Gola žena bez kose skriva bijelim papirom dojke na kojima je kao posljedica operacije nastao serom
FOTO: Cottonbro
RAK DOJKE

Serom kao posljedica operacije raka dojke

Seromi dojke su područja nakupljanja serozne tekućine oko kojih općenito ne treba brinuti. Javljaju se nakon operacije raka dojke ili bilo kojeg drugog zahvata na dojci te radioterapije. Ne povećavaju rizik od raka dojke. Ako imate serom koji ne nestaje ili vam uzrokuje nelagodu, razgovarajte sa svojim liječnikom o tome što možete učiniti. Ako se ne povuku sami od sebe, postoji način kako riješiti problem seroma. To uključuje aspiraciju tankom iglom i stavljanje obloga. O simptomima, dijagnozi i liječenju seroma pročitajte u tekstu.

By

Mamo

on

12/4/2023

Što je serom?

Nakon operacije raka dojke ili radioterapije, u dijelu dojke na kojem se nalazio tumor ili izvađeni limfni čvorovi može se nakupljati serozna tekućina koja se još naziva serom dojke.

Serozna tekućina je bistra, blijedožuta tekućina koja sadrži proteine, ali ne i krvne stanice ili gnoj. Tijelo obično resorbira serome tijekom razdoblja od nekoliko tjedana, ali ponekad je potrebna drenaža iglom.

Seromi ne povećavaju rizik od raka dojke, ali kada zacijele mogu ostaviti ožiljno tkivo ili kalcifikate. Oboje može pokazati pogrešan nalaz na budućim mamografijama.

Simptomi

Simptomi seroma obično se jave tjedan do deset dana nakon operacije ili uklanjanja drenova, ali to može varirati. Ponekad se simptomi javljaju vrlo brzo nakon zahvata, a ponekad se javljaju i nekoliko tjedana kasnije.

U početku područje oko seroma može biti osjetljivo i natečeno, s definiranom kvržicom i crvenilom. Kvržica je mekana i bolna.

Osim što uzrokuje bol, serom povećava rizik od razvoja infekcije u dojci, može povećati pritisak na mjestu operacije ili u najgorem slučaju razdvojiti rez.

Kada serom zacijeli, može ostaviti ožiljno tkivo koje je na mamografiji teško razlikovati od slikovnog prikaza tumora. To može dovesti do lažno pozitivnih testova.

Može dovesti i do razvoja limfedema. Limfedem nastaje kada je limfni sustav oštećen, preopterećen i ne može dovoljno brzo drenirati limfnu tekućinu pa se ona nakuplja i uzrokuje oticanje.

Istraživanja pokazuju da seromi udvostručuju rizik od limfedema nakon operacije raka dojke.

Seromi ne povećavaju rizik od razvoja raka dojke.

FOTO: Pixabay

Uzroci i faktori rizika za razvoj seroma

Uzroci

Nakon operativnog zahvata na dojci može se formirati serom. Serom je rezultat upalnog odgovora povezanog s nakupljanjem tekućine. Seromi dojke posebno su česta pojava.

Faktori rizika

Faktori rizika za serome dojke uključuju:

- operaciju raka dojke,

- disekciju limfnih čvorova ili odstranjivanje sentinel limfnog čvora,

- operaciju povećanja dojki,

- operaciju smanjivanja dojki,

- biopsiju dojke,

- rekonstrukciju dojke,

- radioterapiju.

Serom se može razviti nakon bilo koje vrste operacije dojke, čak i biopsije, a nekoliko je čimbenika povezano s povećanim rizikom uključujući opseg operacije, trajanje operacije te broj uklonjenih limfnih čvorova

Seromi su češći kada se ne koriste drenovi, ali korištenje drenova ne eliminira rizik u potpunosti.

Važno je obavijestiti liječnika ako se pojavi bolna kvržica nakon zahvata koja može ukazivati na serom.

Dijagnoza

Seromi dojke mogu se napipati ili čak vidjeti prilikom pregleda dojke. Budući da stvaraju kvržicu koja se može napipati, obično izazivaju zabrinutost povrata karcinoma ili nepotpuno otklonjenog tumora.

Ultrazvuk je najbolji način za dijagnosticiranje seroma. Područje s tekućinom prikazuje se kao tamno područje. Ako se serom kalcificira, bit će vidljiv na mamografiji.

FOTO: Karolina Grabowska

Stanja slična seromu:

- hematomi dojke su nakupine krvi. Seromi i hematomi mogu se pojaviti zajedno,

- limfocele su nakupine limfne tekućine,

- apscesi su područja infekcije koja mogu izgledati slično seromu, iako je sadržaj drugačiji.

Liječenje seroma

Najčešće seromi nestaju sami od sebe kako tijelo resorbira tekućinu. Ovaj proces traje otprilike mjesec dana, ali u nekim slučajevima može trajati i duže. Serome ne treba liječiti, osim ako uzrokuju bol, pritisak ili ako rastu.

Drenaža iglom

Aspiracija tankom iglom pristup je izbora za uklanjanje tekućine iz seroma koji je bolan. Ovaj postupak izvodi se pod lokalnom anestezijom, a zatim se dugom, tankom iglom drenira tekućina iz seroma.

Aspiracija iglom može povećati rizik od infekcije pa je važno odvagnuti rizike i koristi dreniranja seroma.

Tekućina se može ponovno nakupiti nakon drenaže, pa će postupak trebati ponoviti.

Kako sami sebi možemo pomoći

Oblozi mogu ubrzati proces zacjeljivanja i smanjiti bol.

Važno je održavati kožu oko seroma čistom, posebno nakon aspiracije tankom iglom.

FOTO: Tara Winstead

Kada se javiti liječniku

Liječniku se treba javiti ako:

- područje oko seroma postaje crveno ili natečeno,

- primijetite bilo kakav iscjedak,

- serom postaje veći,

- dobijete temperaturu.

Budući da seromi povećavaju rizik od limfedema, važno je slijediti sve preporuke koje vam daje liječnik, kao što je izbjegavanje vađenja krvi i mjerenja krvnog tlaka na operiranoj strani.

Prevencija

Postavljanje drenova nakon operacije

Drenovi mogu smanjiti rizik od stvaranja seroma, ali mogu povećati rizik od infekcije ako ostanu predugo.

Kompresija

Ranije su se često koristili kompresivni zavoji za sprječavanje razvoja seroma, sada je ta praksa puno rjeđa. Ipak, pacijentice se potiče da nakon operacije nose čvrsti grudnjak.

Pojava seroma nakon operativnog zahvata na dojci česta je komplikacija i zbog toga je važno pratiti upute liječnika kako ne bi došlo do drugih komplikacija. Najbolja opcija je pustiti da tekućina iz seroma nađe svoj put te da se na taj način isprazni. Ako se to ne dogodi i ako se pojave i drugi simptomi, važno je javiti se liječniku kako bi odlučio koji su daljnji koraci u liječenju seroma.