razbacane epruvete izvađene krvi za mjerenje razine tumorskih markera kod raka dojke
FOTO: Testalize
RAK DOJKE

Tumorski markeri kod raka dojke

Tumorski markeri su tvari (proteini) koje se mogu mjeriti u krvi i pružaju informacije o prisutnosti i napredovanju bolesti. Iako se ne koriste kao definitivan dijagnostički alat, visoke razine tumorskih markera mogu ukazivati na prisutnost raka dojke. Praćenje promjena u razini tumorskih markera tijekom liječenja može pomoći u procjeni učinkovitosti terapije i detekciji povratka bolesti.

By

Mamo

on

16/8/2022

Što su tumorski markeri

Tumorski markeri su proteini koje proizvode stanice raka, a ponekad i stanice našeg organizma kao odgovor na rast tumora. Oni su prisutni i u zdravom organizmu, ali u nižim koncentracijama.

U ranoj fazi rak obično nema očitih fizičkih simptoma. Imunološki sustav rano prepoznaje tumorske stanice i uspješno se bori protiv njih. Međutim, ponekad tumorske stanice izbjegnu imunološki sustav, počnu nekontrolirano rasti i proizvoditi proteine koje nazivamo tumorskim markerima, a mogu se otkriti vađenjem krvi.

Tumorski markeri kod raka dojke:

- CA 15-3: kada se nađe u krvi upućuje na prisutnost stanica raka dojke;

- CEA (karcinoembrionalni antigen): CEA je marker koji se povezuje sa kolorektalnim rakom. Međutim, može se naći i kod drugih vrsta raka, uključujući i rak dojke;

- CA 125: CA 125 je marker koji se najčešće povezuje s rakom jajnika, ali može biti i znak raka dojke.

Ponekad se dijelovi tumora mogu odvojiti i cirkulirati u krvi. Cirkulirajuće tumorske stanice (CTC) također se mogu koristiti kao tumorski marker. Visoke količine cirkulirajućih tumorskih stanica u krvi mogu ukazivati na širenje raka, odnosno metastaziranje. Ove stanice su jasno povezane s progresijom raka.

Bitno je napomenuti da korištenje tumorskih markera u dijagnostici i praćenju raka dojke ovisi o individualnom slučaju i kliničkom kontekstu. Markeri mogu biti povišeni i kod stanja poput upale ili benignih promjena te stoga ne mogu služiti kao jedinstven dijagnostički alat za rak. Umjesto toga, tumorski markeri se često koriste u kombinaciji s drugim dijagnostičkim metodama, kao što su slikovne pretrage i biopsija, kako bi se postigla točnija dijagnoza i praćenje bolesti.

Kada se određuju tumorski markeri za rak dojke

Vaš onkolog može zatražiti testiranje tumorskih markera radi mjerenje njihove razine u organizmu, što može biti korisno za:

- procjenu odgovora tumora na liječenje,

- procjenu širenja raka (metastaziranja),

- utvrđivanje povratka raka koji je bio u remisiji,

- utvrđivanje uspješnosti liječenja.

Nalaz tumorskih markera može biti važan u odlučivanju o daljnjem liječenju. Povišene razine tumorskih markera mogu ukazivati da trenutno liječenje nije učinkovito. U tom slučaju, potrebno je prilagoditi ili promijeniti terapiju drugim vrstama lijekova. Osim toga, povišene razine tumorskih markera mogu signalizirati povratak bolesti.

FOTO: Anna Shvets

Nedostaci nalaza tumorskih markera

Iako rezultati tumorskih markera mogu pružiti informativne podatke, sami po sebi ne mogu biti jedini kriterij za donošenje odluke o liječenju. Normalni rezultati tumorskih markera ne znači da nemate rak ili da se nalazite u remisiji. Primjerice, tumorski marker CA 15-3 je povišen kod manje od pedeset posto žena s ranim rakom dojke i kod manje od osamdeset posto žena s metastatskim rakom dojke. To znači da postoji značajan broj žena koje imaju rak, ali dobiju normalan nalaz tumorskih markera.

Također, povišen nalaz tumorskih markera ne ukazuje nužno na prisutnost raka, njegovo širenje ili neučinkovitost liječenja. Povišene razine tumorskih markera mogu biti rezultat različitih benignih stanja, uključujući benigna stanja dojke.

Ipak, određeni tumorski markeri poput CA 15-3, CA 125 i CEA mogu se koristiti, zajedno s drugim pretragama, za donošenje odluka o liječenju metastatskog raka dojke. Povišen nalaz tumorskih markera može izazvati zabrinutost, ali je važno obaviti dodatne pretrage kako bi se donijela odluka o liječenju. Razgovor s onkologom je ključan kako biste dobili sve potrebne informacije o prednostima i nedostacima prije samog testiranja tumorskih markera.

Priprema za analizu tumorskih markera

Nalaz tumorskih markera za rak dojke obavlja se jednostavnim postupkom vađenja krvi.

Nema potrebe za posebnim pripremama prije vađenja krvi. Međutim, uvijek je dobro razgovarati sa svojim onkologom o lijekovima ili dodacima prehrani koje koristite.

Rezultati nalaza tumorskih markera

Vrijeme potrebno za dobivanje nalaza tumorskih markera ovisi o laboratoriju koji provodi testiranje.

Tumorski markeri povezani su s prisustvom stanica raka u organizmu, stoga povišen nalaz može ukazivati na sljedeće:

- neučinkovitost trenutne terapije,

- prisutnost veće količine tumorskih stanica,

- metastaze u drugim organima ili kostima.

FOTO: National cancer institute

Uvijek imajte na umu da nalazi tumorskih markera sami po sebi nisu konačni, da će vaš onkolog uzeti u obzir druge pretrage i vašu individualnu situaciju prije donošenja odluke o daljnjim koracima.

Moguće je da će biti potrebne dodatne pretrage, kao što su:

- ultrazvuk dojke,

- mamografija,

- magnetska rezonanca,

- scintigrafija,

- kompjuterizirana tomografija (CT),

- PET CT.

Važno je znati

Tumorski markeri za rak dojke se ne koriste kao probir, jer nisu dovoljno osjetljivi.

Tumorski markeri ne smiju se koristiti za dijagnosticiranje maligne bolesti.

Normalne razine tumorskih markera ne znače da nemate rak.

Povišene razine tumorskih markera ukazuju na prisutnost raka, ali mogu biti povišene i kod nekih dobroćudnih stanja.

Razina tumorskih markera pomaže u procjeni stadija bolesti i praćenju uspješnosti liječenja.

Važno je redovito mjeriti tumorske markere prije, za vrijeme i nakon terapije, jer se njihova razina može promijeniti čak i kod male promjene malignih stanica.