Žena koja je ostala bez kose nakon kemoterapije za rak dojke veže rozu maramu oko glave
FOTO: Thirman
RAK DOJKE

Kemoterapija kod raka dojke

Kemoterapija jedna je od ključnih faza liječenja raka dojke, pružajući učinkovit terapijski pristup u borbi protiv ove zloćudne bolesti. Kemoterapija cilja na maligne stanice koje se brzo dijele, suzbijajući njihov rast i širenje. Iako donosi znatnu korist, kemoterapija može izazvati neugodne nuspojave, koje se prate i ublažavaju uz podršku onkologa.

By

Mamo

on

17/8/2023

Što je kemoterapija?

Kemoterapija je način liječenja koji se koristi za kontrolu rasta i uništavanje malignih stanica u tijelu. Primjenjuje se u liječenju različitih vrsta karcinoma i važan je za poboljšanje kvalitete života pacijenata.

Jedna od najbitnijih karakteristika kemoterapije je njezina selektivnost u ciljanju brzorastućih, malignih stanica. Nuspojave nastaju, jer kemoterapija utječe i na druge stanice koje se brzo dijele.

Kemoterapija se može primjenjivati intravenozno infuzijom, oralnom primjenom ili intramuskularnim injekcijama, ovisno o dijagnozi. Onkolog radi individualni plan liječenja, uzimajući u obzir karakteristike tumora i zdravstveno stanje pacijenta.

Liječenje kemoterapijom može se kombinirati s drugim metodama liječenja, poput kirurškog zahvata i radioterapije, kako bi se postigao maksimalan terapijski učinak. Ovakav pristup može značajno povećati šanse za uspješno liječenje i poboljšanje prognoze kod pacijenata s karcinomom.

Unatoč prednostima, kemoterapija može uzrokovati nuspojave kao što su umor, mučnina, gubitak kose ili probleme s probavom.

Kemoterapija kod raka dojke

Kemoterapija ima važnu ulogu u liječenju raka dojke i jedan je od najboljih načina u suzbijanju zloćudnih stanica.

Kemoterapija u liječenju raka dojke primjenjuje se na različite načine, ovisno o stadiju bolesti, tipu tumora i općem zdravstvenom stanju pacijentice. Najčešće se primjenjuje intravenozno. Kemoterapijski lijekovi djeluju na zloćudne stanice, inhibirajući njihovu brzu podjelu i rast, a time i sprečavajući širenje tumora na druge organe.

Jedna od ključnih prednosti kemoterapije kod raka dojke je njena sposobnost na ciljanje stanica koje se brzo množe. Također može utjecati i na zdrave stanice koje se brzo dijele, poput stanica koštane srži ili stanica sluznice probavnog sustava, što može uzrokovati nuspojave kao što su umor, mučnina, gubitak kose ili probavne probleme.

Iako kemoterapija ima nuspojave, iznimno je učinkovita u liječenju raka dojke i može značajno poboljšati prognozu i preživljavanje pacijentica. U kombinaciji s drugim načinima liječenja, kao što su kirurško liječenje, radioterapija ili imunoterapija, kemoterapija postaje ključni dio sveobuhvatnog pristupa liječenja raka dojke.

Onkolog prati pacijenticu tijekom procesa kemoterapije kako bi se osigurao najbolji mogući ishod i smanjile nuspojave. Individualni plan liječenja, prilagođen potrebama svake pacijentice, ključan je za dobivanje optimalnih rezultata liječenja.

Kemoterapija predstavlja učinkovitu terapiju za suzbijanje zloćudnih stanica kod raka dojke i omogućuje pacijenticama izlječenje i poboljšanje kvalitete života.

FOTO: Shvets

Mehanizam djelovanja kemoterapije

Kemoterapija je oblik liječenja kod kojeg se koriste posebni lijekovi – citostatici, kako bi ciljano djelovali na brzorastuće stanice, uključujući zloćudne stanice u dojci. Osnovni mehanizam djelovanja kemoterapije temelji se na sposobnosti citostatika da spriječe diobu stanica, čime se usporava ili zaustavlja rast tumora.

Karakteristika malignih stanica je da se nekontrolirano dijele i rastu, što ih čini osjetljivijima na djelovanje citostatika. Kemoterapijski lijekovi mogu ciljano oštetiti DNA zloćudnih stanica, uzrokujući prekid diobe stanica i izazivajući programiranu staničnu smrt, poznatu kao apoptoza. Na ovaj način, kemoterapija smanjuje broj malignih stanica u tumoru i sprječava njihovo daljnje širenje.

Međutim, kemoterapija nije selektivna metoda, što znači da može utjecati i na zdrave stanice koje se brzo dijele. Zbog toga se javljaju nuspojave poput gubitka kose, mučnine, povraćanja i umora. Unatoč nuspojavama, cilj je omogućiti pacijenticama poboljšanje zdravstvenog stanja i kvalitete života.

Načini primjene kemoterapije kod raka dojke

Kemoterapija se primjenjuje kao dio sveobuhvatnog plana liječenja raka dojke.

Individualni pristup ključan je za optimalne rezultate liječenja raka dojke. Onkolog će odrediti najprikladniju kombinaciju lijekova i odrediti trajanje terapije, uzimajući u obzir vrstu raka dojke, stadij bolesti i opće zdravstveno stanje pacijentice.

Kemoterapija prije operativnog zahvata (neoadjuvantna kemoterapija)

Kemoterapija koja se primjenjuje prije operativnog zahvata uklanjanja tumora ili neoadjuvantna kemoterapija, važan je dio liječenja raka dojke.

Cilj neoadjuvantne kemoterapije je smanjiti veličinu tumora kako bi se poboljšao izgled za uspješan operativni zahvat. Smanjenje tumora omogućava lakši operativni zahvat i potencijalno očuvanje zdravog tkiva.

Osim smanjenja tumora, neoadjuvantnom kemoterapijom može se procijeniti njena učinkovitost, tj. odgovor tumora na terapiju. Ako tumor ne reagira dobro na kemoterapiju potreban je drugačiji pristup liječenju.

FOTO: Thirdman

Kemoterapija nakon operativnog zahvata (adjuvantna kemoterapija)

Kemoterapija nakon operativnog zahvata ili adjuvantna kemoterapija, primjenjuje se u liječenju raka dojke, kako bi se smanjila vjerojatnost recidiva bolesti nakon kirurškog uklanjanja tumora. Kao i kod neoadjuvantne kemoterapije, kod adjuvantne kemoterapije primjenjuju se citostatici kako bi se uništile eventualno preostale maligne stanice nakon operativnog zahvata.

Adjuvantna kemoterapija ima važnu ulogu u borbi protiv raka dojke, jer cilja na uništavanje mogućih mikroskopskih tumorskih stanica zaostalih nakon kirurškog zahvata. Ovakvim djelovanjem smanjuje se rizik od povrata bolesti i poboljšava šansa za izlječenjem.

Vrijeme početka adjuvantne kemoterapije varira ovisno o vrsti raka i planu liječenja. Obično započinje nekoliko tjedana nakon operacije, kako bi se omogućio oporavak od kirurškog zahvata.

Kemoterapija za liječenje uznapredovalog i metastatskog raka dojke

Kemoterapija za uznapredovali i metastatski rak dojke ključna je za kontrolu bolesti, poboljšanje kvalitete života i produljenje preživljenja pacijentica. U ovom stadiju raka, maligne stanice proširile su se izvan dojke na udaljene dijelove tijela kao što su kosti, pluća, jetra ili mozak.

Cilj kemoterapije u ovom stadiju raka dojke je usporiti rast tumora, smanjiti njegovu veličinu te ublažiti simptome koje uznapredovali rak može uzrokovati. Citostatici ciljaju na maligne stanice koje se brzo dijele kako bi ih zaustavili i uništili. Ovakav terapijski pristup iznimno je koristan u zaustavljanju ili usporavanju daljnjeg širenja tumora na druge organe.

Kod uznapredovalog i metastatskog raka dojke kemoterapija se može primjenjivati u kombinaciji s drugim vrstama terapije kao što su antihormonska terapija, ciljana terapija ili imunoterapija. Kombinacija različitih terapijskih pristupa naziva se sustavno liječenje, a cilj je postizanje dugotrajne remisije.

FOTO: Anna Tarazevich

Kemoterapijski protokoli

Za većinu slučajeva ranog stadija raka dojke liječnici preporučuju kombinaciju dva ili tri lijeka, ovisno o karakteristikama raka. Te se kombinacije nazivaju kemoterapijski protokoli, a postoji nekoliko standardnih protokola koje liječnici koriste za rani stadij raka dojke.

Za uznapredovali rak dojke, lijekovi se obično daju jedan po jedan, ali se može primijeniti i kombinacije lijekova.

Postoji nekoliko skupina kemoterapijskih lijekova koji se koriste za liječenje raka dojke. Najčešće se koriste dvije skupine za liječenje ranog stadija bolesti, a standardni protokoli uključuju lijek iz jedne ili obje skupine:

- Antraciklini uništavaju zloćudne stanice koje se brzo dijele. Adriamycin, Doxil (Doxorubicin), Epirubicin i Mitoksantron su Antraciklini koji se koriste za liječenje raka dojke;

- Taksani ometaju sposobnost diobe malignih stanica. Taxol (Paklitaksel), Abraxane i Taxotera (Docetaxel) su Taksani koji se koriste za liječenje raka dojke.

Standardni kemoterapijski protokoli za ranu fazu raka dojke uključuju:

- ACT: Adriamycin i Cytoxan (Ciklofosfamid) sa ili bez Taksana,

- TC: Taksan i Cytoxan,

- CMF: CYtoksan, Metotreksat i Fluorouracil.

Nuspojave kemoterapije kod raka dojke

Kemoterapija je učinkovita terapijska metoda koja se koristi u liječenju raka dojke, ali može uzrokovati nuspojave. Nuspojave mogu varirati ovisno o vrsti lijekova, dozama i individualnoj reakciji.

FOTO: Unsplash

Uobičajene nuspojave kemoterapije kod raka dojke

Neke od uobičajenih nuspojava kemoterapije uključuju:

- Gubitak kose - jedna od najčešćih nuspojava kemoterapije je gubitak kose, što može biti emocionalno izazovno za pacijentice i može utjecati na njihovo samopouzdanje. Gubitak kose je privremen do završetka liječenja;

- Mučnina i povraćanje - kemoterapija obično izaziva mučninu i povraćanje. Da bi se ova nuspojava ublažila, onkolozi propisuju antiemetike koji pomažu u ublažavanju ovih simptoma;

- Umor – jedna od nuspojava je osjećaj umora i iscrpljenosti. Pacijentice mogu osjećati slabost i manjak energije tijekom liječenja;

- Smanjenje broja krvnih stanica - kemoterapija može utjecati na koštanu srž i uzrokovati smanjenje broja bijelih krvnih stanica (leukopenija), crvenih krvnih stanica (anemija) i trombocita (trombocitopenija), što može povećati rizik od infekcije i krvarenja;

- Problemi s probavom - kemoterapija može iritirati sluznicu probavnog sustava i uzrokovati nelagodu, proljev ili zatvor;

- Promjene apetita - pacijentice mogu primijetiti promjene u apetitu tijekom kemoterapije, što može dovesti do gubitka težine ili debljanja.

Ostale nuspojave kod liječenja kemoterapijom: povećan rizik od infekcija, problemi s pamćenjem (chemo brain), menopauza ili simptomi menopauze, mukozitis (afte i ranice u usnoj šupljini),  promjene na noktima, neuropatija (oštećenje živaca u rukama i stopalima), promjene mirisa i okusa, vaginalna suhoća, promjena težine.

Dugotrajne nuspojave uzrokovane liječenjem kemoterapijom

Neki citostatici mogu uzrokovati dugotrajne nuspojave koje zahtijevaju kontinuirano praćenje.

FOTO: Unsplash

Dugotrajne nuspojave uključuju:

- Neplodnost – pojedini citostatici utječu na rad jajnika i mogu zaustaviti menstruaciju i ovulaciju, ponekad trajno. Ako planirate trudnoću nakon liječenja raka dojke, potrebno je razgovarati s vašim onkologom, koji će vas uputiti na mogućnosti koje imate;

- Gubitak koštane mase - pacijentice koje rano prolaze kroz menopauzu zbog liječenja kemoterapijom ili antihormonskom terapijom, imaju povećan rizik od razvoja osteopenije ili osteoporoze, stanja kod kojih je gustoća kostiju smanjena. Potrebno je u dogovoru s onkologom, redovito ići na denzitometriju, pregled na kojem se mjeri gustoća kostiju;

- Oštećenje srca - lijekovi za antraciklinsku kemoterapiju, koji uključuju Adriamycin, Doxil  i Ellence, mogu imati toksične učinke na srce. Onkolog će preporučiti redovito praćenje srca kod pacijentica koje su primile ovu vrstu kemoterapije;

- Leukemija – vrlo rijetko citostatici koji se koriste za liječenje raka dojke mogu dovesti do sekundarnog raka, kao što je leukemija (rak krvnih stanica), godinama nakon završetka kemoterapije.

FOTO: Anna Tarazevich

Važno je napomenuti da se procjena kako kemoterapija djeluje ne donosi na temelju nuspojava. Ne postoji pravilo koje bi potvrdilo da je kemoterapija učinkovitija ako uzrokuje ozbiljne nuspojave ili da ne djeluje ako ne uzrokuje nikakve nuspojave.

U razgovoru s onkologom odvagnite dobrobiti i nuspojave kada se donosi odluka po kojem protokolu će biti vaše liječenje, posebno ako vam je zdravlje narušeno nevezano uz dijagnozu raka dojke.

Obavijestiti svog onkologa o svim nuspojavama koje imate. Postoje lijekovi koji mogu pomoći u ublažavanju nuspojava kod liječenja kemoterapijom.

Kemoterapija za liječenje raka dojke najbolje djeluje kada dobijete preporučenu količinu lijeka tijekom preporučenog vremena.

Dobro je ne preskakati kemoterapiju. Ipak, vaš onkolog može promijeniti raspored kemoterapije kako bi vam pomogao u nošenju s nuspojavama koje otežavaju svakodnevno.