kirurg koji u ruci drži papir s engleskim natpisom hope nada za oboljele od raka dojke mastektomijom
FOTO: Thirdman
RAK DOJKE

Mastektomija, operacija raka dojke

Svjedoci smo sve češće pojave malignih bolesti, od kojih je kod žena najučestaliji rak dojke. Srećom, danas se rak dojke liječi sa sve većim uspjehom, a prvi korak u liječenju često je operativni zahvat. Jedna od mogućnosti je mastektomija, kojom se uklanja tkivo dojke i aksilarni limfni čvorovi. Uz mastektomiju, također se može izvesti rekonstrukcija dojke. U tekstu saznajte sve o različitim vrstama mastektomije, postupku rekonstrukcije dojke i rizicima koje ova operacija nosi.

By

Breastcancer.org

on

1/4/2023

Što je mastektomija

Mastektomija je operativni zahvat kojim se uklanja cijelo tkivo dojke, bilo da se radi o liječenju raka dojke ili da se spriječi njegov razvoj kod visokorizičnih osoba.

Kirurško uklanjanje jedne dojke naziva se unilateralna mastektomija, uklanjanje obje dojke naziva se bilateralna ili dvostruka mastektomija.

Osim dojke uklanjaju se i limfni čvorovi ispod pazuha, kako bi se ustanovilo da li se rak proširio izvan dojke. Limfni čvorovi se ne uklanjaju kada se radi profilaktička mastektomija.

Za vrijeme operativnog zahvata mastektomije, može se istovremeno napraviti i rekonstrukcija dojke.

Ako se rade istovremeno mastektomija i rekonstrukcija, najprije se odlučuje o vrsti mastektomije, bilo da se radi o mastektomiji s poštedom kože ili bradavice, ugradnji ekspandera, implantata ili rekonstrukciji vlastitim tkivom.

Ako ne želite rekonstrukciju dojke, kirurg izvodi estetsko ravno zatvaranje kojim se stvara glatka, ravna stijenka prsnog koša. Proteza za dojku opcija je za žene koje se nisu odlučile za rekonstrukciju.

Nakon mastektomije može se izgubiti osjet u području operirane dojke, zbog oštećenja živaca.

Dojke nakon mastektomije vjerojatno neće biti simetrične, ako je  uklonjena i rekonstruirana samo jedna dojka ili ako su rekonstruirane obje dojke, a nakon toga imate radioterapiju jedne dojke.

Jedna od opcija je naknadni kirurški zahvat kako bi se dobila simetričnost dojki.

Kada se radi mastektomija

Mastektomija je odabir ako:

- je tumor je veći od pet centimetara,

- postoje dva ili više tumora u različitim dijelovima dojke,

- imate nasljednu mutaciju BRCA1 ili BRCA2 gena,

- imate upalni rak dojke,

- imate više duktalnih karcinoma in situ (DCIS),

- je vaša dojka mala i poštedna operacija bi ostavila malo tkiva dojke,

- je nekoliko puta rađena poštedna operacija, a tumor nije u potpunosti uklonjen ili nisu dobiveni čiste rubovi,

- je potrebno izbjeći radioterapiju, jer je ista dojka ranije zračena,

- ste ranije imali tumor na istoj dojci.

Ako vam je dijagnosticiran rani stadij raka dojke, mastektomija ne daje nužno bolje šanse za dugoročno preživljenje u usporedbi s poštednom operacijom nakon koje slijedi radioterapija. Istraživanja pokazuju da su stope preživljavanja slične.

FOTO: Kureng Workx

Vrste mastektomije

Matektomija može biti:

- unilateralna (samo jedna dojka),

- bilateralna ili dvostrana,

- jednostavna ili potpuna,

- modificirana radikalna mastektomija,

- mastektomija s poštedom bradavice,

- mastektomija s poštedom kože,

- radikalna,

- preventivna (profilaktička) mastektomija.

Rekonstrukcija dojke

Kada donosite odluku o mastektomiji, trebate razmisliti i o rekonstrukciji dojke.

Prije operativnog zahvata, trebali biste s kirurgom razgovarati o mogućnostima rekonstrukcije dojke, čak i ako ste se odlučili za naknadnu rekonstrukciju, ne želite rekonstrukciju ili se još niste odlučili.

Većina žena koje imaju mastektomiju kandidati su za rekonstrukciju dojke, iako sve žene nisu kandidati za sve vrste rekonstrukcije.

Rekonstrukcija dojke može se obaviti istodobno s mastektomijom ili mjesecima i godinama kasnije. odluka je individualna za svaku ženu. Rekonstrukcija istodobno s mastektomijom neće biti moguća ako imate uznapredovalu bolest ili ako rak zahvaća veliki dio kože dojke.

Postoji nekoliko tehnika za rekonstrukciju dojki, uključujući korištenje implantata ili vlastitog tkiva.

FOTO: Michelle Leman

Važno je znati da iako se rekonstrukcijom uređuje oblik dojke, ne vraća osjet u dojke ili bradavice. Vremenom rekonstruirana dojka može postati osjetljivija na dodir, ali osjet neće biti isti kao prije operacije.

Uloga kirurga, kod operativnog zahvata mastektomije je ukloniti tumor i cijelo tkivo dojke te ukloniti limfne čvorove u aksili, kako bi se utvrdilo postoji li u njima stanica raka.

Osim iskustva, važno je da vam odgovara način na koji vaš kirurg komunicira s vama. Ako imate mogućnost, odaberite kirurga koji će odvojiti vrijeme za odgovore na sva vaša pitanja i važne su mu vaše želje i ciljevi.

Nemojte se ustručavati zatražiti drugo mišljenje.

Operacija i oporavak

Prije operativnog zahvata obavezan je pregled kod anesteziologa s kojim ćete razgovarati o svojoj povijesti bolesti, eventualnim alergijama koje imate i planu davanja anestezije tijekom operacije.

Prije samog zahvata medicinska sestra stavlja intravenozno infuziju u šaku tako da možete primiti lijekove za opuštanje. Moguće je da ćete lijek za opuštanje dobiti intramuskularno ili u obliku tablete.

Nakon što ste dovezeni u operacijsku salu, daje vam se opća anestezija različitim anesteticima, lijekovima za mišićnu relaksaciju, analgeticima i na kraju trahealnom intubacijom kojom će anestetički plinovi doći do pluća.

Mastektomija bez rekonstrukcije dojke traje jedan do tri sata. Ako tijekom mastektomije radite rekonstrukciju dojke, operacija traje duže. Rekonstrukcija ekspanderima ili implantatima traje oko tri do četiri sata, rekonstrukcija tkivnim režnjevima traje oko šest do osam sati.

Tijekom mastektomije kirurg odvaja tkivo dojke od kože i mišića. Svo tkivo dojke koje kirurg može vidjeti, a nalazi se između ključne kosti i rebara, od strane tijela do prsne kosti u sredini - uklanja se. Ovisno o vrsti mastektomije, kirurg može ukloniti i druge dijelove dojke.

U većini slučajeva, kirurg izvodi disekciju sentinel limfnog čvora ili disekciju limfnih čvorova pazuha, koji će zajedno sa tkivom dojke biti poslani na analizu u laboratorij.

Ako imate disekciju sentinel limfnog čvora, radit će se postupak markacije kako bi se pronašao sentinel limfni čvor. Markacija se radi dan prije operativnog zahvata ili jutro prije same operacije. Postupak uključuje ubrizgavanje radioaktivne tvari ili plave boje ispod bradavice ili blizu tumora. Radioaktivna tvar ili boja putuju do sentinel čvora, omogućujući kirurgu da ga lakše uoči i ukloni.

FOTO: Phillipe Spitalier

Kada je postupak pri kraju, kirurg provjerava krvarenje u operiranom području i umeće jednu ili više tankih, savitljivih cjevčica koje se nazivaju drenovi, u područje dojke, pazuha ili oboje. Drenovi skupljaju višak tekućine koja bi se inače nakupila u tom području. Svaka cijev vodi tekućinu izvan tijela i pričvršćena je na plastičnu posudicu koja skuplja tekućinu. Nakon umetanja drena, kirurg šije rez.

Cijev za disanje se vadi dok ste u operacijskoj sali.

Rizici

Prije odluke o mastektomiji, provjerite jeste li razumjeli rizike i dobrobiti.

Mastektomije nosi rizike kao što su:

- krvarenje,

- infekcija,

- probleme sa cijeljenjem rane poput hematoma ili seroma,

- ožiljak.

Ostali rizici kod mastektomije

Nekroza kože dojke

Nakon mastektomije postoji rizik da koža dojke ne zacjeljuje kako treba. Ponekad su krvne žile koje tkivo opskrbljuju krvlju oštećene. Kada je opskrbljenost krvlju nedovoljna, na dijelovima kože dojke stvaraju se kraste ili koža odumire, što se naziva nekroza.

Znakovi da se razvija nekroza kože dojke uključuje tamnu boju kože, pojavu krasta ili otvorenih rana. Možete se osjećati bolesno i može doći do povišene tjelesne temperature.

Ako imate samo mali dio kože koja ne zacjeljuje, liječnik je može odstraniti ili prije toga pokušati tretirati ranu konzervativnim putem. Ako imate veće područje nekroze kože koja ne zacjeljuje, morat ćete na operativni zahvat otklanjanja odumrlog tkiva. Ako se tkivo dojke inficiralo, a imali ste rekonstrukciju zajedno s mastektomijom, kirurg će morati ukloniti ekspander ili implantat.

Nakon što koža i infekcija zacijele, možda će biti potreban još jedan operativni zahvat kako bi se ispravila distorzija dojke uzrokovana nekrozom kože.

Operacija može obuhvaćati:

- rekonstrukciju, ako ste morali ukloniti ekspander ili implantat,

- rekonstrukciju bradavice ako je bila zahvaćena nekrozom,

- presađivanje tkiva s drugog dijela tijela kako bi se popunilo područje dojke zahvaćeno nekrozom.

FOTO: Ivan Samkov

Limfedem

Ako su tijekom operativnog zahvata uklonjeni aksilarni limfni čvorovi ili ste prošli radioterapiju, postoji rizik od razvoja limfedema.

Limfedem nastaje kada je limfni sustav oštećen ili preopterećen i ne može dovoljno brzo drenirati limfnu tekućinu pa se ona nakuplja i uzrokuje oticanje. Kod operacije raka dojke dolazi do oštećenja ili prekidanja limfnih i krvnih žila uslijed čega se u tom području nakuplja limfa.

Limfedem ruke i šake najčešći je, jer limfa iz tog područja ima najdulji put do limfnih čvorova u aksili, put je antigravitacijski što također otežava dotok limfe. Ruka i šaka najviše su izložene vanjskim utjecajima kao što su naprezanje, opekotine, posjekotine, infekcije, što može dovesti do razvoja limfedema.

Simptomi limfedema su oticanje, bol, trnci, težina, stezanje ili osjećaj punoće u šaci, ruci, prsima ili pazuhu.

Limfedem se može razviti mjesecima ili godinama nakon liječenja raka dojke. Obično se razvija postupno, a oteklina može biti blaga, umjerena ili jaka.

Kronični bolni sindrom nakon mastektomije

Prvih nekoliko mjeseci nakon mastektomije možete osjećati bol, nelagodu ili trnce u području dojke, pazuha i ruke. Bol nakon mastektomije najčešće je neuropatska, što znači da je uzrokovana oštećenjem živaca do kojeg je došlo tijekom operativnog zahvata. Ako su bol i trnci jaki i ne prestaju vjerojatno je da ste razvili kronični bolni sindrom nakon mastektomije.

Veća je vjerojatnost da će se razviti kronični bolni sindrom ako ste bili na radioterapiji ili ste imali disekciju aksilarnih limfnih čvorova.

Razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućnostima liječenja. Neke terapije mogu pomoći uključujući različite vrste lijekova protiv bolova, lijekove poput pregabalina i gabapentina, lijekove za opuštanje mišića, akupunkturu i fizikalnu terapiju.

Dobro je otići na pregled kod specijaliste poput fizijatra ili liječnika u ambulantu za bol kako biste dobili najbolji mogući oblik liječenja za svoje stanje.