mlada žena okrenuta leđima koja se bori s rakom dojke i nuspojavama valunzima vrućine i znoja
FOTO: Pexels
ZDRAVLJE

Valunzi – neugodna nuspojava liječenja raka

Uzimanje lijekova uvijek donosi nuspojave pa tako niti liječenje raka ne prolazi bez cijelog niza nuspojava. Jedan od njih su valunzi. Osjećaj kao da gorimo iznutra i znojenje glavne su karakteristike ovog neugodnog pratitelja ulaska u menopauzu, a prate ga još mnoge neugodnosti. Valunzi kod menopauze izazvane lijekovima intenzivniji su i češći od onih u prirodnoj menopauzi. Postoje mnogi okidači i zato je potrebno pratiti svoje tijelo i pokušati ih svesti na najmanju moguću mjeru. Kako? Pročitajte u tekstu.

By

Breastcancer.org

on

3/8/2022

Valung je iznenadan, intenzivan, gorući osjećaj u licu i gornjem dijelu tijela. Može biti praćen ubrzanim otkucajima srca, znojenjem, mučninom, vrtoglavicom, tjeskobom, glavoboljom, slabošću ili osjećajem gušenja, nakon čega slijedi zimica.

Neke žene imaju "auru", neugodan osjećaj neposredno prije valunga, koji im daje do znanja što slijedi. Valung je praćen crvenilom i znojenjem. Izlazak na svježi zrak ili bilo kakav način rashlađivanja može prekinuti ovu neugodnu epizodu.

Iskustvo svake žene je drugačije. Međutim, što je prelazak u menopauzu brži, to valunzi mogu biti intenzivniji. Jačina valunga može varirati od blagih, preko umjerenih do teških.

Valunzi su uzrokovani hormonalnim promjenama, smanjenjem estrogena. Kako razina estrogena pada ili su estrogenski receptori blokirani, hipotalamus - dio mozga odgovoran za kontrolu apetita, ciklusa spavanja, spolnih hormona i tjelesne temperature, postaje „zbunjen“.

Mozak na ovo reagira slanjem upozorenja srcu, krvnim žilama i živčanom sustavu da se oslobode vrućine. Poruku prenosi kemijski glasnik živčanog sustava epinefrin i njemu srodni spojevi - norepinefrin, prostaglandin i serotonin. Srce brže radi, krvne žile se šire da cirkulira više krvi kako bi se oslobodila toplina, a vaše znojne žlijezde ispuštaju znoj kako bi vas rashladile.

Ovaj mehanizam oslobađanja topline je način na koji vas tijelo čuva od pregrijavanja ljeti, ali kada je proces umjesto toga pokrenut padom estrogena, reakcija „zbunjenog“ mozga može biti vrlo neugodna.

Postoje značajne varijacije u trajanju, učestalosti i prirodi valunga. Epizoda može trajati nekoliko sekundi, nekoliko minuta, a povremeno čak i duže.

FOTO: Motoki Tonn
Valung je simptom menopauze. Ako ste u procesu liječenja raka dojke (ili neke druge vrste raka kod koje se koriste lijekovi kojima je nuspojava ulazak u menopauzu), valunzi su intenzivniji i dulje traju.

Terapije za liječenje raka dojke koje izazivaju valunge:

- Kemijska kastracija (LHRH agonisti) ili operativno uklanjanje jajnika,

- Kemoterapija,

- Antihormonska terapija:

- Arimidex (Anastrozol)

- Aromasin (Eksemestan)

- Faslodex (Fulvestrant)

- Femara (Letrozol)

- Tamoksifen

Ako imate jake valunge, razgovarajte sa svojim liječnikom. Uzimate li antihormonsku terapiju, možda ćete prekinuti liječenje na tjedan ili dva, a zatim ga započeti s nižom dozom i polagano je povećavati. Tijelo će vam se na ovaj način možda bolje prilagoditi promjenama nastalim uslijed uzimanja lijekova.

FOTO: Martin Adams

Izbjegavajte okidače

Pokušajte prepoznati okidače koji uzrokuju valunge. Razmislite kada se javljaju, što ste u tom trenutku radili ili kako ste se osjećali. Mnoge žene smatraju da je stres na vrhu ljestvice okidača.

Također možete isprobati neke od ovih savjeta kako biste ublažili valunge:

- Izbjegavajte okidače kao što su stres, cigarete, alkohol, kofein, začinjenu hrana, vrelu hranu ili piće, vruće kupke, saune, tople tuševe, previše zagrijane prostorije i vrućinu.

- Smanjite masnoću u prehrani. S vremenom, prehrana s niskim udjelom masnoća pomaže smanjiti valunge. Smanjenje težine pomaže, ali preveliki gubitak težine ili manjak kilograma može pogoršati valunge.

- Odijevajte se slojevito, kako biste mogli skidati sloj po sloj, s obzirom na vremenske uvjete.

- Nemojte nositi odjeću od teške i debele tkanine poput vune, sintetike ili svile. Nosite prozračne tkanine poput pamuka i lana i pazite da odjeća ne bude pretijesna.

- Uz sebe uvijek imajte bočicu sa hladnom vodom kako biste mogli pijuckati da se rashladite.

- Snizite sobnu temperaturu.

- Spavajte u pamučnoj pidžami ili spavaćici. Ako imate valunge i znojite se noću, spavaćicu je lakše promijeniti nego posteljinu.

- Istuširajte se hladnom vodom prije spavanja.

- Masaža, joga i akupunktura mogu pomoći kako biste smanjili intenzitet valunga.

FOTO: Darius Bashar

Opuštanje i smanjenje stresa

Smanjenje stresa i opuštanje mogu biti od pomoći u smanjenju učestalosti i intenziteta valunga kod nekih žena.

Načini na koji to možete postići uključuju vježbe opuštanja, vježbe disanja, meditaciju, jogu, masažu i tehnike biofeedbacka.

Budite strpljivi, vaše tijelo prolazi kroz promjene. Vjerojatno je da nećete uspjeti u potpunosti ukloniti ovu neugodnu nuspojavu, ali rad na sebi i svako smanjenje učestalosti valunga pomoći će vam da se osjećate bolje.