gola žena sjedi okrenuta leđima na stolcu kao znak poticaja na pregled dojki za rano otkrivanje raka
FOTO: Jernej Graj
RAK DOJKE

Rano otkrivanje raka dojke

Rano otkrivanje dijagnoze raka dojke ključno je za uspješno liječenje ove bolesti. Kroz precizne slikovne metode i preglede može se identificirati prisutnost tumora. Ovaj tekst pruža pregled različitih dijagnostičkih tehnika uključujući mamografiju, ultrazvuk, MR, samopregled i genetsko testiranje, objašnjavajući njihovu svrhu i primjenu.

By

Mamo

on

22/5/2024

Rano otkrivanje raka dojke

Rak dojke najčešći je oblik raka među ženama u Republici Hrvatskoj, čineći četvrtinu svih novih slučajeva raka. Rak dojke dijagnosticira se najčešće u dobi iznad pedeset godina, ali je sve više mladih žena koje obolijevaju.

Rano postavljanje dijagnoze raka dojke ključno je za uspješno liječenje. Slikovne metode poput mamografije, ultrazvuka i magnetske rezonance dojki pružaju važne informacije o promjenama u tkivu dojke. Mamografija i ultrazvuk često se kombiniraju za otkrivanje tumora, pružajući dodatne detalje o sumnjivim lezijama. Magnetska rezonanca dojki koristi se za dodatnu karakterizaciju tumora.

Samopregled dojki je ključan prvi korak u očuvanju zdravlja, pružajući nam kontrolu i sigurnost. Redovito provođenje samopregleda omogućava ženama da budu svjesne promjena poput kvržica ili nepravilnosti te da brzo reagiraju, konzultirajući se s liječnikom radi daljnjih dijagnostičkih postupaka.

Rano otkrivanje kroz slikovne metode i samopregled značajno povećava šanse za uspješno liječenje raka dojke.

Samopregled dojke

Samopregled dojki uključuje pažljivo pipanje dojke i pazuha jagodicama prstiju, krećući se kružnim pokretima od bradavice prema van, pokrivajući cijelo područje dojke. Preporuča se obaviti samopregled najprije ležeći, a zatim stojeći, idealno pod tušem ili ispred ogledala. Osim samog pregleda, važno je primijetiti jesu li dojke promijenile oblik, veličinu ili boju.

Ova orijentacijska metoda preporučuje se provoditi jednom mjesečno. Budući da se dojke mijenjaju pod utjecajem hormona tijekom života, važno je pratiti eventualne promjene ili kvržice između samopregleda. Ako primijetite bilo kakvu promjenu na dojci, odmah se obratite liječniku.

Samopregled, uz druge metode pregleda, može znatno povećati izgled za rano otkrivanje karcinoma dojke.

Klinički pregled

Klinički pregled dojki od strane stručnjaka važan je dio rutinske zdravstvene skrbi i ključan za rano otkrivanje raka dojke.

Liječnik će prvo pregledati dojke vizualno, tražeći promjene u veličini, obliku ili simetriji dojki. Također će obratiti pažnju na promjene na koži, kao što su crvenilo, osip ili zadebljanje, kao i promjene na bradavicama poput uvlačenja ili iscjetka.

Zatim će pregledati dojke i aksilarne limfne čvorove palpacijom kako bi utvrdio postoji li prisutnost kvržica, otekline ili drugih promjena koje zahtijevaju daljnju obradu. Iako većinu kvržica otkriju same žene, neke promjene može otkriti samo stručnjak s velikim kliničkim iskustvom.

Ako liječnik otkrije bilo kakve abnormalnosti, može preporučiti dodatne dijagnostičke preglede poput mamografije, ultrazvuka ili magnetske rezonance kako bi dobio jasniju sliku i postavio točnu dijagnozu.

Mamografija

Mamografija je vrsta rendgenskog snimanja, niske doze zračenja, koja može otkriti rak dojke u ranoj fazi.

Zbog svoje jednostavnosti još uvijek predstavlja zlatni standard u dijagnostici ranog otkrivanja karcinoma dojke. Provođenje Nacionalnog programa ranog otkrivanja karcinoma podrazumijeva korištenje upravo ove metode za screening i prevenciju.

Rano otkrivanje karcinoma dojke putem probirne mamografije omogućava početak liječenja u ranoj fazi, što povećava mogućnost izlječenja i smanjuje stopu smrtnosti.

Sam pregled je gotovo bezbolan i provodi se tako da se dojka obuhvati pločama u različitim položajima kako bi se dobila što bolja slika te utvrdila eventualna potreba za daljnjim pretragama.

Mamografija se u pravilu ne provodi kod žena mlađih od četrdeset godina, osim ako postoji potreba zbog obiteljske anamneze.

FOTO: Anna Tarazevich

Ultrazvuk

Ultrazvučno snimanje koristi zvučne valove visoke frekvencije za detaljan prikaz dijelova tijela, bez izlaganja zračenju.

Ultrazvukom se pregledavaju dojke i limfni čvorovi ispod pazuha. Ako se samopregledom ili mamografijom otkrije bilo kakva tvorba, ultrazvuk pomaže utvrditi je li riječ o solidnoj tvorbi, fibrocističnim ili drugim dobroćudnim promjenama.

Kod mlađih žena, tkivo dojke obično je gušće i sadrži više mliječnih žlijezda, što ultrazvuk čini boljom metodom pregleda od mamografije.

Preporuka je početi s ovom vrstom dijagnostike već u ranim dvadesetim godinma.

Magnetska rezonanca

Magnetska rezonanca omogućuje slikovni prikaz unutrašnjosti tijela korištenjem magnetskog polja i radio valova, bez izlaganja zračenju.

Magnetska rezonanca koristi se za otkrivanje raka kod žena s obiteljskom anamnezom karcinoma dojke, žena s nasljednom mutacijom gena, za dobivanje dodatnih informacija o sumnjivoj tvorbi otkrivenoj mamografijom ili ultrazvukom, kod žena s implantatima te za praćenje odgovora tumora na liječenje.

Magnetska rezonanca dojke je neinvazivan i bezbolan postupak. Pacijentica leži licem prema dolje na stolu s otvorima za dojke, a sam postupak traje oko trideset minuta. Ponekad se koristi kontrastno sredstvo za bolju vidljivost tkiva.

Genetsko testiranje

Genetsko testiranje važan je alat za rano otkrivanje i prevenciju raka dojke, posebno za žene s obiteljskom anamnezom ove bolesti.

Testiranje uključuje analizu DNA radi identificiranja mutacija u specifičnim genima koji povećavaju rizik od razvoja raka dojke. Najpoznatiji su BRCA1 i BRCA2, geni povezani s visokim rizikom za rak dojke i rak jajnika. Mutacije u ovim genima značajno povećavaju rizik za oba oblika raka.

Genetsko testiranje se preporuča ženama s obiteljskom poviješću raka dojke ili jajnika te ženama s poznatom obiteljskom mutacijom u genima BRCA1 ili BRCA2.

Testiranje se provodi uzimanjem uzorka krvi, koji se potom analizira u laboratoriju radi identifikacije genetskih mutacija povezanih s rakom dojke.

Žene s visokim rizikom mogu koristiti ove informacije za donošenje informiranih odluka o nadzoru, prevenciji i liječenju, što može značajno poboljšati ishode i kvalitetu života. Prije nego se žene odluče za testiranje, preporuča se konzultacija s genetskim savjetnikom kako bi se u potpunosti razumjeli rezultati i dostupne opcije.

Rano otkrivanje spašava život

Rano otkrivanje raka dojke ključno je za uspješno liječenje i poboljšanje ishoda za pacijentice. Redoviti samopregledi, klinički pregledi, slikovne metode koje se koriste u dijagnostici raka dojke i genetsko testiranje imaju važnu ulogu u dijagnosticiranju bolesti u najranijim fazama.

Edukacija o važnosti ranog otkrivanja raka dojke i dostupnim dijagnostičkim metodama može značajno smanjiti stopu smrtnosti od ove bolesti.

Žene svih dobnih skupina trebaju biti svjesne simptoma raka dojke i redovito provoditi preporučene preglede kako bi očuvale svoje zdravlje i kvalitetu života.

Rano otkrivanje raka dojke ne samo da povećava šanse za izlječenje, nego poboljšava ukupnu prognozu i omogućava liječenje manje agresivnim terapijama.

Izvor: Dabar, Breastcancer.org, CancerCare, HeMED, Onkologija.hr, Cybermed, Cancer.org, HZJZ