gola žena okrenuta leđima kao znak poticaja na pregled dojki sjedi okrenuta leđima na bijelom stolcu
FOTO: Jernej Graj
RAK DOJKE

Postavljanje dijagnoze raka dojke - metode za rano otkrivanje

Dijagnoza raka dojke ključna je u ranoj detekciji i uspješnom liječenju. Kroz precizne slikovne metode i preglede može se identificirati prisutnost tumora. Ovaj tekst pruža pregled različitih dijagnostičkih tehnika, uključujući mamografiju, ultrazvuk, MR i samopregled, objašnjavajući njihovu svrhu i primjenu.

By

Mamo

on

11/3/2022

Postavljanje dijagnoze raka dojke ključno je za rano otkrivanje i uspješno liječenje. Slikovne metode poput mamografije, ultrazvuka i magnetske rezonance dojki pružaju važne informacije o promjenama koje se dešavaju u njima. Mamografija i ultrazvuk su najčešća kombinacija prilikom otkrivanja tumora, upotpunjavaju se i pružaju dodatne detalje o sumnjivim lezijama. Magnetska rezonanca dojki koristi se za dobivanje dodatnih informacija o tumoru.

Samopregled dojki je vrlo važan prvi korak i sigurnost koju možemo sami sebi pružiti. Redoviti samopregled dojki omogućava ženama da primijete promjene poput kvržica ili nepravilnosti te se što prije obrate liječniku radi daljnjih dijagnostičkih postupaka.

Rano otkrivanje kroz slikovne metode i samopregled značajno povećava šanse za uspješno liječenje raka dojke.

Samopregled dojke

Samopregled se obavlja pipanjem dojke i pazuha jagodicama prstiju, kružnim pokretima počevši od bradavice, krećući se u sve širim krugovima dok ne opipate cijelo područje dojke. Samopregled je najbolje najprije napraviti ležeći, a zatim stojeći, pod tušem ili ispred ogledala. Osim samoga pregleda, treba obratiti pažnju jesu li dojke promijenile oblik, veličinu ili boju.

Ova metoda je orijentacijska i preporučuje se obaviti jednom mjesečno. S obzirom na to da se dojke mijenjaju tijekom života pod utjecajem hormona, potrebno je obratiti pažnju na eventualno otkrivene kvržice između dva samopregleda. Ako je došlo do bilo kakve promjene na dojci treba se javiti liječniku.

Samopregled, uz druge metode pregleda, može znatno povećati izgled za rano otkrivanje karcinoma dojke.

Klinički pregled

Liječnik će obaviti pregled vaših dojki i limfnih čvorova palpacijom. Na taj način utvrdit će postoji li kvržica, oteklina ili druga promjena koja bi zahtijevala daljnju obradu.

Iako većinu kvržica otkriju same žene, pojedine promjene u dojkama može osjetiti samo netko s velikim kliničkim iskustvom.

Mamografija

Mamografija je vrsta rendgenskog snimanja, niske doze zračenja, kojim se može utvrditi postojanje raka dojke u ranoj fazi.

Zbog svoje jednostavnosti još uvijek predstavlja zlatni standard u dijagnostici ranog otkrivanja karcinoma dojke. Kao i u mnogim drugim zemljama, tako se i kod nas provodi Nacionalni program ranog otkrivanja karcinoma upravo ovom metodom.

Rano otkrivanje karcinoma dojke probirnom mamografijom znači da će se liječenje započeti u ranoj fazi bolesti, što povećava mogućnost izlječenja i smanjuje stopu smrtnosti.

Sam pregled je gotovo bezbolan, a provodi se tako da se dojka obuhvati pločama u više različitih položaja, kako bi se pokazala što bolja slika i eventualna potreba za daljnjim pretragama.

Mamografija se u pravilu ne provodi kod žena mlađih od četrdeset godina.

FOTO: Anna Tarazevich

Ultrazvuk

Ultrazvučno snimanje je slikovna metoda koja koristi zvučne valove visoke frekvencije kako bi se što bolje prikazali dijelovi tijela koji se snimaju. Kod ove vrste snimanja nema zračenja.

Ultrazvukom se pregledavaju dojke i limfni čvorovi ispod pazuha. Kada se samopregledom ili na mamografiji otkrije bilo kakva tvorba, ultrazvuk prikazuje radi li se o solidnoj tvorbi, fibrocističnim ili drugim dobroćudnim promjenama.

Kod mlađih žena tkivo dojke obično je gušće i puno mliječnih žlijezda, zbog čega je ultrazvuk bolja metoda pregleda od mamografije.

S ovom vrstom dijagnostike trebalo bi krenuti čim prije, već u ranim dvadesetim godinama.

Magnetska rezonanca

Ova vrsta dijagnostike pomoću magnetskog polja i radio valova daje slikovni prikaz unutrašnjosti tijela bez zračenja.

Magnetska rezonanca koristi se kod otkrivanja raka u žena koje imaju karcinom dojke u obitelji, kod žena kod kojih je dokazana nasljedna mutacija gena, za dobivanje više informacija o sumnjivoj tvorbi otkrivenoj na mamografiji ili ultrazvuku, kod žena koje imaju implantate ili za praćenje bolesti, tj. reagira li tumor na liječenje.

Aparat za magnetsku rezonancu je dugačka cijev u kojoj ležite otprilike dvadeset minuta i potpuno je bezbolna pretraga.