žena koja u rukama drži tablete inhibitore aromataze za antihormonsko liječenje raka dojke
FOTO: Towfiqu Barbhuiya
RAK DOJKE

Inhibitori aromataze za liječenje raka dojke

Inhibitori aromataze koriste se kao antihormonska terapija koja smanjuje razinu estrogena kod žena u menopauzi, za liječenje raka dojke s pozitivnim hormonskim receptorima. Važno je pridržavati se uputa o uzimanju inhibitora aromataze, jer smanjuju rizik od recidiva i poboljšavaju prognozu bolesti. Više informacija o mehanizmu djelovanja, vremenu uzimanja, nuspojavama i njihovom ublažavanju, možete pronaći u nastavku teksta.

By

Mamo

on

6/1/2023

Što su inhibitori aromataze?

Inhibitori aromataze su lijekovi koji se koriste za liječenje hormonski ovisnog raka dojke. Djeluju tako da blokiraju enzim aromatazu, što rezultira smanjenjem ili zaustavljanjem pretvaranja androgena (muških spolnih hormona) u estrogene. Krajnji rezultat je manje estrogena za stimuliranje rasta hormonski ovisnih tumora i smanjenje rizika od recidiva raka dojke.

Inhibitori aromataze ne djeluju na rak dojke s negativnim hormonskim receptorima.

Vrste inhibitora aromataze za liječenje raka dojke

Za liječenje raka dojke koristi se nekoliko vrsta inhibitora aromataze.

Najčešći su:

- Arimidex (Anastrozol) - Djeluje blokirajući enzim aromatazu, što smanjuje pretvaranje androgena u estrogen. Rezultat je smanjenje razine estrogena u organizmu, što može usporiti rast hormonski pozitivnog raka dojke i smanjiti rizik od recidiva bolesti;

- Aromasin (Eksemestan) - Slično kao i Anastrozol, Eksmestan djeluje blokirajući aromatazu i smanjujući proizvodnju estrogena;

- Femara (Letrozol) - Djelovanje je kao kod gore navedenih lijekova.

Tijekom perimenopauze, većinu estrogena u tijelu proizvode jajnici. Važno je napomenuti da inhibitori aromataze ne mogu zaustaviti jajnike u proizvodnji estrogena. Stoga se ovi lijekovi obično propisuju ženama koje su već prošle menopauzu.

Međutim, inhibitore aromataze mogu koristiti i žene oboljele od raka dojke s pozitivnim hormonskim receptorima u perimenopauzi. U takvim slučajevima kombiniraju se s drugim lijekovima, kao što su LHRH agonisti, koji su namijenjeni zaustavljanju funkcije jajnika.

Arimidex

Arimidex (Anastrozol) je inhibitor aromataze koji se koristi:

- kako bi se smanjio rizik od povrata raka dojke u ranom stadiju kod žena u menopauzi, nakon operativnog zahvata;

- kao prvi odabir za liječenje raka dojke s pozitivnim hormonskim receptorima u uznapredovalom stadiju, kod žena u menopauzi;

- za liječenje raka dojke u uznapredovalom stadiju, ako je došlo do progresije nakon liječenja Tamoxifenom, kod žena u menopauzi.

Važno je znati da se Arimidex ne smije uzimati istodobno s Tamoxifenom.

FOTO: Niklas Hamann

Kako djeluje Arimidex

Arimidex djeluje tako da blokira enzim aromatazu, što zaustavlja proizvodnju estrogena. Kao rezultat toga, estrogen ne stimulira rast stanica raka dojke s pozitivnim hormonskim receptorima.

Važno je napomenuti da Arimidex ne djeluje na rak dojke s negativnim hormonskim receptorima.

Kada se koristi Arimidex

Arimidex se primjenjuje kod liječenja žena u menopauzi koje imaju dijagnozu raka dojke u ranom ili uznapredovalom stadiju s pozitivnim hormonskim receptorima. Važno je napomenuti da se Arimidex ne preporuča za liječenje žena u perimenopauzi.

Također, ne biste trebali uzimati Arimidex ako dojite, ako ste trudni ili pokušavate zatrudnjeti. Tijekom uzimanja Arimidexa, preporuča se upotreba učinkovite nehormonske kontracepcije. Posavjetujte se sa svojim onkologom kako biste odabrali najprikladniju vrstu nehormonske kontracepcije.

Koliko dugo se uzima Arimidex

Arimidex je tableta koja se uzima jednom dnevno.

Kod žena u menopauzi s dijagnozom ranog stadija raka dojke s pozitivnim hormonskim receptorima, Arimidex se propisuje na petogodišnje razdoblje nakon operativnog zahvata, kako bi se smanjio rizik od recidiva.

Nakon prvih pet godina, terapija Arimidexom ili drugim inhibitorom aromataze može se produžiti na dodatnih pet godina, čineći ukupno deset godina antihormonskog liječenja.

Pacijentice s uznapredovalim stadijem raka dojke pozitivnog na hormonske receptore, Arimidex uzimaju kontinuirano dok je lijek učinkovit.

Nuspojave Arimidexa

Kao i većina lijekova za liječenje raka dojke, Arimidex može uzrokovati nuspojave.

FOTO: Anna Tarazevich

Najčešće nuspojave Arimidexa su:

- valunzi,

- slabost,

- artritis,

- bol u zglobovima,

- grlobolja,

- visoki krvni tlak,

- depresija,

- mučnina,

- povraćanje,

- osip,

- osteoporoza,

- lomovi kostiju,

- bolovi u leđima,

- nesanica,

- glavobolja,

- oticanje potkoljenica ili ruku.

Ostale ozbiljne nuspojave Arimidexa:

- Srčani problemi: kod žena koje već imaju dijagnozu srčanih bolesti uzrokovanih suženjem srčanih arterija, Arimidex može povećati rizik od dodatnih srčanih problema. Odluka o uzimanju Arimidexa treba biti pažljivo razmotrena od strane onkologa kako bi se ocijenio potencijalni rizik i korist.

- Gubitak koštane mase: Arimidex smanjuje količinu estrogena u tijelu, što može rezultirati smanjenjem gustoće kostiju i povećanim rizikom od prijeloma. Ako vam je dijagnosticirana osteopenija ili osteoporoza, vaš onkolog može razmotriti alternativnu antihormonsku terapiju, kao što je Tamoxifen. Važno je redovito pratiti gustoću kostiju dok koristite Arimidex.

- Povišen kolesterol: u određenim situacijama Arimidex može povećati razinu kolesterola u krvi. Ako već imate visoku razinu kolesterola, bit će potrebno redovito nadzirati i pratiti njegovu razinu dok uzimate Arimidex.

Aromasin

Aromasin (Eksemestan) je inhibitor aromataze koji se koristi:

- kako bi se smanjio rizik od povrata raka dojke u ranom stadiju,  pozitivnog na hormonske receptore kod žena u menopauzi. Preporuča se pet godina kontinuirane antihormonske terapije nakon operativnog zahvata,

- za liječenje raka dojke u uznapredovalom stadiju ako je došlo do progresije nakon liječenja Tamoxifenom, kod žena u menopauzi.

FOTO: Nastya Dulhiier

Kako djeluje Aromasin

Kao i Arimidex, Aromasin djeluje blokiranjem enzima aromataze, čime se smanjuje količina dostupnog estrogena za poticanje rasta stanica raka dojke pozitivnog na hormonske receptore.

Kada se koristi Aromasin

Aromasin se koristi za liječenje žena u menopauzi koje imaju dijagnozu raka dojke u ranom ili uznapredovalom stadiju s pozitivnim hormonskim receptorima.

Aromasin se ne preporuča za liječenje raka dojke kod žena u perimenopauzi i ne smije se uzimati istovremeno s lijekovima ili suplementima koji sadrže estrogen.

Lijekovi i dodaci prehrani koje trebate izbjegavati ako uzimate Aromasin:

- Lijekovi koji su induktori CYP3A4, jer smanjuju učinke Aromasina. Ova skupina lijekova uključuje Rifamate (Rifampin), antibiotik koji se koristi za liječenje tuberkuloze i Carbatrol (Karbamazepin) koji se koristi za liječenje epilepsije.

- Gospina trava, biljni dodatak, također se smatra induktorom CYP3A4 pa se ne smije uzimati s Aromasinom.

Ne smijete uzimati Aromasin ako ste trudni, dojite ili pokušavate zatrudnjeti.

Koliko dugo se uzima Aromasin

Aromasin je tableta koja se uzima jednom dnevno, dostupna je i kao generički lijek.

U slučaju ranog stadija raka dojke preporuča se petogodišnje kontinuirano uzimanje Aromasina, a nakon toga se nastavlja prema dogovoru s onkologom.

Kod uznapredovalog stadija raka dojke Aromasin se primjenjuje ako je došlo do progresije bolesti nakon liječenja Tamoxifenom i primjenjuje se sve dok terapija donosi korist.

Nuspojave Aromasina

Najčešće nuspojave Aromasina su:

- valunzi,

- umor,

- bol u zglobovima,

- glavobolja,

- nesanica,

- znojenje.

FOTO: Katherine Hanlon

Ostale nuspojave koje Aromasin može izazvati:

- Gubitak koštane mase: budući da Aromasin smanjuje razinu estrogena u organizmu, može dovesti do gubitka koštane mase i povećanog rizika od prijeloma. Stoga je važno redovito pratiti gustoću kostiju.

- Niske razine vitamina D: obzirom da mnoge žene s dijagnosticiranim ranim stadijem raka dojke često imaju niske razine vitamina D, važno je redovito kontrolirati njegovu razinu tijekom primjene Aromasina.

Femara

Femara (Letrozol) je inhibitor aromataze koji se koristi:

- za smanjenje rizika od recidiva hormonski pozitivnog raka dojke u ranom stadiju kod žena u menopauzi, nakon operacije,

- kao prvi ili drugi izbor za rak dojke u uznapredovalom stadiju s pozitivnim hormonskim receptorima kod žena u menopauzi.

Femara se ne smije uzimati istovremeno s Tamoxifenom.

Kako djeluje Femara

Djelovanje Femare slično je Arimidexu i Aromasinu - blokira enzim aromatazu, smanjujući dostupnost estrogena za poticanje rasta stanica raka dojke s pozitivnim hormonskim receptorima.

Femara neće imati učinka na rak dojke s negativnim hormonskim receptorima.

Važno je napomenuti da, ako imate cirozu ili druge probleme s jetrom, Femara može imati pojačan učinak pa onkolog može preporučiti manje doze.

Kada se koristi Femara

Femara se primjenjuje kod liječenja žena u menopauzi s dijagnozom raka dojke u ranom ili uznapredovalom stadiju, koji je pozitivan na hormonske receptore.

Važno je napomenuti da se Femara ne preporuča za liječenje raka dojke kod žena u perimenopauzi.

Također, Femaru ne bi trebali uzimati ako dojite, trudni ste ili pokušavate zatrudnjeti.

Koliko dugo se uzima Femara

Femara je tableta koja se uzima jednom dnevno.

Ako vam je dijagnosticiran rani stadij raka dojke s pozitivnim hormonskim receptorima, Femaru možete uzimati na dva načina:

- kao prvi izbor antihormonske terapije nakon operacije raka dojke, primjenjuje se kontinuirano tijekom pet godina,

- kao drugi izbor antihormonske terapije nakon pet godina primjene Tamoxifena. U ovom slučaju Femaru biste uzimali tijekom pet godina, što čini ukupno deset godina antihormonske terapije.

Ako vam je dijagnosticiran rak dojke u uznapredovalom stadiju s pozitivnim hormonskim receptorima, Femara se uzima sve dok ima koristi od lijeka.

FOTO: Tim Samuel

Nuspojave Femare

Kao i gotovo svi lijekovi koji se koriste za liječenje raka dojke, Femara može izazvati nuspojave.

Najčešće nuspojave Femare su:

- valunzi,

- bolovi u zglobovima i kostima,

- slabost,

- glavobolja,

- vrtoglavica,

- povišen kolesterol,

- znojenje.

Ozbiljnije nuspojave Femare mogu uključivati:

- Gubitak koštane mase: budući da Femara smanjuje količinu estrogena u tijelu, može dovesti do slabljenja kostiju i većeg rizika od njihovog prijeloma. Ako vam je dijagnosticirana osteopenija ili osteoporoza, biti će potrebno praćenje gustoće kostiju dok uzimate Femaru.

- Povišen kolesterol: u nekim slučajevima Femara može povećati razinu kolesterola u krvi.

- Vrtoglavica i umor.

Važno je redovito uzimati lijek

Istraživanja su pokazala da gotovo polovica žena kojima je propisana terapija inhibitorima aromataze prerano prekida liječenje, često zbog neugodnih ili bolnih nuspojava.

Važno je istaknuti da uzimanje antihormonske terapije kroz propisano vrijeme može smanjiti rizik od recidiva za pedeset posto i smanjiti smrtnost od raka dojke za oko trideset posto.

Ako imate ozbiljne nuspojave tijekom uzimanja inhibitora aromataze, važno je odmah se konzultirati sa svojim onkologom

Kako ublažiti nuspojave:

Donosimo nekoliko savjeta kako se nositi s nuspojavama koje donosi liječenje inhibitorima aromataze:

- dokazano je da terapije poput akupunkture ublažavaju bol, uključujući bol u zglobovima,

- pokazalo se da vježbanje ublažava bolove u zglobovima i povećava gustoću kostiju,

- po potrebi uzmite lijekove protiv bolova,

- u dogovoru s vašim onkologom možete razmotriti prilagodbu doze ili prijelaz na drugu vrstu antihormonske terapije.