stotine grudnjaka obješeno na livadi kao znak potpore oboljelima od raka dojke i upalnog raka dojke
FOTO: Pablo Heimplatz
RAK DOJKE

Upalni rak dojke - Simptomi, dijagnoza i liječenje

Kao i svaki oblik rijetkog raka dojke, upalni rak dojke ima specifične karakteristike, simptome i pristup liječenju. Ovaj tip raka ne počinje uvijek s kvržicom, kao što je često slučaj s drugim oblicima, već se manifestira kroz vidljive promjene na koži dojke. Ova pojava često je krivo protumačena kao infekcija ili mastitis, što može dovesti do pogrešnog liječenja i, posljedično, do kasnog otkrivanja kada je bolest već u poodmaklom stadiju.

By

Mamo

on

17/11/2022

Što je upalni rak dojke?

Upalni rak dojke obično počinje osjećajem težine i crvenilom dojke, a rjeđe kvržicom. Ovo je agresivan tip invazivnog raka dojke sa simptomima i terapijama koje se razlikuju od ostalih vrsta raka dojke i smatra se rijetkim oblikom raka. Kod upalnog raka dojke maligne stanice su infiltrirane u kožu i limfne žile dojke.

Simptomi upalnog raka dojke

Upalni rak dojke ima karakteristične simptome koji se razlikuju od simptoma drugih oblika raka dojke.

Simptomi upalnog raka dojke uključuju:

- zadebljanje, težina ili vidljivo oticanje dojke,

- promjena boje zbog koje zahvaćena dojka izgleda crveno, ružičasto ili može imati modrice,

- udubljenja na koži zahvaćene dojke, izgledom poput narančine kore,

- spljoštene ili uvučene bradavice,

- toplina zahvaćene dojke,

- osjetljivost, bol, osip, peckanje ili svrbež dojke,

- uvećani limfni čvorovi ispod pazuha ili iznad ključne kosti.

Većina ovih simptoma nastaje zbog nakupljanja limfne tekućine u koži dojke. Stanice raka blokiraju limfne žile, što onemogućuje normalan protok limfe kroz tkivo dojke. Simptomi upalnog raka dojke razvijaju se brzo, unutar tri do šest mjeseci.

Od jedan do pet posto svih karcinoma dojke su upalni karcinomi dojke. Ovaj oblik raka dojke češći je kod mlađih žena, do četrdesete godina života te kod pretilih žena.

Infekcija dojke, kao što je mastitis u trudnoći ili kod dojenja, može izazvati slične simptome kao kod upalnog raka dojke. Ako vam je dijagnosticirana infekcija dojke koja ne reagira na liječenje antibioticima, razgovarajte sa svojim liječnikom o pretragama, kako bi se isključio rak dojke.

FOTO: Annie Spratt

Dijagnosticiranje upalnog raka dojke

Ponekad je teško dijagnosticirati upalni rak dojke, jer obično nema kvržice koja se može palpirati (napipati) ili vidjeti na mamografiji. Većina žena s ovim tipom raka ima gusto žljezdano tkivo. Liječnici moraju pregledati sve promjene na dojci i napraviti biopsiju, ako posumnjaju na upalni rak dojke.

Da bi se dijagnosticirao upalni rak dojke, gore navedeni simptomi moraju biti prisutni manje od šest mjeseci, to jest brzo se razvijati. Crvenilo (i drugi simptomi) mora pokrivati minimalno trećinu dojke, a biopsija mora potvrditi da se radi o invazivnom upalnom raku dojke.

Također, treba obaviti dodatne pretrage kao što su ultrazvuk i magnetska rezonanca dojke i limfnih čvorova. Uputno je napraviti i PET CT kako bi se utvrdilo da li se rak proširio (metastazirao) na druge organe ili kosti.

Stadij upalnog raka dojke

U trenutku dijagnosticiranja, upalni rak dojke obično je lokalno uznapredovao što znači da je nerijetko već u III. stadiju. U nekim slučajevima stanice raka dojke već su se proširile na udaljene organe, što znači da je rak metastatski ili u stadiju IV. Nakon dijagnosticiranja upalnog raka dojke rade se dodatne pretrage.  

Rezultati biopsije i svih slikovnih pretraga, stvaraju cjelokupnu sliku o karakteristikama raka kako bi se odlučilo o najboljem načinu i vrsti liječenja.

Kod upalnog raka dojke važno je:

- stanje limfnih čvorova,

- status hormonskih receptora,

- HER2 status.

FOTO: Cottonbro

Liječenje upalnog raka dojke

Liječenje upalnog raka dojke ima drugačiji redoslijed od liječenja drugih vrsta raka dojke, jer je agresivan i obično srastao sa kožom dojke.

Upalni rak dojke liječi se:

- kemoterapijom za smanjenje raka i ublažavanje otekline, što kirurgu olakšava operativni zahvat,

- ciljanom terapijom, istodobno s kemoterapijom, ako je rak HER2 pozitivan,

- mastektomijom i uklanjanjem limfnih čvorova ako je rak pozitivno reagirao na liječenje, što znači da koža dojke pokazuje malo ili nimalo znakova upalnih simptoma,

- drugačijim režimom kemoterapije ili radioterapije, ako rak nije dobro reagirao na liječenje, što znači da koža dojke još uvijek pokazuje znakove upalnih simptoma raka dojke,

- antihormonskom terapijom nakon završetka kemoterapije, ako je rak pozitivan na hormonske receptore.

Nakon mastektomije preporuča se radioterapija kako bi se uništile preostale stanice raka. Ipak, u nekim slučajevima liječnici mogu preporučiti dodatno liječenje kemoterapijom nakon mastektomije, a prije radioterapije.

Ako je radioterapija provedena prije kirurškog liječenja, jer tumor nije reagirao na kemoterapiju, ona se ne provodi nakon operativnog zahvata.

Istraživanja su pokazala da žene koje se liječe multimodalnim pristupom – kemoterapija, operativni zahvat i radioterapija, bolje reagiraju na terapiju i stopa preživljenja je duža.

Prognoza nakon liječenja

Na prognozu bolesti utječe puno faktora, od stadija bolesti, mjesta na kojem se rak pojavio, opće zdravlje i dob pacijentice.

Karakteristika upalnog raka dojke je da se brzo razvija, agresivniji je, što dovodi do metastaziranja na druge organe ili kosti zbog čega stopa preživljenja nije kao kod ostalih tipova raka dojke.

Kako smo pisali kod trostruko negativnog raka dojke, koji je također jedna od rijetkih vrsta raka, tako se i kod upalnog raka procjena stope preživljenja gleda prema statističkim podacima većeg broja žena koje su imale određeni oblik raka dojke, ali se ne može predvidjeti kakav će biti ishod u pojedinom slučaju. O ovoj temi najbolje je porazgovarati sa svojim onkologom, koji će najbolje znati odgovore na vaša pitanja.