gola žena drži papir sa printom google pretražnika o raku dojke i sama liječena od luminalnog b raka
FOTO: Cottonbro
RAK DOJKE

Luminalni tip B raka dojke – simptomi, dijagnoza, liječenje

Luminalni tip B raka dojke predstavlja jedan od podtipova ove česte maligne bolesti koja se pojavljuje kod žena. Ovaj podtip karakteriziraju specifična biološka svojstva tumora, uključujući prisutnost hormonskih receptora te brži rast i širenje malignih stanica. Ključno je što prije postaviti dijagnozu luminalnog tipa B raka dojke i započeti optimalno liječenje kako bi se postigao najbolji ishod za pacijentice.

By

Mamo

on

15/1/2023

Što je luminalni tip B raka dojke

Luminalni tip B raka dojke karakterizira prisutnost estrogenskog i/ili progesteronskog receptora te varijabilni status HER2 (receptora humanog epidermalnog faktora rasta 2). Ovaj podtip raka dojke često pokazuje visok histološki gradus i brži rast, što se odražava kroz visoke razine proteina Ki-67.

Za razliku od luminalnog tipa A, luminalni tip B često ima agresivniji tijek bolesti i nepovoljniju prognozu.

Klasifikacija luminalnog B molekularnog podtipa temelji se na specifičnim laboratorijskim analizama tumora.

Pojavnost luminalnog B tipa raka dojke

Približno dvadeset posto svih karcinoma dojke spada u luminalni B podtip. Tumori luminalnog B tipa obično se dijagnosticiraju kod žena mlađe životne dobi, u usporedbi s luminalnim tipom A raka dojke.

Simptomi luminalnog tipa B raka dojke

Simptomi luminalnog tipa B raka dojke mogu varirati, ali je važno prepoznati znakove kako bi se što prije postavila dijagnoza i započelo odgovarajuće liječenje.

Ponekad se pacijenticama kojima je dijagnosticiran ovaj tip raka dojke postavi dijagnoza bez ikakvih primjetnih simptoma, tijekom rutinskog ultrazvučnog ili mamografskog pregleda.

Simptomi uključuju:

- kvržica u dojci, području pazuha ili oko ključne kosti,

- zadebljanje ili otvrdnuće u dojci,

- promjena veličine ili oblika dojke,

- promjene na bradavici poput ranica, krastica ili uvučene bradavica,

- proziran ili krvav iscjedak iz bradavice,

- promjene na koži uključujući crvenilo ili udubljenja – izgled narančine kore,

- osjetljivost ili bol u dojkama.

FOTO: Anna Shveets

Ako primijetite bilo kakve simptome ili promjene na dojci, važno je konzultirati se s liječnikom što prije. Rak dojke lakše je liječiti u ranoj fazi, prije nego se proširi izvan dojke.

Dijagnoza

Dijagnosticiranje luminalnog tipa B raka dojke provodi se na sličan način kao kod većine drugih oblika raka dojke. Uključuje ultrazvuk, mamografiju ili magnetsku rezonancu radi preciznog snimanja dojki. Nakon toga se obavlja core biopsija, postupak kojim se uzima uzorak cilindričnog tkiva dojke širokom iglom, kako bi se utvrdio specifični podtip raka dojke.

Često se za određivanje podtipa raka dojke koristi imunohistokemijsko testiranje tkiva dojke, koje koristi boje i enzime za ispitivanje specifičnih molekula u stanicama.

Imunohistokemijskim testiranjem određuje se:

- Hormonski status - određuje se prisustvom receptora za hormone estrogen i progesteron. Stanice raka koje ih imaju smatraju se hormonski pozitivnima;

- HER2 status - HER2 testiranje se koristi za utvrđivanje prisutnosti receptora HER2. Rezultat 0 ili 1+ ukazuje na negativan HER2 status, rezultat 3+ na pozitivan HER2 status, dok je rezultat 2+ nejasan i zahtijeva daljnju analizu;

- Razina Ki-67 - Ki-67 proteini koriste se za mjerenje brzine rasta i diobe stanica raka. Više razine Ki-67 ukazuju na agresivniji rak;

- Histološki gradus - određuje koliko su stanice tumora slične normalnim stanicama te brzinu njihovog rasta. Gradus 1 (G1) označava dobro diferencirane tumore s boljom prognozom, dok su tumori s gradusom 3 (G3) slabo diferencirani i imaju nepovoljniju prognozu.

Ako se rak dojke proširio, provode se dodatne pretrage kako bi se utvrdila veličina i mjesto metastatskog raka dojke.

Liječenje luminalnog tipa B raka dojke

Zbog pozitivnih hormonskih receptora kod luminalnog B tipa raka dojke, pacijentice s ranim stadijem koje su prošle operaciju dojke, liječit će se antihormonskom terapijom. Ova terapija ima za cilj zaustaviti hormone koji potiču rast stanica raka.

Antihormonska terapija uključuje upotrebu lijekova poput Tamoxifena ili inhibitora aromataze, koje pacijentice uzimaju svakodnevno tijekom najmanje pet godina, nakon što se završe svi drugi oblici liječenja raka dojke. Ova vrsta terapije uspješno blokira vezanje hormonskih receptora ili smanjuju proizvodnju estrogena.

FOTO: Cottonbro

Pacijentice se individualizirano liječe prema smjernicama za kliničku dijagnostiku i terapiju. Ovo sveobuhvatno liječenje uključuje operativni zahvat, kemoterapiju i radioterapiju. U slučaju većih tumora, primjenjuje se neoadjuvantna kemoterapija, nakon čega slijedi operacija i radioterapija.

U slučaju metastatskog raka dojke, kontinuirano se primjenjuje antihormonska terapija sve dok postiže željeni učinak.

Za pacijentice s rakom dojke pozitivnim na HER2, liječenje uključuje ciljane lijekove kao što je Trastuzumab (Herceptin). Najčešće se koristi Trastuzumab, ponekad u kombinaciji s Pertuzumabom, što značajno smanjuje rizik od recidiva raka dojke u ranom stadiju za gotovo pedeset posto.

Kod metastatskog raka dojke, također se primjenjuju ciljane terapije kao što su Pertuzumab (Perjeta), T-DM1 (Kadcyla) ili Lapatinib (Tykerb).

Prognoze

Pacijentice s luminalnim tipom B raka dojke obično ostvaruju zadovoljavajuće stope preživljenja, iako ne tako visoke karakteristične za luminalni tip A raka dojke. Ovaj podtip raka ima tendenciju bržeg rasta i širenja u usporedbi s luminalnim tipom A.

Međutim, važno je napomenuti da dob pacijentice, stadij bolesti i vrsta tumora imaju najveći utjecaj na stopu preživljenja. Žene s dijagnozom stadija jedan raka dojke imaju visoke stope preživljenja, dok se sa svakim višim stadijem smanjuje stopa preživljenja.