supresija jajnika injekcijom lhrh agonista za liječenje raka dojke prikazana kao ubod u šipak
FOTO: Deon Black
RAK DOJKE

Rak dojke i blokiranje funkcije jajnika (LHRH agonisti)

Najčešća vrsta raka dojke je hormonski ovisan rak, tj. pozitivan na estrogenski receptor (ili progesteronski). Nakon prvog dijela liječenja (operacija, kemoterapija, zračenje), kod ove vrste raka potrebno je „ugasiti“ jajnike ili blokirati njihovu funkciju da proizvode hormon estrogen. Ponekad se žene odluče na operaciju uklanjanja jajnika, no najčešće se koriste lijekovi, tzv. LHRH agonisti koji blokiraju rad jajnika, a time i proizvodnju estrogena čime izravno utječu na eventualni recidiv raka dojke. Ovi lijekovi se koriste i za očuvanje plodnosti tijekom kemoterapije. Koje su sve vrste lijekova za supresiju jajnika, njihovi učinci i nuspojave pročitajte u tekstu.

Blokiranje funkcije jajnika (supresija jajnika)

Blokiranje funkcije jajnika je primjena terapije koja zaustavlja proizvodnju estrogena u jajnicima, privremeno ili trajno.

Postoje i drugi izrazi za blokiranje funkcije jajnika kao što je supresija jajnika ili supresija funkcije jajnika.

Blokiranje funkcije jajnika se koristi:

- kao dio liječenja raka dojke kod žena u perimenopauzi (žene koje još nisu ušle u menopauzu),

- očuvanje plodnosti tijekom kemoterapije.

Neki oblici raka dojke koriste estrogen kako bi se razvili i rasli. Poznati su kao karcinomi dojke pozitivni na estrogenski receptor, hormonski ovisni karcinomi dojke ili ER+.

Prije menopauze, estrogen uglavnom proizvode jajnici.

Ako se jajnici uklone ili ako im se zaustavi rad, u tijelu ima manje estrogena koji pomaže razvoju raka. To se naziva supresija ili blokiranje funkcije jajnika.

Male količine estrogena i dalje će se proizvoditi u masnom tkivu.

Blokiranje funkcije jajnika preporuča se ako ste u perimenopauzi i rak dojke vam je pozitivan na estrogenski receptor, tj. hormonski ovisan.

Dokazano je da žene koje su u perimenopauzi, mogu imati najviše koristi od supresije jajnika. Starije žene možda neće imati toliko koristi od supresije jajnika.

Blokiranje funkcije jajnika koristi se kao dio liječenja primarnog raka dojke. Onkolog će razmotriti različite čimbenike tumora, kao što su stadij, veličina, gradus, proliferacijski indeks i hormonski status, kako bi odlučio hoće li vam koristiti supresija jajnika kao dio liječenja.

Supresija jajnika može pomoći u smanjenju rizika od recidiva raka dojke.

Također može biti i opcija liječenja za žene koje odluče ne idu na kemoterapiju zbog drugih zdravstvenih razloga.

Supresija jajnika može se koristiti za liječenje žena u perimenopauzi sa metastazama.

Supresija jajnika i plodnost

Kemoterapija može utjecati na jajnike, smanjiti broj i kvalitetu jajnih stanica te otežati pokušaj da zatrudnite.

Supresija jajnika pomoću lijekova za hormonsku terapiju može zaštititi jajnike tijekom kemoterapije, jer privremeno „isključuje“ jajnike.

Međutim, blokiranje funkcije jajnika ne može zamijeniti druge metode očuvanja plodnosti poput zamrzavanja jajnih stanica.

U razgovoru s onkologom zajedno ćete odlučiti koja je metoda i vrsta liječenja najbolja za vas.

FOTO: Joao Paulo De Souza Oliveira

Vrste supresije jajnika

Supresija jajnika može se postići:

- LHRH agonistima (hormonska terapija) – mjesečne ili tromjesečne injekcije,

- operacijom uklanjanja jajnika.

Onkolog bi vam trebao pomoći da odlučite koji je način najbolji za vas.

Korištenje hormonske terapije jedini je način postizanja supresije jajnika koja nije trajna. Ovo biste trebali uzeti u obzir prilikom donošenja odluke, posebno ako planirate u budućnosti imati djecu.

Hormonska terapija – LHRH agonisti

Neke vrste hormonske terapije blokiraju stvaranje estrogena u jajnicima.

Goserelin

Goserelin (Zoladex, Reseligo) je najčešće korišteni lijek za supresiju jajnika. Dolazi kao mali implantat u injekciji. Daje se u abdomen jednom mjesečno.

Leuprorelin

Leuprorelin se daje kao injekcija jednom mjesečno ili svaka tri mjeseca. Daje se u mišić noge ili stražnjice ili ispod kože u masno tkivo nadlaktice, bedra ili u abdomen.

Triptorelin

Triptorelin se daje kao injekcija jednom mjesečno u mišić, obično u stražnjicu ili pod kožu u trbuh.

Supresija jajnika u kombinaciji s drugim vrstama terapije

Ako primate jednu od gore navedenih injekcija za supresiju jajnika, često se kombinira s drugom vrstom hormonske terapije kao što je Tamoxifen ili lijekovi poznati kao inhibitori aromataze (Anastrozol, Eksemestan ili Letrozol).

Istraživanja su pokazala da to može smanjiti rizik od recidiva raka dojke kod žena u perimenopauzi.

Možda postoji mala prednost uzimanja inhibitora aromataze u odnosu na Tamoxifen, ali se javljaju različite nuspojave koje bi mogle utjecati na kvalitetu života.

FOTO: Anna Shvets

Inhibitori aromataze se ne koriste sami kao hormonska terapija u žena u perimenopauzi, jer nisu učinkoviti dok jajnici proizvode estrogen, ali se mogu davati uz supresiju jajnika s Goserelinom, Leuprorelinom ili Triptorelinom.

Supresija jajnika također se može koristiti u kombinaciji s inhibitorima aromataze i nekim ciljanim terapijama kao što su Abemaciklib, Palbociklib i Ribociklib.

Operacija uklanjanja jajnika

Operacija uklanjanja jajnika naziva se ooforektomija. Jajovodi, koji su uz jajnike,  uklanjaju se u isto vrijeme.

Operacija se obično izvodi laparoskopski, pomoću fleksibilne tanke cijevi s pričvršćenom kamerom. Naprave se tri mala reza, jedan u blizini pupka, jedan u blizini bikini zone i jedan sa strane trbuha. Izvodi se pod općom anestezijom.

Uklanjanje jajnika znači trenutnu i trajnu menopauzu.

Nuspojave supresije jajnika

Svatko drugačije reagira na lijekove i terapije, neke žene imaju više nuspojava od drugih.

Ako se uz kemoterapiju ili druge hormonske terapije provodi blokiranje funkcije jajnika, ponekad je teško znati koje nuspojave uzrokuje koja terapija. Najčešće nuspojave uzimanja ovih lijekova su simptomi menopauze i osteoporoza.

Simptomi menopauze uključuju:

- valunge,

- noćno znojenje,

- suhoću rodnice,

- promjene raspoloženja,

- smanjen libido

- povećanje težine,

- bolove u zglobovima i ukočenost,

- bolove u kostima,

- umor,

- mučninu.

Blokiranje funkcije jajnika postignuto hormonskom terapijom ili operacijom vjerojatno će uzrokovati jače simptome nego prirodna menopauza.

Simptomi menopauze, osobito ako su iznenadni ili intenzivni, mogu utjecati ne samo na vas, nego i na vašu okolinu.

Osteoporoza

Nedostatak estrogena tijekom duljeg vremenskog razdoblja može uzrokovati smanjenu gustoću kostiju, tj. osteoporozu.

Ženama koje primaju lijekove za supresiju jajnika obično se radi pretraga - denzitometrija, unutar prvih nekoliko mjeseci od početka liječenja. Denzitometrija mjeri gustoću kostiju.

FOTO: Engin Akyurt

Koliko dugo dugo se uzimaju lijekovi za supresiju jajnika

Blokiranje funkcije jajnika kao terapija za primarni rak dojke obično se prima pet godina.

Ako primate lijekove za supresiju jajnika zbog metastaza, nastavit će se sve dok je liječenje učinkovito.

Ako primate lijekove za supresiju jajnika kako biste pokušali očuvati plodnost tijekom kemoterapije, injekcija se obično daje najmanje dva tjedna prije početka kemoterapije, zatim svaka četiri tjedna tijekom kemoterapije.

Savjet je da ne zatrudnite dok primate hormonsku terapiju (LHRH agoniste) za supresiju jajnika, jer bi lijekovi mogli naštetiti plodu u razvoju. Moguće je zatrudnjeti tijekom primanja LHRH agonista, čak i ako su vam mjesečnice prestale ili postale neredovite.

Koristite nehormonsku metodu kontracepcije kako biste izbjegli trudnoću.

Kako se nositi sa posljedicama i nuspojavama supresije jajnika

Nekim ženama suočavanje s učincima blokiranja funkcije jajnika i moguće rane menopauze izazvane liječenjem može biti teško.

Razgovarajte s onkologom o mogućim dobrobitima i rizicima supresije jajnika, jer je vrlo važno shvatiti da je dobrobit veća od nuspojava i rizika.

Istraživanje je pokazalo da je veća vjerojatnost da će mlađe žene rano prestati uzimati hormonsku terapiju, ako ne dobiju pomoć s nastalim nuspojavama pa je važna podrška, posebno psihološka, ako vam je potrebna. Neuzimanje hormonske terapije preporučeno vrijeme može povećati rizik od recidiva raka dojke.

Niste sami u ovom problemu. Nekim ženama pomaže razgovarati o svojim osjećajima i brigama sa onkologom ili liječnikom od povjerenja. Ako osjećate da vam je potrebno, najbolje je potražiti psihološku pomoć.