žena zatvorenih očiju drži u ruci ružičastu vrpcu kao znak potpore oboljelima od raka dojke pagetova
FOTO: Anna Tarazevich
RAK DOJKE

Pagetova bolest dojke - simptomi, dijagnoza i liječenje

Pagetova bolest dojke rijetki je oblik raka dojke koji obično zahvaća bradavicu i okolnu kožu dojke. Bolest može biti praćena simptomima poput svrbeža, crvenila ili iscjetka iz bradavice. Dijagnoza Pagetove bolesti dojke uključuje klinički pregled, biopsiju i dodatne dijagnostičke postupke, dok se liječenje sastoji od kombinacije kirurškog zahvata, radioterapije i sistemske terapije. Sve o Pagetovoj bolesti dojke pročitajte u tekstu.

By

Mamo

on

17/2/2023

Što je Pagetova bolest dojke

Pagetova bolest dojke rijetka je vrsta raka dojke koja zahvaća bradavicu, areolu ili kožu dojke. Pagetova bolest nazvana je po britanskom kirurgu i patologu sir Jamesu Pagetu, koji je prvi primijetio karakteristične simptome i promjene u tkivu dojke kod pacijenatica s Pagetovom bolešću. Njegovi detaljni klinički opisi omogućili su bolje razumijevanje ove bolesti i postavljanje dijagnoze.

Kod ove vrste raka dojke, stanice raka koje se nazivaju Pagetove stanice, nalaze se u površinskom sloju kože, bradavice ili areole. Žene kojima je dijagnosticiran ovaj oblik raka, često imaju jedan ili više tumora u istoj dojci. Najčešće se radi o duktalnom karcinomu in situ, a rjeđe o duktalnom invazivnom raku dojke. Bolest je rijetko izolirana samo na bradavicu.

Između jedan i četiri posto svih slučajeva raka dojke čini Pagetova bolest dojke. Prosječna dob oboljelih žena je pedeset i sedam godina.

Uzroci Pagetove bolesti dojke

Nije sigurno što uzrokuje Pagetovu bolest. Pretpostavka je da stanice raka iz tumora u dojci putuju kroz mliječne kanaliće do bradavice. To bi moglo objasniti zašto se Pagetova bolest gotovo uvijek javlja sa jednim ili više tumora u dojci.

Moguće je i da stanice u bradavici postanu maligne, što bi objasnilo Pagetovu bolest bez tumora u dojci.

Nasljedne promjene u genima, kao što su BRCA1 i BRCA2, mogu povećati rizik od razvoja Pagetove bolesti dojke.

Važno je napomenuti da su ove teorije još uvijek predmet istraživanja i da nema definitivnih odgovora o uzrocima Pagetove bolesti dojke.

Simptomi Pagetove bolesti dojke

Pagetova bolest razvija se postupno, mjesecima ili čak godinama. Simptomi počinju u području bradavice i postupno se šire na areolu, a ponekad i na kožu koja okružuje areolu.

Simptomi su slični onima kod pojedinih benignih dermatoloških stanja, poput dermatitisa ili ekcema. Obično se javljaju samo na jednoj dojci.

FOTO: Shvets

Simptomi Pagetove bolesti:

- crvenilo u području bradavice, areole ili kože dojke,

- svrbež dojke,

- perutanje kože na ili oko bradavice,

- uvučena bradavica,

- žućkasti ili krvavi iscjedak iz bradavice,

- žarenje u dojci

- bol i probadanje u dojci

- kvržica.

Simptomi Pagetove bolesti slični su uobičajenim infekcijama kože, stoga je lako zamijeniti simptome Pagetove bolesti za razna dermatološka stanja. Ako vam je dijagnosticirana infekcija ili dermatitis na dojci, a ne reagira na liječenje, tražite daljnju obradu.

Ukoliko se ne liječi, nastaje krasta na bradavici koja se može proširiti i na područje oko bradavice pa čak i na veliki dio dojke. Ako primijetite bilo kakve promjene na dojci, preporuka je konzultirati se s liječnikom radi daljnje evaluacije i dijagnostike.

Dijagnoza Pagetove bolesti dojke

Dijagnosticiranje Pagetove bolesti dojke obično se sastoji od kombinacije više vrsta pretraga.

Dijagnostički postupci uključuju:

- klinički pregled dojke, bradavice i areole,

- mamografiju,

- ultrazvuk,

- magnetsku rezonancu,

- biopsiju,

- ako je prisutan iscjedak iz bradavice, napravit će se citološki bris iscjetka.

FOTO: Chokniti Khongchum

Ako se liječi dermatološka bolest poput infekcije ili ekcema, a nema poboljšanja, važno je napraviti biopsiju zahvaćenog područja, kako bi se patohistološkom analizom dobila jasna dijagnoza. Važno je da dijagnostički postupci uključe pregled cijele dojke, jer Pagetova bolest dojke može biti povezana s drugim oblicima raka dojke.

Liječenje Pagetove bolesti dojke

Ako je dijagnostičkim postupcima utvrđeno da se radi o Pagetovoj bolesti, liječenje će uključivati kombinaciju operativnog zahvata i drugih oblika terapija.

Liječenje može uključivati:

-       Kirurški zahvati: potpuna mastektomija - uklanjanje cijelog tkiva dojke zajedno s okolnim limfnim čvorovima;  jednostavna mastektomija – uklanjanje cijelog tkiva dojke bez limfnih čvorova; poštedna operacija - uklanjanje zahvaćenog područja dojke i dijela okolnog zdravog tkiva, samo ako je bolest ograničena na jedan dio dojke.

-       Radioterapija - nakon kirurškog zahvata, primjenjuje se radioterapija kako bi se uništile preostale stanice raka i smanjio rizik od povrata bolesti.

-       Kemoterapija – može se primijeniti prije (neoadjuvantna) ili nakon (adjuvantna) kirurškog zahvata, kako bi se smanjio rizik od recidiva ili daljnjeg širenja bolesti.

-       Antihormonska terapija - daje se samo u slučaju ako su stanice raka pozitivne na estrogenske ili progesteronske receptore.

Liječenje Pagetove bolesti dojke prilagođava se svakoj pacijentici, uzimajući u obzir stadij bolesti, veličinu tumora, prisutnost drugih oblika raka dojke, opće zdravstveno stanje kao i želje pacijentice.

Faktori rizika

Faktori rizika koji utječu na razvoj Pagetove bolesti, isti su kao i kod svih drugih oblika raka dojke.

FOTO: Thirdman

Faktori rizika uključuju:

- prethodne bolesti dojke (hiperplazije ili karcinom in situ),

- dob,

- osobna povijest raka dojke,

- gusto žljezdano tkivo,

- nasljedna mutacija gena (BRCA),

- obiteljska anamneza pozitivna na rak dojke ili jajnika,

- prva menstruacija prije dvanaeste godine života,

- pretilost,

- hormonska nadomjesna terapija.

Ako imate neke od ovih faktora rizika, to ne znači da ćete razviti rak dojke, samo su signal da se javite liječniku i redovito pregledavate.

Prognoza Pagetove bolesti

Prognoza Pagetove bolesti dojke ovisi o različitim čimbenicima, uključujući stadij bolesti, starost pacijentice, opće zdravstveno stanje i odgovor na terapiju. Prognoza može varirati i individualan je od osobe do osobe.

Nekoliko čimbenika koji mogu utjecati na prognozu:

- Stadij bolesti - rana dijagnoza i liječenje poboljšavaju prognozu. Pagetova bolest dojke može biti povezana s drugim oblicima raka dojke, pa je važno utvrditi je li bolest ograničena samo na područje kože i bradavice ili se proširila na druge dijelove dojke.

- Rezultati patohistološke analize - ovisno o analizi uzoraka tkiva, prognoza može biti povezana s karakteristikama tumora kao što su veličina, agresivnost, prisutnost hormonskih ili HER2 receptora.

- Odgovor na terapiju - učinkovitost liječenja, uključujući kirurške zahvate, radioterapiju, kemoterapiju i antihormonsku terapiju može utjecati na prognozu.

- Opće zdravstveno stanje - opće zdravstveno stanje pacijentice, uključujući prisutnost drugih zdravstvenih stanja, također može utjecati na prognozu.

Važno je da pacijentice s Pagetovom bolešću dojke idu na redovite kontrole i slijede preporuke svojih liječnika kako bi se otkrio eventualni povratak bolesti u ranoj fazi. Što se bolest ranije otkrije, liječenje će biti uspješnije.