žena koja uzima uzima tablete inhibitore aromataze za hormonsko liječenje raka dojke
FOTO: Towfiqu Barbhuiya
RAK DOJKE

Inhibitori aromataze za liječenje raka dojke

Inhibitori aromataze koriste se kao hormonska terapija koja snižava razinu estrogena kod žena koje su u menopauzi, za liječenje raka dojke s pozitivnim hormonskim receptorima. Važno je uzimati inhibitore aromataze kako je propisano od strane onkologa, jer smanjuju recidiv i smrtnost od raka dojke. Inhibitori aromataze koji se koriste za liječenje raka dojke su Arimidex, Aromasin i Femara. Uz ove lijekove važno je pratiti gustoću kostiju, jer manjak estrogena uzrokuje smanjenje njihove gustoće. Sve o djelovanju, vremenu uzimanja, nuspojavama kao i njihovom ublažavanju pročitajte u tekstu.

By

Breastcancer.org

on

6/1/2023

Inhibitori aromataze djeluju tako da blokiraju enzim aromatazu, što znači da je dostupno manje estrogena za stimuliranje rasta stanica raka dojke. Koriste se za liječenje raka dojke s pozitivnim hormonskim receptorima, kojemu je potreban estrogen za rast.

Ne djeluju na rak dojke s negativnim hormonskim receptorima.

Inhibitora aromataze za liječenje raka dojke:

- Arimidex (Anastrozol)

- Aromasin (Eksemestan)

- Femara (Letrozol)

Inhibitori aromataze ne mogu zaustaviti jajnike u stvaranju estrogena. Radi toga liječnici propisuju ove lijekove uglavnom ženama koje su u menopauzi. Prije menopauze većinu estrogena u tijelu stvaraju jajnici.

Ipak, inhibitori aromataze mogu se kombinirati s lijekovima koji zaustavljaju rad jajnika (LHRH agonisti) za liječenje raka dojke s pozitivnim hormonskim receptorima, kod žena koje su u perimenopauzi.

Nuspojave inhibitora aromataze

Onkolog može propisati inhibitore aromataze ako imate nuspojave na druge vrste hormonske terapije.

Ako vam je propisan inhibitor aromataze za liječenja raka dojke, možda biste trebali zatražiti procjenu gustoće kostiju (denzitometrija). Rezultati nalaza gustoće kostiju mogu pomoći u odluci trebate li uzimati lijek za jačanje kostiju istodobno s inhibitorom aromataze.

Najčešće nuspojave inhibitora aromataze su ukočenost i bol u zglobovima. Mogu uzrokovati srčane probleme, gubitak koštane mase (osteoporozu) i lomove kostiju.

Ako imate nuspojave kod uzimanja inhibitora aromataze, odmah obavijestite svog onkologa.

Arimidex

Arimidex (Anastrozol) je inhibitor aromataze koji se koristi:

- za smanjenje rizika od povratka raka dojke u ranom stadiju kod žena u menopauzi, nakon operacije,

- kao prvi odabir za liječenje raka dojke s pozitivnim hormonskim receptorima u uznapredovalom stadiju kod žena u menopauzi,

- za liječenje raka dojke u uznapredovalom stadiju koji se povećao nakon liječenja Tamoxifenom kod žena u menopauzi.

Važno je znati da se Arimidex ne smije uzimati istodobno s Tamoxifenom.

FOTO: Niklas Hamann

Kako djeluje Arimidex

Arimidex djeluje tako da blokira enzim aromatazu, zaustavlja proizvodnju estrogena. To znači da je dostupno manje estrogena za stimuliranje rasta stanica raka dojke pozitivnog na hormonske receptore.

Arimidex neće djelovati na rak dojke s negativnim hormonskim receptorima.

Kada se koristi Arimidex

Arimidex se koristi za liječenje žena u menopauzi s dijagnozom raka dojke u ranom ili uznapredovalom stadiju s pozitivnim hormonskim receptorima.

Arimidex se obično ne koristi za liječenje žena prije menopauze.

Ne smijete uzimati Arimidex ako dojite, trudni ste ili pokušavate zatrudnjeti. Trebali biste koristiti učinkovitu nehormonsku vrstu kontracepcije dok uzimate Arimidex. Razgovarajte s onkologom koja vrsta nehormonske kontracepcije bi bila najbolja za vas.

Koliko dugo se uzima Arimidex

Arimidex je tableta koja se uzima jednom dnevno.

Kod žena u menopauzi s dijagnozom ranog stadija raka dojke s pozitivnim hormonskim receptorima Arimidex se uzima pet godina nakon operacije, kako bi smanjio rizik od recidiva.

Nakon toga, može se produžiti uzimanje Arimidexa ili nekog drugog inhibitora aromataze dodatnih pet godina, ukupno deset godina liječenja hormonskom terapijom.

Ako vam je dijagnosticiran rak dojke u uznapredovalom stadiju s pozitivnim hormonskim receptorima, nastavite uzimati Arimidex sve dok lijek djeluje.

Arimidex nuspojave

Kao gotovo svi lijekovi koji se koriste za liječenje raka dojke, Arimidex može izazvati nuspojave.

FOTO: Anna Tarazevich

Najčešće nuspojave Arimidexa su:

- valunzi,

- slabost,

- artritis,

- bol u zglobovima,

- grlobolja,

- visoki krvni tlak,

- depresija,

- mučnina,

- povraćanje,

- osip,

- osteoporoza,

- lomovi kostiju,

- bolovi u leđima,

- nesanica,

- glavobolja,

- oticanje potkoljenica ili ruku.

Druge ozbiljne nuspojave Arimidexa:

- Srčani problemi: kod žena s već postojećim srčanim dijagnozama uzrokovanim suženjem srčanih arterija, Arimidex povećava rizik od daljnjih srčanih problema. Onkolog mora odvagnuti rizik i korist uzimanja Arimidexa.

- Gubitak koštane mase: budući da Arimidex smanjuje količinu estrogena u tijelu, može dovesti do slabljenja kostiju i veće mogućnosti prijeloma istih. Ako vam je dijagnosticirana osteopenija ili osteoporoza, onkolog može preporučiti da uzimate drugi hormonsku terapiju, kao što je Tamoxifen. Također ćete morati pratiti gustoću kostiju dok uzimate Arimidex.

- Povišen kolesterol: u nekim slučajevima Arimidex može povećati razinu kolesterola u krvi. Ako imate visok kolesterol, morat ćete pratiti njegovu razinu dok uzimate Arimidex.

Aromasin

Aromasin (Eksemestan) je inhibitor aromataze koji se koristi:

- za smanjenje rizika od povratka ranog stadija raka dojke pozitivnog na hormonske receptore kod žena u menopauzi, sve skupa pet godina hormonske terapije nakon operacije,

- za liječenje raka dojke u uznapredovalom stadiju koji se povećao nakon liječenja Tamoxifenom kod žena u menopauzi.

FOTO: Nastya Dulhiier

Kako djeluje Aromasin

Kao i Arimidex, Aromasin blokira enzim aromatazu, što znači da je dostupno manje estrogena za stimuliranje rasta stanica raka dojke pozitivnog na hormonske receptore.

Kada se koristi Aromasin

Koristi se za liječenje žena u menopauzi koje imaju dijagnozu raka dojke u ranom ili uznapredovalom stadiju s pozitivnim hormonskim receptorima.

Aromasin se obično ne koristi za liječenje žena u perimenopauzi.

Ne smije se uzimati s lijekovima ili suplementima koji sadrži estrogen.

Lijekovi i dodaci prehrani koje trebate izbjegavati ako uzimate Aromasin:

- Lijekovi koji su induktori CYP3A4, jer smanjuju učinke Aromasina. Ova skupina lijekova uključuje Rifamate (Rifampin), antibiotik koji se koristi za liječenje tuberkuloze i Carbatrol (Karbamazepin) koji se koristi za liječenje epilepsije.

- Gospina trava, biljni dodatak, također se smatra induktorom CYP3A4 pa se ne smije uzimati s Aromasinom.

Ne smijete uzimati Aromasin ako ste trudni, dojite ili pokušavate zatrudnjeti.

Koliko dugo se uzima Aromasin

Aromasin je tableta koja se uzima jednom dnevno. Dostupan je kao generički lijek.

Ako vam je dijagnosticiran rak dojke u ranom stadiju, Aromasin se uzima ukupno pet godina u kontinuitetu, a nakon toga po potrebi uz dogovor s onkologom.

Ako vam je dijagnosticiran rak dojke u uznapredovalom stadiju, prelazite na Aromasin ako se rak povećao nakon liječenja Tamoxifenom. Aromasin se uzima sve dok ima koristi od liječenja.

Aromasin nuspojave

Najčešće nuspojave Aromasina su:

- valunzi,

- umor,

- bol u zglobovima,

- glavobolja,

- nesanica,

- znojenje.

FOTO: Katherine Hanlon

Ostale nuspojave koje Aromasin može izazvati:

- gubitak koštane mase: budući da Aromasin smanjuje količinu estrogena u tijelu, može dovesti do slabljenja kostiju i rizik od njihovog prijeloma. Potrebno je pratiti gustoću kostiju.

- snižene razine vitamina D: budući da mnoge žene s dijagnosticiranim ranim stadijem raka dojke imaju niske razine vitamina D, morat ćete pratiti njegovu razinu dok uzimate Aromasin.

Femara

Femara (Letrozol) je inhibitor aromataze koji se koristi:

- za smanjenje rizika od recidiva hormonski pozitivnog raka dojke u ranom stadiju kod žena u menopauzi, nakon operacije,

- kao prvi ili drugi izbor za rak dojke u uznapredovalom stadiju s pozitivnim hormonskim receptorima kod žena u menopauzi.

Femara se ne smije uzimati istovremeno s Tamoxifenom.

Kako djeluje Femara

Djelovanje Femare isto je kao i kod Arimidexa i Aromasina, blokira enzim aromatazu, što znači da je dostupno manje estrogena za stimuliranje rasta stanica raka dojke pozitivnog na hormonske receptore.

Femara neće djelovati na raka dojke s negativnim hormonskim receptorima.

Ako imate cirozu ili druge probleme s jetrom, Femara može imati pojačan učinak. Onkolog može preporučiti uzimanje manje doze Femare.

Kada se koristi Femara

Femara se koristi za liječenje žena u menopauzi kojima je dijagnosticiran rak dojke u ranom ili uznapredovalom stadiju, s pozitivnim hormonskim receptorima.

Femara se ne koristi za liječenje raka dojke kod žena u perimenopauzi.

Ne smijete uzimati Femaru ako dojite, trudni ste ili pokušavate zatrudnjeti.

Koliko dugo se uzima Femara

Femara je tableta koja se uzima jednom dnevno.

Ako vam je dijagnosticiran rani stadij raka dojke s pozitivnim hormonskim receptorima, Femaru možete uzimati na dva načina:

- kao prvi lijek izbora za hormonsku terapiju nakon operacije raka dojke, uzima se pet godina,

- kao drugi lijek za hormonsku terapiju nakon pet godina Tamoxifena; u ovom slučaju uzimali biste Femaru pet godina, ukupno deset godina hormonske terapije.

Ako vam je dijagnosticiran rak dojke u uznapredovalom stadiju s pozitivnim hormonskim receptorima, Femara se uzima sve dok ima koristi od lijeka.

FOTO: Tim Samuel

Femara nuspojave

Kao i gotovo svi lijekovi protiv raka dojke, Femara može izazvati nuspojave.

Najčešće nuspojave Femare su:

- valunzi,

- bolovi u zglobovima i kostima,

- slabost,

- glavobolja,

- vrtoglavica,

- povišen kolesterol,

- znojenje.

Ozbiljnije nuspojave Femare mogu uključivati:

- Gubitak koštane mase: budući da Femara smanjuje količinu estrogena u tijelu, može dovesti do slabljenja kostiju i većeg rizika od njihovog prijeloma. Ako vam je dijagnosticirana osteopenija ili osteoporoza, biti će potrebno praćenje gustoće kostiju dok uzimate Femaru.

- Povišen kolesterol: u nekim slučajevima Femara može povećati razinu kolesterola u krvi.

- Vrtoglavica i umor.

Istraživanja pokazuju da polovica žena kojima su propisani inhibitori aromataze, rano prestane uzimati lijek, u mnogim slučajevima zbog zabrinjavajućih ili bolnih nuspojava.

Ipak, vrlo je važno znati da uzimanje hormonske terapije kroz propisano vrijeme može smanjiti rizik od recidiva za pedeset posto i smanjuje smrtnost od raka dojke za oko trideset posto.

Ako imate ozbiljnije nuspojave kod uzimanja inhibitora aromataze, odmah razgovarajte sa svojim onkologom.

Kako ublažiti nuspojave:

- dokazano je da terapije poput akupunkture ublažavaju bol, uključujući bolove u zglobovima,

- pokazalo se da vježbanje ublažava bolove u zglobovima i povećava gustoću kostiju,

- uzimanje lijekova protiv bolova,

- u dogovoru s onkologom možete se prebaciti na drugu vrstu hormonske terapije ili uzeti drugu dozu.