stotine grudnjaka obješeno na livadi kao znak potpore oboljelima od raka dojke i upalnog raka dojke
FOTO: Pablo Heimplatz
RAK DOJKE

Upalni rak dojke

Kao i svaki oblik rijetkog raka dojke, upalni rak dojke ima posebne karakteristike, simptome i način liječenja. Kod ovog oblika raka prvi simptom nije kvržica kao kod ostalih, nego promjene na koži dojke i u njenom samom izgledu. Često se može zamijeniti za infekciju ili mastitis i pogrešno se liječi, što dovodi do kasnog otkrivanja kada je već u poodmaklom stadiju, što je znak njegove agresivnosti i težeg liječenja.

By

Mamo

on

17/11/2022

Upalni rak dojke obično počinje osjećajem težine i crvenilom dojke, a rjeđe kvržicom. Ovo je agresivan tip invazivnog raka dojke sa simptomima i terapijama koje se razlikuju od ostalih vrsta raka dojke i smatra se rijetkim oblikom raka. Kod ove vrste, maligne stanice su infiltrirane u kožu i limfne žile dojke.

Simptomi upalnog raka dojke

- zadebljanje, težina ili vidljivo oticanje dojke,

- promjena boje zbog koje zahvaćena dojka izgleda crveno, ružičasto ili može imati modrice,

- udubljenja na koži zahvaćene dojke, tako da izgleda poput narančine kore,

- druge promjene na koži dojke koje uključujući brazde ili koprivnjaču

- spljoštene ili uvučene bradavice,

- toplina zahvaćene dojke,

- osjetljivost, bol, osip, peckanje ili svrbež dojke,

- povećani limfni čvorovi ispod ruke ili iznad ključne kosti.

Većina ovih simptoma nastaje zbog nakupljanja limfne tekućine u koži dojke. Stanice raka blokiraju limfne žile, što onemogućuje normalan protok limfe kroz tkivo dojke. Simptomi upalnog raka dojke razvijaju se brzo, unutar tri do šest mjeseci.

Od jedan do pet posto svih karcinoma dojke su upalni karcinomi dojke.

Upalni rak dojke češći je kod žena mlađih do četrdesete godina života te kod pretilih žena.

Infekcija dojke, kao što je mastitis u trudnoći ili kod dojenja, može izazvati slične simptome kao kod upalnog raka dojke. Ako vam je dijagnosticirana infekcija dojke koja ne reagira na liječenje antibioticima, razgovarajte sa svojim liječnikom o pretragama, kako bi se isključio rak dojke.

FOTO: Annie Spratt

Dijagnosticiranje upalnog raka dojke

Ponekad je teško dijagnosticirati upalni rak dojke, jer obično nema kvržice koja se može palpirati (napipati) ili vidjeti na mamografiji, jer većina žena s ovim tipom raka ima gusto žljezdano tkivo. Liječnici moraju pregledati sve promjene na dojci i napraviti biopsiju ako posumnjaju na upalni rak dojke.

Da bi se dijagnosticirao upalni rak dojke gore navedeni simptomi moraju biti prisutni manje od šest mjeseci, to jest brzo se razvijati, crvenilo (i drugi simptomi) mora pokrivati minimalno trećinu dojke i biopsija mora pokazati da se radi o invazivnom raku dojke.

Također se moraju napraviti pretrage poput ultrazvuka i magnetske rezonance dojke i limfnih čvorova. Uputno je napraviti i PET CT da se vidi je li se rak proširio (metastazirao) na druge organe ili kosti.

Stadij upalnog raka dojke

Glavni problem kod ove vrste raka je što je u trenutku dijagnosticiranja obično lokalno uznapredovao što znači da je rak nerijetko već u III. stadiju. U nekim slučajevima, stanice raka dojke već su se proširile na udaljene organe, što znači da je rak metastatski ili u stadiju IV.

Nakon dijagnosticiranja upalnog raka dojke rade se dodatne pretrage. Ovi testovi, kao i rezultati biopsije i svih slikovnih pretraga, stvaraju cjelokupnu sliku o karakteristikama raka kako bi se odlučilo o najboljem načinu i vrsti liječenja.

Kod upalnog raka dojke također se gleda:

- stanje limfnih čvorova,

- status hormonskih receptora,

- HER2 status.

FOTO: Cottonbro

Liječenje upalnog raka dojke

Liječenje upalnog raka dojke ima drugačiji redoslijed od liječenja drugih vrsta raka dojke, jer je agresivan i obično srastao sa kožom dojke.

Preporuka je:

- kemoterapija za smanjenje raka i ublažavanje otekline, što kirurgu olakšava operativni zahvat,

- ciljana terapija, istodobno s kemoterapijom, ako je rak HER2 pozitivan,

- mastektomija i uklanjanje limfnih čvorova ako je rak pozitivno reagirao na liječenje, što znači da koža dojke pokazuje malo ili nimalo znakova upalnih simptoma,

- drugačiji režim kemoterapije ili radioterapije, ako rak nije dobro reagirao na liječenje, što znači da koža dojke još uvijek pokazuje znakove upalnih simptoma raka dojke,

- antihormonska terapija nakon završetka kemoterapije, ako je rak pozitivan na hormonske receptore.

Nakon mastektomije preporuča se radioterapija kako bi se uništile sve preostale stanice raka. Ipak, u nekim slučajevima liječnici mogu preporučiti još kemoterapije nakon mastektomije, a prije radioterapije.

Ako je radioterapija provedena prije operacije, jer tumor nije reagirao na kemoterapiju, ona se ne provodi nakon operacije.

Istraživanja su pokazala da žene koje se liječe multimodalnim pristupom – kemoterapija, operativni zahvat i radioterapija, bolje reagiraju na terapiju i stopa preživljavanja je duža.

Prognoza nakon liječenja

Karakteristika upalnog raka dojke je da se brzo razvija, agresivniji je, što dovodi do metastaziranja na druge organe ili kosti zbog čega stopa preživljavanja nije kao kod ostalih tipova raka dojke.

Na prognozu bolesti utječe puno faktora, od stadija bolesti, mjesta na kojem se rak pojavio, opće zdravlje i dob pacijentice.

Kako smo pisali kod trostruko negativnog raka dojke, koji je također jedna od rijetkih vrsta raka, tako i kod upalnog raka procjena stope preživljavanja gleda se prema statističkim podacima većeg broja žena koje su imale određeni oblik raka dojke, ali se ne može predvidjeti kakav će biti ishod u pojedinom slučaju. O ovoj temi najbolje je porazgovarati sa svojim onkologom, koji će najbolje znati odgovore na vaša pitanja.