muškarac obasjan suncem drži se za glavu jer je upravo saznao da boluje od raka dojke
FOTO: Jeremy Perkins
RAK DOJKE

Rak dojke kod muškaraca – Faktori rizika, simptomi i liječenje

Rak dojke, često percipiran kao bolest koja pogađa isključivo žene, javlja se i kod muškaraca, iako u znatno manjem broju. Prepoznavanje simptoma i znakova bolesti kod muškaraca ključno je, budući da se bolest često otkriva u uznapredovaloj fazi. Sve veća pažnja znanstvenika i javnosti posvećuje se ovoj temi kako bi se podigla svjesnost o raku dojke kod muškaraca.

By

Mamo

on

21/12/2022

Pogađa li rak dojke samo žene?

Smatra se da je rak dojke bolest koja se obično javlja samo kod žena, no to je samo djelomično točno. Iako je većina oboljelih ženskog spola, muškarci isto tako mogu oboljeti od raka dojke, pri čemu oko jedan posto svih oboljelih čine muškarci.

Razlog za manju učestalost ove vrste raka kod muškaraca povezan je s različitostima u građi tkiva dojke i hormonskoj ravnoteži u usporedbi sa ženama. Tema raka dojke kod muškaraca privlači sve veću pozornost znanstvenika i javnosti posljednjih godina.

Svjesnost o ovoj temi mora se kontinuirano podizati.

Muške grudi

Na prvi pogled, muške grudi znatno su manje od ženskih. Međutim, ova razlika proizlazi iz fizičkih promjena koje se događaju tijekom puberteta. I dječaci i djevojčice imaju malu količinu tkiva dojke koje se uglavnom sastoji od mliječnih kanalića.

Dok se kod djevojčica tijekom puberteta iz tkiva razvijaju dojke sa žljezdanim režnjićima koji stvaraju mlijeko, tkivo kod dječaka obično prestane rasti. Ipak, mliječni kanalići ostaju nepromijenjeni. Rak dojke može se razviti i kod muškaraca upravo u stanicama mliječnih kanalića.

Činjenica da muškarci imaju značajno manje tkiva dojke jedan je od razloga zbog kojeg su manje podložni obolijevanju od raka dojke u usporedbi sa ženama.

Zašto muškarci obolijevaju od raka dojke?

Muškarci mogu oboljeti od raka dojke, iako je mogućnost znatno rjeđa nego kod žena. Razlozi zbog kojih muškarci obolijevaju od raka dojke mogu uključivati: disbalans hormona, genetsku predispoziciju, mutaciju BRCA gena, starenje ili izloženost ionizirajućem zračenju.

Hormoni

Razvoj raka dojke često ovisi o prisutnosti hormona iz skupine estrogena koji pripadaju ženskim spolnim hormonima, dok su muški spolni hormoni poput testosterona, poznati kao androgeni. I muškarci i žene imaju oba tipa spolnih hormona, ali u različitim omjerima.

Budući da se estrogeni proizvode i kod muškaraca, postoji mogućnost razvoja tumora ovisnih o estrogenu u njihovim dojkama.

Niže razine estrogena kod muškaraca predstavljaju još jedno moguće objašnjenje zašto je učestalost raka dojke kod njih znatno manja.

FOTO: Klaus Nielsen

Faktori rizika i mogući uzroci

Faktori rizika uključuju povišene razine estrogena koje mogu potaknuti razvoj tumora dojke ovisnih o estrogenu. Teška pretilost, bolesti jetre ili uzimanje spolnih hormona kao dio terapije promjene spola mogu povećati rizik od razvoja raka dojke.

Problemi s testisima, kao što su nespušteni testisi, također mogu utjecati na hormonsku ravnotežu i povećati rizik od raka dojke kod muškaraca.

Osobe u rizičnoj skupini su muškarci s obiteljskom ili nasljednom poviješću raka dojke, na primjer zbog BRCA mutacije. Petnaest do dvadeset posto muškaraca s rakom dojke ima obiteljsku anamnezu, dok deset posto ima genetsku predispoziciju.

Povećan broj slučajeva raka dojke također se primjećuje kod muškaraca koji imaju Klinefelterov sindrom, genetski čimbenik koji uzrokuje prisutnost dodatnog X kromosoma. Ovaj sindrom može promijeniti omjer estrogena i testosterona u organizmu.

Važno je napomenuti da, bez obzira na navedene faktore, rizik od raka dojke kod muškaraca i žena raste s godinama života.

Simptomi raka dojke kod muškaraca

Velik broj muškaraca nije svjestan da može oboljeti od raka dojke. Bitno je prepoznati znakove i simptome ove bolesti kako bi se mogla pravovremeno dijagnosticirati, s obzirom na to da se rak dojke kod muškaraca često otkrije u kasnijim stadijima. Uspješno liječenje ovisi o ranom otkrivanju bolesti, kada je postotak izlječenja najviši.

Mogući simptomi su:

- kvržice i ranice u području dojke koje ne nestaju niti zacjeljuju,

- povećani limfni čvorovi u pazuhu,

- iscjedak iz bradavice,

- uvučene bradavice,

- promjene na koži dojke,

- povećanje mliječnih žlijezda (ginekomastija).

- u uznapredovalom stadiju: bolovi u kostima zbog metastaza, neželjeni gubitak tjelesne težine, umor, poremećaj funkcije jetre.

Ako primijetite jedan ili više simptoma, važno je što prije obratiti se liječniku.

FOTO: George Shervashidze

Liječenje raka dojke kod muškaraca

Kao i kod žena s rakom dojke, i kod muškaraca se primjenjuju različiti oblici liječenja. Obično se prvo provodi kirurško uklanjanje tumora, nakon čega slijede terapije poput radioterapije, kemoterapije ili njihova kombinacija.

U većini je slučajeva kod muškaraca prisutan hormonski ovisan tumor koji se liječi antihormonskom terapijom.

Izgledi za oporavak ili rizik od recidiva slični su kao kod žena. U oba slučaja, uspjeh liječenja znatno ovisi o stadiju u kojem je bolest otkrivena i o karakteristikama tumora.

Rak dojke kod muškaraca ne treba biti tabu

Rak dojke kod muškaraca više nije tabu tema i privlači sve veću pažnju stručnjaka i javnosti.

Cilj istraživanja raka dojke kod muškaraca jest proširiti razumijevanje o ovoj temi, jer se trenutačno veći dio smjernica za muškarce temelji na istraživanjima raka dojke kod žena. Kao i kod žena i za muškarce je ključno aktivno stjecati znanje kako bismo unaprijedili skrb za muškarce koji se suočavaju s rakom dojke.