ispružena ruke kod operacije raka dojke spremna za vađenje sentinel limfnog čvora čuvara
FOTO: Adrien King
RAK DOJKE

Biopsija sentinel limfnog čvora

Važan dio imunološkog sustava, koji se brine o uništavanju stanica raka, jesu limfni čvorovi. Iako je uvećanje limfnih čvorova najčešće rezultat upale ili infekcije, ponekad je to pokazatelj malignog procesa. Kod raka dojke, aksilarni limfni čvorovi prvi su do kojih dolazi drenaža iz dojke. Zbog toga se još nazivaju „čuvari“ ili „stražari.“ Kod operativnog zahvata raka dojke, radi se biopsija sentinel limfnog čvora (ili čvorova) kako bi se utvrdila proširenost bolesti u aksili. Ukoliko je sentinel negativan na maligne stanice, pokazatelj je to da se rak nije proširio na limfne čvorove. Kada se radi, na koji način, koji su nedostaci i prednosti pročitajte u tekstu.

By

Mamo

on

26/2/2023

Limfni sustav i rak dojke

Limfni sustav (limfni čvorovi i žile) imaju ulogu dreniranja tekućine iz tkiva dojke. Limfni čvorovi, kao jedan od glavnih dijelova imunološkog sustava, prve su prepreke koje brinu o uništavanju stanica raka. Uvećanje limfnih čvorova najčešće je rezultat upalnog procesa ili infekcije. Međutim, ponekad je njihovo uvećanje pokazatelj da su stanice raka nastavile rasti u njima, što pokazuje maligni proces u limfnim čvorovima.

Što je sentinel limfni čvor

Sentinel limfni čvor je prvi čvor u skupini pazušnih limfnih čvorova do kojeg dolazi limfna drenaža iz tumora dojke. Naziva se i „čuvar" ili „stražar“ dojke. Najveća je vjerojatnost da je to limfni čvor u koji će se proširiti maligne stanice iz tumora dojke. Tijekom operativnog zahvata karcinoma dojke uklanja se sentinel limfni čvor te se nakon analize odlučuje o disekciji ostalih limfnih čvorova. Ukoliko nisu pronađene stanice raka, neće biti potrebno uklanjati ostale čvorove.

Biopsija sentinel limfnog čvora

Biopsija sentinel limfnog čvora (limfnog čvora „čuvara“) alternativa je disekciji aksilarnih limfnih čvorova, a pošteda je od invazivnijeg operacijskog zahvata i nuspojava poput limfedema, trnaca, nelagodnog osjećaja u ruci ili pokretljivosti ramena.

Glavni cilj biopsije sentinel čvorova je određivanje proširenosti bolesti u aksili i standardna je tehnika za liječenje raka dojke.

Ova tehnika ima svoja ograničenja i nedostatke i mora je obaviti kirurg koji ima iskustvo.

FOTO: Cottonbro

Biopsijom sentinel čvora, umjesto većeg broja aksilarnih limfnih čvorova, uklanjaju se samo najbliži čvorovi u koje se stanice raka najčešće šire. Ako je ovaj čvor čist, velika je vjerojatnost da drugi čvorovi nisu zahvaćeni. Kirurg, prilikom operativnog zahvata, obično uklanja skupinu od dva ili tri čvora, sentinel čvor i one koji su mu najbliži.

Koji će se limfni čvor čuvar odstraniti, određuje se ubrizgavanjem plave boje ili obilježavanjem radioaktivnom tvari. Na ovaj način utvrđuje se put do prvo limfnog čvora (ili čvorova) čuvara. Kirurg zatim određuje jesu li se stanice raka iz dojke proširile u limfne čvorove. Sentinel čvorovi su prvi pokazatelj je li se rak proširio i zato se nazivaju „čuvarima.“

Uklanjanje samo jednog ili nekoliko ključnih čvorova ispod pazuha može točno procijeniti status limfnih čvorova kod žena koje imaju manji tumor i koje imaju limfne čvorove koji se ne palpiraju i ne izgledaju abnormalno prije operacije na radiološkim pretragama.

Sentinel biopsija limfnih čvorova dobra je opcija za žene s ranim stadijem invazivnog raka dojke, koje imaju nizak do umjeren rizik od zahvaćenosti limfnih čvorova.

Biopsija sentinel čvora izvodi se kod:

- manjih tumora,

- žena bez kliničkih znakova metastatske bolesti,

- radiološki negativnih aksilarnih limfnih čvorova,

- DCIS (duktalni karcinom in situ) liječen mastektomijom,

- žena koje su liječene kemoterapijom ili drugim sustavnim liječenjem (neoadjuvantno liječenje).

FOTO: Rebekah Vos

Biopsija sentinel čvora ne izvodi se kada se radi o:

- većem tumoru ili lokalno uznapredovalom tumoru,

- upalnom raku dojke,

- metastatskom raku dojke,

- DCIS liječenim poštednom operacijom dojke.

Ako sentinel čvor ne sadrži stanice raka, vjerojatno je da ih niti drugi aksilarni limfni čvorovi ne sadrže. Također su velike šanse da se rak nije proširio izvan dojke. Odluke o liječenju mogu se donositi imajući na umu ove informacije.

Nedostaci i koristi biopsije sentinel limfnih čvorova

Ponekad se, nakon što je tumor već odstranjen, pokaže da sentinel čvor (ili čvorovi) sadrži stanice raka u sebi. Ako se to dogodi, mora se obaviti novi operativni zahvat disekcije aksilarnih limfnih čvorova,  kako bi se izvadili svi zahvaćeni limfni čvorovi.

Upalni, multifokalni i multicentrični tipovi raka dojke imaju veliku vjerojatnost proširenosti u aksilarne limfne čvorove i smisleno je uraditi disekciju više čvorova.

Kod sumnjivih limfnih čvorova koji se mogu palpirati, a negativni su kod citološke punkcije i biopsije radi se biopsija sentinel limfnog čvora i provodi PHD analiza.

Disekcija aksilarnih limfnih čvorova pouzdana je metoda, ali je isto tako povezana sa većim brojem nuspojava koje utječu na kvalitetu života. Zbog toga biopsija sentinel limfnih čvorova izvrsna metoda, kao manje invazivni postupak i sa manjim postotkom nuspojava.