ruka koja prolazi kroz crveni plašt kao znak crvenog vjetra erizipela nakon liječenja raka dojke
FOTO: Cottonbro
ZDRAVLJE

„Crveni vjetar“ (Erizipel) kod raka dojke

Erizipel je bakterijska infekcija kože koja se prepoznaje po ravnom, sjajnom, oštro izraženom crvenilu zahvaćenog područja kože. Oboljeli često pate od povišene temperature, zimice i općeg osjećaja slabosti. Ulazne točke za patogene su često male rane, ogrebotine ili oštećenja na koži. Budući da simptomi erizipela mogu biti slični drugim infekcijama kože, dijagnozu mora postaviti liječnik. Kako se erizipel često javlja nakon operativnog zahvata i disekcije limfinih čvorova te radioterapije, važno je njegovati kožu hidratantnim proizvodima, posebno ako se pojave oštećenja bilo koje vrste na koži. Osobito je važno paziti na kožu ruke na kojoj se pojavio limfedem.

By

Mamo

on

6/3/2023

Erizipel ili kako ga još zovemo „crveni vjetar“, bakterijska je infekcija kože koja se povezuje sa bakterijama iz grupe streptokoka. Zahvaća gornji sloj kože i limfno potkožno tkivo. Infekcija se javlja u obliku velikih, crvenih mrlja, izdignutih iznad kože.

Liječenje malignih tumora i oštećenje venske i limfne cirkulacije predispozicija su za pojavu infekcije. Javlja se kao komplikacija nakon operativnog zahvata i disekcije limfnih čvorova te radioterapije. Utječe na cirkulaciju limfe, što posebno pogoduje nastanku limfedema i pogoršava limfnu disfunkciju.

Dobar imunološki sustav može eliminirati patogene na vrijeme. Prirodna flora kože sastoji se od različitih mikroorganizama i obično djeluje kao zaštitni sloj, štetni patogeni koji mogu izazvati infekciju ne uspijevaju probiti ovu zaštitu na neoštećenoj koži.

Nakon liječenja raka dojke važno je brinuti o koži na operiranoj strani, posebno u prevenciji infekcije kroz ogrebotine, ugrize kukaca, opekline ili nakon depilacije. Savjetuje se korištenje hidratantne kreme kako se koža ne bi isušivala i pucala.

Iako erizipel nije čest, oštećena koža je rizični faktor za njegov nastanak.

Simptomi

Erizipel koji se javlja nakon raka dojke, javlja se najčešće na operiranoj strani i uglavnom je uzrokovan pukotinama na koži kroz koje ulazi bakterija.

Simptomi su:

- crvena, izdignuta i otečena područja na koži,

- bol,

- povišena temperatura,

- groznica ili zimica,

- slabost,

- mučnina,

- glavobolja,

- mjehurići na zahvaćenom području.

FOTO: Linda Prebreza

Područje kože zahvaćeno infekcijom toplo je, bolno, zategnuto, sa jasnim rubovima. Rijetko je zahvaćeno aksilarno područje ili koža dojke, iako postoji mogućnost da su zahvaćeni i bolni limfni čvorovi u blizini infekcije.

Faktori rizika

Razni čimbenici doprinose razvoju erizipela. Kod oslabljenog imunološkog sustava veća je vjerojatnost da će bakterije izazvati upalu. Poremećena cirkulacija onemogućuje brzo zacjeljivanje rana, a time i zatvaranje ulaza za uzročnike bolesti.

Određene bolesti, stanja i terapije, kao što su kemoterapija i limfedem, mogu utjecati na nastanak erizipela.

Dijagnoza

Zbog karakterističnih simptoma poput opsežnog, ograničenog crvenila, erizipel se brzo može prepoznati. Za točnu dijagnozu infekcije vadi se krv. Povećan broj leukocita i sedimentacija upućuju da se radi o upalnom procesu.

Ulazna točka za bakterije često su ogrebotine ili pukotine na koži. Ponekad su ozljede toliko male da su jedva primjetne.

Indicirana je temeljita diferencijalna dijagnoza kako bi se isključile druge bolesti koje mogu izazvati simptome slične onima erizipela.

Liječenje

Liječenje je potrebno započeti što prije, kako bi se izbjegle eventualne komplikacije.

Provodi se visokim dozama antibiotika (penicilinom) oralno, a u težim slučajevima se daje intravenozno. Lijekovi protiv bolova propisuju se zbog bolnosti, temperature i groznice.

FOTO: Engin Akyurt

Često je indicirano mirovanje. Najbolje je podići dijelove zahvaćene infekcijom i držati ih mirnima. Antibiotik se uzima onoliko dugo koliko liječnik propiše.

Na zahvaćeni dio kože mogu se stavljati hladni oblozi, kako bi se smanjila oteklina i ublažila nelagoda. Osim toga savjetuje se hidracija, tj. piti puno vode.

Mnogim ženama koje su jednom imale dijagnosticiran erizipel, bolest se može vratiti, što se uglavnom pripisuje limfedemu ruke na operiranoj strani.

Ukoliko se ne liječi erizipel može uzrokovati brojne komplikacije. Jedna od komplikacija je izraženiji limfedem, koji je pogodan za recidiv infekcije.

Osobama koje su sklone recidivu infekcije može pomoći duža upotreba antibiotika. Kod dugotrajne primjene, pacijenti dobivaju antibiotik u obliku tableta ili injekcija, u razmacima od nekoliko mjeseci. Na taj se način može pravovremeno suzbiti bakterijska infekcija, tj. recidiv erizipela.

Sklonost pojavi infekcije imaju osobe s oslabljenim imunitetom. Ne postoje dokazi da išta možete učiniti da ojačate svoj imunološki sustav. Međutim, možete poduzeti korake kako biste mu pomogli da obavlja svoj posao. Dovoljno sna, izbalansirana prehrana, tjelovježba i smanjenje stresa igraju važnu ulogu u normalnom funkcioniranju imunološkog sustava, a time i u prevenciji raznih bolesti i infekcija.

Njega kože nakon liječenja raka dojke

- nemojte se tuširati ili kupati u prevrućoj vodi, to može isušiti kožu koja postaje sklonija oštećenjima,

- suhu i ispucanu kožu najbolje je tretirati što prirodnijim proizvodima, kako bi je što bolje zaštitili,

- redovito nanosite losion ili hidratantnu kremu na suhu i ispucanu kožu,

- obratite pozornost na promjene na koži, što se posebno odnosi na osobe s limfedemom.