vrste terapija:

Monoklonska protutijela

Monoklonska protutijela djeluju poput antitijela koja prirodno stvara naš imunološki sustav. Ovi lijekovi vežu se za HER 2 receptore na površini tumorskih stanica raka. Njegovim uzimanjem smanjuje se broj poruka koje se inače šalju u stanicu koja nekontrolirano raste i dijeli se.

- Herceptin (Trastuzumab) koristi se za liječenje ranog stadija i uznapredovalog HER2 pozitivnog raka dojke i može se davati uz kemoterapiju, a ponekad i drugu ciljanu terapiju poput Perjete (Pertuzumab).

- Perjeta (Pertuzumab) koristi se u kombinaciji s Herceptinom i kemoterapijskim lijekovima za liječenje HER2 pozitivnog metastatskog raka dojke, koji ranije nije liječen Herceptinom, ni kemoterapijom.

Konjugati protutijela

- Enhertu se koristi za liječenje neoperabilnog ili metastatskog HER2 pozitivnog raka dojke kod žena koje su prethodno primile anti-HER2 lijek za metastatsku bolest.

- Kadcyla se koristi za liječenje žena kojima je dijagnosticiran HER2-pozitivan metastatski rak dojke koji je ranije liječen Herceptinom i kemoterapijom. Kadcyla se također koristi kod žena koje imaju povrat bolesti tijekom ili unutar šest mjeseci od završetka adjuvantne terapije.

Nerlynx

- Neratinib koristi se za liječenje ranog stadija HER2 pozitivnog karcinoma dojke tijekom duljeg vremenskog razdoblja nakon operacije i kemoterapije. Također se koristi u kombinaciji s kemoterapijom za liječenje metastatskog HER2 pozitivnog raka dojke. Neratinib se uzima oralno.

Tyverb

Lapatinib se koristi kod liječenja uznapredovalog ili metastatskog raka dojke koji je HER2 pozitivan, u kombinaciji s lijekovima za kemoterapiju. Tykerb se uzima oralno.

FOTO: Cottonbro

Nuspojave anti-HER2 terapije

Kao i gotovo svi lijekovi protiv raka, anti-HER2 lijekovi mogu izazvati nuspojave.

Najčešće nuspojave:

- osip,

- proljev,

- mučnina,

- povraćanje,

- slabost,

- umor,

- glavobolja,

- vrtoglavica,

- tahikardija,

- neuropatija,

- otežano disanje

- afte i problemi s desnima.

Ozbiljnije nuspojave primjene anti-HER2 terapija u kombinaciji s citostaticima mogu biti srčani problemi, osteoporoza ili problemi s vidom.