tablete tamoxifen nolvadex za liječenje raka dojke u obliku riječi health zdravlje
FOTO: Miguel Padrinan
RAK DOJKE

Tamoxifen (Nolvadex) - Učinkovito liječenje hormonski ovisnog raka dojke

Tamoxifen je selektivni modulator estrogenskih receptora (SERM) koji se koristi za liječenje svih stadija hormonski ovisnog raka dojke. Tamoxifen djeluje na suzbijanje rasta i širenja tumorskih stanica te smanjenje rizika od recidiva. Ova vrsta antihormonske terapije pruža značajnu korist u sprječavanju napredovanja bolesti i poboljšanju općeg ishoda za pacijentice s dijagnozom raka dojke

By

Breastcancer.org

on

7/10/2022

Što je Tamoxifen i kako djeluje

Tamoxifen (Nolvadex) je lijek koji se koristi u terapiji kod raka dojke. Kao selektivni modulator estrogenskih receptora (SERM) ima ključnu ulogu u suzbijanju rasta tumora dojke. Blokirajući estrogenske receptore, Tamoxifen sprječava vezivanje estrogena i stimulaciju rasta stanica tumora.

Osim svoje antiestrogenske uloge, Tamoxifen pokazuje korisna estrogenska svojstva u drugim tkivima. Na primjer, može pomoći u očuvanju gustoće kostiju i smanjiti rizik od osteoporoze kod žena u postmenopauzi.

Tamoxifen ima sposobnost poticanja programirane stanične smrti, poznate kao apoptoza, u stanicama raka dojke. Ovaj mehanizam pridonosi smanjenju veličine tumora i suzbijanju njegovog rasta.

Važno je napomenuti da Tamoxifen neće djelovati na rak dojke s negativnim hormonskim receptorima.

Kada se koristi Tamoxifen

Tamoxifen se koristi:

- nakon operacije, kako bi se smanjio rizik od povrata raka dojke u ranom stadiju hormonski ovisnog raka,

- za liječenje žena kojima je dijagnosticiran rak dojke s pozitivnim hormonskim receptorima u uznapredovalom stadiju,

- nakon operacije, kako bi se smanjio rizik od invazivnog raka dojke kod žena s dijagnosticiranim DCIS (duktalni karcinom in situ) pozitivnim na hormonske receptore,

- kako bi se smanjio rizik od razvoja raka dojke kod žena kod kojih je rizik od bolesti veći od prosjeka, a koje nisu oboljele.

Važno je znati da se Tamoxifen ne smije uzimati istovremeno s inhibitorima aromataze: Arimidex (Anastrozol) ili Femara (Letrozol).

Je li Tamoxifen lijek za vas

Tamoxifen se koristi za liječenje raka dojke kod žena prije i nakon menopauze, koje imaju dijagnosticiran rak dojke u ranom ili uznapredovalom stadiju, s pozitivnim hormonskim receptorima. Također se koristi nakon operacije kako bi se smanjio rizik od invazivnog raka dojke kod žena s dijagnozom DCIS-a (duktalni karcinom in situ) s pozitivnim hormonskim receptorima. Tamoxifen se koristi i za smanjenje pojavnosti raka dojke kod žena s povećanim rizikom za razvoj bolesti.

Važno je napomenuti da se Tamoxifen ne smije uzimati ako ste prije liječenja raka dojke imali krvne ugruške ili uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, jer Tamoxifen povećava rizik od razvoja krvnih ugrušaka.

Također, ne smijete uzimati Tamoxifen ako dojite, trudni ste, pokušavate zatrudnjeti ili postoji mogućnost da biste mogli biti trudni, jer može oštetiti embrij u razvoju. Preporuča se korištenje učinkovite nehormonske kontracepcije tijekom liječenja Tamoxifenom te razgovor sa svojim liječnikom o prikladnoj vrsti nehormonske kontracepcije. Važno je nastaviti koristiti kontracepciju najmanje dva mjeseca nakon zadnje doze Tamoxifena.

FOTO: Anna Shvets

Što očekivati tijekom liječenja Tamoxifenom

Tamoxifen se uzima u obliku tablete jednom dnevno. U slučaju dijagnoze ranog stadija raka dojke s pozitivnim hormonskim receptorima, Tamoxifen se uzima pet godina nakon operacije kako bi se smanjio rizik od recidiva. Nakon prvih pet godina, s vašim onkologom razgovarat ćete o potrebi nastavka uzimanja Tamoxifena ili eventualno inhibitora aromataze, kako biste ukupno uzimali antihormonsku terapiju deset godina nakon operacije.

U slučaju dijagnoze DCIS-a s pozitivnim hormonskim receptorima, Tamoxifen se uzima pet godina nakon operacije kako bi se smanjio rizik od razvoja invazivnog raka dojke.

Kod uznapredovalog stadija raka dojke s pozitivnim hormonskim receptorima, uzimanje Tamoxifena traje sve dok prednosti koje imate od lijeka nadmašuju rizike i nuspojave. U nekim slučajevima, u dogovoru s vašim onkologom, može se koristiti i veća doza (ujutro i navečer).

Važno je napomenuti da prilikom uzimanja Tamoxifena trebate izbjegavati lijekove koji mogu smanjiti njegovu učinkovitost. Neki antidepresivi, iako ne svi, ne smiju se uzimati zajedno s Tamoxifenom. Razgovarajte sa svojim liječnikom o svim lijekovima koje uzimate i provjerite njihovu kompatibilnost s Tamoxifenom.

Nuspojave Tamoxifena

Kao i svi lijekovi za liječenje raka dojke, Tamoxifen može izazvati nuspojave, u rijetkim slučajevima i teške.

Najčešće nuspojave Tamoxifena su:

- valunzi,

- iscjedak iz rodnice,

- mučnina,

- promjene raspoloženja,

- umor,

- depresija,

- zatvor,

- gubitak libida,

- suhoća kože.

FOTO: Polina Tankilevitch

Tamoxifen također može izazvati ozbiljne nuspojave, uključujući:

Rak endometrija

Tamoxifen može uzrokovati promjene na sluznici maternice, što može dovesti do raka endometrija. Odmah obavijestite svog liječnika ako imate:

- čak i malu količinu vaginalnog krvarenja ili vaginalni iscjedak koji je krvav ili smeđe boje,

- promjene u vašim menstruacijama, uključujući vrijeme i količinu,

- bol ili pritisak u donjem dijelu trbuha.

Krvne ugruške

Poznato je da Tamoxifen povećava rizik od krvnih ugrušaka. Odmah obavijestite svog liječnika ako imate:

- iznenadnu bol u prsima,

- otežano disanje,

- krvavi kašalj,

- bol, osjetljivost ili oticanje jedne ili obje noge.

Moždani udar

Tamoxifen također može povećati rizik od moždanog udara. Odmah treba otići u hitnu službu, ako imate bilo kakve simptome moždanog udara, uključujući:

- iznenadna slabost, trnci ili obamrlost u licu, rukama ili nogama, posebno ako je na jednoj strani tijela,

- zbunjenost ili problemi s govorom i razumijevanjem,

- iznenadni problemi s vidom na jedno ili oba oka,

- problemi s hodanjem, vrtoglavica ili gubitak ravnoteže i koordinacije,

- nagla i jaka glavobolja bez poznatog uzroka.

FOTO: Anna Tarazevich

Kataraktu

Tamoxifen može povećati rizik od katarakte. Odmah obavijestite svog liječnika ako imate:

- zamagljen ili mutan vid,

- problem s vidom noću,

- osjetljivost na svjetlo i odsjaj,

- potreba za jačom svjetlošću za čitanje i druge aktivnosti.

Probleme s jetrom

Odmah obavijestite svog liječnika ako imate bilo koji od sljedećih znakova problema s jetrom:

- žutilo kože ili bjeloočnica,

- taman ili smeđi urin,

- osjećaj jakog umora,

- gubitak apetita,

- bol u gornjem desnom dijelu trbuha,

- krvarenje ili modrice koje se pojavljuju češće nego inače.

Istraživanja pokazuju da gotovo polovica žena kojima je propisan Tamoxifen ili neki drugi lijek za antihormonsku terapiju, prerano prestaje s uzimanjem lijeka, često zbog zabrinjavajućih ili bolnih nuspojava. Međutim, važno je znati da pridržavanje antihormonske terapije prema propisanom vremenskom razdoblju može značajno smanjiti rizik od ponovnog javljanja raka dojke za 50% i smanjiti rizik od smrtnosti od raka dojke za oko 30%.

Ako imate problematične nuspojave tijekom uzimanja Tamoxifena ili druge antihormonske terapije, važno je odmah razgovarati sa svojim liječnikom. Postoje načini da se ublaže neke od najčešćih nuspojava, kao što su:

- korištenje lijekova koji smanjuju broj i ozbiljnost valunga,

- terapije poput akupunkture koje mogu ublažiti bol,

- redovita tjelovježba koja može smanjiti bolove u zglobovima i povećava gustoću kostiju,

- u dogovoru s onkologom, moguće je prijeći na drugu vrstu antihormonske terapije.

Važno je biti otvoren i komunicirati sa svojim liječnikom kako biste pronašli najbolje rješenje i prevladali eventualne prepreke koje mogu utjecati na pridržavanje terapije.