muškarac obasjan suncem drži se za glavu jer je upravo saznao da boluje od raka dojke
FOTO: Jeremy Perkins
RAK DOJKE

Rak dojke kod muškaraca – faktori rizika, simptomi, liječenje

Rak dojke ne pogađa samo žene, kao što se obično misli. Iako se kod muškaraca ova vrsta raka puno rjeđe javlja, ipak je prisutna. Najčešće se radi o hormonski ovisnom raku, kao što je to većinom i kod žena. Postoji niz čimbenika i rizika o kojima ovisi pojava raka dojke kod muškaraca i većina njih je vezana uz višu razinu estrogena. Važno je znati prepoznati simptome i rane znakove ove bolesti kod muškaraca, jer se najčešće otkrije u uznapredovaloj fazi. Zbog svega navedenog ova tema sve više privlači pozornost znanstvenika kao i javnosti, što je vrlo važno zbog podizanja svjesnosti, jer ne obolijevaju samo žene.

By

Mamo

on

21/12/2022

Pogađa li rak dojke samo žene?

Smatra se da je rak dojke bolest koja se obično javlja samo kod žena, što je samo djelomično točno. Iako je većina oboljelih ženskog spola, muškarci isto tako mogu oboljeti od raka dojke. Oko jedan posto svih oboljelih čine muškarci.

Činjenica da se kod muškaraca ova vrsta raka javlja puno rjeđe nego kod žena, povezana je s građom tkiva dojke i hormonskom ravnotežom. Tema raka dojke kod muškaraca posljednjih godina privlači sve veću pozornost znanstvenika i javnosti. Svjesnost o ovoj temi mora se podizati.

Muške grudi

Na prvi pogled muške grudi daleko su manje od ženskih. Međutim, ta razlika dolazi samo kao rezultat fizičkih promjena koje se događaju tijekom puberteta. I dječaci i djevojčice imaju malu količinu tkiva dojke, koje se uglavnom sastoji od mliječnih kanalića.

Dok se kod djevojčica tijekom puberteta iz ovih struktura razvijaju dojke sa žljezdanim režnjićima koji stvaraju mlijeko, tkivo kod dječaka obično prestane rasti. Međutim, stvoreni mliječni kanalići ostaju netaknuti. Rak dojke može se razviti i kod muškaraca upravo u stanicama mliječnih kanalića. Činjenica da muškarci imaju daleko manje tkiva dojke, jedan je od razloga zašto u manjoj mjeri obolijevaju od raka dojke nego žene.

Zašto muškarci obolijevaju od raka dojke?

Hormoni

Razvoj raka dojke često je ovisan o spolnim hormonima iz skupine estrogena. Često se nazivaju ženskim hormonima, dok su muški androgeni hormoni, poput testosterona. Zapravo, i muškarci i žene imaju obje vrste spolnih hormona, iako u različitim omjerima.

Budući da se estrogeni stvaraju i kod muškaraca, moguće je da se u njihovim dojkama razvije tumor ovisan o estrogenu. Niže razine estrogena kod muškaraca još su jedno moguće objašnjenje zašto je rak dojke kod njih rjeđi.

FOTO: Klaus Nielsen

Čimbenici rizika i mogući uzroci

Povišene razine estrogena mogu pospješiti razvoj tumora dojke ovisnog o estrogenu. Teška pretilost, bolest jetre ili uzimanje spolnih hormona kao dio terapije promjene spola mogu potaknuti razvoj raka dojke.

Bolesti testisa, kao što su nespušteni testisi, također mogu povećati rizik od raka dojke kod muškaraca utječući na ravnotežu hormona.

U rizičnu skupinu spadaju i muškarci s obiteljskim ili nasljednim rakom dojke (npr. zbog BRCA mutacije). Petnaest do dvadeset posto muškaraca s rakom dojke ima obiteljsku anamnezu, a deset posto ima genetsku predispoziciju.

Povećanje broja slučajeva raka dojke može se primijetiti i kod muškaraca koji imaju Klinefelterov sindrom. Ovo je genetski čimbenik kod kojeg oboljela osoba ima jedan ili više X kromosoma viška. Zbog toga se mijenja omjer estrogena i testosterona.

Bez obzira na navedene čimbenike, rizik od raka dojke kod muškaraca i žena raste s godinama.

Simptomi raka dojke kod muškaraca

Mnogi muškarci nisu svjesni činjenice da mogu oboljeti od raka dojke. Važno je znati znakove i simptome ove bolesti i na vrijeme ih prepoznati, budući da se rak dojke kod muškaraca često dijagnosticira tek u uznapredovalom stadiju. Međutim, za optimalan uspjeh liječenja važno je liječiti bolest u ranoj fazi.

Mogući simptomi su:

- kvržice i ranice u području dojke koje ne nestaju niti zacjeljuju,

- povećani limfni čvorovi u pazuhu,

- iscjedak iz bradavice,

- uvučene bradavice,

- promjene na koži dojke,

- povećanje mliječnih žlijezda (ginekomastija).

- u uznapredovalom stadiju: bolovi u kostima zbog metastaza, neželjeni gubitak tjelesne težine, umor, poremećaj funkcije jetre.

Ako primijetite jedan ili više ovih simptoma važno je posjetiti liječnika.

FOTO: George Shervashidze

Terapija

Kao i kod žena s rakom dojke, i kod muškaraca se koriste različiti oblici terapije. Tumor se većinom prvo kirurški odstrani. Provodi se zračenje, kemoterapija ili kombinacija različitih opcija liječenja.

U većini slučajeva kod muškaraca je prisutan hormonski ovisan tumor. U tim slučajevima, antihormonska terapija je također opcija.

Šanse za oporavak i rizik od recidiva su usporedivi u muškaraca i žena. U obje skupine uspjeh terapije podjednako ovisi o stadiju u kojem je bolest otkrivena i svojstvima tumora.

Rak dojke kod muškaraca ne treba biti tabu

Rak dojke kod muškaraca više nije tabu tema i zaokuplja sve više pozornosti stručne i javnosti.

Cilj istraživanje raka dojke kod muškaraca je povećati znanje o ovoj temi, jer trenutno se velik dio preporuka za muškarce temelji na rezultatima istraživanja raka dojke kod žena. Kao kod žena i kod muškaraca važno je aktivno stjecati znanje, a time i poboljšati skrb za oboljele muškarce od raka dojke.