mlada žena okrenuta leđima koja se bori s rakom dojke i nuspojavama valunzima vrućine i znoja
FOTO: Pexels
ZDRAVLJE

Valunzi – neugodna nuspojava liječenja raka

Uzimanje lijekova uvijek može izazvati nuspojave. To vrijedi i za liječenje raka koje često sa sobom nosi različite neugodne simptome, a jedan od njih su valunzi. Osjećaj kao da gorimo iznutra i izraženo znojenje glavne su karakteristike ovog neugodnog pratitelja ulaska u menopauzu. Valunzi kod menopauze izazvane lijekovima mogu biti intenzivniji i češći od onih u prirodnoj menopauzi.

By

Breastcancer.org

on

30/1/2024

Što su valunzi?

Valuzi su iznenadni, intenzivni osjećaji naleta vrućine u licu i gornjem dijelu tijela. Često ih prate ubrzani otkucaji srca, znojenje, mučnina, vrtoglavica, tjeskoba, glavobolja, slabost ili osjećaj gušenja, a nakon toga može uslijediti osjećaj zimice.

Neke žene doživljavaju "auru" kao neugodan predosjećaj, neposredno prije pojave valunga. Obično je praćen crvenilom i znojenjem. Izlazak na svježi zrak ili primjena bilo kojeg načina rashlađivanja može prekinuti ovu neugodnu epizodu.

Iskustvo svake žene je drugačije. Međutim, što je prelazak u menopauzu brži, valunzi mogu postati intenzivniji. Intenzitet valunga može varirati od blagih do umjerenih pa čak i do teških.

Valunzi su uzrokovani hormonalnim promjenama, posebno smanjenjem razine estrogena. Kako razina estrogena opada ili su estrogenski receptori blokirani, hipotalamus – dio mozga koji upravlja apetitom, ciklusom spavanja, spolnim hormonima i tjelesnom temperaturom, postaje „zbunjen“.

Mozak na ovo odgovara slanjem upozorenja srcu, krvnim žilama i živčanom sustavu da otpuste toplinu. Ovu poruku prenosi kemijski glasnik živčanog sustava epinefrin i njemu srodni spojevi - norepinefrin, prostaglandin i serotonin. Srce ubrzava rad, krvne žile se šire radi bolje cirkulacije krvi zbog oslobađanja topline, dok znojne žlijezde luče znoj kako bi vas rashladile.

Ovaj mehanizam otpuštanja topline predstavlja način na koji vas tijelo štiti od pregrijavanja tijekom ljeta, ali kada isti proces pokrene pad estrogena, reakcija „zbunjenog“ mozga može biti izrazito neugodna.

Varijacije u trajanju, učestalosti i prirodi valunga su značajne. Ove epizode mogu trajati nekoliko sekundi, nekoliko minuta, a ponekad čak i duže.

FOTO: Motoki Tonn
Valung je simptom menopauze. Ako ste u procesu liječenja raka dojke ili neke druge vrste raka kod koje se koriste lijekovi kojima je nuspojava ulazak u menopauzu, valunzi su intenzivniji i dulje traju.

Liječenje raka dojke i valunzi

Mnoge žene koje prolaze kroz terapije za liječenje raka dojke mogu iskusiti valunge kao nuspojavu. Ovo se posebno odnosi na žene koje su u menopauzi ili su zbog liječenja uvedene u prijevremenu menopauzu.

Valunzi su često povezani s hormonalnim promjenama koje se javljaju tijekom liječenja raka dojke. Posebno se to odnosi na smanjenje razine estrogena, koje je prouzrokovano različitim vrstama terapija koje se primjenjuju za liječenje raka.

Vrste terapija za liječenje raka dojke koje izazivaju valunge

Nekoliko je vrsta terapija ili lijekova koji se koriste za liječenje raka dojke, a kao nuspojavu mogu imati valunge.

Neke od njih su:

Blokiranje funkcije jajnika (LHRH agonisti)

Blokiranje funkcije jajnika predstavlja primjenu terapije koja zaustavlja proizvodnju estrogena u jajnicima, bilo privremeno ili trajno.

Ovaj postupak se također naziva supresija jajnika. Lijekovi koji se primjenjuju za blokiranje funkcije jajnika su LHRH agonisti (Goserelin, Leuprorelin).

Kemoterapija

Kemoterapija ima važnu ulogu u liječenju raka dojke i jedan je od najboljih načina u suzbijanju zloćudnih stanica. Iako se kao nuspojava kemoterapije mogu javiti preuranjeni ulazak u menopauzu, a time i valunzi, iznimno je učinkovita u liječenju raka dojke i može značajno poboljšati prognozu i preživljavanje pacijentica.

Antihormonska terapija

Antihormonska terapija važna je u liječenju raka dojke kod pacijentica čiji tumor je pozitivan na receptore za estrogen ili progesteron. Ova terapija ima za cilj suzbijanje ili blokiranje učinka hormona estrogena i progesterona na tumorske stanice, čime se usporava ili zaustavlja rast tumora.

Najčešće se koriste:

- Arimidex (Anastrozol)

- Aromasin (Eksemestan)

- Faslodex (Fulvestrant)

- Femara (Letrozol)

- Tamoxifen (Nolvadex)

Kirurški zahvat uklanjanja jajnika

Kirurški zahvat uklanjanja jajnika i jajovoda naziva se adneksektomija. Važno je napomenuti da uklanjanje jajnika rezultira trenutnom i trajnom menopauzom.

FOTO: Martin Adams

Ako se suočavate s izraženim valunzima, razgovarajte sa svojim liječnikom. Ukoliko koristite antihormonsku terapiju, razmotrite mogućnost privremenog prekida liječenja tijekom jednog ili dva tjedna, a potom nastavite s nižom dozom, postupno je povećavajući. Na ovaj način omogućit ćete vašem tijelu bolje prilagođavanje promjenama uzrokovanim uzimanjem lijekova.

Izbjegavajte okidače

Pokušajte prepoznati okidače koji uzrokuju valunge. Razmislite kada se javljaju, što ste u tom trenutku radili ili kako ste se osjećali. Mnoge žene smatraju da je stres na vrhu ljestvice okidača.

Također možete isprobati neke od ovih savjeta kako biste ublažili valunge:

- Izbjegavajte okidače kao što su stres, cigarete, alkohol, kofein, začinjenu hrana, vrelu hranu ili piće, vruće kupke, saune, tople tuševe, previše zagrijane prostorije i vrućinu.

- Smanjite masnoću u prehrani. S vremenom, prehrana s niskim udjelom masnoće pomaže smanjiti valunge. Smanjenje težine pomaže, ali preveliki gubitak težine ili manjak kilograma može pogoršati valunge.

- Odijevajte se slojevito, kako biste mogli skidati sloj po sloj, s obzirom na vremenske uvjete.

- Nemojte nositi odjeću od teške i debele tkanine poput vune, sintetike ili svile. Nosite prozračne tkanine poput pamuka i lana i pazite da odjeća ne bude pretijesna.

- Uz sebe uvijek imajte bočicu sa hladnom vodom kako biste mogli pijuckati da se rashladite.

- Snizite sobnu temperaturu.

- Spavajte u pamučnoj pidžami ili spavaćici. Ako imate valunge i znojite se noću, spavaćicu je lakše promijeniti nego posteljinu.

- Istuširajte se hladnom vodom prije spavanja.

- Masaža, joga i akupunktura mogu pomoći kako biste smanjili intenzitet valunga.

FOTO: Darius Bashar

Opuštanje i smanjenje stresa

Smanjenje stresa i opuštanje mogu biti od pomoći u smanjenju učestalosti i intenziteta valunga kod nekih žena.

Načini na koji to možete postići uključuju tjelovježbu, vježbe opuštanja, vježbe disanja, meditaciju, jogu, masažu ili tehnike biofeedbacka.

Budite strpljivi, vaše tijelo prolazi kroz promjene. Vjerojatno je da nećete uspjeti u potpunosti ukloniti ovu neugodnu nuspojavu, ali rad na sebi i svako smanjenje učestalosti valunga pomoći će vam da se osjećate bolje.