Preživjela sam citat koji označuje preživljavanje poštedne operacije raka dojke i borbe s rakom
FOTO: Leeloo Thefirst
RAK DOJKE

Kirurško liječenje raka dojke – Poštedna operacija

Poštedna operacija dojke je kirurški zahvat kojim se uklanja tumor iz dojke i dio zdravog okolnog tkiva. Ova vrsta operacije izbor je za žene s rakom dojke u ranom stadiju, kada je tumor ograničen u jednom dijelu dojke. Poštedna operacija omogućuje pacijenticama očuvanje izgleda dojke i važna je za postizanje optimalnih rezultata liječenja.

By

Mamo

on

24/6/2023

Poštedna operacija dojke

Poštedna operacija dojke je kirurški zahvat kojim se uklanja tumor iz dojke i dio zdravog okolnog tkiva. Ova vrsta operativnog zahvata indicirana je kod žena s ranim stadijem raka dojke, kada je tumor mali i ograničen u jednom dijelu dojke.

Cilj poštedne operacije dojke je ukloniti tumor te istovremeno očuvati izgled dojke, koliko je moguće. Osim tumora uklanjaju se i okolni rubovi zdravog tkiva kako bi se smanjio rizik od recidiva raka dojke.

Tijekom poštedne operacije dojke, uklanja se i sentinel limfni čvor. Sentinel limfni čvor je prvi čvor koji prima drenažu iz primarnog sijela tumora. Postupak uklanjanja sentinel limfnog čvora važan je, jer se uklanja samo jedan čvor, smanjujući nuspojave poput oticanja ruke i oštećenja živaca.

Prednosti poštedne operacije dojke

Prednosti poštedne operacije dojke su značajne. Ova vrsta operativnog zahvata omogućuje uklanjanje tumora iz dojke uz zadržavanje većeg dijela zdravog tkiva. To rezultira očuvanjem izgleda dojke, što je važno za samopouzdanje pacijentica.

Osim očuvanja izgleda dojke, poštedna operacija smanjuje i fizičke posljedice koje su povezane s radikalnim kirurškim zahvatom, poput mastektomije (potpuno uklanjanje tkiva dojke). Pacijentice imaju manji rizik od razvoja nuspojava kao što su limfedem ili oštećenje živaca.

Kada je poštedna operacija izbor

Poštedna operacija je operativni zahvat izbora kod žena s ranim stadijem raka dojke. Ovaj kirurški postupak je optimalan kada je tumor mali i ograničen samo na jedan dio dojke.

Izvodi se kod žena s tumorom koji se nije proširio na druge dijelove tijela. Pacijentice s benignim tumorima dojke ili prekanceroznim promjenama također su kandidati za ovu vrstu operativnog zahvata.

FOTO: Kampus Production

Važno je da se odluka o vrsti operativnog zahvata bazira na detaljnoj procjeni i razgovoru između pacijentice i kirurga. Kirurg će procijeniti sve karakteristike tumora kao i veličinu, položaj i druge faktore kako bi utvrdio je li poštedna operacija dojke najbolji izbor za pacijenticu.

Važno je individualizirati pristup liječenju. Liječnički tim će razmotriti i želju pacijentice te preporučiti najbolju moguću opciju koja će odgovarati njenim potrebama, ali i osigurati optimalne rezultate liječenja.

Vrste poštednih operativnih zahvata

U poštedne operacije ubrajaju se:

- kvadrantektomija – operativni zahvat kojim se uklanja kvadrant ili četvrtine dojke u kojem se nalazi tumor. Uklanja se tumor s dijelom okolnog zdravog tkiva i sentinel limfnim čvorom. Cilj je kvadrantektomije, osim uklanjanja tumora, i očuvanje izgleda dojke.

- lumpektomija – operativni zahvat sličan kvadrantektomiji kojim se uklanjanje tumor iz dojke i mali dio okolnih rubova. Uklanja se manji dio tkiva u usporedbi sa kvadrantektomijom.

- segmentektomija - poštedna operacija kojom uklanja specifični segment dojke u kojem je tumor. Ova vrsta zahvata ima za cilj uklanjanje tumora, dok se istovremeno zadržava što je moguće veći dio zdravog tkiva dojke, što može pružiti estetski i emocionalni benefit pacijenticama.

Priprema za poštednu operaciju dojke

Priprema za poštednu operaciju dojke važan je korak u postizanju uspješnog ishoda i oporavka pacijentice.

FOTO: Thirdman

Nekoliko savjeta za pripremu prije operativnog zahvata:

- Informirajte se - informiranje o samoj operaciji važno je kako biste ostali smireni. Razgovarajte sa kirurgom o svemu što vas zanima vezano uz poštednu operaciju dojke. Pitajte o očekivanjima, mogućim komplikacijama, rizicima i oporavku.

- Zdravstveno stanje - liječnik će provesti medicinsku evaluaciju kako bi utvrdio vaše opće zdravstveno stanje. Ovo uključuje laboratorijsku analizu krvi i dodatne pretrage kao što su ultrazvuk, mamografija ili magnetska rezonanca.

- Prehrambene smjernice - pravilna prehrana može pomoći u jačanju imunološkog sustava prije samog operativnog zahvata i olakšati proces oporavka.

- Pokušajte prestati pušiti i ograničite konzumaciju alkohola - važno je prestati pušiti nekoliko tjedana prije operacije, jer pušenje može povećati rizik od komplikacija. Ograničite konzumaciju alkohola, alkohol može utjecati na anesteziju i oporavak.

- Lijekovi koje uzimate – prilikom anesteziološke obrade važno je navesti anesteziologu sve lijekove koje uzimate. Neki lijekovi mogu imati utjecaj na anesteziju. Možda će vam preporučiti privremeno prekidanje određenih lijekova prije operacije.

- Psihološka priprema - operacija može biti emocionalno iscrpljujuća, stoga je važno pripremiti se. Razgovarajte s obitelji, prijateljima ili psihoterapeutom ako osjećate potrebu.

Operacija i postoperativni oporavak

Prije same operacije medicinska sestra stavlja intravenozno infuziju u šaku tako da možete primiti lijekove za opuštanje ili ćete ih dobiti intramuskularno ili u obliku tablete.

Nakon dolaska u operacijsku salu, dobit ćete opću anesteziju koja uključuje primjenu različitih lijekova u koje spadaju intravenozni i inhalacijski anestetici, lijekovi za mišićnu relaksaciju, analgetici i na kraju se provodi trahealna intubacija kojom će anestetički plinovi doći do pluća.

Kada ste u općoj anesteziji kirurg pravi rez na dojci kako bi pristupio tumoru. Veličina reza varira ovisno o veličini tumora.

FOTO: Anna Shvets

Nakon što je pristupio tumoru, kirurg ga pažljivo uklanja zajedno s rubovima zdravog okolnog tkiva. Također provjerava sentinel limfni čvor, koji je najbliži tumoru.

Nakon uklanjanja tumora, kirurg zatvara rez, koristeći tehniku kojom će ožiljak biti minimalno vidljiv kako bi se poboljšao estetski izgled dojke. Također postavlja drenažnu cijev kako bi se osiguralo pravilno izlučivanje tekućine iz operiranog područja.

Neposredno nakon operacije, provest ćete određeno vrijeme u prostoriji za buđenje kako bi se osiguralo da nema neposrednih komplikacija. Tijekom tog vremena, medicinsko osoblje vodi brigu o vama, prati vitalne znakove i daje lijekove za ublažavanje bolova.

Moguće komplikacije

Iako je poštedna operacija dojke relativno sigurna, kao i kod svakog kirurškog zahvata, može doći do komplikacija.

Komplikacije koje se mogu javiti nakon poštedne operacije:

- Infekcija – postoji rizik od infekcije, što može zahtijevati liječenje antibioticima ili po potrebi dodatnim zahvatima. Važno se pridržavati uputa o higijeni rane i pratiti eventualne znakove infekcije poput oticanja, crvenila ili gnojnog iscjetka.

- Krvarenje - iako je rijetko, krvarenje se može javiti nakon operacije.

- Ožiljak - ožiljak je normalan dio procesa zarastanja, ali ponekad može biti izraženiji ili uzrokovati bol i nelagodu.

- Pokretljivost ruke i limfni sustav - poštedna operacija dojke može imati utjecaj na pokretljivost ruke i ramena kao i na limfni sustav. Može se javiti oticanje ruke (limfedem) te ukočenost i slabost mišića. Važno je početi vježbati odmah nakon operacije kako biste izbjegli ove komplikacije.

FOTO: Rebekah Vos

Oporavak nakon poštedne operacije

Oporavak nakon poštedne operacije raka dojke važan je za postizanje uspješnog ishoda liječenja. Važno je da su pacijentice informirane o procesu oporavka kako bi znale što mogu očekivati.

Donosimo nekoliko važnih faktora vezanih uz oporavak:

- Praćenje u bolnici - nakon operacije bit ćete zadržani u bolnici nekoliko dana. Medicinsko osoblje pružit će odgovarajuću skrb, voditi brigu o rani i osigurati ublažavanje boli.

- Njega rane - pravilna njega rane od iznimne je važnosti. Dobit ćete upute o higijeni rane, promjeni zavoja i primjeni masti ili krema. Briga o rani pomaže u sprečavanju infekcija i u zacjeljivanju.

- Ublažavanje bolova – oporavak nakon operacije može biti praćen bolovima. Liječnik će propisati lijekove za ublažavanje bolova i pružiti upute o njihovom pravilnom uzimanju.

- Povratak uobičajenim aktivnostima – dobit ćete upute o povratku uobičajenim aktivnostima, što uključuje postupno povećavanje fizičke aktivnosti. Važno je slijediti upute liječnika kako biste smanjili rizik od komplikacija i povratili snagu i pokretljivost.

- Psihološka podrška - oporavak može imati emocionalni utjecaj na pacijentice. Važno je imati podršku obitelji, prijatelja ili psihoterapeuta kako bi se suočile s promjenama koje donosi operacija.

- Kontrole i daljnja terapija – redovito ćete dolaziti na kontrole kod kirurga kako bi se pratilo stanje, uklonili šavovi i razgovaralo o daljnjim koracima. Kirurg će vas uputiti onkologu koji će ovisno o patohistološkom (PHD) nalazu odrediti daljnju terapiju, poput zračenja, kemoterapije ili antihormonske terapije, kako bi se smanjio rizik recidiva bolesti ili uništile preostale stanice raka.

- Fizikalna terapija – može vam biti preporučena fizikalna terapija kako bi se obnovila snaga, pokretljivost i funkcionalnost ruke i ramena.

- Prehrana i zdrav životni stil - uravnotežena prehrana bogata hranjivim tvarima, redovita tjelesna aktivnost i izbjegavanje štetnih navika poput pušenja i konzumacije alkohola, mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava i bržem oporavku.

Važno je napomenuti da se oporavak razlikuje od osobe do osobe, ovisno o različitim faktorima kao što su dob, opće zdravstveno stanje i vrsta operativnog zahvata. Pacijentice bi trebale redovito komunicirati sa liječnikom, pratiti upute za njegu i slijediti plan oporavka kako bi se postigli najbolji rezultati.